سه شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۴۹ - ۱۱ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۲۶۹۴
مسکن، راه، عمران

کاپیتان هوشنگ شهبازی: جلوی ورشکستگی صنعت هوانوردی را بگیرید

هوشنگ شهبازی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران

صنعت هوانوردی در سطح بین‌المللی به‌عنوان یکی از پول‌سازترین صنایع با ارزآوری بالا، شناخته می‌شود. اما در ایران، این صنعت به‌دلیل تداوم تحریم‌ها از آغاز انقلاب اسلامی تاکنون، همواره با مشکلاتی جدی روبه‌رو بوده که مسیر پیشرفت آن را بسیار سخت و دور از دسترس کرده است. عدم مجوز خرید هواپیماهای نو یا قطعات هواپیماهای کارکرده، مشکلات سوختگیری و عدم صدور مجوز پرواز در برخی کشورها، از جمله مشکلاتی بوده است که در طول تحریم‌ها این صنعت را به عقب رانده‌اند.پس از امضای سند برجام، قرار بود شرکت‌های هواپیماسازی بین‌المللی تعدادی هواپیمای نو در اختیار طرف ایرانی قرار دهند؛ این امر با خوش‌بینی و استقبال طرف ایرانی مواجه شد.

 

اما تعلل طرف‌های خارجی در تحویل این هواپیماها از یک‌سو و اختلافات بی‌پایان داخلی بر سر منافع برجام از سوی دیگر، ورود آنها را تا خروج ترامپ از پیمان برجام و بازگشت مجدد تحریم‌ها به تعویق انداخت تا نوسازی ناوگان هوایی ایران دوباره به روزهای مبهم خود بازگردد. در کنار این مشکل، اکنون مدتی ا‌ست که شرکت‌های هواپیمایی ایرانی دوباره درگیر تحریم‌های بین‌المللی در حوزه‌های دیگر شده‌ و برای سوخت‌گیری در برخی فرودگاه‌های خارجی دچار مشکل هستند؛ از سوی دیگر، مجوز پرواز شرکت ماهان در آلمان نیز به‌تازگی لغو شده‌ است. «آرمان»‌ در گفت‌وگو با کاپیتان هوشنگ شهبازی، کارشناس ارشد صنعت هوانوردی به بررسی مشکلات این صنعت و آثار تحریم‌ها بر بخش‌های مختلف آن پرداخته است که در ادامه می‌خوانید.

 

‌ به‌نظر شما آیا ممکن است که در نتیجه تداوم تحریم و مشکلات شرکت‌های هواپیمایی، شاهد ورشکستگی شرکت‌ها و آژانس‌های هواپیمایی باشیم؟

شما را به بازنگری مصاحبه‌های یک سال قبل تا کنون خودم که با صدا و سیما و رسانه‌های دیگر انجام داده‌ام، دعوت می‌کنم که در آنها نه تنها درباره ورشکستگی آژانس‌ها که پیرامون ورشکستگی کل صنعت هوانوردی صحبت کرده‌ام.بارها و بارها به سیاستمداران و سیاست‌گزاران و رویکرد سیاست خارجی در این باره تذکرات لازم را داده‌ام اما متاسفانه گوش دولت و مدیران و متولیان صنعت هوانوردی به این توصیه‌ها بدهکار نبود. زمانی‌که هنوز فرصت‌های چندماهه برای خرید هواپیما و بازنگری در مدیریت صنعت هوانوردی باقی بود، کسی این حرف‌ها را نمی‌شنید.

 

من آن زمان مجلس و مجموعه دولت را مورد خطاب قرار دادم و به این عزیزان توصیه کردم چه کارهایی باید انجام دهند که در صورت عدم اقدام، فرصت‌ها را مثل ۴۰سال گذشته، دوباره خواهیم سوزاند. ما می‌توانستیم اقدامات زیادی برای صنعت هوانوردی، آژانس‌های هواپیمایی و مسافرت‌ها انجام دهیم که به‌دلیل نصب مدیران سنتی و بی‌کفایت در راس امور صنعت هواپیمایی- که نمی‌دانم از رانت یا پارتی‌بازی سرچشمه‌ گرفته است یا اینکه اداره خانوادگی است- اقدامی صورت نگرفت.

 

‌آیا ممکن است پای ایرلاین‌های کشورهای دیگر برای پوشش‌دهی سفرهای خارجی، به آسمان ایران باز شود؟

خیر؛ با این سیاست‌هایی که در تعامل با کشورهای دیگر داریم، آنها به هیچ عنوان علاقه‌ای به همکاری با ما ندارند. آنها دارند ما را در انزوا نگه می‌دارند؛ نه تنها خودشان پرواز نمی‌کنند بلکه سعی می‌کنند پروازهای ما را هم هماگونه که می‌بینید با مشکل مواجه کنند. مانند آلمان که مجوز پرواز ماهان را لغو کرده است و ممکن است فردا روز یک کشور دیگر یک شرکت ایرانی دیگر را از پرواز منع کند. وضع ما بدتر خواهد شد. اینکه در برخی کشورها به ما سوخت نمی‌هند شاید در سال ۹۸ این شرایط بسیار گسترده‌تر شود و در خیلی از جاهای دیگر به ما سوخت ندهند. چون این شرکت‌های سوخت‌رسان از دولت‌های اروپایی تبعیت نمی‌کنند. اینها شرکت‌های خصوصی هستند که تعاملات اقتصادی آنها با دولت آمریکاست و آمریکا هم برای اینها مجوز صادر نمی‌کند.

 

‌ارزیابی شما از سیاست‌های دولت در قبال صنعت هوانوردی در شرایط کنونی چیست؟

در واقع دولت فعلا صنعت هوانوردی را رها کرده و به فکر آن نیست و شاید این بخش اصلا برایش مهم نیست؛ در حالی‌که من بارها تاکید کرده‌ام که صنعت هوانوردی اگر از انرژی هسته‌ای بالاتر نباشد، دست‌کمی از آن برای منافع کشور ندارد. دلایل آن را نیز به تفصیل گفته‌ام. بارها بر جنبه اشتغالزایی، رشد توریسم و گردشگری، توسعه اجتماعی، توسعه سیاسی و اقتصادی که به‌ویژه اکنون با گران‌شدن دلار و التهاب اقتصادی به‌وجود آمده در بازار ارز و طلا و فشار تحریم‌های شدید ترامپ به کمک ما می‌آمد، تاکید کرده‌ام اما متاسفانه برخی از مسئولان صداها را نمی‌شنوند.

 

‌به‌نظر شما راهکار نجات این صنعت چیست؟

یا باید دولت دست از سر صنعت هوانوردی بردارد یا اگر بر نمی‌‌دارد به‌جای آنکه وبال گردن صنعت هوانوردی باشد به این صنعت کمک کند. اما اکنون کمک که نمی‌کند هیچ. وبال گردن هم هست؛ یعنی جلوی پیشرفت صنعت هوانوردی را گرفته است. در حقیقت، مدیران و سیاست‌گزاران این صنعت جلوی پیشرفت آن را گرفته‌اند. بارها گفته‌ام که امارات متحده عربی امسال حدود ۸۰ میلیارد دلار از صنعت هوانوردی درآمد داشته است. آن را با درآمد ایران از محل فروش نفت مقایسه کنید تا ببینیم با صنعتمان چه می‌توانستیم بکنیم.

 

ترکیه، قطر و کشورهای کوچک اطراف را ببینید که از صنعت هوانوردی چه سودی می‌برند و در کنار آن، ایجاد اشتغال می‌کنند؛ یکی از معضلات کنونی کشور ما معضل بیکاری است. همین که در شهرهای مختلف مشاهده می‌کنیم که مثلا حقوق کارگران نیشکر هفت‌تپه عقب افتاده، خودروسازها به این وضعیت دچار شده‌اند و این همه معضلات اقتصادی برای ما پیش آمده است در حالی که می‌توانست دولت از لحاظ اقتصادی از صنعت هوانوردی برای حل مشکلات کشور کمک بگیرد. ولی متاسفانه این کار را نمی‌کنند. حالا چرا نمی‌کنند من دلایل آن را نمی‌دانم. اما به‌نظر من اشتباه محض است اگر ما نتوانیم از صنعت هوانوردیمان برای منافع ملی استفاده کنیم.

 

‌به‌نظر شما لوکس پنداشتن سفرهای هوایی از سوی برخی از مدیران، نمی‌تواند یکی از دلایل این بی‌توجهی باشد؟

هر کسی که اینگونه به صنعت هوانوردی نگاه می‌کند، نگاه مطلقا غلطی دارد؛ شما باید ببینید که از نظر بین‌المللی در دنیا صنعت هوانوردی ما در کجا جای‌گذاری شده و در چه جایگاهی قرار گرفته است. صنعت هوانوردی صنعت بسیار پول‌ساز و توسعه‌دهنده‌ای ا‌ست. این صنعت جزو پایه‌های توسعه پایدار یک کشور است. توسعه پایدار به معنای آن است که هم نیاز کنونی ما را برطرف می‌کند و هم برای آیندگان در ۵۰ تا ۱۰۰ سال آینده مفید فایده خواهد بود. ما اکنون از هواپیماهایی که ۵۰ سال قبل خریداری شده بود استفاده می‌کنیم و این به معنای توسعه پایدار است؛ حالا نگاه دولت هر چه که می‌خواهد باشد، فرقی نمی‌کند. در خیلی از موارد نگاه دولت نگاه غلطی بوده است.

 

‌با توجه به تنگ‌ترشدن حلقه تحریم‌های ضد ایرانی، چه دورنمایی را برای هوانوردی ایران متصور هستید؟

پس از این وضع‌مان هر روز بدتر خواهد شد؛ من برای سال ۹۸ اصلا روزهای خوشی را پیش‌بینی نمی‌کنم. هم برای صنعت هوانوردی و هم برای آژانس‌های مسافری و پروازهای مسافربری. زیرا متاسفانه ما از مدیران منفعل، سنتی و... استفاده می‌کنیم.

 

زینب مختاری

 

armandaily.ir
  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش