سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۰۹:۵۷ - ۰۱ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۰۰۶۰
مسکن، راه، عمران

عطش مهاجرت، سرمایه کشور را فراری می‌دهد

خرید خانه در خارج,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران

«با خرید خانه، اقامت گرجستان را بگیرید»، «خانه‌های ویلایی در آنالیای ترکیه»، «اگر قصد مهاجرت دارید این فرصت را از دست ندهید»؛ تبلیغاتی از این قبیل را بارها در رسانه‌های ماهواره‌ای یا فضاهای مجازی دیده‌ایم و با آنها آشنایی کامل داریم. حتی در این میان بازار آموزشگاه‌های زبان هم به واسطه مهاجرت داغ شده و کار و کاسبی‌شان رونق گرفته است.

چند سالی است که سیل عظیمی از تبلیغات برای خرید خانه، سرمایه‌گذاری و گرفتن اقامت راحت در میان مردم ایران روانه شده است و بسیاری را به این فکر انداخته که تمام دارایی خود را نقد کرده و برای سرمایه‌گذاری به کشورهای دیگر مهاجرت کنند. این جریان تنها مختص به افراد ثروتمند در ایران نیست و سرمایه‌گذاری در خارج از ایران به دغدغه‌ای برای خانواده‌های متوسط جامعه هم تبدیل شده است. دغدغه‌ای که همچون قمار می‌ماند و برد و باخت آن معلوم نیست، اما با تمام دل نگرانی‌ها افراد ریسک این سرمایه‌گذاری را می‌پذیرند.

این روزها خرید ملک به بهای اقامت، در میان افراد جامعه باب شده و موضوع تازه و عجیبی نیست. موضوعی که با تمام زیبایی‌ها و شرایط ایده‌آل می‌تواند به راحتی خریداران را از خرید ملک و چنین سرمایه‌گذاری‌ای پشیمان کند، به نوعی این جریان همانند شمشیر دولبه‌ای است که یک روی آن تهدید و یک روی دیگرش فرصت است. اما بسیاری بر این باورند که آواز دهل شنیدن از دور خوش است و اقامت یک کشور به این راحتی‌ها نصیب افراد نمی‌شود. برخی از حقوقدان‌ها و کارشناسان نیز بارها هشدار داده‌اند که افراد با سرمایه‌گذاری در کشورهای دیگر اموال خود را بر باد ندهند و مراقب تمام مسائل پنهان پشت پرده باشند. اما با تمام این حرف‌ها افرادی که قصد مهاجرت و یا سرمایه‌گذاری در کشورهای دیگر را دارند بدون توجه به گوشزدها به دنبال خواسته خود می‌روند و شانس و اقبال خود را محک می‌زنند.

مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسائل بین‌الملل و استاد دانشگاه با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در کشورهای دیگر به هر شکلی فرار سرمایه محسوب می‌شود به «ابتکار» می‌گوید: ادبیات سیاسی و اقتصاد سیاسی از تعریف خاص خود برخوردار هستند و هرگونه خروج سرمایه در کشور برای سرمایه‌گذاری در خارج از ایران بدون امکان بازگشت سود حاصل از آن به اقتصاد ملی را می‌توان از مصادیق فرار سرمایه دانست.

سرمایه‌گذاری در گرجستان و ترکیه توسط ایرانی‌ها به هر صورت به واسطه بافت موقعیتی نامناسب ناشی از لغزندگی امنیت سرمایه‌گذاری در ایران انجام می‌شود. اقتصاد ایران اکنون نه تنها جاذبه‌های سرمایه‌گذاری و جذب سرمایه خارجی را ندارد بلکه زمینه‌های بسیار جدی در فرار سرمایه‌های درونی به محیط‌های بیرونی و یا پیرامونی نیز در داخل کشور فراهم شده است.

وی می‌افزاید: سرمایه‌گذاری ایرانیان در کشورهای دیگر قابل تحلیل است و با رفتن سرمایه‌های ملی از درون ایران در ارتباط با محیط‌های هدفی که سرمایه‌گذاری می‌شود به نوعی تبادل فرهنگی در کنار تبادل اقتصادی شکل می‌گیرد و اثر اقتصادی آن به خوبی روشن و واضح است و سرمایه‌هایی که باید در داخل کشور خرج شود و نتایج خروجی و تولیدی آن در جامعه ملی خود را نشان داده و مورد استفاده قرار ‌گیرد، در کشورهای دیگر خرج می‌شود. اشتغال‌زایی ناشی از سرمایه‌گذاری درون کشور و افزایش سطح بهره‌وری اقتصادی در جامعه ملی با فرار سرمایه‌ها کاهش پیدا می‌کند، به این ترتیب با ادامه این روند در رشد و توسعه آینده ایران نقصان به وجود خواهد آمد.

در کنار اثرات اقتصادی، پیامدهای فرهنگی در فرار سرمایه از کشور نیز وجود دارد. اینکه با رفتن ایرانیان داخل کشور به محیط‌های متفاوتی که جاذبه‌های سرمایه‌گذاری دارند یک نوع تعامل صورت می‌گیرد که می‌تواند به نوعی از موازنه منفی برخوردار باشد و به واسطه همین موازنه منفی، فرهنگ ایرانی در حوزه مقصد با چالش‌های جدی روبه‌رو می‌شود و از سویی دیگر حرمت، حریم فرهنگی ایرانیان در میان جوامع مهاجرپذیر مورد خدشه واقع خواهد شد، از طرفی می‌تواند جایگاه و سطح نگرش فرهنگی و تاریخ و تمدن فرهنگ ایرانی را کاهش دهد. در نتیجه نفس فرار سرمایه خود یک نوع عقب‌نشینی فرهنگی محسوب می‌شود.

خرید خانه در کشورهای دیگر و تصمیم به سرمایه‌گذاری اتفاق نوظهوری نیست و سال‌ها پیش این اتفاق باخرید خانه در دوبی کلید خورد. عده‌ای از سرمایه‌گذاری خود سود بردند و عده‌ای هم پشیمان از خرید ملک به کشور بازگشتند.مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران درخصوص سرمایه‌گذاری ایرانیان در کشورهای دیگر نیز به «ابتکار» می‌گوید: سال‌های پیش نظیر این اتفاق افتاد و عد‌ای در دوبی با خرید خانه اقدام به سرمایه‌گذاری کردند و هر چه مسئولان و کارشناسان اخطار دادند و سعی کردند که افراد را از این کار پشیمان کنند، نشد و متاسفانه این افراد پیش رفتند و در بین راه باخت دادند و یک عده‌ای از آنها زندانی شدند و عده‌ای دیگر سرمایه‌های‌شان را رها کردند و به کشور بازگشتند.

در حال حاضر هم سرمایه‌گذاری در آنتالیا، آنالیا، قبرس و تفلیس باب شده و افراد با خرید ملک در این شهرها شروع به سرمایه‌گذاری می‌کنند. اینگونه سرمایه‌گذاری‌ها چون برنامه مشخصی ندارند یک نوع فرار سرمایه از کشور محسوب می‌شوند و اساسا به اقتصاد کلان کشور صدمه وارد می‌کنند و نمی‌توان در این موضوع شک داشت. برای جلوگیری از این فرار سرمایه و حفظ آن باید به دنبال راهکاری بود.

خسروی از لزوم برنامه‌ای برای به حداقل رساندن زیان خریداران می‌گوید: از طرفی دیگر برای اینکه زیان خریداران ملک در کشورهای دیگر را به حداقل برسانیم باید سازوکار کارآمدی را در پیش بگیریم تا این افراد مال‌باخته نشوند. برخی از افراد قراردادهای یک طرفه‌ای را تنظیم می‌کنند و در این بین در صورت کاهش و یا افزایش نرخ ارز ضرر و زیان تنها متوجه افرادی می‌شود که خریدار هستند.

این نوع سرمایه‌گذاری نیازمند برنامه‌ریزی‌های دقیق است تا تضمینی برای خریداران وجود داشته باشد و بدانند که سرمایه‌های‌شان از بین نمی‌رود و به نوعی در این بازی باخت نمی‌دهند. در شرایط کنونی هرقدر به افراد گوشزد کنیم که سرمایه‌های خود را از کشور خارج نکنند فایده‌ای ندارد و روند کار همچنان ادامه دارد. وی می‌افزاید: ما نباید تصور کنیم این نوع سرمایه‌گذاری‌ها که به عبارتی فرار سرمایه از کشور است تنها مختص ایران است، پراکندگی به این شکل در تمام دنیا وجود دارد، اما باید بگویم که تنها تفاوت در اینجا است که روند کاری آنها با حساب و کتاب است و سود پول‌شان به کشورشان برمی‌گردد.

دلیل این تفاوت همان‌طور که گفتم در عدم برنامه‌ریزی صحیح ما در سرمایه‌گذاری‌ها است و ما نتوانسته‌ایم این قضیه را ساماندهی کنیم. این کار را نمی‌شود رها کرد و اجازه داد که عده‌ای بیایند و سرمایه را از کشور خارج کنند و به کشوری دیگر ببرند و در آنجا همان سرمایه را ببازند. در این میان باید با یک فکر و اندیشه صحیح و اطلاع‌رسانی به افرادی که قصد سرمایه‌گذاری دارند این روند کاری را مدیریت کرد.

وی از عدم فعالیت بنگاه‌داران داخلی درخصوص خرید و فروش املاک خارجی می‌گوید: بنگاه‌های املاکی که صاحب جواز هستند در داخل کشور به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی اجازه فعالیت برای فروش ملک در خارج از ایران را ندارند، اگر هم بنگاهی به این کار مشغول باشد مطمئنا قانون با آنها برخورد خواهد کرد.

کیمیا نجفی

ebtekarnews.com
  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش