یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۱:۰۴ - ۲۶ دي ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۰۱۷۱۲
نفت و انرژی

غارت منابع ملی توسط خودروهای بی‌کیفیت | رشد ۱۲ درصدی مصرف بنزین در ۱۴۰۲

مصرف بنزین در خودروهای بی کیفیت,خودروهای بی‌کیفیت عامل اصلی ناترازی بنزین

روزنامه جهان صنعت نوشت: در ایران به ازای هر نفر روزانه حدود ۹۵/۰ لیتر بنزین و حدود ۸۸/۰ لیتر گازوئیل مصرف می‌شود؛ این گزاره به معنای این است که مصرف روزانه بنزین و گازوئیل در ایران به ازای هر نفر تقریبا ۲ برابر متوسط جهانی است که در ۳۰ سال گذشته ۲۶۵ درصد رشد کرده است.

بررسی‌ها حاکی از آن است که خودروهای داخلی در هر ۱۰۰ کیلومتر ۱۰ تا ۱۲ لیتر بنزین مصرف می‌کنند که این عدد در دنیا ۴ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است، بنابراین اگر گفته می‌شود مصرف بنزین در کشورهای خارجی همچون ترکیه، آلمان و فرانسه رشد منفی داشته، ناشی از این است که خودروهای خارجی مصرف بنزین پایینی دارند در حالی که مصرف بنزین خودروهای داخلی تقریبا ۳ برابر مصرف استاندارد جهانی است.

علت دوم بالا بودن مصرف بنزین که متاسفانه طی سال‌های اخیر به حاشیه رانده شده، اسقاط خودروهای فرسوده است. گزارش‌ها نشان می‌دهد هر یک از خودروهای فرسوده نسبت به یک خودروی غیر‌فرسوده ۳/۱۴ درصد مصرف بنزین بیشتری دارد. بنابراین اسقاط هر خودروی فرسوده در شرایط فعلی سبب کاهش مصرف ۲۰۰۰ لیتر بنزین در سال می‌شود.

تولید خودروی باکیفیت باید الزامی شود

‌جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی به «جهان‌صنعت» گفت: باید خودروسازان ملزم به افزایش استاندارد محصولات تولیدی خود شوند، از سوی دیگر نیز واردکنندگان باید خودروهایی به کشور وارد کنند که از نظر مصرف سوخت و استاندارد در رتبه قابل قبولی باشد تا بتوانیم خودروهای با مصرف سوخت کمتر را تولید یا به کشور وارد کنیم؛ در این صورت است که می‌توانیم نسبت به کاهش مصرف بنزین امیدوار شویم.

وی تصریح کرد: اگر خودروهای تولید‌شده در داخل از کیفیت قابل قبولی برخوردار باشند، به گونه‌ای که بتوان گفت این خودروها باکیفیت هستند، قطعا مصرف بنزین نیز کاهش خواهد یافت و به این ترتیب بخش زیادی از ناترازی بنزین با این راهکار مرتفع می‌شود.

قادری افزود: متاسفانه در حال حاضر خودروهای موجود در کشور ما به میزان بسیار بالایی بنزین مصرف می‌کنند و به طور کلی مصرف سوخت آنها بالاست. در صورتی که مصرف بنزین در خودروهای خارجی تا این حد بالا نیست.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه برای رهایی از معضل ناترازی بنزین باید به سمت توسعه‌ خودروهای برقی حرکت کنیم، گفت: در این راستا باید سوخت CNG را در کشور توسعه دهیم و به سوخت LPG نیز توجه کنیم و جایگاه‌های مورد نظر برای این دو سوخت را در کشور توسعه دهیم. همچنین باید به سمت استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی برویم و خودروهای با سوخت LPG و CNG را نیز در کشور بیش از این توسعه بدهیم و خودروسازان به سمت تولید خودروهای برقی بروند.

قادری به لزوم سرعت‌بخشی به فرآیند اسقاط خودروهای فرسوده اشاره کرد و افزود: در حال حاضر تعداد بسیار زیادی از خودروها و موتورسیکلت‌هایی که در سطح شهر تردد می‌کنند فرسوده هستند که همین فرسودگی نه‌تنها به آلودگی هوا دامن می‌زند بلکه منجر به افزایش مصرف سوخت نیز می‌شود. بحث خروج خودروهای فرسوده از گردونه حمل‌و‌نقل کشور باید جدی‌تر مورد توجه قرار گیرد. عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس تاکید کرد: در صورتی که این اقدامات را به تناوب هم پیش ببریم می‌توانیم بگوییم مصرف بنزین در کشور کنترل شده و به حالت عادی برمی‌گردد، اما اگر قرار باشد مصرف بنزین به همین شیوه فعلی باشد و روز‌به‌روز افزایش یابد قطعا با مشکلات عدیده‌ای بیشتر از آنچه که امروز با آنها مواجه بوده‌ایم، روبه‌رو خواهیم شد، چراکه منابعی برای واردات بنزین در این شرایط نداریم.

از کشوری صادرکننده به واردکننده تبدیل می‌شویم

بهروز محبی‌نجم‌آبادی دیگر عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه خودروسازان باید به سمت بهینه تولید کردن خودروهای خود بروند، به «جهان‌صنعت» گفت: خودروسازان باید ملزم به افزایش سطح استاندارد محصولات تولیدی خود شوند، چراکه در این صورت مصرف بنزین به شکل چشمگیری کاهش می‌یابد.

وی گفت: افرادی را در جامعه داریم که به صورت شخصی اقدام به بهینه کردن مصرف سوخت خودروهای خود کرده‌اند، بنابراین وقتی افراد عادی جامعه می‌توانند این اقدامات را انجام دهند قطعا خودروسازان ما نیز توانایی تولید محصولات بهینه را دارند و می‌توانند خودرویی تولید کنند که هم کیفیت بالایی داشته باشد و هم سوخت کمتری مصرف کند.

محبی‌نجم‌آبادی با بیان اینکه چطور دولت نمی‌تواند این اقدامات را از خودروسازان بخواهد و عملیاتی کند، افزود: بنا را بگذاریم بر اینکه خودروسازان نمی‌خواهند این اقدامات را انجام دهند، اما آیا شرکت‌های دانش‌بنیان نمی‌توانند روش‌های خوبی را ابداع و دستگاه‌هایی را روی ماشین‌ها نصب کنند تا به سمت بهینه مصرف سوخت در خودروهایمان برویم؟ آیا دولت نمی‌تواند مقدمات اجرایی شدن این برنامه‌ها را فراهم کند؟

عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس با تاکید بر اینکه باید سیستم وادار به بهینه‌سازی مصرف بنزین شود، تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد مصرف بنزین یک خودروی معمولی در کشور ما ۱۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است، در حالی که در هیچ جای دنیا شرایط این‌گونه نیست و خودروها به این شکل سوخت مصرف نمی‌کنند. این وضعیت مصرف سوخت چیزی جز غارت منابع ملی نیست.

این نماینده مجلس بیان کرد: با این شیوه مصرف بنزین در کشور سال آینده منابع ارزی زیادی را باید صرف واردات بنزین کنیم، در حالی که ما تاکنون اقدام به صادرات بنزین نیز می‌کرده‌ایم؛ یعنی به دلیل عدم سیاستگذاری صحیح دولت و خودورسازان و سایر متولیان ایران از کشوری صادرکننده به کشوری واردکننده تبدیل خواهد شد.

رشد ۱۲ درصدی مصرف بنزین در ۱۴۰۲

همان‌طور که تاکید شد اگر دولت به دنبال کاهش مصرف سوخت در کشور و البته کنترل آلودگی هواست، اصلی‌ترین راهکار افزایش کیفیت تولید خودروهای بنزینی و از رده خارج کردن خودروهای فرسوده است.

رضا پدیدار رییس کمیسیون انرژی و محیط‌زیست اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه در حال حاضر از محل ذخایر استراتژیک بنزین برداشت می‌شود، گفت: این وضعیت در حالی است که قاعدتا این ذخایر نباید استفاده شود و باید در مواقع اضطراری از آنها استفاده کرد. دولت تصمیم گرفته برای رفع ناترازی از این ذخایر استراتژیک استفاده کند و پیش از این هم از این ذخایر برداشت نمی‌شده است.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران توضیح داد: ظرفیت پالایشی کشور در زمینه تولید بنزین و گازوئیل با مقدار مصرف یکی شده است. موضوع مهم یارانه پنهانی است که به سوخت‌های مختلف اعطا می‌کنیم. بر اساس اعلام شرکت ملی پالایش و پخش سالانه ۸۰ میلیارد دلار یارانه سوخت در کشور پرداخت می‌کنیم.

وی در ادامه با بیان اینکه سالانه ۱۰ تا ۱۲ درصد مصرف سوخت مایع است، افزود: اگر بخواهیم این میزان را هم در مصرف سوخت کشور محاسبه کنیم متوجه می‌شویم در سال ۱۴۰۲ به نسبت ۱۴۰۱ روند افزایش مصرف بنزین را داشته‌ایم که مهم‌ترین عامل آن کیفیت پایین خودروهای داخلی است، خودروهای خارجی در هر ۱۰۰ کیلومتر ۳ لیتر مصرف و خودروهای ایرانی ۱۰ تا ۱۲ لیتر مصرف دارند. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بیان کرد: به همین دلیل هم بر ظرفیت پالایشگاه تبریز، تهران و بندرعباس افزوده شد. رشد مصرف بنزین امسال پیش‌بینی شده بود که ۶ و نیم درصد باشد، ولی بر اساس مطالعه مرکز پژوهش‌های مجلس امسال ۱۲ و نیم درصد رشد مصرف بنزین در سال جاری داشته‌ایم. رییس کمیسیون انرژی و محیط‌زیست اتاق بازرگانی تهران گفت: دلیل این افزایش ترافیک‌های سنگین، جوابگو نبودن مترو و اتوبوس‌های حمل‌و‌نقل عمومی است. در این ترافیک‌های سنگینی که در سطح شهر به وجود می‌آید سوخت زیادی هدر می‌رود.

پدیدار ادامه داد: حدود ۲۰ میلیون خودروی سواری و ۴ تا ۵ میلیون خودروی عمومی داریم که جمع آنها ۲۵ میلیون می‌شود، ولی تعداد کارت سوخت در دست مردم ۳۰ میلیون کارت سوخت است. دلیل این کارت سوخت‌های مازاد از چرخه خارج نکردن کارت سوخت‌های باطل‌شده است.

رییس کمیسیون انرژی و محیط‌زیست اتاق بازرگانی تهران بیان کرد: از ابتدای امسال بالاترین میزان مصرف بنزین ۱۲۷ میلیون لیتر در روز بوده است. در این روزها که مصرف بالایی داشته‌ایم از ذخایر استراتژیک استفاده کرده‌ایم تا محتاج به واردات نشویم.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با بیان اینکه در حال حاضر رشد مصرف بنزین در کشور ما وجود دارد و باید با آگاه‌سازی مردم به صرفه‌جویی ