طرح حفاظت از اراضی سبز پایتخت بعد از دو سال بایگانی در شورای شهر، روز گذشته در مسیر تصویب بهدلیل دغدغه برخی اعضا بابت حقوق مالکان باغات، تعلیق شد. براساس این طرح قرار بود مجوز ساخت برج باغ بهعنوان محرک اصلی تغییر کاربری زمینهای مشجر برای همیشه ابطال شود تا مالکان این اراضی تحتتاثیر سلب امکان ساختوسازهای پرسود به احیای فعالیتهای کشاورزی و باغداری تشویق شوند. با اقدام کمسابقه شورای شهر در ناتمام گذاشتن کار بررسی یک طرح، عملا وقت اضافه برای باغخوارها ایجاد شده است.
طرح صیانت از باغات و اراضی سبز شهر تهران در جریان بررسی برای سومین بار به کمیسیونهای تخصصی برگشت خورد. پس از آنکه هفته گذشته بخشی از طرح ۱۱ مادهای حفاظت و صیانت از باغات و اراضی سبز به شکل کاریکاتوری به دلیل حذف مواد موثر در برخورد با باغخواری به تصویب رسید، دیروز طرح به دلیل اختلافنظر فاحش میان اعضای شورا بر سر یک ماده حیاتی طرح که تصویب آن میتوانست مجوز ساخت برجباغ را برای همیشه ابطال کند، با تصمیم کمسابقه شورا در میانهراه متوقف و به کمیسیون بازگشت.
به گزارش «دنیای اقتصاد» طرحی که شورای شهر با هدف حفظ باغات شهر به دنبال تصویب آن بود، در جریان بررسی و تصویب در صحن علنی به دلیل آنچه رعایت نفع مالکان باغات از سوی برخی اعضا مطرح شد و کاملا با هدف تعریفشده طرح در مغایرت بود، مجددا مسکوت ماند.
خاتمه فرآیند تصویب طرح حفاظت از باغات در شورا باعث میشود وقت اضافهای در اختیار عوامل باغخواری قرار گیرد تا بتوانند معدود اراضی سبز باقیمانده شهر را با استفاده از مجوز برجباغ تخریب کنند. رحمتالله حافظی، رئیس کمیسیون سلامت شورا و تنها مدافع حذف مجوز برجباغ آمار پروندههای ارسالی به شورا برای احراز باغ بودن یا نبودن در ۱۰ سال اخیر منتهی به سال ۹۴ را دستکم هزار پرونده اعلام کرد که کمتر از ۵ درصد آنها از ضوابط ساختوساز در باغات تبعیت کردهاند.
به این معنی که در این بازه سالانه حداقل ۱۰۰پروژه برجسازی در ذخایر سبز تهران اجرا شده و نیمهکاره ماندن روند تصویب این طرح سبب میشود در ماههای پیشرو تخریب باغات ادامه پیدا کند. آنچه در جریان تصویب این طرح منجر به اختلافنظر فاحش میان اعضا شد، بر سر ابطال یا تمدید مجوز برجباغ بود.
در طرح صیانت از باغات حداکثر تعداد طبقات مجاز برای ساخت وساز چهار طبقه تعیین شده بود که تصویب و اجرای آن میتوانست مجوز ساخت برجباغ را که براساس آن طی سالهای گذشته مجوز ساخت برج تا ۲۶طبقه نیز صادر میشد را باطل کند اما دیروز گروه مخالف با حداکثر تعداد طبقات پیشنهادی در طرح یعنی چهار طبقه پیشنهاد دادند اگر قرار است مجوز برجباغ ابطال شود، تراکم مجاز ساختوساز باید بهصورت شناور(بین ۴ تا ۹ طبقه) تعیین شود.
این در حالی است که به گفته حافظی عمق گودبرداری و فضای کارگاهی و سایهاندازی ساختمانهای با تراکم بالا در نابودی باغات موثر است. ضمن آنکه اگر مجوز ساختوساز در باغات حذف شود، مالکان انگیزهای برای خشکاندن درختان باغ نخواهند داشت. کارشناسان شهری معتقدند اولین مزیت تعیین سقف تراکم حداکثر تا چهار طبقه و ابطال مجوز برجباغ این است که عملا فرآیند سود برجسازی در باغات محدود میشود و انگیزه باغکشی و خشکاندن درختان برای کسب مجوز برجباغ از بین میرود.
در نتیجه مالکان باغات میل به کسب درآمد غیرساختمانی از باغات که همان احیای باغداری است را پیدا میکنند، در عین حال تصویب دوباره مجوز ساخت ۳۰ به ۷۰ یا هر نوع تصمیمگیری شبیه به آن که اجازه ساختوساز با تراکم بالا را میدهد، میتواند هدف طرح مبتنی بر حفاظت باغات و توقف ساختوساز در اراضی سبز را تحتتاثیر قرار دهد. با این حال اگرچه وقت اضافه در تصویب این طرح به ضرر باغات شهر خواهد بود اما برخی معتقدند این موضوع میتواند شانس ضعیفی را برای آینده باغات بهوجود بیاورد از این نظر که پارلمان محلی پنجم از اساس تصمیم جدیدی برای باغات تهران بگیرد.
- 11
- 1