یکی از مهمترین تجهیزات الکتریکی در اتوماسیون صنعتی و کارخانهها، اینورتر است. در صورت بروز خرابی و خطا در اینورتر، باید دلایل آن را عیب یابی کنید. شناسایی خطا و عیب یابی بهموقع، در افزایش طول عمر درایو و کیفیت کارایی آن تاثیر گذار است. البته انتخاب مناسب و خرید اینورتر از مراکز معتبر، در پیشگیری از خرابی بسیار کمک کننده است. در این مقاله قصد داریم هنگامیکه اینورتر خراب میشود، روشهای عیب یابی و تست آن را بیان کنیم. این روشها در اینورترها با برندهای مختلف یکسان است و تنها تفاوت جزئی در برخی از انها وجود دارد. در ادامه عیب یابی درایو اینوت، اینورتر هیوندای، درایو S120 زیمنس و سپس روش انجام تست درایو را شرح میدهیم.
نحوه عیب یابی اولیه اینورتر
هنگامیکه درایو از کار میافتد، باید موارد عمومی و مقدماتی را بررسی نمایید که شامل اتصالات کابلها و سیم کشیها، مقدار دما، صفحه نمایش کنترل کننده، موتور و ... میشود. بهطور کلی ابنتدا باید خرابیهای درایو بررسی کنیم. بهطور کلی اینورتر دچار خرابیهایی است که خاموش شده است و روشن نمیشود یا درایو روشن میشود اما در زمان راه اندازی خطا رخ میدهد. در زمان عیب یابی و تعمیر اینورتر اینوت ، حتما موارد زیر را بررسی نمایید.
اینورتر روشن نمیشود
اگر اینورتر روشن نشود، باید موارد زیر را مورد بررسی قرار دهید.
اتصالات ورودی را چک کنید.
از سالم بودن دستگاهها و تجهیزات حفاظتی مانند کلید مینیاتوری، فیوز، کلید اتوماتیک و ... مطمئن شوید. از سلامت سیمها و کابلها بین تجهیزات حفاظتی تا اینورتر مطمئن باشید. گاهی احنمال وجود دارد که برق ورودی به ترمینال اشتباهی متصل شده باشد، سیم کشی ترمینالهای ورودی اینورتر را بررسی کنید و از درستی آنها اطمینان حاصل نمایید. اگر ترمینالهای ورودی اشتباه متصل شوند، اینورتر روشن نمیشود و آسیب جدی به VFD وارد میشود. ترمینالهای ورودی با L1، L2 و L3 یا R، S و T شناخته میشوند، در غیر این صورت، به منوال درایو مد نظر مراجعه کنید. اگر در عیب یابی درایو بهمشکل خوردید، باید برق را قطع نمایید. به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه صبر کنید تا خازنها دشارژ و خالی شوند. در این مرحله، احتمال خرابی IGBT وجود دارد، پس تست IGBT را انجام دهید. در ادامه نحوه انجام تست IGBT را شرح میدهیم.
میزان ولتاژ ورودی را بررسی نمایید.
کیفیت و مقدار ولتاژ ورودی را چک کنید تا ولتاژ ورودی در یک محدوده مشخص باشد که در منوال و دفترچه راهنما دستگاه بیان شده است. با استفاده از یک مولتی متر میتوانید میزان ولتاژ وروودی و خروجی تجهیزات حفاظتی را بررسی کنید و این مقدار باید طبق محدوده مشخص باشد. در غیر این صورت، اینورتر راه اندازی یا روشن نمیشود. اگر ولتاژ اینورتر را در شرایط قبل و بعد از سیستمهای حفاظتی بررسی کردید و نتایج استاندارد بود، باید ولتاژ ترمینالهای ورودی اینورتر را بررسی نمایید. اگر میزان ولتاژ، خارج از محدوده استاندارد و مجاز بود، کابلها و سیم کشی را تعویض کنید. اگر میزان ولتاژ در محدوده مجاز بود اما اینورتر روشن نمیشد، باید مراحل بعدی عیب یابی را اجرا کنید. این مراحل عیب یابی در تمامی اینورترها به کار میرود که در ادامه باید تست سلامت IGBT و پل یکسو ساز دیود را انجام میدهیم. این تست در همه اینورترها، بهویژه در تعمیر درایو S120 بسیار ضروری است.
تست پل دیود یکسوساز و IGBT درایو را انجام دهید.
احتمال دارد که قطعات الکترونیکی و اجزای داخلی، برد قدرت، مدارات قدرت ورودی و خروجی آسیب دیده باشد. این تست برای سالم بودن IGBT و پل یکسوساز دیود انجام دهید. برای انجام ایت تست ولتاژ ورودی را قطع کنید. حداقل بهمدت ۱۰ دقیقه صبر کنید تا بعد از قطع ورودی، ولتاژ لینک dc تخلیه شود. کابلهای متصل به ترمینالهای قدرت اینورتر را جدا نمایید. مولتی متر دیجیتال را در حالت تست دیود قرار دهید.
در مرحله اول، پراب مثبت مولتی متر را بردارید و روی ترمینال منفی باس dc اینورتر بگذارید. پراب منفی را روی هر یک از ترمینالهای قدرت خروجی و ورودی قرار دهید. در صورت عملکرد صحیح ورودی و خروجی اینورتر، مولتی متر دیجیتال باید عددی بین ۰.۳ تا ۰.۶۷۵ ولت را نمایش دهد و این مقدار در بین سه فاز، مقداری ثابت است.
در مرحله دوم، پراب منفی مولتی متر دیجیتال را روی ترمینالهای منفی ولتاژ لینک dc قرار دهید. پراب مثبت مولتی متر را روی ترمینالهای خروجی و ورودی اینورتر قرار دهید. اگر ترمینالهای ورودی و خروجی اینورتر سالم باشد، مولتی متر باید حالت open loopمدار باز (OL) را نمایش میدهد و این مقدار در تمام این سه فاز عددی ثابت است. در توانهای بالا، زمان بیشتری طول میکشد تا مولتی متر، مدار باز را نمایش دهد و تا زمانیکه آن را نشان دهد، پراب را نگه دارید.
در مرحله سوم، پراب منفی مولتی متر را بردارید و بر روی ترمینال مثبت باس dc درایو نگه دارید. پراب مثبت را روی ترمینالهای قدرت خروجی و ورودی بگذارید و در صورت عملکرد صحیح ورودی و خروجی اینورتر، مولتی متر دیجیتال باید عددی بین ۰.۳ تا ۰.۶۷۵ ولت را نمایش دهد و این مقدار در بین سه فاز، مقداری ثابت است.
در مرحله چهارم، پراب مثبت مولتی متر را روی ترمینالهای مثبت ولتاژ لینک dc قرار دهید. پراب منفی مولتی متر را روی ترمینالهای خروجی و ورودی اینورتر قرار دهید. اگر ترمینالهای ورودی و خروجی اینورتر سالم باشد، مولتی متر باید حالت open loopمدار باز (OL) را نمایش میدهد و این مقدار در تمام این سه فاز عددی ثابت است. در توانهای بالا، زمان بیشتری طول میکشد تا مولتی متر، مدار باز را نمایش دهد و تا زمانیکه آن را نشان دهد، پراب را نگه دارید.
در آخر باید ترمینالهای ترمز را روی اینورتر پیدا کنید. این ترمینالهای ترمز معمولا با نام B1 و B2 بین ترمینالهای ورودی و خروجی و بر روی ترمینالهای قدرت قرار دارند. برای اطلاعات بیشتر به دفترچه منوال اینورتر مربوطه مراجعه کنید. با اجرا این تستها میتوان فهمید که پل یکسوساز دیود و IGBT اینورتر دچار آسیب شدهاند یا خیر. تست نهایی IGBT باید توسط متخصصان و کارشناسان تعمیرات انجام شود و درایو زیر بار نامی قرار بگیرد. این تست IGBT و تعمیر درایو هیوندای توسط متخصصان باید انجام بگیرد.
اینورتر روشن میشود ولی بهدرستی راه اندازی نمیشود
اگر اینورتر روشن میشود اما بهدرستی کار نمیکند، باید خطاها دستگاه را بررسی نمایید. اگر در زمان راه اندازی با خطا مواجه شدید، منوال و دفترچه راهنما اینورتر را مطالعه کنید و دلایل بروز خطا را بررسی و رفع کنید. با بروز هر خطا، میتوانید به منوال مراجعه کنید تا راهکارهای لازم را اجرا کنید. در غیر این صورت میتوانید برای عیب یابی و تعمیر درایو خود، با واحد تعمیرات نمایندگی برند خود تماس حاصل فرمایید.
- 18
- 4