به گزارش ایسنا، موج رکود بازار مسکن شهر تهران سریعا به شهرهای اطراف کشیده شده است. بررسیها نشان میدهد افزایش امیدواری نسبت به شرایط اقتصادی ایران که میتواند بخشهای مولد از جمله حوزهی ساخت و ساز را به حرکت درآورد خروج سفتهبازان و دلالان از بازار مسکن را در پی داشته است. در کنار این موضوع عدم تناسب بین قیمت مسکن و توان خرید متقاضیان خانه اولی به کسادی معاملات دامن زده است. البته افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن از طریق اوراق تسه از ۴۸۰ به ۹۶۰ میلیون تومان ممکن است در بالا بردن قدرت خرید موثر باشد.
برآورد کلی از صحبتهای واسطههای ملکی در شهرهای کرج، پردیس، پرند و هشتگرد نشان میدهد از ابتدای خردادماه همزمان با کاهش قیمت دلار و زمزمههای دریافت مالیات از واحدهای خالی که میتوان شهرهای جدید را تحت تاثیر قرار دهد بازار مسکن دچار افت شده و هماکنون معاملات در رکود کامل به سر میبرد.
در عین حال به نظر میرسد که پس از تخلیه حباب قیمتی که از آذر سال گذشته تا اردیبهشت امسال ایجاد شده بود از حدود ۲۰ روز قبل نرخهای پیشنهادی ثابت مانده است. اگرچه برخی مشاوران املاک سعی در القای انتظارات تورمی دارند اما به نظر میرسد سازندگان و فروشندگان، تورم بازار مسکن را پیشخور کردهاند و ظرفیتی برای رشد مجدد وجود ندارد.
بررسی نرخهای پیشنهادی فروش آپارتمان در شهر جدید پردیس نشان میدهد واحدهای آماده و نیمهکاره در مقایسه با اردیبهشت ماه با افت بیش از ۲۰ درصد مواجه شده است. به طور مثال در فاز ۸ پردیس قیمت یک واحد ۹۷ متری آماده ۲.۷ میلیارد تومان تعیین شده؛ در حالی که تا حدود دو ماه قبل قیمت آن در محدوده ۳.۵ میلیارد تومان بود.
طی چهار سال گذشته به دلایلی همچون، تورم عمومی، رکود معاملات و نوسانات نرخ مصالح ساختمانی، بخش ساخت و ساز دچار رکود شده است. با این حال برخی کارشناسان معتقدند ثبات اقتصاد کلان و کاهش انتظارات تورمی میتواند به افزایش تمایل برای تولید مسکن بینجامد که نکتهی مثبتی برای بازار مسکن خواهد بود و میتواند به ادامهی ثبات قیمت منجر شود.
***
وضعیت تنوع فایل فروش ملک در بازار تهران
روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: خرید ملکی این روزها کار چندان سادهای نیست و با وجود افت محسوس قیمتهای پیشنهادی فروش در اغلب فایلهای چند سال ساخت، همچنان معدود متقاضیان خرید که در بازار مسکن تهران در حال جستوجو هستند، به نتیجه دلخواه نرسیدهاند.
فاز جستوجوی متقاضیان مسکن اگرچه تعدادشان در بازار اندک است اما طولانی شده است. به اذعان واسطههای ملکی آنچه موجب طولانی شدن فرآیند جستوجو شده، کمبود فایل است. شاید در یک نگاه کلی به بازار شاهد افزایش روزانه تعدادی فایل فروش در بازار نقل و انتقال ملکی باشیم اما واقعیت این است که در هر محله، تعداد فایل آنقدر کم است که تقریبا هر جستوجوگری که قصد خرید خانه در آن محله را داشته باشد، تقریبا همه فایلها را بدون استثنا بازدید کرده است.
علاوه بر تنوع پایین فایلهای فروش که انتخاب ملک را دشوار میکند، مساله استطاعت نیز در این میان به شکل مانع سر گرفتن معاملات عمل میکند. اغلب متقاضیان خانه اولی و حتی متقاضیان تبدیل به احسن که اکنون در بازار حضور دارند، مایل به خرید خانه میانسال هستند چراکه این فایلها را به اصطلاح «بهقیمت رسیده» تلقی میکنند. این در حالی است که بعضا فایلهای موجود در محدوده مورد جستوجوی آنها صرفا نوساز یا کمسن هستند و تعداد فایلهای چند ساله بسیار محدود است. در نتیجه حتی اگر خانهای با متراژ و موقعیت مناسب در این محلهها پیدا شود، متقاضی به احتمال زیاد با مشکل تامین مالی برای خرید روبهرو میشود. در حال حاضر همچنان سطح قیمت اعلامی فایلهای نوساز و کمسن از سوی فروشندهها بالاتر از حدود مورد انتظار بازار است و فروشندگان این واحدها در برابر جریان افت قیمتهای پیشنهادی مقاومت میکنند.
- 19
- 1