جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۸:۲۱ - ۱۲ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۳۳۸۹
صنعت و معدن

تولیدکننده نماها چه کسانی هستند؟

تولیدکنندگان داخلی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,صنعت و معدن

چند سالی است که تولیدکنندگان داخلی موضوع خودکفایی را پیش کشیدند و صنعت‌شان را عاری از واردات می‌دانستند. آنها تا چند ماه پیش باد به غبغب می‌انداختند و می‌گفتند خودکفایی صددرصدی دارند و در صورت تحریم صنعت‌شان آسیب نمی‌بیند. اما این گفته‌ها تنها در دوره پسابرجام کارایی داشت و اکنون با تحریم‌های صورت گرفته و افزایش قیمت ارز، اکثر صنایع سر از جایگاه خود در آوردند و برای اینکه ثبت سفارش کالاهایشان تأیید شود یا اینکه ارز دولتی بگیرند علیه دولت مصاحبه می‌کنند.آنها مقصراین روزهای صنعت را در تصمیمات اشتباه وزارتخانه‌ها و بانک مرکزی می‌دانند و می‌گویند اگر واردات قطعات صورت نگیرد صنایع از گردونه تولید خارج می‌شوند.

 

وابستگی به قطعات و محصولات خارجی برای خیلی از تولیدکنندگان جزو کلمات ممنوعه بود. تولیدکنندگان در رونمایی و نشست‌های خبری خود هر گونه خرید خارجی را تکذیب می‌کردند و می‌گفتند وارداتی انجام نمی‌دهند. اما وضعیت این روزهای بازار نشان می‌دهد که برخی تولیدکنندگان کشور واردکننده‌هایی بودند که تنها لباس خودکفایی و شعار اقتصاد مقاومتی را سر دادند.

 

تولیدکنندگان برای آنکه بتوانند در بازار یکه تاز شوند مرتب دولت را تحت فشار قرار می‌دادند که واردات محدود شود و هیچ شرکت خارجی اجازه واردات به کشورمان را نداشته باشد. حال که به جهت جلوگیری از خروج ارز، لیست بلند بالایی از کالاها با ممنوعیت واردات روبه‌رو شد، برخی از تولیدکنندگان بر عدم عرضه کالا، احتکار، گرانفروشی و کاهش کیفیت اقدام کردند و اکنون سؤال مردم این است که کدام تولیدکننده خودکفا است و چرا طی این مدت برخی از تولیدکنندگان خود را بی‌نیاز از واردات دانستند.

 

تولیدکننده نماها چه کسانی هستند؟

کامران ندری کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با «ایران» می‌گوید: تولیدکننده نماها همان کسانی هستند که از تولید ملی صحبت کردند و خواهان ممنوعیت واردات بودند. آنها به اسم تولید ملی از رانت برخوردار شدند. حال با ممنوعیت واردات، انحصار این گروه شکل گرفت و اکنون می‌بینیم تولیدکننده نماها با حبس کالا، عدم عرضه و افزایش قیمت، بازار را به‌صورت انحصاری در دست دارند.

 

وی با بیان اینکه واردات باعث رقابت در بخش تولید می‌شود و انحصارگران مخالف واردات هستند، گفت: متأسفانه تولید کشور بر اساس زیرساخت‌های دقیقی بنا نشده است از این‌رو همواره برخی از تولیدکنندگان می‌خواهند از فضای موجود بیشترین بهره را ببرند. وی ادامه داد: در حوزه صنعت، خودکفایی صددرصدی معنا ندارد چرا که برای ارتقای تکنولوژی، واردات قطعات باید صورت گیرد و قطعاً بدون تعامل با دنیا نمی‌توان فعالیت اقتصادی و منطقی داشت. اما راه و روشی که تولیدکنندگان پیش گرفتند جریان اصولی ندارد.

 

طیف وابستگی در صنایع مختلف

ابراهیم بهادرانی رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی هم به «ایران» می‌گوید: مرزبندی در مورد کالاهایی که مواد اولیه آن به واردات وابسته نیست وجود ندارد از این‌رو نمی‌توان گرانفروشی‌هایی را که صورت می‌گیرد مشخص کرد. اکنون خیلی از صنایع برای آنکه بتوانند محصول خود را گران کنند، صنعت‌شان را وابسته به واردات می‌دانند. وی اظهار داشت: معتقدم ما در صنایع چوب، مبلمان، صنایع وابسته به مواد معدنی، آهن، فولاد، مواد غذایی، کشاورزی و محصولات پتروشیمی وابستگی حداقلی داریم اما در سایر صنایع وابستگی خیلی زیاد است لذا نمی‌توان خودکفایی صددرصدی را که برخی از تولیدکنندگان به آن اشاره می‌کردند تأیید کرد. برای آنکه صنعتی هم رشد کند نیاز به واردات دارد بدین جهت تأکید بر خودکفایی در شرایطی که در زمینه ماشین‌آلات برتری وجود ندارد، اشتباه است.

 

هر خودرو ۳۳۰۰ دلار ارزبری دارد که شامل قطعات و مواد اولیه است. به تعریف دیگر، اگر مبنا را یک خودروی ۳۴ میلیون تومانی بدانیم، بین ۱۱ تا ۱۲ میلیون تومان آن وابسته به واردات است. در مجموع میزان وابستگی خودرو به ارز، بین ۲۰ تا ۳۰ درصد در نوسان است. حال با وجود قیمت ارز، کارخانجات هنوز قیمت‌های خود را افزایش ندادند.

 

لوازم خانگی با وجود تمام شعارها وابستگی شدیدی به واردات دارد. اگر واردات صورت نگیرد تولیدکننده امکان ساخت یخچال و فریزر را ندارد. البته قبل از برجام خیلی از تولیدکنندگان مدعی تولید داخلی بودند و برای گرفتن تسهیلات، خودکفایی را چماقی بر سر واردات و سایر تولیدکنندگانی می کوبیدند که درصد درستی از وابستگی خود را اعلام می‌کردند. در این حوزه وابستگی به واردات ۵۵ درصد است. قطعاتی که در یخچال و فریزر مورد استفاده قرار می‌گیرد باید از سایر کشورها تأمین شود. در مورد گاز و فر درصد وابستگی به واردات ۱۵ درصد است.

 

در کیف و کفش وابستگی به ارز ۳۰ درصد، روغن خوراکی ۹۰ درصد، ماکارونی ۱۰ درصد، فولاد ۱۱ درصد و فرش ۱۲ درصد اعلام شده است. این روزها در حوزه پارچه هم می‌بینیم وابستگی‌ها بیش از آن بوده که مسئولان تأکید می‌کردند در این حوزه میزان وابستگی بین ۱۵ تا ۲۰ درصد است. پوشاک بچه نشان داد که با حضور سرمایه‌گذاران خارجی هم نتوانسته به خودکفایی برسد و درصد وابستگی ارزی آن بین ۲۰ تا ۲۵ درصد است.

 

افزایش قیمت‌ها نشان دهنده بخشی از وابستگی به واردات است. در حال حاضر در اکثر کالاها رشد قیمت اتفاق افتاده است. این در شرایطی است که مردم در کالاهایی چون لوازم خانگی به خاطر گران شدن دست از خرید کشیدند و این بازار در شرایط رکودی به سر می‌برد. اولین مجموعه‌ای که قیمت محصولات خود را گران و کاهش عرضه را عملیاتی کرد حوزه لوازم خانگی بود.

 

 به هر ترتیب درصدهای عنوان شده نشان می‌دهد که تولیدکنندگان داخلی، مونتاژ کار بودند و نتوانستند داخلی‌سازی را دنبال کنند. در بین صنایع، خودروسازان با داخلی‌سازی بهتری عمل کردند و اکنون درصد داخلی‌سازی آنها رو به افزایش است.

 

مرجان اسلامی فر

 

 

iran-newspaper.com
  • 9
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش