جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۲۵ - ۲۱ فروردین ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۱۰۲۲۷۲
اقتصاد کلان

«وام با سود ۱۲ درصد» حمایت یا خالی کردن جیب مردم؟/ وام یک میلیونی به پولدارها هم می‌رسد؟!

بسته حمایتی دولت برای مردم برای شرایط کرونایی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
بعد تاکیدات مختلف درباره ضرورت اعطای کمک به تمامی شهروندان، دولت وعده داده وامی یک میلیونی به یارانه‌بگیران بدهد، اما میزان این وام، سود بالای آن و شیوه بازپرداختش مورد انتقاد مردم و کارشناسان قرار گرفته است.

به گزارش ایلنا، هنوز چند ساعت از اعلام این خبر که قرار است برای جبران خسارت‌هایی که کرونا به معیشت شهروندان زده وامی یک میلیونی به یارانه‌بگیران اعطا شود، نگذشته بود که موجی از انتقاد‌ها نسبت به شیوه حمایت‌های دولتی به راه افتاد. از همان روز‌های اولی که به صورت رسمی اعلام شد کرونا در ایران شیوع پیدا کرده و به ویژه بعد از آنکه توصیه‌ها مبنی بر ماندن در خانه اوج گرفت، ضرورت ارائه کمک‌های دولتی برای تامین معیشت شهروندان مطرح شد. از آخرین روز بهمن ۹۸ یعنی زمان اعلام رسمی شیوع کرونا در ایران تاکنون که ده‌ها هزار نفر به این بیماری مبتلا شده‌اند، انواع و اقسام وعده‌ها داده و برخی از آنها مانند ارائه بسته کمک معیشتی ۲۰۰ تا ۶۰۰ میلیونی  عملیاتی شده است. در اظهارنظری جدید ۱۸ فروردین امسال رئیس جمهور از اعطای وام یک میلیونی به یارانه‌بگیران خبر داد. دو روز بعد محمدباقر نوبخت (رئیس سازمان برنامه و بودجه) با بیان اینکه «یک میلیون تومان تسهیلات با نرخ ۱۲ درصد برای خرید اقلام مورد نیاز در اختیار سرپرستان خانوار قرار خواهد گرفت، عنوان کرد: سرپرستان خانوار تمام ۲۳ میلیون خانواری که یارانه نقدی می‌گیرند می‌تواند از شارژ یک میلیون تومانی کارت یارانه استفاده کنند.» اما آنچه باعث بالا گرفتن انتقاد‌ها از طرح حمایتی جدید دولت شده شیوه بازپس‌گیری وام یک میلیونی و بیش از آن سود این وام است.

پرداخت نقدی، راهی شناخته شده برای گذر از رکود

دولت‌های مختلف در برهه‌هایی به پرداخت وام نقدی یا شارژ کارت‌های اعتباری شهروندان برای رونق‌بخشی به اقتصاد اقدام می‌کنند، همانطور که حداقل در سه ماهه اخیر شاهد بوده‌ایم که اعطای وام روشی موثر برای کمک به شهروندان خسارت دیده از کرونا بوده است. مشکل طرح ارائه شده در ایران مخلوط کردن این دو شیوه پرداخت نقدی و درخواست سود بالاست که این شائبه را به وجود آورده که وام یک میلیونی اساسا نه برای کمک به شهروندان که برای کمک به دولت است.

در برهه‌هایی در چین وقتی نوعی رکود در اقتصاد به وجود آمده بود شاهد پرداخت ۱۰۰ دلار به هر شهروند برای خرید بودیم. در ایران نیز نظیر چنین پرداخت‌هایی را داشته‌ایم، هر چند این پرداخت‌ها در قالب وام صورت گرفته است. با این همه بسته حمایتی برای جبران خسارت کرونا تعریف دیگری دارد. دولت هنگ کنگ برای جبران خسارت کرونا و ترغیب افراد به ماندن در خانه حساب تمامی شهروندانش را ۱۲۰۰ دلار شارژ کرد؛ وامی بلاعوض و طبیعتا بدون بهره. از آمریکا خبر می‌رسد که قرار است هر شهروند ۱۰۰۰ دلار دریافت کند تا اقتصاد این کشور از رکود ناشی از کرونا بگذرد.

اطلاعات اولیه‌ای که درباره بسته یک میلیونی حمایتی در ایران وجود دارد، اثبات می‌کند که دولت می‌خواهد با یک تیر نه حتی دو نشان که چند نشان را بزند! قرار است یکی میلیون تومان اعطایی هم به معیشت خانوار‌های در بحران کرونا کمک کند، هم رکود را بشکند و رونق ایجاد کند و هم منبعی برای درآمد شده و دولت بعد مدتی پولش را با سود ۱۲ درصد پس بگیرد. ناگفته پیداست که اهداف مختلف تعیین شده تامین نمی‌شود و شاید فقط سودی برای دولت حاصل شود که آن هم در شرایط کنونی نارواست.

