به گزارش رکنا، سال گذشته درباره خانه های ۶متری در شرق تهران خبری منتشر شد ، این خبر بعد از مدت کوتاهی از تب و تاب افتاد و دیگر کسی از این خانه های لانه زنبوری نگفت و آنها هم به بقا خود ادامه دادند. آن زمان شکل گیری چنین خانه هایی برای جامعه بهت برانگیز بود ولی حال با خبری تازه مواجه هستیم. اجاره اتاقی از اتاق های خانه یا عجیب تر از آن اجاره کاناپه در گوشه ای از منزل .
رویه اجاره اتاق یا کاناپه در شهرهای گرانقیمتی همچون لندن، منچستر و... عادی است اما در ایران باعث شگفتی بسیاری از افراد می شود زیرا با فرهنگ اجتماعی هماهنگ نیست. چنین آگهی هایی تنها برای رفع مشکلات اقتصادی است.
اردشیر گراوند، در مورد اجازه کاناپه یا یک اتاق در آپارتمانی که یک خانواده زندگی می کنند، گفت: باید بررسی شود که چه قشرهایی برای همخانگی به یک اتاق یا کاناپه روی می آورند. قاعدتا هر دو سوی این همخانگی آسیب پذیر هستند. هستند. از سوی دیگر کسی که حاضر به اجاره اتاق یا کاناپه می شود، خود را به شرایط غیرطبیعی تقلیل می دهد.
این جامعه شناس با تاکید بر این که هر دو سوی قرارداد همخانگی گرفتار مشکلاتی خواهد شد افزود: آیا می توان در این شرایط از آدم ها انتظار داشت که در شرایط غیرطبیعی، رفتار طبیعی داشته باشند؟ احتمالا در دل این شرایط نامناسب با فرهنگ ایرانی، معضلات متعدد و متکثر به وجود می آید که جامعه برای این معضلات آماده نیست. هر پدیده در نظام اجتماعی برای حل یک مسئله به وجود می آید. وقتی مسئولان به مسائل و دغدغه های بخصوص اقتصادی مردم کم توجه هستند و راه حلی برای گذر از جنگ اقتصادی برای مردم ارائه نمی دهند و شرایط را نیز برایشان سخت تر می کنند با چنین تصمیماتی که از روی ناچاری شکل می گیرد مواجه می شویم . تصمیم هایی که می تواند معضلات و آسیب هایی جدی تر را ایجاد کند .
حاشیه نشینی در قلب تهران
رشد حاشیه نشینی با افزایش کرایه خانه در تهران چشمگیر بوده است. قشر ضعیف جامعه و در ادامه بخشی از قشر متوسط، مجبور به حاشیه نشینی شدند.
گراوند در پاسخ به این سوال که آیا کاهش هزینه رفت و آمد به حاشیه باعث اجاره کردن اتاق یا کاناپه می شود، گفت: این افراد برای رفت و آمد به حاشیه شهرها هزینه زیادی متحمل می شوند به همین دلیل با اجاره یک تخت یا کاناپه در مناطقی مانند خیابان انقلاب، بلوار کشاورز و... مشکل خود را حل می کند. اجاره یک اتاق یا کاناپه در یک خانه، خود حاشیه نشینی محسوب می شود چرا که فرد در حاشیه زندگی دیگران زندگی می کند.
حسن خلیل آبادی، رئیس شورای اسلامی شهرستان ری نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی رکنا در خصوص اجاره کاناپه و اتاق در دل یک خانه و علل ایجاد این شرایط گفت : بعضی از این اجاره ها به افرادی داده می شود که به طور موقت به تهران آمده اند و اتاق یا کاناپه ای را برای یک یا چند روز اجاره می کنند تا کار اداری خود در تهران را به پایان برساند. اما عده ای از این افراد هم به نسبت درآمد ،مجبور به کرایه محلی برای اسکان شبانه تحت این شرایط شده اند.
این عضو شورای شهر تهران، ری و شمیرانات با گفتن از اینکه با افزایش حاشیه نشینی در چند سال اخیر شاهد چنین موارد هستیم ادامه داد: عده ای از این افراد ،خانواده هایشان در حاشیه شهر سکونت دارند و فرد در تهران مشغول به کار است. رفت و آمد روزانه به محل کار و ساعت زیادی را که باید در مسیر بگذرانند باعث شده است که اتاقی در خانه ای یا کاناپه ای در منزلی کرایه کنند و آخر هفته ها به خانه و نزد خانواده بروند .
وی در پایان بیان داشت : تعدادی از این افراد هم از روی ناچاری تصمیم به کرایه خانه و کاناپه خانه هایشان گرفته اند و در مقابل آن افرادی هم که کرایه می کنند نیز از روی ناچاری و توان مالی به اینجا رسیده اند که می تواند معضلات اجتماعی را در برداشته باشد زیرا با فرهنگ و نوع نگاه اجتماعی در ایران هماهنگی ندارد. برخی از این افراد حتی در گرمخانه های شهرداری با کارتن خواب ها شب را به صبح می رسانند تا صبح به موقع به کار خود برسند. برخی از این افراد در تابستان نیز پارک ها را برای خواب شب انتخاب می کنند. یکی از دلایل این شرایط، متمرکز بودن تمام خدمات در تهران است. اگر در شهرها، استان ها و حاشیه های مختلف این خدمات ارائه شود سفرهای یک یا چند روزه به تهران کاهش می یابد.
لزوم تاسیس پانسیون ها
عضو شورای شهر تهران افزود: در بسیاری از کشورها برای افرادی که کاناپه خواب هستند، پانسیون تاسیس می کنند. در خانه معلم های شهرهای مختلف ایران نیز سالن های عمومی (۲۰تخت در یک سالن) وجود دارد اما فقط معلم ها و خانواده هایشان می توانند از این سالن ها استفاده کنند. شهرداری می تواند سامان سراهایی تاسیس کند تا افرادی که دنبال اجاره یک اتاق یا کاناپه هستند در آنجا سکنی گزینند. تشکل های مردم نهاد هم می توانند در مورد افرادی که به دنبال اجاره اتاق یا کاناپه هستند پانسیون هایی را تاسیس کنند.
خلیل آبادی با بیان این که ورود یک فرد یا خانواده ای ناشناس به خانه بسیار مخاطره انگیز است، تاکید کرد: این اقدام برای خانواده مشکل ایجاد خواهد کرد و استقلال Esteghlal خانواده را به خطر می اندازد و آسیب های آن را باید به مردم تذکر داد. ورود یک فرد یا خانواده به خانه با اخلاق و نظام خانواده ایرانی مغایر است.
- 10
- 1