مهمترین عناوین خبری
یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۲:۴۸ - ۲۷ مهر ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۷۱۶۷۸
مسکن، راه، عمران

بار تورم مسکن روی دوش مستأجرها/ ناترازی مسکن به ۷ میلیون واحد رسید

تورم مسکن,آخرین وضعیت بازار مسکن در ایران
مالیات دریافتی از خانه‌های خالی در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۲ فقط ۳.۳ میلیارد تومان بود و سهم مالیات کارکنان بخش خصوصی و عمومی حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان. به یاد بیاوریم تعداد زیادی از کارمندان بخش‌های خصوصی و دولتی، مستاجر هستند و مالیات مستقیما از حقوق و درآمد ماهانه‌ی آن‌ها کسر می‌شود.

به گزارش فراز، فصل اجاره پایان یافته و گفته می‌شود افزایش نرخ اجاره متوقف شده است. اگر مستأجر باشید، می‌دانید این حرف‌ها فقط در نوشته و روی کاغذ درست است و فرقی نمی‌کند قرارداد اجاره در چه فصل و ماهی نوشته شود، افزایش بها شامل حال‌تان می‌شود و میزان افزایش اجاره بیشتر از تورم، قانون و عرف به خواسته و نظرِ صاحبخانه بستگی دارد.

طی سال‌های گذشته و با رشد چندین برابری قیمت مسکن، خرید خانه و نجات از مستأجری برای خیلی از افراد غیرممکن شده و همزمان میزان اجاره‌بها به قدری افزایش یافته که بخش بزرگی از درآمد ماهانه‌ی خانواده‌ها را به خود اختصاص داده است. در همین شرایط و در حالی که هیچ دولتی هیچ نظارت و کنترلی بر اجاره مسکن ندارد، آمار و ارقام نشان می‌دهد نه‌تنها تورم اجاره از تورم فروش خانه بیشتر شده، بار گرانی و رکود مسکن هم روی دوش مستاجران قرار گرفته است. 

روند افزایشی اجاره‌ مسکن از اردیبهشت تا شهریور

بر اساس گزارش اقتصادنیوز در میانه بهار ۱۴۰۳، تورم ماهانه و نقطه‌ای اجاره صعودی شد، «تورم ماهانه» از ۱.۷‌درصد فروردین به ۲.۶‌درصد رسید و «تورم نقطه‌‌ای» از ۴۱.۸‌درصد به ۴۳‌درصد افزایش پیدا کرد. در واقع میزان اجاره بها در هر دو سطح بیشتر از «میزان متعارف و قابل تحمل» برای بازار اجاره و بیش از اعداد و رشد سال ۱۴۰۲ بود.

گزارش تیرماه بانک مرکزی درباره تحولات بازار مسکن این مسئله را تایید کرد. بر این اساس میانگین رشد قیمت فروش مسکن در تهران ۱.۸ درصد و رشد تورم اجاره ۵.۲ درصد بوده است. داده‌های بانک مرکزی نشان داد میزان رشد نقطه‌ به ‌نقطه‌ی شاخص اجاره نسبت به تیرماه سال گذشته، در تهران ۴۵.۹ درصد و در کل مناطق شهری ۵۰.۴ درصد بوده است.

بنابراین اجاره‌بها تقریباً دو برابر شاخص تعیین شده در قانون ساماندهی بازار مسکن، زمین و اجاره‌بها رشد کرده بود و تورم شاخص اجاره در تیرماه ۲.۵ برابر سقف تعیین‌شده در قانون افزایش داشت. افزایش نرخ اجاره‌ مسکن تا شهریور ماه و پایان فصل جابجایی ادامه یافت.

بر اساس آمارهای پایان تابستان رشد سالیانه قیمت مسکن در تهران ۱۷٪ شد که نسبت به رشد ۷۷ درصدی مرداد سال گذشته و در مقایسه با تورم عمومی ۳۵ درصد کاهش داشت. در واقع این بهانه که میزان افزایش اجاره‌بها، افزایش ارزش ملک و در تناسب با افزایش تورم عمومی کشور است، در تابستان ۱۴۰۳ صدق نمی‌کرد.

شکست قانون مالیات خانه‌های خالی و مالیات خانه دومی

احتکار و خالی گذاشتن خانه برای این‌که گران‌تر به فروش برود، سابقه‌ای دیرینه دارد. سال ۱۳۹۹ مجلس قانون مالیات بر خانه‌های خالی را تصویب کرد تا از این رهگذر صاحبان املاک مجبور شوند خانه‌های خالی خود را به بازار عرضه کنند، عرضه و تقاضا متعادل شود و شاید نرخ اجاره‌بها کنترل شود یا کمتر رشد کند. این طرح مالیاتی مثل بسیاری از برنامه‌‌های دریافت مالیات از مالکان اموال منقول و غیرمنقول شکست خورد.

براساس ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات‏‌های مستقیم، سازمان امور مالیاتی فقط بر مبنای اطلاعات سامانه ملی املاک و اسکان کشور می‌تواند برای دریافت مالیات اقدام کند.  ابوالفضل نوروزی، مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن اردیبهشت امسال از صدور برگه مالیات برای ۱۲۰ هزار خانه‌ی خالی خبر دارد در حالی که براساس سرشماری عمومی سال ۱۳۹۵، بیش از ۲.۶ میلیون واحد خالی در کشور وجود داشته و قطعا تعداد آن‌ها در سال‌های اخیر و با توجه به افزایش سوداگری در بازار مسکن، بیشتر شده است.

با این حال بر اساس داده‌های سازمان امور مالیاتی در ۹ ماهه اولِ سال ۱۴۰۲ کل درآمد مالیاتی دولت از خانه‌های خالی فقط سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بود. مالیات بر خانه‌ی دوم و سوم یا مالیات بر خرید و فروش خانه نیز به همین سرنوشت دچار شد و در کنار این موارد باید در نظر داشت مالیات بر اجاره نیز عملا سهم و جایی در درآمدهای دولت ندارد.

مالیات از مستاجرها به جای صاحبخانه‌ها

در حالی‌که در ۹ ماهه سال گذشته میزان مالیات دریافتی از خانه‌های خالی فقط ۳.۳ میلیارد تومان بود، سهم مالیات کارکنان بخش خصوصی و عمومی ۱۰ درصد از کل مالیات وصولی یعنی حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان بوده است. به یاد بیاوریم تعداد زیادی از کارمندان بخش‌های خصوصی و دولتی، مستاجر هستند و مالیات مستقیما از حقوق و درآمد ماهانه‌ی آن‌ها کسر می‌شود.

سال گذشته دنیای اقتصاد با طرح بعضی پیش‌فرض‌ها در زمینه میزان درآمد و مخارج شهروندان تهرانی از مالیات اجباری مستاجران نوشت. اگر میزان اجاره در تهران به اندازه سال گذشته ثابت می‌ماند، مستاجرهای تهرانی با کمترین میزان درآمد برای زندگی در تهران، سالانه ۲۱ میلیون تومان یعنی هر ماه یک میلیون و ۷۵۰ هزار تومان مالیات به دولت می‌پردازند، در حالی‌که صاحبخانه‌ها همچنان از مالیات معاف هستند یا به روش‌های مختلف از آن فرار می‌کنند.

ناترازی مسکن به ۷ میلیون واحد رسید

عباس صوفی، عضو کمیسیون عمران مجلس در یک برنامه رادیویی گفت: موضوع مهم مسکن از مطالبات جدی این روزهای شهروندان تهرانی و ایرانیان در همه نقاط کشور اعم از روستا و شهر است اما از آنجایی که ناترازی بسیار زیادی در این حوزه وجود دارد و همچنین به علت تقاضای زیاد و عرضه کم مسکن و عدم حل مشکل ناترازی حوزه مسکن توسط دولت‌های قبلی متأسفانه حوزه مسکن به یک چالش بزرگ تبدیل شده است.

وی افزود: مطابق آماری که کارشناسان وزارت مسکن ارائه کردند ما حدود ۷ میلیون ناترازی در حوزه مسکن داریم که ۲ میلیون آن در حال ساخت است.

این نماینده مجلس عنوان کرد: مطابق برنامه پنج ساله هفتم کشور ما باید ۵,۵ میلیون واحد مسکونی بسازیم و این درحالیست که ما هر سال حدوداً باید ۸۰۰ هزار واحد مسکن برای رفع ناترازی و به دلیل ازدواج‌های جدید هم بسازیم.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی معتقد است که با توجه به گرانی مصالح و تأمین زمین، دولت به تنهایی نمی‌تواند وارد این حوزه مسکن شود.

این نماینده مجلس یادآور شد: در گذشته با تسهیلات مسکن که ۶۵۰ میلیون تومان بود صدمتر آپارتمان با متری ۳ میلیون تومان ساخته می‌شد اما الان تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومان شده درصورتیکه الان یک آپارتمان صد متری بدون در نظر گرفتن شبکه آب و برق و گاز متری ۱,۵ میلیارد تومان هزینه دارد.

صوفی تصریح  کرد: ما از یک طرف با ناترازی و مشکل تأمین زمین مواجهیم و از طرف دیگر طبق «قانون جهش مسکن» باید به اراضی شهرها نیز اضافه شود اما الان حدود ۱۷۰ هزار هکتار در شهرهای مختلف بافت ناکارآمد داریم که برای تأمین مسکن باید لحاظ شود.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از وزارت مسکن و شهرسازی درخواست کرد شرایط و تسهیلاتی را فراهم کند تا سرمایه گذاران و بخش خصوصی به این حوزه وارد شوند و مشکل ناترازی مسکن نیز با ساخت واحدهای مسکونی حل شود.

  • 11
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش