دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۱۳ - ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۰۷۷۰
نفت و انرژی

تصمیم دولت برای واگذاری دو پالایشگاه گازی

سفره خصولتی‌ها بزرگ‌تر می‌شود

واگذاری شرکت پالایش گاز پارسیان و فجر,تصمیم دولت برای واگذاری دو پالایشگاه گازی

روزنامه جهان صنعت نوشت: طی روزهای اخیر انتشار نامه‌ای به امضای مدیر مالی شرکت ملی گاز مبنی بر واگذاری شرکت پالایش گاز پارسیان و فجر جم در شبکه‌های اجتماعی و برخی سایت‌ها خبرساز‌شده؛ موضوعی که باعث نگرانی کارکنان این مجموعه‌ها از یکسو و سرنوشت این شرکت‌ها پس از واگذاری شده است.

با گذشت ۲۰ سال از آغاز پرونده خصوصی‌سازی در صنعت نفت، هر زمان که خبری از واگذاری مجموعه‌ای از صنعت نفت منتشر می‌شود، نگرانی‌ها درباره آینده شرکت‌ها بیشتر می‌شود. این نگرانی به خصوص در بخش کارگری این مجموعه‌ها که عمدتا پس از واگذاری تعدیل می‌شوند، بیشتر می‌شود. از سویی، با توجه به اینکه اغلب واگذاری‌ها در غالب رددیون دولت انجام می‌شود، در واقع واگذاری‌ها مصداق بارز جیب به جیب‌شدن از دولت به شبه‌دولتی است و مدیریت دولتی بر این مجموعه‌ها باقی می‌ماند و بعضا از میزان شفافیت و نظارت در مجموعه مدیریتی کاسته می‌شود.

افزایش ناکارآمدی

سیدحمید حسینی رییس اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی درباره تبعات واگذاری‌ها بر صنعت نفت و گاز ایران به «جهان‌صنعت» می‌گوید: خصوصی‌سازی و کاهش تصدی‌گری دولت به نفع اقتصاد کشور است. زیرا دولت بنگاه‌ها را گران اداره می‌کند. اقتصاد کشور را گران اداره می‌کند‌. درگیر بوروکراسی و پرسنل اضافه و ناکارآمدی است.

او با بیان اینکه در همه جای دنیا نشان داده است خصوصی‌سازی به نفع مردم است، تصریح کرد: اما شیوه که ما برای واگذاری در پیش گرفتیم نامناسب است‌. واحد‌های دولتی را به واحد‌های شبه‌دولتی واگذار می‌کنیم‌،نتیجه این می‌شود که همان سیستم اداری که تاکنون به عنوان اداره ناکارآمد اداره می‌کرد‌، دوباره در قالب شبه‌دولتی اداره می‌کند. حسینی با اشاره به اینکه مدیران و افرادی که مالک می‌شوند همانند دولت هیچ انگیزه‌ای برای افزایش کارایی و بهره‌وری و توسعه شرکت‌ها ندارند، گفت: اغلب این افراد به دنبال این هستند که حداکثر بهره‌برداری را از این واحد‌های واگذارشده داشته باشند‌. بنابراین اگر قانون خصوصی‌سازی رعایت شود و ابتدا به صورت سهامی به مردم واگذار شود سپس به صورت مذاکره این کار پیش می‌رود و در نهایت تصمیم به واگذاری به عنوان رددیون می‌شد، به نظر روش بهتری بود. اینکه واگذاری به عنوان رددیون اولین گزینه باشد و به عنوان اولین گزینه سیاست واگذاری کنیم به شبه‌دولتی‌ها یا خصولتی‌ها نشان داده است که تاثیر مثبتی در اقتصاد کشور ندارد.

او گفت: نتیجه چنین روشی این‌شده که هر جا لازم باشد می‌گویند ما دولتی هستیم‌. هر جایی که باید پاسخگوی مردم باشند و وظایف عمومی خود را انجام بدهند‌، می‌گویند ما خصوصی هستیم و باید منافع سهامداران را در نظر بگیریم.

فربه شدن خصولتی‌ها

مرتضی بهروزی‌فر کارشناس انرژی هم در این رابطه به «جهان‌صنعت» می‌گوید: البته این واگذاری ارتباطی به وزارت نفت ندارد. تصمیمی که در هیات دولت و مراجع بالاتر گرفته شده است و ارتباطی با وزارت نفت ندارد.

او در عین حال با تاکید بر اینکه این تصمیم به زنجبره ارزش گاز آسیب می‌زند، تصریح کرد: پالایشگاه گاز یک شرکت کاملا تخصصی است و عمده این واگذاری‌ها به یک نهاد غیرمتخصص واگذار می‌شود. ‌ از سویی، مدیریت این پالایشگاه هم در بسیاری از موارد به دلیل ناآشنایی و عدم‌تخصص مشکل‌ساز می‌شود، چون واگذاری واقعی نیست و به شرکت خصوصی واقعی واگذار نمی‌شود‌، بلکه شرکت‌ها پس از واگذاری خصولتی می‌شوند.

این کارشناس انرژی با بیان اینکه برخی از این واگذاری‌ها باعث ایجاد مشکل در زنجیره تامین صنایع پایین‌دست و بالا‌دست می‌شوند،گفت: روال این‌گونه است که گاز خامی که در اختیار شرکت ملی نفت است‌،به عنوان حق‌العمل‌کاری با پالایشگاه خصوصی تسویه می‌شود و از آن سو هم گاز در اختیار شرکت ملی گاز قرار می‌گیرد، تا توزیع شود.

در این مدل واگذاری این زنجیره دچار مشکل می‌شود.زیرا بخشی دولتی و بخشی هم خصولتی است. من نمی‌دانم چه توجیهی برای این کار وجود دارد اما زنجیره ارزش را قطع می‌کنید تا بالاست و پایین‌دست‌، دچار مشکل شوند.

بهروزی‌فر گفت: واحد‌هایی که واگذار می‌شوند، عملا در اختیار بخش خصوصی قرار نمی‌گیرند، بلکه بخش عمده واگذاری‌ها در ایران خصولتی هستند.

تولید غیرتخصصی

مرتضی فیروزی کارشناس انرژی هم در این رابطه به «جهان‌صنعت» می‌گوید: ما تجربه تلخی را از واگذاری پالایشگاه‌های کشور به بخش خصوصی داریم‌؛ به‌خصوص واگذاری‌هایی که در دولت آقای احمدی‌نژاد انجام شد و پالایشگاه‌ها را به عنوان رددیون به تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی واگذار کردند.

او گفت: اما فاجعه کجا اتفاق افتاده است‌؟ برای مثال تصور کنید که صندوق تامین اجتماعی ‌در ماه از دولت ۴ هزار میلیارد تومان کمک دریافت می‌کند تا بتواند حقوق افراد بازنشسته را پرداخت کند‌. اکنون پالایشگاهی که در اختیار دارد بسیار قدیمی و از رده خارج است‌، این پالایشگاه‌ها باید به‌طور اساسی باید بازسازی شوند‌.

وقتی به سازمان تامین اجتماعی گفته می‌شود که فلان پالایشگاه که در اختیارتان است‌، این پالایشگاه را بازسازی کن، پاسخی که دریافت می‌شود این است که برای بازسازی حداقل ۲ میلیارد دلار پول نیاز دارد و ما به زودی حقوق بازنشستگی افراد را می‌پردازیم . به عبارت دیگر‌، این پالایشگاه‌ها را از دست وزارت نفت خارج کردند و در اختیار سازمانی که تخصص لازم را ندارد، قرار می‌گیرند‌.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: در نتیجه وقتی این پالایشگاه‌ها را بازسازی نکردیم‌، نتیجه این می‌شود که اکنون همین پالایشگاه‌ها ۳۰ درصد مازوت تولید می‌کنند که در دنیا این رقم بسیار بالایی است،در حالی که پالایشگاه‌های دنیا به دنبال تولید ۴ و ۵ درصد نفت کوره هستند و ما ۳۰ درصد مازوت به قیر می‌دهیم‌. از سوی دیگر مازوت به دست آمده هم ۵/۳ سولفور دارد.

ندا کروکپور

  • 13
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش