به گزارش ایسنا، در ماههای اسفند و فروردین، قیمتهای اعلامی آپارتمان در مناطق متوسط و جنوبی تهران از قاعده و عرف خارج شده است؛ به طوری که در برخی مناطق غربی تهران نرخهای پیشنهادی واحدهای نوساز از قیمت مناطق شمالی، فراتر رفته است؛ قیمتهایی که عمدتا از سوی دلالان و سفتهبازان تعیین شده و حتی همکاران آنها که عمدهی فعالان بازار مسکن را تشکیل میدهند آن را قبول ندارند.
از نکات عجیب این روزهای بازار مسکن این است که قیمتهای اعلامی از سوی مالکان در مناطقی مثل پونک و بلوار فردوس در غرب تهران از نرخهای نیاوران و فرمانیه در شمال پایتخت بیشتر شده است! شاید با توجه به تغییر سال، انتظار میرفت که فعالان بازار مسکن در مناطق متوسط و پرمعاملهی شهر تهران به استقبال گرانی بروند، اما مشاوران املاک میگویند که گرانیهای اخیر به شکل مصنوعی ایجاد شده است.
در این جدول، نرخهای اعلامی آپارتمان در مناطق میانی و شمالی تهران با یکدیگر مقایسه شده است.
با توجه به روکود معاملات در مناطق شمالی ناشی از کاهش توان متقاضیان، فشار تقاضا به سمت واحدهای کوچک متراژتر سوق یافته است. از آنجا که در شمال پایتخت، واحد کوچک متراژ چندان زیادی وجود ندارد بخر و بفروشهای مناطق غربی و میانی تهران، نرخ هر متر مربع از واحدهای کوچک متراژ را افزایش دادهاند. به نظر میرسد با توجه به آنکه رکود معاملات در شمال تهران طولانیتر و عمیقتر از مناطق غربی بوده، نرخهای پیشنهادی در مناطق شمالی، سنخیت بیشتری با واقعیتهای بازار مسکن دارد.
حضور پررنگ سرمایهگذاران در بازار مسکن
بازار مسکن این روزها جولانگاه سرمایههای سرگردان شده است. با وجود اینکه برخی دیگر از بازارهای موازی و در راس آنها بورس روزهای پررونقی را سپری میکند، اما همچنان از نگاه یک گروه از صاحبان سرمایه، بازار ملک امنترین و کمریسکترین بازار برای حفظ ارزش پول محسوب میشود.
به گزارش «دنیایاقتصاد»، واسطههای ملکی در مناطق پرمعامله تهران اعلام میکنند که گویی نسل خریداران مصرفی مسکن دستکم از یک ماه قبل منقرض شده است! آنها اعلام میکنند که خرید مصرفی در بازار مسکن به حداقل رسیده و معدود معاملاتی که انجام میشود، از جنس خرید سرمایهای ملک است. در این میان برخی از سوداگران بازار املاک نیز در بازار حضور پیدا کردهاند؛ اما این حضور آنقدر پررنگ نیست که بتوان از تبدیل بازار مسکن به بازار سفتهبازی سخن گفت. برخی سوداگران به دنبال جهش قیمتهای پیشنهادی مسکن در طول دو تا سه ماه گذشته که به دنبال جهش ارزی اخیر رخ داد، تصور میکنند که میتوانند عایدی قابلتوجهی از حضور کوتاهمدت در بازار مسکن کسب کنند. آنها تحرکات خود را برای خرید از اسفند ماه آغاز کردهاند و در بازار نیمه تعطیل فروردین نیز در این بازار حضور داشته و مشغول جستوجو و بعضا معامله بودهاند؛ آن هم با این انگیزه که بتوانند اگر نه مثل سال ۹۷ به فاصله چند روز، اما حدود سه ماه آینده در بازار گرمی تابستانه املاک خریداری شده را با حاشیه سود بالا بفروشند.
اینکه چنین چشماندازی تا چه اندازه به تحقق نزدیک یا از آن دور است، بستگی به وضعیت متغیرهای مختلف موثر بر بازار مسکن بهویژه وضعیت نوسان ارزی دارد؛ کما اینکه در سالهای اخیر اولین و مهمترین عامل پشتیبان جهش مسکن همواره رشد نرخ ارز بوده است. با این حال معلوم نیست حضور جسته و گریخته سرمایهگذاران ملکی که خواهان سفتهبازی (کسب سود از معاملات مکرر ملک در کوتاهمدت) هستند، به نتیجهای که در پی آن هستند خواهد رسید یا نه.
- 17
- 3