یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۱:۱۹ - ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۳۱۲۱۳
مسکن، راه، عمران

موج جدید گرانی فولاد/ میلگرد به ۱۵ هزارتومان رسید

افزایش قیمت فولاد و میلگرد,افزایش قیمتها
قیمت تمام شده تولید آهن، تا ۳۰ درصد کمتر از قیمتی است که به دست مصرف کننده می رسد. افرادی که مابین کارخانجات و توزیع کننده قرار گرفتند، موجب بالا رفتن قیمت در بازار می شوند. گرانی قیمت فولاد و آهن در روزهای اخیر در شرایطی رخ داده است که بازار از مشتری خالی است.

در روزهای بعد از تعطیلی سه روزه و با باز شدن بازار در روز دوشنبه شاهد رشد قیمت غیرمنطقی و گرانی در بازار آهن و فولاد ایران هستیم. این موضوع در آستانه ورود به انتخابات کمی با چارچوب های سال های گذشته تناقض دارد. در ادامه به ارزیابی این موضوع واحتمال تثبیت قیمت ها در این حوالی قیمت ها خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.

*** افزایش ۳ برابری قیمت فروش داخلی ورق فولاد

قیمت فروش داخلی ورق فولاد به دلار نسبت به سال پیش حدود ۳ برابر افزایش یافته است. افزایش شدید قیمت فروش داخلی فولاد ناشی از دو عامل «قیمت بالا و غیرواقعی دلار» و «افزایش قیمت جهانی فولاد» می باشد. در شوک های قیمت ارز ۳ سال گذشته بنگاه های صنعتی و معدنی و به ویژه فولادی قیمت فروش تولیدات خود را به دلار قیمت گذاری کرده اند و در سوی دیگر توسط دولت قیمت نهاده های تولید آنها (سنگ آهن، گاز، برق، نیروی کار و …) و مالیات آنها پایین نگه داشته شده و سرکوب گردیده است.

قیمت دلار بالا و غیرواقعی هر چند منافع رانتی کلانی را نصیب تولیدکنندگان صنعتی و معدنی می کند، اما با تاثیر مستقیم بر روی افزایش قیمت کالاها از مواد غذایی تا خودرو و ساختمان، رکود و گرانی را تشدید می کند. این موضوع مسئله ای نیست که بتوان ساده از کنار آن گذشت. متاسفانه گرانی قیمت فولاد و آهن تاثیر مستقیمی در نرخ تورم خواهد داشت. در این مقطع به نظر می رسد که چیزی جز هیجانات کاذب بازار به این موضوع دامن نزده است.

*** گرانی قیمت فولاد و معاملات میلگرد

گرانی قیمت فولاد و آهن را از بازار میلگرد بررسی می کنیم. بنا بر برخی شنیده ها از بازار میلگرد آجدار، متاثر از معاملات شمش در بورس کالا؛ و در ادامه روند صعودی و اعلامی های سقف نشینان این بازار؛ توام با افزایش قیمتی حول ۵۰ تا ۲۵۰ تومان بوده است که با مکانیزم های قیمت گذاری فعلی فاصله دارد. دیروز در خلال جلسه دورهمی کلاب هاوس مجله صمت  در جواب برخی از افرادی که که از سمت فولادسازان حضور داشتند و تکیه کلام انها روی این موضوع بود که ان قدر قیمت بالا ببرند که تقاضا عقب نشینی کند و به نوعی روی سلامت عرضه و تقاضا و عدم وجود خط قرمز در سقف معتقد بودند. 

بیان شد که مدتی است به سلامت تقاضای وارده به بورس کالا تحلیلگران مشکوک شده اند. چرا که وقایع بازار داخلی ما این روزها این موضوع را به روشنی تایید می کند. لذا نمی توان به سلامت عرضه ها و تقاضاها دامن زد. این موضوع به شدت شبیه به داستان قیت ها در بورس تیرماه سال گذشته است. ادامه این روند به شدت به ضرر مصرف کننده تمام خواهد شد.

*** نقش قیمت شمش در گرانی قیمت فولاد

اصول قیمت گذاری و گرانی قیمت فولاد و آهن از شمش نشات می گیرد. در جایی که همین شمش در بازار با نرخ هایی به مراتب پایین تر خریدار ندارد چگونه است که در بورس کالا به فروش میرسد.؟ به نظر می ‌رسد که سناریوی ایجاد شده در روند صعودی نرخ عرضه شمش بلوم در بورس کالا و معاملات انجام شده؛ بیشتر با برخی پیش هماهنگی هایی در سمت تقاضا و خارج از بورس کالا، صورت گرفته است. لذا نمی توان ملاک را بر سلامت عرضه و تقاضای بورس کالا قرار داد.

اصلا این موضوع خود می تواند یک عامل مهمی در گرانی قیمت فولاد و آهن در روزهای اخیر باشد. لذا جنبه ملتهب کننده این موضوع بیشتر از جنبه تسهیل گر موضوع است. چراکه به تعداد ادم های فعال در بازار، راه هایی برای دور زدن سلامت عرضه و تقاضا وجود دارد. لذا در برهه فعلی نمی توان بازار را با رویکردهای کلاسیک علم اقتصاد کنترل کرد. متاسفانه بالا رفتن نرخ های جهانی نیز این فرصت را برای التهاب هر چه بیشتر بازار فولاد داخلی فراهم آورده است.

*** تهدید گرانی قیمت فولاد برای بخش صنعت

موضوع گرانی قیمت فولاد مسئله ی بسیار حیاتی است. این روند در صورت تداوم می توان صنعت ساخت و ساز را نابود کند. تا همین لحظه نیز شاهد ورشکستیگی و بی نتیجه ماندن پروژه های سگین ساخت و ساز بوده ایم. لذا در این خصوص که حداقل میبایست یک خط قرمزی در عدم تجاوز از قیمتهای جهانی در بورس وجود داشته باشد بین تمامی تحلیلگران اتفاق آرا وجود دارد. در شرایطی که دلار با افزایش ۳۰۰تومانی به ۲۴هزار و ۴۳۰هزار تومان رسید، قیمت محصولات فولادی نیز همگام با افزایش نرخ ارز سیر صعودی به‌خود گرفت به‌نحوی که همه شرکت‌های میلگرد افزایش ۵۰تا ۳۰۰تومانی رسمی قیمت‌ها را اعمال کردند.

نرخ انواع مقاطع فولادی که از ابتدای هفته جاری متاثر از عوامل مختلف به‌خصوص رسیدن نرخ دلار به بیش‌از ۲۴هزار تومان افزایش ۵۰۰ تا هزار و ۲۰۰تومانی در هر کیلوگرم را شاهد بود، دیروز (دوشنبه) با بازگشت نرخ دلار به کانال ۲۳هزار تومان در موارد محدودی سیرنزولی به‌خود گرفت اما در بیشتر اقلام قیمت افزایش‌یافته روز یکشنبه تثبیت‌شد و در مواردی نیز افزایش یافت. مطابق روال سابق افزایش قیمت محصولات فولادی در روز یکشنبه هفته جاری اغلب شرکت‌های عرضه‌کننده این اقلام از اعلام قیمت فروش محصولات خودداری یا قیمت‌هایی را به مشتریان اعلام کردند که نسبت به هفته گذشته افزایش محسوسی داشت.

*** رشد قیمت ها در بازار بدون مشتری آهن و فولاد

دیروز  و پس از بازگشت نرخ دلار به کانال ۲۳ هزار تومان، گرچه شدت افزایش قیمت این محصولات کندتر و نرخ افزایش یافته اغلب این اقلام تثبیت شد اما قیمت برخی مقاطع فولادی همچنان صعودی بود. گرانی قیمت فولاد با توجه به آیتم های ذکر شده به احتمال زیاد تا انتهای هفته گریبان بازار را خواهد گرفت. این نوسان قیمت‌ها در شرایطی است که در بخش عرضه و تقاضای مقاطع فولادی اتفاق خاصی نیفتاده و فعالان صنفی همچنان از تداوم رکود در بازار بی‌مشتری محصولات فولادی خبر می‌دهند. با این روند تشکل‌های صنفی عواملی را در نوسان نرخ مقاطع فولادی دخیل می‌دانند که همانند بازار سایر کالاهای واسطه‌ای و سرمایه‌ای متاثر از شرایط اقتصادی کشور به‌خصوص هجوم سرمایه‌های سرگردان و تحریک انگیزه سودجویی برخی عرضه‌کنندگان، واسطه‌ها و دلالان است.

*** رشد قیمت آهن به واسطه التهابات دلار

به واسطه گرانی قیمت فولاد و آهن در روزهای اخیر شاهد تحرکات قیمتی در بازارهای فولادی و آهنی بوده ایم. این امر موجب شد  تا قیمت هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد با افزایش هزار و ۲۰۰ تومانی از ۱۳هزار و ۸۰۰ به مرز ۱۵ هزار تومان افزایش یابد. البته بازار نبشی و ناودانی با ثبات نسبی همراه بود و نرخ هر کیلوگرم از این اقلام به‌طور متوسط افزایش ۵۰تا ۱۰۰تومانی را تجربه کرد. همچنین بازار پروفیل نیز برخلاف سایر مقاطع فولادی نسبتا آرام بود؛ اما اوج افزایش دلاری قیمت محصولات فولادی در بازار انواع تیر آهن رقم خورد و شاخه‌های پر فروش این محصول رشد ۱۰تا ۱۰۰هزار تومانی داشت. براساس آخرین گزارش متال بولتن قیمت شمش صادراتی ایران در محدوده ۶۴۰ تا ۶۹۰دلار بود و روند افزایش قیمت محصولات فولادی در بازار کشور با بازارهای جهانی همخوانی نداشت.

*** گرانی قیمت فولاد و هشدار به تولیدکنندگان

فولادسازان بزرگ ضمن اینکه باید دندان طمع را از بازار داخلی بکشند. باید نسبت به عدم تجاوز نرخ داخلی فولاد در بورس کالا نسبت به نرخ های صادراتی با ترازوی دلار نیمایی به شدت حساسیت نشان داده و خودشان مراقب باشند. گرانی قیمت فولاد و آهن تا یک جایی می تواند برای تولیدکننده سودهی داشته باشد.

از یک جایی به بعد با بالابردن هزینه مواد اولیه دود آن به چشم تولیدکننده نیز خواهد رفت. چراکه این نوع التهابات و این نوع معاملات و پیش قراول شدن معاملات بورس کالا در محرک گرانی های بازار و فاصله ان با نرخ های کف بازار؛ بدون شک تبعاتی را به همراه خواهد داشت. در نهایت دود آن به واسطه برخی زیاده خواهی ها، با دخالت چماق های نظارتی و سرکوبی که ممکن است مجددا از سمت ارکان های نظارتی دولت و نظام بر سر این بازار فرود آید؛ به چشم همه ارکان زنجیره تامین خواهد رفت.

artanpress.ir
  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش