به گزارش ایسنا، پنجم مهر ماه امسال مصادف با اربعین است، روزی که همه سالِ زائران حسینی از طریق مرزهای زمینی و هوایی با پای پیاده یا با استفاده از اتوبوس، قطار یا هواپیما خودشان را به نجف و پس از آن کربلا میرساندند. اما امسال هم مانند سال گذشته مسئلهای به نام کرونا سفر به عراق را برای زائران با مشکلاتی و نگرانیهایی مواجه کرده است.
حسن خوشخو -مدیرکل دفتر نظارت بر فرودگاهها، شرکتها و موسسات هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری- در گفتوگو با ایسنا در این باره اظهار کرد: تا کنون از سوی دو کشور تصمیمی برای برگزاری یا عدم برگزاری مراسم اربعین گرفته نشده و به صورت رسمی درباره این موضوع به ما اطلاع نداده اند.
وی افزود: شرکتهای هواپیمایی منتظر تصمیمگیری مسئولان دو کشور در این زمینه هستند. اگر برنامهای برای برگزاری مراسم اربعین در این شرایط کرونایی باشد، مسلما برنامهریزیها برای پروازهای اربعین نیز از سوی شرکتهای هواپیمایی انجام شده و به اطلاع زائران خواهد رسید.
مدیرکل دفتر نظارت بر فرودگاهها، شرکتها و موسسات هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری ادامه داد: سازمان هواپیمایی کشوری و ایرلاینهای داخلی تابع تصمیمات و پروتکلهای بهداشتی هستند و هر تصمیمی در این زمینه گرفته شود آن را اجرایی خواهیم کرد.
البته خبرهایی مبنی بر برگزاری محدود مراسم اربعین حسینی از سوی مقامات عراقی منتشر شده است و حکایت از این دارد که حدود ۳۰ هزار زائر ایرانی با شرایط خاص مجوز ورود هوایی به عراق را خواهند داشت. یکی از این شرایط، تزریق دو دوز کامل واکسن کرونا است و تقاضای کسانی پذیرفته می شود که دوز دوم را تا پایان هفته جاری دریافت کرده باشند. البته ممکن است در روزهای آتی، تصمیمات اتخاذ شده تغییر کند.
قطارهای اربعین در انتظار تصمیم ایران و عراق
در شرایطی که روز اربعین در هفته نخست مهر ماه فرامیرسد، قطارهای ایران به گفته مسئولان این حوزه، منتظر تصمیم مسئولان ارشد دو کشور در خصوص نحوه برگزاری این مراسم هستند.
به گزارش ایسنا، کرونا با سویههای جدیدی از دلتا تا لامبدا و غیره در کشورهای مختلف جولان میدهد، و فقط کم تر از یک ماه تا مراسم اربعین باقی مانده است. روز اربعین برای زائران حسینی اهمیت بالایی دارد و در سالیان گذشته از هفتهها پیش برای شرکت در این مراسم و به ویژه پیاده روی میلیونی و با شکوه آن برنامهریزی میکردند. اما امسال هم مانند پارسال خبری از آن شلوغیها و شور و اشتیاق نیست. زائران حسینی نمیدانند اساسا اربعین ۱۴۰۰ میتوانند دوباره به سمت حرم امام حسین (ع) راهی شوند یا آنکه مانند پارسال همه چیز ممنوع شده و مرزها بسته میشوند.
بر اساس اطلاعات بدست آمده توسط خبرنگار ایسنا تا کنون هیچ اطلاعیه رسمی برای شرکتهای حمل و نقل ریلی یا شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران مبنی بر برگزار شدن یا نشدن این مراسم ابلاغ نشده است و به نظر میرسد مقامات دو کشور عراق و ایران همچنان در حال رایزنی برای رسیدن به نتیجه مطلوب در این زمینه هستند.
یک مقام مسئول در شرکت راهآهن در این باره به ایسنا گفت: تا کنون به غیر از شنیدهها و اخبار رسمی، دستورالعملی در خصوص برگزاری مراسم اربعین در کربلای معلا یا نجف اشراف، به ما ابلاغ نشده است.
وی افزود: در وهله نخست منتظر تصمیمگیری نهایی مقامات دو کشور عراق و ایران هستیم و در مرحله بعد تابع تصمیمات و پروتکلهای بهداشتی ابلاغ شده از سوی متولیان امر بهداشت مانند ستاد ملی مقابله با کرونا و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهیم بود. هر تصمیمی در این زمینه اتخاذ شود، ان را اجرا خواهیم کرد.
این مقام مسئول ادامه داد: شنیدهها و برخی اخبار رسمی منتشر شده هم موید این مسئله است، که احتمالا اربعین به صورت مشروط و محدود برگزار خواهد شد. شرکت راهآهن و شرکتهای حمل و نقل ریلی همه توان خود را به کار خواهند گرفت تا به زائران اربعین حسینی خدمت کنند اما احتمال دارد مرزها مانند سال گذشته بسته باشد.
بدون ویزا به عراق نروید
نهادهای داخلی و کنسولگری عراق اعلام کردهاند برخلاف سالهای گذشته، ویزای انفرادی برای زائرن اربعین صادر نمیکنند و صدور ویزا در فرودگاههای این کشور متوقف شده است. عراق پیشتر در بخشنامهای از شرکتهای هواپیمایی درخواست کرده بود مسافران بدون ویزا را به عراق منتقل نکنند.
بنا بر اظهارات سخنگوی سازمان هواپیمایی، تنها شرکتی که مجوز صدور ویزا همزمان با صدور بلیت سفر به عراق را داشت، شرکت هواپیمایی «العراقیه» بود که از ابتدای هفته، این شرکت رسما صدور ویزا را متوقف کرده است.
بنابر اعلام کمیته عالی بهداشت و سلامت ملی عراق، نخستوزیر این کشور با ورود ۳۰هزار زائر ایرانی و ۱۰هزار زائر از کشورهای عربی و سایر کشورها برای شرکت در مراسم اربعین موافقت کرده است. عراق سال گذشته اربعین را به صورت داخلی و بدون زائران خارجی برگزار کرد.
دولت عراق تاکید کرده که ورود زائران در اربعین امسال، فقط از طریق مرز هوایی و الزاما با داشتن تست منفی پیسیآر که حداکثر ۷۲ ساعت از تاریخ آن گذشته باشد، امکانپذیر است.
سازمان حج و زیارت نیز از مردم خواسته است با توجه به بسته بودن مرزهای زمینی، به هیچ وجه به مرزهای زمینی مراجعه نکنند.همچنین فرودگاه بینالمللی امام خمینی در اطلاعیهای از زائران ایرانی که قصد دارند در مراسم اربعین شرکت کنند، خواسته است قبل از دریافت ویزای معتبر عراق، برای رزرو بلیت پرواز به این کشور اقدام نکنند.
- 9
- 3