دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۰۲ - ۰۹ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۲۱۸۷
اقتصاد کلان

كولبران و زباله گردها؛ نماد خط فلاكت نه فقر

كولبران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

چند روز پیش با مرگ دو کولبر موجی از انتقادات و غم کشور را فرا گرفت و دوباره همه‌چیز فراموش شد و حالا بسیاری از کولبران در استان‌های غربی و ارتفاعات اورامانات مشغول کار هستند و خون دو جوان ۲۱ و ۱۷‌ساله هیچ‌تاثیری در روند بهبود آنها نداشت.

بسیاری از کارشناسان اقتصادی و اجتماعی بر این باورند که بسیاری از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و افراد بیکار در نقاط مرزی از جمله استان کردستان به کولبری رو آوردند و این در حالی است که آمار بیکاری در استان‌های غربی بیش از نقاط دیگر کشور است.

از سوی دیگر جوانان کولبر تنها افرادی نیستند که از این موضوع رنج می‌برند و بسیاری دیگر از جوانان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی یا مشغول مسافرکشی و کار در کارگاه‌ها هستند یا اینکه در خانه بیکار نشسته‌اند.

عضو کمیته حقوقی انجمن حمایت از حقوق کودکان با بیان اینکه فرهاد اولین کودکی نبود که قربانی کولبری شد، افزود: نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی کودکان را به سمت کارهایی مانند کولبری و زباله‌گردی می‌کشاند. همان‌طور که مونیکا نادی، عضو کمیته حقوقی انجمن حمایت از حقوق کودکان می‌گوید: فرهاد اولین کودکی نبود که قربانی کولبری شد، حوادثی از این دست به شدت اتفاق می افتد. بسیاری از این کودکان حین کولبری به خاطر عواملی از جمله بهمن یا سرمازدگی جان خود را از دست دادند.

وی در ادامه می افزاید: به‌طور قطع اتفاقی که برای فرهاد و کودکان مانند او می افتد به این علت است که این کودکان قربانی نابرابری های اجتماعی و اقتصادی می‌شوند. فقر و نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی در کنار عدم توزیع عادلانه ثروت موجب می‌شود کودکان را به سمت این کار بکشاند. اساسا کولبری حتی برای بزرگسالان برخلاف شأن و کرامت انسانی است و متاسفانه رویه‌هایی که همیشه در مقابل کولبری اتخاذ شده، تسکین‌های موقتی است.

نادی افزود: اقداماتی مانند اینکه بیایند برای کولبری بیمه در نظر بگیرند یا طرحی تحت عنوان ممنوعیت تیراندازی به کولبران، تسکین‌های موقتی است که باعث می‌شود واژه کولبری رسمیت یابد درحالی که در کشوری مانند ایران با این سطح از منابع واقعا خلاف شأن انسانی و ایرانی‌بودن است که بیاییم این واژه را به رسمیت بشناسیم و برای آن تسکین‌های موقت در نظر بگیریم. وی ادامه داد: کولبری کودکان به‌طور خاص خلاف شأن و کرامت انسانی است؛ کودکی حق هر کودک است و تامین این حقوق در قانون اساسی و همچنین در پیمان نامه جهانی حقوق کودک مورد تاکید قرار گرفته است. تامین منفعت عالیه کودکان طبق پیمان نامه جهانی حقوق کودک، وظیفه ذاتی همه دولت‌ها است.

 نطقه مشترک کودکان کار و کولبر

هرچند کولبران در مناطق مرزی با خطرات بسیاری مواجه هستند اما وضعیت مرزنشینان به خصوص در شرایط فعلی آنچنان مبهم است که می‌توان گفت در حال حاضر تنها وسیله امرار معاش برای مرزنشینان، کولبری است؛ شغلی که نه‌تنها مورد تایید مقامات عالی‌رتبه کشور نیست بلکه نمی‌تواند حتی بخش کوچکی از هزینه‌های مورد نیاز برای معیشت و زندگی مرزنشینان را تامین کند.

موضوع ناگوارتر اینکه مرزنشینانی که برای امرار معاش سراغ کولبری می‌روند حتی قید جان خود را هم می‌زنند و به قیمت از دست دادن جان خود در معابر کوهستانی و پرخطر و یا کشته شدن از سوی مقامات امنیتی در این راه قدم برمی‌دارند، چراکه در شرایط بحرانی اقتصاد، باید هر طور شده از پس گذران زندگی خود برآیند. از سوی دیگر وضعیت کودکان در کلانشهر و پایتخت نیز تفاوتی با کولبران ندارد و آنها نیز این روزها با سختی به‌دنبال یک لقمه نان یا در کارگاه‌ها، یا در سر چهارراه‌ها و سطل‌های زباله هستند.

 تبعیض در حق کودکان

در این رابطه فاطمه قاسم‌زاده، رئیس شبکه یاری کودکان کار و خیابان در این رابطه می‌گوید: کودکان کار از نظر مکانی با تفاوت‌هایی در بیشتر شهرهای بزرگ کشور، در روستاها، مزارع و مناطق کشاورزی و در عملیات‌های ساخت و ساز در جاده‌ها و شهرهای بزرگ دیده می‌شوند. کودکان کار بیشتر در خیابان‌ها، کارگاه‌های ناشناخته زیرزمینی مانند کارگاه‌های قالیبافی، کفاشی، شیشه‌گری، خیاطی، جوشکاری و...که به دلایل مختلف از حوزه نظارت وزارت کار خارج است دیده می‌شوند.

از دیگر مشاغلی که این کودکان دور از چشم مسئولان نظارتی به آن مشغول هستند می‌توان به تفکیک زباله در حوزه پسماند، کارهای ساخت وساز در داخل شهرها و جاده‌ها، رفتگری، کولبری، باربری در بازارها و مراکز خرید و همچنین کار در پارک‌ها، مزارع، کوره‌های آجرپزی، گاراژ‌های مسافربری و کار خانگی به‌ویژه برای دختران اشاره کرد.

وی در ادامه می‌افزاید: در این میان اما برخی از انواع کار کودکان مانند کولبری و زباله‌گردی از بدترین و تاسف‌بارترین نوع کار کودک است. در شرایطی که حتی بزرگسالان جامعه در مواجهه با چنین مشاغلی و انجام آنها حتی برای مدت زمانی کوتاه دچار مشکلات و آسیب‌های فراوان می‌شوند چگونه می‌توان انتظار داشت کودکی نحیف و ضعیف از تهدیدها و خطرات ناشی از آن در امان بماند. پیدایش پدیده‌هایی همچون کولبری و زباله‌گردی کودکان و حتی گورخوابی آنها که چندین سال است به چشم می‌خورد حاصل برخی از سیاستگذاری‌های کلان کشور است.

مرگ دو کولبر در منطقه سروآباد کردستان به علت سرما، واقعه‌ای بسیار غم‌انگیز است. دو انسان که جان خود را از دست داده‌اند و خانواده‌ای که داغ‌دار شده‌اند. این موضوع بسیار مهم و دردناک است، اما از آن مهمتر این است که این واقعه در جامعه‌ای اتفاق افتاده که تک تک افراد آن مدعی برقراری عدالت و برابری هستند.

armanmeli.ir
  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش