به دنبال قطع برق صنایع، با تصمیم دولت، فعالیت تولیدکننده های فولاد، سیمان و بخشی از مجموعه های پتروشیمی به طور کامل متوقف شده است و این شرکتها عملا نمیتوانند تولید کنند. برآورد میشود تولیدکنندههای سیمان برای ادامه فعالیت مجبورند مازوت بسوزانند. برخی اطلاعات نیز نشان میدهد برق پتروشیمی تولید کننده مواد پلیمری درخط اتیلن غرب نیز قطع شده و فعالیت آنها را متوقف کرده؛ اتفاقاتی که به کاهش تولیدات صنعتی در کشور منجر خواهد شد زیرا صنایع فولاد، سیمان و پتروشیمی از صنایع پیشران بوده که بسیاری از صنایع دیگر به آن ها وابسته هستند.
به دنبال افزایش خاموشیها و بروز بحران در صنعت برق، هفته گذشته دولت دستور داد برق صنایع بزرگ و متوسط ازجمله سیمان، فولاد و پتروشیمی تا حل مشکلات صنعت برق قطع شود یا به کمترین میزان خود برسد. این موضوع موجب شده درکنار ریسک نتایج مذاکرات هستهای در وین و سیاستهای اقتصادی دولت سیزدهم، یک ریسک تازه هم به بازار سرمایه اضافه شود و آن ریسک قطع برق است که میتواند عملکرد شرکتها را تحتتأثیر شدید قرار دهد. هنوز شرکتهایی که قطع برق شامل آنها شده، گزارشی درباره آثار مالی این قطعی منتشر نکردهاند اما مدیران این شرکتها در گفتوگو با رسانهها تأکید کردهاند قطع برق به کاهش درآمد آنها منجر خواهد شد. خبرها نشان میدهد فعالیت شرکتهای تولیدکننده فولاد به طور کامل متوقف شده و حتی تولیدکنندههایی که خود نیروگاه دارند نیز باید برق خود را وارد شبکه سراسری کنند.
مشخص نیست قطع برق کارخانهها تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. وزارت نیرو میگوید روند عرضه و تقاضای برق در مردادماه به تعادل میرسد و خاموشیها کم میشود اما برخی تحلیلگران بر این باورند که بحران صنعت برق دستکم تا شهریورماه ادامه دارد. با طولانیشدن قطع برق، باید شاهد آثار طولانیمدتتری بر صنایع باشیم که به معنای کاهش بیشتر درآمد آنهاست.
به دلیل مشکلاتی که در تولید و مصرف گاز در زمستان وجود دارد، هر سال برخی از صنایع با قطع گاز هم مواجه میشوند و این یعنی در تابستان قطع برق و در زمستان قطع گاز که میتواند چالش تولید را در صنایع بیشتر کند. برخی برآوردها نشان میدهد بحران آب هم چالش دیگری است که ممکن است درصورت به نتیجه نرسیدن طرحهای انتقال آب، فعالیت صنایع را با چالش جدی در سال های آینده مواجه کند؛ اگر چه که فعالان حوزه محیط زیست با طرح های انتقال آب مخالف هستند.
به دنبال توقف کامل فعالیت تولیدکنندههای فولاد و بروز مشکلات مختلف برای این صنعت، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به وزیر صنعت نامه نوشتند و خواستار آن شدند که حلقههای مختلف زنجیره فولاد به جز ذوب و فولادسازی، مشابه سایر صنایع امکان فعالیت و تولید داشته باشند و به واحدهای ذوب و فولادسازی نیز حداقل در زمان غیر از اوج بار مثل ساعات شب، اجازه فعالیت داده شود. مطابق اطلاعات دریافتی، هماکنون فعالیت واحدهای ذوب، ریختهگری، نورد، ذوب القایی و قوس الکتریکی و کنسانترهسازی در شرکتهای فولادسازی بهطور کامل تعطیل شدهاند. انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تأکید کرده است: محدودیتهای اخیر ابلاغی برای کارخانههای زنجیره فولاد که حداکثر ۱۰درصد از دیماند مصرفی آنان را مجاز شمرده است، عملاً موجب تعطیلی واحدهای تولیدی این زنجیره شده که قطعاً تبعات نامطلوبی برای تنظیم بازار داخلی محصولات فولادی خواهد داشت و همچنین موجب اخلال در روند صادرات و ارزآوری فولاد کشور خواهد شد. انجمن فولاد پیشنهاد کرده است: بهجای دستور تعطیلی به همه کارخانههای زنجیره فولاد، به این انجمن اجازه داده شود تا با همکاری شرکتهای تولیدی، با مدیریت تولید در این زنجیره، کاهش برق مصرفی مورد انتظار از صنعت فولاد را برنامهریزی و مدیریت کند.
قطع برق، سیمان را گران کرد/ صف دلالان برای سیمان
رئیس اتحادیه مصالح فروشان با اشاره به افزایش دوباره قیمت سیمان گفت: با قطع برق کارخانجات فولاد و سیمان، سیمان در بازار گران و کمیاب شد.
به گزارش تجارتنیوز، دولت برای جلوگیری از قطع برق خانگی، قطع برق کارخانهها را در دستور کار گذاشته است. در همین زمینه چندی پیش بخشنامهای برای جیرهبندی برق صنایع بزرگی مانند فولاد و سیمان در دستور کار قرار گرفت و حالا فعالان صنعت سیمان میگویند قطع برق کارخانهها، تولید سیمان را کم کرده است.
در همین زمینه مصالح فروشان میگویند قیمت هر کیسه سیمان به بالای ۵۰ هزار تومان صعود کرد.
اسماعیل کاظمیقهی، رئیس اتحادیه مصالح فروشان در این زمینه به تجارتنیوز میگوید: قطع برق تیر خلاصی به بازار نیمه جان مصالح ساختمانی زد و پیشبینی میشود با توقف فعالیت کارخانههای سیمان و فولاد، قیمت این دو کالا در بازار افزایش چشمگیری خواهد داشت.
او همچنین گفت: سیمان در بازار کمیاب و قیمت هر کیسه به ۶۰ هزار تومان رسیده است و چنانچه قطع برق تداوم داشته باشد، ممکن است قیمت هر کیسه سیمان به بالای ۶۰ هزار تومان هم برسد.
ورود پولهای سرگردان به بازار سیمان
رئیس اتحادیه مصالح فروشان ساختمان همچنین از ورود نقدینگی سرگردان و سرمایههای خانگی به بازار مصالح ساختمانی خبر داد و گفت: در سالهای اخیر شاهد بودیم که پولهای سرگردان در بازار طلا و خودرو وارد میشد اما اخیرا این روال در بازار مصالح ساختمانی دیده میشود و دلالان در صف خرید سیمان ایستادهاند. به گونهای که تقاضای عجیبی در بازار سیمان وجود دارد!
کاظمیقهی ادامه داد: چنانچه سیمان در محل کارخانه با قیمت واقعی عرضه شود دیگر در بازار کمبود یا افزایش قیمت نامتعارف نداریم و در همه کشورها هم روال به این صورت است که سیمان در بورس توزیع میشود.
او همچنین به تداوم کمبود سیمان و گرانیها اشاره کرد و گفت: دخالت دولت در اقتصاد و تمامی بازارها موجب آشفتگی و برهم خوردن نظم بازار شده است و ما بهمن ماه پارسال هم شاهد بودیم که به دلیل کمبود برق و گاز، دولت سهم انرژی کارخانهها را کم و محدود کرد و همین مساله باعث برهم خوردن وضعیت مصالحفروشان شد.
- 18
- 4