جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۱۶:۰۰ - ۰۵ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۱۰۳۶
اقتصاد کلان

سرپرست اسبق وزارت اقتصاد:

اقتصادی که از مالیات نترسد چگونه باید شفاف شود؟/ پایه و اساس نظام اقتصادی در ایران فسادزاست

حسین صمصامی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
فساد قبح اعداد را در اقتصاد ایران شکسته است. وقتی سال ۹۰ خبر اختلاس سه هزار میلیارد تومانی مردم، رسانه‌ها و حتی مسئولان را شوکه کرد تصور اینکه رقم اختلاس‌ها به میلیون یورو هم برسد برای همه سخت بود، اما در کمال ناباوری این اتفاق در همین چند سال گذشته به وقوع پیوسته است.

حالا گرچه تنها نام‌هایی از جمله مه‌آفرید امیرخسروی یا همان امیرمنصور آریا، شهرام جزایری، بابک زنجانی، مرجان شیخ‌‌الاسلامی آل آقا، سلاطین ارز و سکه و قیر، اختلاس‌گران بانک سرمایه و این اواخر شبنم نعمت‌زاده و... به عنوان کسانی که در‌ ایران مرتکب فسادهای کلان اقتصادی شده‌اند شنیده می‌شود، با ‌این توضیح که بسیاری از فسادهای اقتصادی در قالب رانت‌های مالی و اطلاعاتی در ‌ایران رخ می‌دهد، می‌توان مصادیق فراوان دیگری را نیز برای آنچه اکنون تحت عنوان فساد اقتصادی از آن یاد می‌شود، برشمرد.

اکنون این پرسش اساسی مطرح است که کدام دلایل عامل بروز فسادهای خرد و کلان اقتصادی در ایران است؟ فساد اقتصادی در چه شرایطی رخ می‌دهد؟ پاسخ این چند پرسش می‌تواند ریشه وقوع بسیاری از فسادهای اقتصادی در‌ ایران را مشخص کند.

مبارزه با فساد آخرین راه‌حل است

حسین صمصامی، سرپرست اسبق وزارت اقتصاد، در گفت‌و‌گو با اعتمادآنلاین، با آسیب‌شناسی ریشه وقوع فساد اقتصادی در ایران، گفت: بدون شک عدم نظارت بر فعالیت‌های اقتصادی در کنار توزیع رانت نفتی موجب شده فساد به بخش لاینفکی از اقتصاد ایران تبدیل شود.

این عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد شهید بهشتی، با یادآوری اینکه نمی‌توان از دستگاه قضایی کشور به تنهایی انتظار مبارزه با فساد اقتصادی داشت، گفت: باید به این نکته بسیار مهم باور داشت که مبارزه با فساد آخرین گام است، قدم اول یقیناً بستن مسیرهای فساد در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور است.

به عقیده این تحلیلگر اقتصادی، پایه و اساس نظام اقتصادی در ایران فسادزاست. او برای توضیح این استدلال خود به مواردی از جمله انحصار، رانت اطلاعاتی و توزیع نامناسب درآمدهای نفتی اشاره کرد. از نگاه این استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی، بیشترین نمود این روند را می‌توان در نظام بانکی، بازار سرمایه و بازار ارز و سکه مشاهده کرد.

او در ادامه صحبت‌های خود توضیح داد: هرچند در پرونده‌‌هایی مثل بانک سرمایه مشخص شد که مبارزه با فساد اقتصادی، حداقل در هفت ماه گذشته تا به امروز جنبه نمایشی نداشته و کاملاً پیشگیرانه بوده است، من به عنوان کسی که چم و خم اقتصاد را خوب می‌شناسد هشدار می‌دهم اگر با ریشه‌ها برخورد نشود قطعاً فسادهای جدید با ابعاد گستره‌تری در اقتصاد کشور ظهور خواهد کرد.

چرا مالیات نقشی در اقتصاد ایران ندارد؟

این تحلیلگر اقتصادی با انتقاد از شیوه برخورد با فساد اقتصادی در کشور گفت: باید از سیاست‌گذاران اقتصادی پرسید چرا از ابزار مالیاتی برای شفاف ساختن فعالیت‌های اقتصادی استفاده نمی‌کنند؟ کشوری که سال‌هاست سایه تحریم را بر سر خود دارد چرا همچنان وابسته به درآمدهای نفتی مانده است؟

او ادامه داد: جای تاسف است وقتی می‌بینیم پس از سال‌ها رقم فرارهای مالیاتی در کشور به سالانه ۶۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. اساساً اقتصادی که از مالیات نترسد چگونه باید شفاف شود؟

او با این توضیح بر این باور است: طی ادوار گذشته تا به امروز رفتار دوگانه‌ای در برخورد با فساد اقتصادی صورت گرفته است. حاکمیت باید در برخورد با فساد اقتصادی تعارف را کنار بگذارد و خودی و غیرخودی نکند.

سرپرست اسبق وزارت اقتصاد در ادامه صحبت‌های خود به نکته دیگری هم اشاره کرد: در تمام کشورهای توسعه‌یافته سیستم به این صورت است که دستگاه‌های نظارتی از طریق حساب‌کشی از حساب شخصی افراد و بررسی حجم پولی که از حساب فردی به فردی دیگر واریز می‌شود می‌توانند سرمنشاء بسیاری از سوءاستفاده‌های اقتصادی را پیدا کنند. اما در ایران این‌گونه نیست و به دلیل فقدان این سیستم نظارتی سالانه مبالغ هنگفتی ارز به شیوهای نامعلوم از کشور خارج می‌شود.

رژه صفرها در اقتصاد

سال ۱۳۷۴، وقتی پرونده اختلاس ۱۲۳ میلیارد تومانی بانک صادرات با اعدام فاضل خداداد بسته شد، کمتر کسی تصور می‌کرد پای ارقام میلیون یورویی در کنار تخلف‌های ریزودرشت در حوزه‌های مختلف به اقتصاد ایران باز شود؛ اما این اتفاق افتاد. حالا کار به جایی رسیده که صفرها جلوی چشم مردم رژه وحشت می‌روند، وحشت از رفاه و امنیت اقتصادی که عده‌ای سال‌هاست آشکار و پنهان آن را به سخره گرفته‌اند. در این میان همه برای مبارزه با فساد اقتصادی قیام کرده‌اند، اما به باور بسیاری از آگاهان اقتصادی مسیر فساد همچنان باز مانده است.

فرشته بهروزی‌نیک

etemadonline.com
  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۴
جدیدترین
قدیمی ترین
جناب صمصامی معتقدند : عدم نظارت بر فعالیت‌های اقتصادی + توزیع رانت نفتی ، باعث فساد در اقتصاد ایران شده است . اولین اشتباه ایشان بیان توالی نادرست برای این دو عامل است چرا که توزیع رانت نفتی مقدمه عدم نظارت بر فعالیت های اقتصادی شده است . ایشان هم مانند دیگر کارشناسان اقتصادی ما در دام مثلی معروف از طنزی تاریخی باقی مانده اند " حرف مرد یکی است ...... !! " ایشان نیز در گیر اشتباهی بزرگ باقی مانده و قادر نیست تصور کند که درآمدهای نقد و کلان نفت و گاز در ایران با توجه حجم استخراج و میزان قیمت ، در کنار هزینه ناچیز تولید که از پنجاه سال پیش تاکنون ادامه دارد ، مالیات اصلی مردم به دولت است و نظارت عامه مردم بر جریان این درآمد فقط از راه باخبرشدن هرخانوار از سهم خود میسر می شود . به مصداق همان مثل معروف ایشان به تبعیت از همان الگوی کهنه ، هنوز هم درآمدهای نفت و گاز را در ایران ، درآمدی غیر مالیاتی برای دولت تصور می کند .و ظاهراً به ضرورت آگاهی خانوار ایرانی از این درآمد هنگفت واقف نیست . خانوار ایرانی بسته به تعداد عائله ، از راه دریافت سالیانه قبض و رسید مالیاتی از درآمد نفت و گاز ملی شده که به صندوق دولت ریخته می شود می بایستی با خبر شود تا از این راه از نظارت ده ها ملیون نفر بدون پرداخت هزینه نظارت برخوردار شویم . این همان نظارت همگانی و یا همان نظارت مردمی و ملی است که در شرایط حاضر با نگاه آقای صمصامی و دیگر عالمان اقتصاد از درآمدهای نفت و گاز ملی شده ایران که با الگوی کهنه شان هنوز درآمدی غیر مالیاتی است ، کم بها تصور می شود
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش