به گزارش دیده بان ایران؛ در سالهای اخیر سهمخواهی مسکن از سبد هزینهای خانوار با رشد افسارگسیخته قیمتی که اتفاق افتادهاست، بیشتر شدهاست؛ بنابر گزارش مرکز آمار ایران در اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ سهم مسکن از سبد هزینه خانوارهای ایرانی به ۳۶ درصد و سهم تهرانیها به حدود ۵۰ درصد رسیده است و حتی هستند مستاجرانی که آخرهر ماه دستمزد خود را تمام و کمال به حساب صاحبخانه خود واریز میکنند.
از زمانی که بمب خبری منفجر شد و میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران به صد میلیون تومان رسید، بازار مسکن در سکوت خبری به سر میبرد؛ سکوت خبری که رشد قیمتها در این بازار را آسانتر کردهاست.
جهش ماهیانه ۴ میلیون ۸۰۰ هزار تومانی قیمت مسکن
بررسی فایلهای یکی از مشاوران املاک شهر تهران در بازه زمانی ۵ ماهه تا انتهای مرداد ماه ۱۴۰۲ حاکی از آن است که در ماههای اخیر جهش قیمتی زیرپوستی در بازار مسکن اتفاق افتادهاست و به صورت میانگین، قیمت مسکن در پایتخت ماهانه متری ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رشد داشتهاست.
همچنین در این بازه زمانی۵ماهه قیمت مسکن در پایتخت به صوت کلی ۲۲ درصد و یا متری۲۴ میلیون تومان رشد داشتهاست.
خانه در این منطقه از تهران ۴۶ درصد گران شدهاست
در این میان برخی از مناطق پایتخت رشد قیمتی بیشتر و برخی دیگر رشد قیمتی کمتری را تجربه کردند؛ بررسی فایلهای تعدادی از مشاوران املاک پایتخت در بازه زمانی ۵ماهه حاکی از آن است که میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در منطقه گیشا از ۱۱۶ میلیون تومان در فروردین ماه ۱۴۰۲، امروز به ۱۷۰ میلیون تومان رسیدهاست و خانههای مسکونی این منطقه در این بازه زمانی رشد قیمتی بیش از ۴۶ درصدی و یا متری ۵۴ میلیون تومانی را تجربه کردهاند.
هر متر مربع واحد مسکونی در این منطقه ۲۲۰ میلیون تومان میارزد
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ فایلهای مشاوران املاک میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در منطقه ایوانک تهران به ۲۲۰ میلیون تومان رسیدهاست و واحدهای مسکونی این منطقه از فروردین ماه تا امروز، ۱۶.۴ درصد، گران شدهاند و به عبارتی هر متر مربع واحد مسکونی در این منطقه در بازه زمانی ۵ ماهه متری ۳۱ میلیون تومان گران شدهاست.
خانههای غرب تهران چقدر گران شدند؟
از دیگر مناطق غربی تهران نیز، میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در منطقه طرشت از ۸۵ میلیون تومان در فروردین ماه، امروز به ۱۰۰ میلیون تومان رسیدهاست و واحدهای مسکونی این منطقه رشد قیمتی ۱۷ درصدی و یا متری ۱۵ میلیون تومانی را پشت سر گذاشتهاند.
میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در باغفیض نیز از ۱۰۱ میلیون تومان در فروردین ماه، امروز به ۱۱۷ میلیون تومان رسیدهاست و واحدهای مسکونی این منطقه در این بازه زمانی رشد قیمت متری۱۶ میلیون تومانی و یا ۱۵.۸ درصدی را تجربه کردند.
در جنت آباد شمالی نیز رشد قیمتها چشمگیر بودهاست، به طوری که قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در این منطقه از ۱۰۲ میلیون تومان در فروردین ماه ۱۴۰۲، امروز به ۱۱۰ میلیون تومان رسیدهاست و رشد قیمتی ۷.۸ درصدی و یا متری ۸ میلیون تومانی برای خانههای این منطقه رقم خوردهاست.
معضل عادیسازی به جان جامعه و مسئولین افتادهاست
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ در سالهای نه چندان دور مردم ما حتی در جنوب شهر هم در خانههایی با حیاطهای بزرگ، حوض آبی رنگ وسط آن و با سبک و سیاق سنتی ایرانی سکونت داشتند، اما با سر به فلک کشیدن میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی، پایتخت شاهد رویدادهای عجیب اقتصادی-اجتماعی است؛ از پشتبام خوابی گرفته تا کانکسخوابی و حتی اتوبوس خوابی.
از طرف دیگر رشد چراغ خاموش قیمتها در بازار مسکن نیز حاکی از معضل عادیسازی شرایط دارد؛ معضلی که در آن همانطور که چشمها به کارتنخوابها و زبالهگردها عادت کردهاست به تیتر یک اخبار جهش قیمت مسکن نیز عادت کردهاست.
خانه های ۲۵ متری به مسکن استیجاری تبدیل میشوند؟
مسئله مسکن استیجاری بحثی است که برخی کارشناسان آن را در زمره راه حلی برای کاهش مشکلات بازار مسکن میدانند.به گزارش تجارت نیوز،طرحی که در برخی کشورها تحت عنوان بنگاه اجارهداری به اجرا درآمده و نتایج خوبی نیز در پی داشته است؛ با این حال برای اجرای آن در ایران، اما و اگرهایی وجود دارد.
منصور غیبی، کارشناس و پژوهشگر بازار مسکن پیشتر در این باره گفته بود: «مدتها پیش در مورد مسکن استیجاری صحبت شده بود. مساله کشور این است که در تولید مسکن بهینه، اعتبار مصوب و تاییدشده جهت اجرای پروژه و طرحهای اجاره به شرط تملیک، مشکل دارد.»
هزینه و فایده ساخت خانههای استیجاری کوچکمتراژ
البته بعد جدیدی در مورد ساخت مسکن استیجاری در کشور مطرح شده است، ساخت خانههای ۲۵ متری در قالب این طرح.ساخت خانههای ۲۵ متری، طرحی است که در چند ماه گذشته سر و صدای زیادی در بازار مسکن ایجاد کرده است. کارشناسان انتقادات زیادی نسبت به این طرح عنوان کردهاند؛ از مشکلات فرهنگی تا تحت تاثیر قرار دادن مستقیم رفاه ساکنان آن.
مجید گودرزی دیگر کارشناس بازار مسکن نیز در این مورد گفته بود: «این طرح از اساس با طرحهایی مانند فرزندآوری و افزایش جمعیت مغایرت دارد و اجارهداری حرفهای که معمولا شهرداریها انجام میدهند باید نیازهای خانوادهها در نظر بگیرند.»او ادامه داده بود: «دولت باید تمام تلاش خود را انجام دهد تا از رهاشدگی قیمت مسکن جلوگیری کند زیرا این قیمتگذاریهای خارج از ضابطه بحران مسکن را رقم زده است و با ساخت خانههای ۲۵ متری نیز مشکل دو چندان میشود.»گودرزی همچنین گفته بود: «این الگوگیری غلط از کشورهای جنوب غربی آسیا در ایران توجیهی منطقی ندارد و نباید امکانات رفاهی یک واحد مسکونی حذف شود.»
مسکن ۲۵ متری نیازهای مردم را پاسخ نمیدهد
اما واکنش دولت نسبت به این اظهار نظرهای گوناگون چیست؟ مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی در این باره گفت: مسکن ۲۵ متری در بازار نیازهای مردم را پاسخ نمیدهد. واحدهای ۲۵ متری برای مسکن استیجاری هم مناسب نیست، شاید متراژ کوچک برای سوییتها و خوابگاههای دانشجویی مناسب باشد، اما عرضه مسکن استیجاری را میتوان با مدل نهضت ملی مسکن انجام داد.
وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: ما در حال عرضه زمین برای ساخت خانههای ویلایی هستیم. چگونه ممکن است برنامهای مثل مسکن ۲۵ متری را در دستور کار قرار دهیم؟ همانطور که قبلا اعلام کردیم عرضه این نوع واحدها توسط وزارت راه و شهرسازی تکذیب میشود.
البته لازم به ذکر است طرح نهضت ملی مسکن نیز اکنون پس از گذشت دو سال نتیجه مشخصی برای مردم نداشته و حتی یک واحد نیز به آنها تحویل داده نشده است! بنابراین ساخت مسکن حمایتی در قالب مسکن استیجاری هدفی کوتاهمدت و قابل دسترس به نظر نمیرسد.کارشناسان معتقدند که با توجه به وضعیت بازار مسکن و اجاره دیگر زمان آن فرا رسیده است که دولت سیاستهایی اساسی و تخصصی برای مسکن دست و پا کند تا به وسیله آن بتوان بخشی از مشکلات مردم در زمینه تامین سرپناه را حل کرد.
- 17
- 3