حمایتی در کار نیست

علیرضا حیدری (کارشناس اقتصادی و فعال کارگری) در ارتباط با وام یک میلیونی وعده داده شده، به ایلنا می‌گوید: در اصل اینکه باید دولت از شهروندان حمایت کند تردیدی نیست. از زمان شیوع کرونا کارشناسان بر ضرورت ارائه بسته حمایتی تاکید کرده‌اند، چراکه شیوع کووید ۱۹ به شدت به اقتصاد و معیشت شهروندان ضرر زده و باعث شده است آنها با مشکلات عدیده‌ای رو‌به‌رو شوند، اما میزان کمک و شکل آن درست نیست و باید مورد بازنگری قرار گیرد.

دولت‌ها در مقاطعی می‌بینند که قدرت خرید پایین باعث رکورد شده و اقتصاد و تولید را تهدید می‌کنند. آنها اقدام به اعطای وام‌هایی می‌کنند که نرخ سود صفر درصد یا بسیار پایین دارد. اقدامی که در کشور‌های دیگر در شرایط عادی اجرا می‌شود، در ایران در اوج بحران کرونا قرار است اجرا شود، حال آنکه سودی که طلب شده بسیار بالاتر از سودی است که در کشور‌های دیگر طلب می‌شود

او با بیان اینکه بر اساس حداقلی‌ترین سبد معاش، خوراک یک خانواده در یک ماه بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خرج برمی‌دارد، عنوان می‌کند: بر این اساس یک میلیون تومان رقم ناچیزی است که حتی هزینه‌های خوراک حداقلی خانواده‌ها را هم جبران نمی‌کند.

این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه می‌دهد: حال در نظر بگیرید که قرار است همین رقم اندک نه به صورت بلاعوض که در قالب وامی که باید بازپرداخت شود، در اختیار خانوار‌ها قرار گیرد، آن هم وامی با نرخ سود دو رقمی.

او با بیان اینکه برای گذشتن از رکود در کشور‌های مختلف چنین طرح‌هایی اجرا می‌شود، می‌گوید: دولت‌ها در مقاطعی می‌بینند که قدرت خرید پایین باعث رکورد شده و اقتصاد و تولید را تهدید می‌کنند. آنها اقدام به اعطای وام‌هایی می‌کنند که نرخ سود صفر درصد یا بسیار پایین دارد. اقدامی که در کشور‌های دیگر در شرایط عادی اجرا می‌شود، در ایران در اوج بحران کرونا قرار است اجرا شود، حال آنکه سودی که طلب شده بسیار بالاتر از سودی است که در کشور‌های دیگر طلب می‌شود.

حیدری با بیان اینکه باید عنوان کرد حمایتی در کار نیست، بیان می‌کند: اگر بخواهیم همین طرح ارائه شده به گونه‌ای اجرا شود که سمت و سوی حمایتی گرفته و اندکی از مشکلات شهروندان بکاهد باید اصلاحاتی صورت دهیم. اول اینکه اگر قرار است وامی داده شود که می‌خواهیم آن را پس بگیریم، لااقل باید سود آن صفر درصد باشد. از طرف دیگر اکنون که ما یارانه را ضامن بازپرداخت وام کرده‌ایم باید اندکی فرصت داد و گذاشت اوضاع به شرایط عادی برگردد و بعد طلب بازپرداخت وام کرد.

او ادامه می‌دهد: منظور از شرایط عادی این است که شیوع بیماری متوقف شده و تاثیرات آن بر اقتصاد کمرنگ شود. وقتی این اتفاقات افتاد با سود صفر درصد می‌توان وام اعطایی را پس گرفت.

محمدباقر نوبخت (رئیس سازمان برنامه و بودجه) با بیان اینکه یک میلیون تومان تسهیلات با نرخ ۱۲ درصد برای خرید اقلام مورد نیاز در اختیار سرپرستان خانوار قرار خواهد گرفت، عنوان کرد: سرپرستان خانوار تمام ۲۳ میلیون خانواری که یارانه نقدی می‌گیرند می‌توانند از شارژ یک میلیون تومانی کارت یارانه استفاده کنند

حیدری تاکید می‌کند: یک میلیون تومان رقم ناچیزی است که گرهی از مشکلات کسی بازنمی‌کند. ما می‌دانیم شرایط مناسب نیست و کرونا به اقتصاد کشور لطمات جبران ناپذیری وارد کرده است. بر اثر شیوع این بیماری و محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های ایجاد شده کسب‌و‌کار‌ها خوابیده و درآمد بسیاری عملا به صفر رسیده است. ضروری است که جبران خسارت شود و در این جبران خسارت باید سود شهروندان اصل قرار گیرد.

چاره‌اندیشی برای موقعیت ویژه

در خبر‌ها آمده است که روسای دولت در چند کشور شرایط پیش آمده ناشی از شیوع کرونا را با شرایط خاص جنگ‌های جهانی مقایسه کرده‌اند. رئیس جمهور ژاپن گفته است کشورش از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون هیچ وقت به این میزان شرایط اضطراری نداشته است. می‌دانیم که ژاپن به واسطه انفجار دو بمب اتمی در جنگ جهانی دوم به شدت ویران شده بود و این مقایسه نشان می‌دهد که کرونا چگونه عمل کرده و چقدر زیان وارد آمده است. در ایران نیز شرایط نسبت به برهه‌های بحرانی قبلی بسیار بحرانی‌تر است. در حالی که بدون کرونا اقتصاد ایران به دلیل تحریم‌ها دچار مشکلات جدی بود، اکنون با وضعیتی رو‌به‌رو هستیم که بسیاری از شهروندان آن را بدترین وضعیتی توصیف می‌کنند که در عمرشان دیده‌اند. اگر یک زمان مناسب برای دادن یارانه و اعطای وام‌های بلاعوض وجود داشته باشد، اکنون است، اما مشاهده می‌کنیم بعد حدود دو ماه که اقتصاد و معیشت مردم زیر سهمگین‌ترین ضربه‌ها بوده، وعده اعطای وامی با بهره ۱۲ درصد و محل بازپرداخت یارانه‌ها داده می‌شود. لازم است در میزان این وام و همچنین شیوه اعطای آن به صورت جدی بازنگری شود، وگرنه سودی حاصل نشده و معیشت شهروندان خسارت دیده بدتر از قبل می‌شود.

وام یک میلیونی به پولدارها هم می‌رسد!؟

اعطای وام یک میلیونی با سود ۱۲ درصد، یکی از گزینه‌های بسته حمایتی دولت است که برای ۲۳ میلیون خانوار یارانه بگیر در نظر گرفته شده است و همراه با یارانه اردیبهشت پرداخت می شود.

به گزارش ایسنا، نحوه پرداخت این طور نیست که این وام به طور خودکار برای همه یارانه‌بگیران واریز شود بلکه متقاضیان می‌توانند در صورت تمایل با مراجعه به سایتی که معرفی می شود درخواست خود را اعلام کنند.

براین اساس، تمامی ۷۸ میلیون نفر یارانه‌بگیر (۲۳ میلیون خانوار) امکان دریافت اعتبار یک میلیون تومانی را دارند. در این صورت اگر همه آنها متقاضی باشند، برای ۲۳ میلیون خانوار حدود ۲۳ هزار میلیارد تومان هزینه منابع لازم است، اما این تمام ماجرا نیست؛ چراکه در بین ۷۸ میلیون نفر یارانه‌بگیر کسانی هم هستند که جزو دهک‌های بالای درآمدی بوده که نیاز به دریافت این یک میلیون تومان هم ندارند.

طبق آنچه طی اقدامات دولت برای یارانه مشخص شده است، از ۷۸ میلیون نفر حدود ۱۸ میلیون نفر در سه دهک بالای درآمدی قرار دارند که نیازی به این وام ندارند.

این در حالی است که در آبان‌ سال گذشته با افزایش قیمت بنزین قرار شد از محل مابه‌التفاوت ایجاد شده، پرداخت کمک‌های معیشتی در دستور کار قرار گیرد و دولت ۶۰ میلیون نفر از یارانه‌بگیران معادل ۱۹ میلیون خانوار را در لیست کمک‌های معیشتی قرار داد و گفت که ۱۸ میلیون نفر دیگر جزو دهک‌های بالا بوده و پرداختی به آنها انجام نمی‌شود.

براین اساس، اگر مجموع یارانه‌بگیران ۲۳ میلیون خانوار باشند که ۱۹ میلیون آنها محق دریافت کمک معیشتی شناسایی هستند، چهار میلیون خانوار دیگر (۱۸ میلیون نفر) جزو دهک‌های بالا بوده و نیازی به دریافت یک میلیون ندارند. این در حالی است که برای همین تعداد باید حدود ۴۰۰۰ میلیارد تومان پرداختی انجام شود که در شرایط موجود مالی دولت رقم کمی هم نیست.

در این حالت دولت می‌توانست وام را فقط برای اقشار کم درآمدتر یا متوسط پیش‌بینی کند و مابقی منابع در محل ضروری‌تری مورد استفاده قرار گیرد؛ به طوری که آن را فقط به همان ۶۰ میلیون نفر که برای کمک معیشتی گزینش شده بودند بپردازد، چراکه هیچ تضمینی وجود ندارد که خانواده های پردرآمد برای دریافت این وام یک میلیونی ثبت نام نکنند.

از سوی دیگر از اسفند پارسال به مدت چهار ماه بسته حمایتی ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومانی برای خانوارهایی که هیچ نوع درآمدی ندارند، پرداخت می شود که دولت می‌توانست از محل این ۴۰۰۰ میلیارد تومانی که باید صرف وام سه دهک بالای درآمدی کند، مبلغ بالاتری به خانوارهای نیازمند حتی در قالب تسهیلات پرداخت کند.

  • 43
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
آخه مشکا اینجاست که دولت در تشخیص نیازمند از بی نیاز موفق عمل نکرده و نمی کند
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش