جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۱۷ - ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۳۴۷۵
اقتصاد کلان

ماجرای موسسات مالی غیرمجاز و بلایی که بر سر اقتصاد ایران آوردند

موسسات مالی غیرمجاز,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

وضعیت موسسات‌ مالی و اعتباری غیرمجاز مصداق ضرب‌المثل «من نبودم دستم بود، تقصیر آستینم بود» شده است. موسساتی که در دهه۷۰ با تبلیغ‌های رنگارنگ در بوق و کرنای رسانه ملی قرار گرفت، با وعده پرداخت‌ سودهای بالا سیل عظیمی از سپرده‌گذاران را به سوی خود کشاند، اما حالا نه سود سپرده می‌دهد نه اصل پول سپرده‌گذاران را.‌ شوخی نیست، صحبت از ۱۲۰هزار میلیارد تومان نقدینگی کشور است که جلوی چشمان بانک مرکزی در موسساتی که گفته می‌شود غیرمجاز و بی‌هویت هستند حبس شده و هیچ کس هم برای آزادی آن کاری از پیش‌ نمی‌برد. حالا روزی نیست که‌ فریاد اعتراض‌ سپرده‌گذارانی که مال باخته شده‌اند به گوش نرسد، فریادی که انگار زیر آب است.

 

اظهار نظرها در خصوص دلایل تاخت و تاز و اقبال موسسات مالی و اعتباری ‌غیرمجاز در اقتصاد ایران متفاوت است. به نظر‌ می‌رسد برای ارائه‌ تحلیل درستی‌ این اتفاق‌ باید‌ به دو نکته اساسی اشاره کرد. نباید یک طرفه به قاضی رفت.باید تکه‌های پازل را کنار هم گذاشت تا فهمید چرا هفت هزار موسسه مالی و اعتباری ‌غیرمجاز بدون هیچ ترس و واهمه، توانسته‌اند ۱۰درصد از نقدینگی کشور را در اختیار بگیرند. باید واقع‌بین بود و پذیرفت واقعیت همیشه تلخ است.

 

بی اعتمادی‌ به اقتصاد‌ یا «طمع»

نکته‌ای که بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر آن اتفاق نظر دارند، آن است که مشکلات اقتصادی، ضعف در عملکرد نظام بانکی و‌ بی‌اعتمادی مردم دلیل اقبال موسسات مالی و‌ اعتباری در کشور بوده است. این تحلیلگران به زمانی اشاره می‌کنند که تب تاسیس بانک‌های خصوصی‌ برای سرمایه‌گذاری در بازار مستغلات بالا گرفت. در آن زمان بانک‌ها چنان سرگرم بنگاه‌داری شدند که یادشان رفت باید خدمات بانکی به مردم ارائه دهند.‌

 

اما مردم کجای این داستان ایستاده‌اند؟ در حالی‌که بانک‌های خصوصی در بهترین حالت توان پرداخت سود بیش از ۳۰درصد ندارند، چگونه‌ موسسه‌ای می‌تواند ادعا کند که سود بالای ۸۰ درصد پرداخت می‌کند و عده‌ای هم به‌ آن موسسه اعتماد می‌کنند؟‌به ظاهر شاید کوتاه‌ترین پاسخ به این پرسش «طمع» باشد، طمع برای دریافت سود بیشتر؛ اما این موضوع قابل انکار نیست که وقتی اوضاع اقتصادی بد باشد مردم بخصوص اقشار ضعیف و آسیب‌پذیر جامعه برای معیشت‌ خود دست به هر اقدامی‌ می‌زنند. دلار‌ می‌خرند، سکه‌ خرید و فروش‌ می‌کنند یا در بازار مستغلات سرمایه‌گذاری‌ می‌کنند. اما بسیاری‌ از تحلیلگران این حرف‌ها را توجیه‌ می‌دانند‌ و‌ می‌گویند طمع بود که بازار موسسات مالی و اعتباری ‌غیرمجاز را داغ کرد.

 

«ما طمع‌کار نیستیم،‌ بی‌سواد هم نبودیم، فقط به موسسه‌ای اعتماد کردیم که از بانک‌ مرکزی استعلام مجوزدار بودن آن را گرفتیم.» این را یکی از سپرده‌گذاران مالباخته موسسه کاسپین به «همدلی»‌ می‌گوید.‌ او‌ می‌افزاید:«ما نه رسانه داریم نه قدرت، اعتماد کردیم حالا هم چوب این اعتماد را می‌خوریم.»‌ مکالمه را ادامه‌ نمی‌دهد و تماس را قطع می‌کند.‌ با یکی دیگر از سپرده‌گذاران دیگری کاسپین تماس می‌گیرم. با حوصله بیشتری پاسخ‌ می‌دهد و می‌گوید: آنهایی که به ما می‌گویند طمع‌کار هستید باید بدانند‌ ما از خود آنها طلبکار هستیم.»

 

او که خانمی میانسال است، این‌طور توضیح می‌دهد:«‌جالب است بدانید سودی که موسسه مالی کاسپین پرداخت‌ می‌کند فقط ۳ تا ۴درصد بیش از سود بانک است. این اواخر شنیده‌ام که‌ می‌گویند بعضی موسسات سودهای ۵۰، ۶۰ و ۸۰ درصدی به سپرده‌‎گذاران پرداخت کرده اند، اگر اینطور باشد باید بگویم این سودها به جیب عده‌ای خاص رفته و سر سپرده‌گذاران واقعی‌ بی‌کلاه مانده است.» این مالباخته‌ می‌گوید:‌«همین که بانک مرکزی به سپرده‌گذاران انگ طمع‌‌کار بودن‌ می‌زند یک جرم است و باید پاسخگو باشد.»

 

او در ادامه صحبت‌هایش می‌افزاید:«فقط به ما دروغ گفته‌اند و متاسفانه برخی رسانه‌ها هم تلاش‌ می‌کنند تا خراب‌کاری‌های بانک مرکزی را لاپوشانی کنند. این همه در بوق و کرنا کردند که موسسات مالی و اعتباری ‌غیرمجاز را ساماندهی کردیم و فلان و بهمان، همه حرف‌هایشان دروغ است.»

 

دفترچه‌هایمان را عوض کردند!

این ‌سپرده‌گذار در لابه‌لای صحبت‌های خود به این‌طور توضیح می‌دهد:«‌بانک مرکزی فرافکنی می‌‌کند.‌ با حساب‌سازی‌های جعلی حدود ۴۰درصد‌ از اصل پول ‌سپرده‌گذاران کاسپین را کم کرد‌ حالا همان را هم به ما پرداخت‌ نمی‌کند.»‌

 

حرف آخر

۱۹ دی ماه سال گذشته بود که نایب رئیس مجلس اعلام کرد طمع سپرده‌گذاران موجب اقبال موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز شد. مسعود پزشکیان البته در تبیین علل بروز این واقعه، پای همه کسانی که در ادوار گذشته به این موسسات مجوز فعالیت دادند، مدیران متخلفی که تعهداتی غیر واقعی دادند، کسانی که به معاملات و ارزش‌گذاری‌هایی صوری با این موسسات تن دادند و حساب‌سازانی را که مسیر اصلاح و بررسی را به انحراف کشیدند، نیز به میان کشید و قول داد که روند رسیدگی‌ها ادامه خواهد یافت. پیشتر هم مسئولان بانک مرکزی هشدار داده بودند که مردم فریب موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز را نخورند.

 

دهه هشتاد خورشیدی را می‌توان یکی از بی انضباط‌ترین دوران پولی کشور برشمرد؛ دهه‌ای که در کنار شکل‌گیری بانک‌های خصوصی، شاهد فرزندان نامیمونی هم بود: رشد قارچ گونه تعاونی‌های غیرمجاز و موسسه‌های اعتباری نامعتبر.

 

اگر به این فهرست صرافی‌های غیرمجاز، صندوق‌های قرض‌الحسنه و شرکت‌های لیزینگ را که بدون هیچ نظارتی رشد و نمو کردند، بیفزاییم، عمق آشفتگی در بازار پولی و حتی بازار غیرمتشکل پولی بیشتر نمایان می‌شود. و این ماجرا ادامه دارد....

 

فرشته بهروزی‌نیک

 

 

hamdelidaily.ir
  • 17
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش