شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۱۹ - ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۲۰۱۱۶۵
اقتصاد کلان

اخذ ماليات از حساب‌های لوکسی که معاف از ماليات هستند

دریافت مالیات از حساب‌های لوکس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

در شرايطي که کشور با کسري بودجه مواجه بود، شيوع کرونا و هزينه‌هاي ناشي از آن، اين کسري را بيشتر تعميق کرد. شيوع کرونا سبب شد تا بسياري از فعاليت‌هاي اقتصادي تعطيل شود و بسياري از مردم نيازمند حمايت شوند. همچنين دولت نيز از اين تعطيلي زيان ديد چراکه بايد منابعی براي حمايت تأمين کند.

در اين شرايط براي جبران کسري بودجه مطابق اظهارات صاحب‌نظران افزايش پايه‌هاي مالياتي ازجمله ماليات سود سپرده‌هاي بانکي و ماليات بر دارايي‌هاي لوکس مانند خانه و ماشين است.زماني که دولت سرگرم بودجه‌ريزي براي سال ۹۹ بود، کارشناسان اعلام مي‌کردند که به‌دليل کاهش شديد فروش نفت در سال آينده با کسري بودجه مواجه خواهيم بود. دولت اما معتقد بود که در تأمين بودجه مشکلي نيست و به‌اصطلاح بودجه تراز بسته شده است. در همان روزهاي ابتدايي بررسي بودجه در مجلس، برخي کارشناسان اقتصادي در نامه‌اي به نمايندگان مجلس نوشتند: «نتيجه برخورد نه‌چندان جدي با اصلاحات ساختاري بودجه در لايحه بودجه سال ۱۳۹۹ چيزي جز کسري قابل‌توجه پنهان در لابه‌لاي بودجه نيست که براساس محاسبات مراجع معتبر کارشناسي، رقم آن بالغ بر ۱۶۰ هزار ميليارد تومان برآورد شده است».

بودجه‌اي که با فروش روزانه يک ميليون بشکه نفت ۵۰ دلاري بسته شده بود. هر کسي که اندکي از ميزان فروش نفت و قيمت آن سر درمي‌آورد متوجه مي‌شد که درآمد انتظاري دولت از نفت برآورده نخواهد شد، چراکه رقم فروش نفت در کشور بسيار پايين‌تر از عدد مشخص شده بود و البته روند کاهشي نيز داشت.برخي ديگر از منابع درآمدي ديگر دولت در بودجه ۹۹ که آنها غيرپايدار و مضر به اقتصاد کشور بودند، برداشت از صندوق توسعه ملي و فروش اموال دولتي بود که اينها نيز مورد انتقاد کارشناسان بود، چراکه صندوق توسعه ملي اساسا براي جبران کسري بودجه نبود و هدف از تأسيس آن کمک به پروژه‌هاي زيربنايي و بخش خصوصي بود و راه‌حل بعدي نيز درواقع فروش آينده کشور براي گذران يک سال بود.

با اين همه، اما مرکز پژوهش‌هاي مجلس در گزارش بررسي بودجه ۹۹ تحت عنوان «بودجه به زبان ساده» رقم کسري بودجه را بيشتر از پيش‌بيني‌هاي انجام‌شده اعلام کرد: «توازن بودجه صرفا تا حدود زيادي روي کاغذ انجام شده و بودجه در فرايند اجرا با کسري قابل‌توجهي مواجه خواهد شد. تلاش دولت براي توازن بودجه، عمدتا به استفاده از استقراض از طريق اوراق يا صندوق توسعه ملي محدود شده و با وجود اين، باز هم اين هدف محقق نشده است و معادل نصف بودجه و بيشتر، کسري است که به‌طور صوري (باوجود استقراض ‌و...) تراز شده است». مطابق اين گزارش کسري بودجه دولت به رقمي در حدود ۲۴۲ هزار ميليارد تومان مي‌رسيد.اين کسري بودجه در شرايطي بود که هنوز ويروس کرونا در کشور شيوع پيدا نکرده بود. شيوع اين ويروس زخم ديگري شد بر پيکره بودجه ناتوان کشور و کسري آن را بيش از پيش کرد.

براي جبران اين کسري بودجه به جاي برداشت از صندوق توسعه، استقراض از بانک مرکزي يا فروش آينده کشور، کارشناسان افزايش درآمدهاي مالياتي ازطريق افزايش پايه‌هاي مالياتي را پيشنهاد مي‌دادند؛ ازجمله اين پايه‌هاي مالياتي که مي‌توانستند بدون ايجاد فشار بخش توليد و اقشار کم‌درآمد، سبب افزايش درآمدهاي دولت و جبران کسري بودجه شوند عبارت بودند از ماليات بر سود سپرده‌هاي بانکي، ماليات بر خانه‌هاي خالي و ماشين‌هاي لوکس.مطابق ماده ۱۴۵ قانون ماليات‌هاي مستقيم، سود سپرده‌هاي بانکي معاف از ماليات هستند. بي‌شک، معافيت سود سپرده‌هاي بانکي، موجب مي‌شود که سپرده‌گذاري در بانک و کسب سود قطعي به‌عنوان يک فعاليت اقتصادي بدون ريسک، جذابيت سرمايه‌گذاري در بخش مولد اقتصاد را کاهش ‌دهد؛ به عبارت ديگر، معافيت مالياتي سود سپرده‌ها، سپرده‌گذاري در بانک را به يک رقيب قدرتمند براي بخش توليد تبديل خواهد کرد.

مطابق گزارش «بودجه به زبان ساده» مرکز پژوهش‌هاي مجلس شوراي اسلامي، از هر هزار حساب بانکي، يک حساب ميلياردي است. همچنين ولي‌الله سيف، رئيس کل سابق بانک مرکزي در سال ۹۵ گفته بود ۴۴۷ ميليون تعداد کل حساب‌هاي بانکي است. از اين تعداد ۴۳۹ ميليون مربوط‌به اشخاص حقيقي است. با فرض ثابت‌بودن حساب‌هاي شخصي بالغ‌بر ۴۳۹ هزار حساب بانکي متعلق به اشخاص حقيقي بالاي يک ميليارد تومان موجودي دارند. از سوي ديگر، آمارها نشان مي‌دهد که ۸۵ درصد سود سپرده‌هاي بانکي در جيب تنها ۲.۵ درصد جامعه مي‌رود؛ يعني فقط افراد معدودي هستند که با وجود درآمدهاي کلان از پرداخت ماليات نيز معاف‌اند. مهم‌تر از همه اينکه شبکه بانکي کشور در سال به اين سپرده‌ها قريب به ۳۰۰ هزار ميليارد تومان سود مي‌دهد که علاوه بر افزايش نقدينگي در کشور سبب کاهش تمايل به کار مولد و اشتغال‌زايي در کشور نيز مي‌شود. از اين‌رو انتظار مي‌رود دولت با اصلاحاتي در بودجه براي جبران کسري و جلوگيري از رکود بيشتر اقتصادي اقدام به اخذ ماليات از سود سپرده‌هاي بانکي كند. در طرف ديگر ماجرا، خانه‌هاي خالي قرار دارند.

مطابق آمار بيش از دو ميليون واحد خالي در کشور وجود دارد که اخذ ماليات از آنها علاوه بر وارد چرخه‌کردن اين واحدهاي خالي و کاهش کمبود مسکن، سبب افزايش درآمدهاي مالياتي نيز خواهد شد. ماشين‌هاي لوکس نيز از منابع ديگر مالياتي هستند که دولت مي‌تواند از آنها ماليات اخذ کند. مطابق آمار حدود ۰.۰۳ درصد خودروهاي سواري داخل کشور (سه در ده‌هزار) بنز با سال ساخت بالاي ۲۰۱۰ هستند. اين رقم براي بالاي ۲۰۱۵ به هفت در صدهزار مي‌رسد؛ درواقع در کشور در حال حاضر حدود شش‌هزار و ۵۰۰ خودروی بنز با سال ساخت بالاي ۲۰۱۰ وجود دارد. اخذ ماليات از موارد ذکرشده علاوه بر ابتدايي‌ترين تأثير آن يعني، افزايش درآمدهاي مالياتي در راستاي جبران کسري بودجه، موجب کاهش اختلاف طبقاتي و نيز هدايت نقدينگي به سمت توليد خواهد شد که يکي از ضروريات جهش توليد است.

رضا محمدی

sharghdaily.com
  • 14
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش