بازار کالاهای مختلف در کشور از کالاهای اساسی و مایحتاج روزانه مردم بگیر تا بازار لوازم خانگی و خودرو و … همگی در آشفتگی به سر میبرند و مسوولان مرتبط با این حوزهها، از دلایل مختلفی در این خصوص پرده برمیدارند اما دلیلی که همواره روی آن مانور داده میشود، سودجویی دلالان و گرانفروشی از سوی برخی واحدهای صنفی است. این موضوع البته چندان غیرواقعی هم نیست و بسیاری از واحدهای صنفی از نوسانات بازار و کمبود نظارتها سوءاستفاده میکنند اما نمیتوان از این موضوع نیز غافل شد که اصناف مقصر گرانیها نیستند بلکه مشکلات موجود در حوزه تامین مواد اولیه و افزایش هزینههای جانبی تولید از دلایلی است که باعث شده تولیدکنندگان نیز ناچار به افزایش قیمت شوند. گرچه در میان تولیدکنندگان نیز هستند موارد اندکی که خواستار سوءاستفاده از نابسامانیها برای سود بیشتر هستند اما از آنجا که به نظر میرسد عملکرد تولیدکنندگان بیشتر زیر نظر دستگاههای نظارتی قرار دارد، سوءاستفاده از سوی آنان با دشواریهای بیشتری همراه است. به همین دلیل برخی تولیدکنندگان مدعی آن هستند که قیمت کالاهای آنها در کف بازار و از سوی واحدهای صنفی تغییر میکند.
در این خصوص اما رییس اتاق اصناف تهران میگوید کارخانجاتی که میگویند قیمتها در کف بازار تغییر میکند، ابتدا باید پاسخ دهند که چرا کالا را به صورت قطرهچکانی و بدون فاکتور رسمی به واحد صنفی تحویل میدهند؟ وقتی کالا بدون فاکتور و گران به واحد صنفی میدهند واحد صنفی چه کار کند؟ ما از مردم میخواهیم از طریق سامانه ۱۲۴ تخلفات را حتما گزارش دهند.
کالا در جایی دیگر گران میشود و اصناف عرضه میکنند
قاسم نودهفراهانی همچنین در واکنش به افزایش قیمتهای قابل توجه در بازار کالاهای اساسی و دیگر کالاها که بعضا اصناف به عنوان مقصر آن شناخته میشوند، اعلام کرد: «من گرانفروشی از سوی برخی اصناف را رد نمیکنم اما گرانی کالا مربوط به اصناف نیست، کالا در جایی دیگر گران میشود و اصناف فقط عرضهکننده کالا با قیمت تعیینشده و سود مشخص هستند و نقشی در گرانی کالا ندارند.»
نودهفراهانی در نشست گرامیداشت دهه تولید و تجارت که در وزارت صمت برگزار شد در مورد گرانی کالا در کف بازار اظهار کرد: واحدهای صنفی ملزم به ارائه فاکتور فروش هستند و خریداران نیز در زمان خرید از واحدهای صنفی حتما فاکتور دریافت کنند تا در صورتی که با گرانفروشی مواجه شدند، بتوانند از طریق فاکتور موضوع را پیگیری کنند.
رییس اتاق اصناف تهران همچنین در ادامه گفت: این در حالی است که بعضی از کارخانجات، کالاها را بدون فاکتور رسمی و به صورت قطرهچکانی به واحدهای صنفی تحویل میدهند. نودهفراهانی افزود: واحدهای صنفی موظفند کالا را با فاکتور رسمی بخرند در این صورت است که اگر از سود متعارف، پول اضافهتری بگیرند برخورد میشود. رییس اتاق اصناف تهران افزود: ۲۸۰ هزار واحد صنفی در تهران داریم و فرد متخلف هم در بین آنها وجود دارد که البته برخی از آنها گرفتار قانون شدند. رییس اتاق اصناف تهران همچنین در مورد قیمت نان، گفت: قیمت نان باید تغییر کند که در حوزه ما نیست و باید وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص کار کند.
هزینه ایجاد شغل در اصناف، ۵۰۰ میلیون تومان
در ادامه اما محمدباقر مجتبایی دبیر کل اتاق اصناف ایران با بیان اینکه در حال حاضر بیش از سه میلیون واحد صنفی و شش میلیون شغل در این بخش ایجاد شده است، گفت: کلا بیش از ۹ میلیون نفر در بخش اصناف فعال هستند که با خانواده بیش از ۴۲ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند. وی با اشاره به سهم ۹۵ درصدی صنایع کوچک در اقتصاد، تصریح کرد: البته باید به رابطه بین صنایع کوچک و بزرگ توجه شود. حداقل هزینه ایجاد اشتغال در واحدهای صنفی ۵۰۰ میلیون تومان است، این هزینه در صنایع کوچک حداقل سه میلیارد است.
مجتبایی درباره وضعیت تخلفات صنفی نیز گفت: پارسال کمتر از ۵ درصد بازرسیها منجر به تشکیل پرونده تخلف شد که زیاد نیست. امسال هم این رقم ۷/۵ درصد بود.
دبیر کل اتاق اصناف ایران با بیان اینکه فروش اجباری تخلف است، اظهار کرد: در چند روز اول تغییر نظام یارانهها، وزارت صمت برای جلوگیری از ازدحام و صف اعلام کرد همه کالاهای موجود در بازار باید به قیمت جدید عرضه شود که مشکلاتی هم ایجاد شد و حتی دادستانها همچنان صنوف را جریمه میکردند. اما در بقیه مواقع، فروش کالای قدیمی به قیمت جدید تخلف است. وی افزود: به طور کلی گرانفروشی در بازار نیست و تعدادشان کم است. البته تولیدکننده هم اسیر مشکلات تامین مواد اولیه است.
صاحبان پول و قدرت میخواهند اتاق تسلیم آنها باشد
حسین سلاحورزی نایبرییس اتاق بازرگانی ایران نیز در این نشست اظهار کرد: اتاق بازرگانی قدیمیترین نهاد مدنی بخش خصوصی ایران و خاورمیانه است و قطعا ایراداتی دارد. منتهی بعد از ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی، اتاق از دو مسیر مورد هجمه قرار میگیرد؛ بخشهایی که صاحب پول و قدرت هستند و میخواهند اتاق تسلیم خواستههای آنان باشد که وقتی این خواستهها اجرا نمیشود مورد هجمه قرار میگیریم. بخش دیگر نیز حوزههای سیاسی است که در زمان انتخابات اتاق میخواهند در انتخابات اخلالی به وجود آورند. وی افزود: هفته گذشته هیاترییسه اتاق بازرگانی با رییسجمهوری جلسه داشت که وی میانداری بخش خصوصی را مورد تاکید قرار داد. سلاحورزی تصریح کرد: برای امسال حضور جدیتری برای توسعه تجارت خارجی و صادرات، حضور بخش خصوصی در کشورهای دیگر، تولید دانشبنیان و توسعه منطقهای با همکاری استانها را در دستور کار قرار دادهایم.
قطعی برق واحدها با برنامهریزی خواهد بود
علی رسولیان معاون وزیر صمت نیز در این نشست اظهار کرد: ۱۸۴ پروژه با سرمایهگذاری ۹۰۰ میلیارد تومانی در دهه صنعت افتتاح خواهد شد. بزرگترین شهرک صنفی تولیدی با مشارکت اصناف ایجاد شده که آماده بهرهبرداری است. مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران افزود: وزارت صمت در خصوص تامین زیرساختها حساسیت ویژهای دارد؛ تلاش کردیم کمترین قطعی برق در حوزه صنعت اتفاق بیفتد. البته کشور با کمبود جدی برق در زمانهای پیک مواجه است و اما تاکید ما این است که بیشترین صرفهجویی باید در سایر بخشها رخ دهد. وی ادامه داد: قطعی برق امسال با برنامهریزی خواهد بود. با مدیران شهرکها و بخش خصوصی مذاکرات متعددی را انجام دادیم تا کمترین اثر منفی را داشته باشد که توافق شد حداکثر یک روز از ۱۱ صبح تا ۱۱ شب قطعی برق را داشته باشیم.
رسولیان در مورد لکههای صنعتی، گفت: ساماندهی ۳۸ لکه صنعتی را با کمک بخش خصوصی در دستور کار قرار دادهایم. معاون وزیر صمت در مورد جذب سرمایه اظهار کرد: ستاد سرمایهگذاری تشکیل و آمایش سرزمین انجام شده است؛ مشوقهایی هم چه در شهرکهای صنعتی و چه در بخش تسهیلات در نظر گرفته شده است.
معاون هماهنگی و محیط کسبوکار وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در این نشست گفت: دستاوردهای محققشده در حوزه صنعت، معدن و تجارت بسیار درخشان بوده، اما تاکنون حق مطلب بهخوبی ادا نشده و نیازمند جهاد تبیین هستیم.
سیدمهدی نیازی یادآور شد: نامگذاریهای سالها از سوی رهبر معظم انقلاب در یک دهه گذشته با تمرکز بر اقتصاد و تولید بوده است و همین مساله بار مسوولیت ما را در راستای تبیین اقدامات سنگینتر میکند و اینکه کمک کنیم تا زمینه تولید، اشتغال، توسعه اقتصادی و امیدآفرینی فراهم شود.
ایجاد تحول در نحوه حکمرانی وزارت صمت
همچنین مدیرکل حوزه وزارتی وزارت صنعت، معدن و تجارت، از ریلگذاریهای جدید و ایجاد تحول در نحوه حکمرانی این وزراتخانه خبر داد. شهاب جنابی با اشاره به گستره بخشهای صنعت، معدن و تجارت و حوزههای ماموریتی متنوع آن گفت: وزارت صمت در حدود ۱۰ ماهه دولت سیزدهم برنامههای مشخصی برای ایجاد تحول در این بخش در دستور کار خود قرار داده و تلاش زیادی برای ریلگذاری جدید و ایجاد تحول در نحوه حکمرانی بخش صنعت، معدن و تجارت انجام داده است.
رییس گفت: در دهه صنعت و معدن دو ماموریت را در اجرای برنامهها دنبال میکنیم، نخست؛ تبیین اقدامات و دستاوردها و دوم؛ قدردانی و تشکر از اقدامات تلاشگران، همچنین در تلاشیم با تبیین اقدامات انجام شده نقش خود را در فرآیند اقدامات به خوبی ایفا کرده و برای تحقق آنها تلاش کنیم.
- 18
- 4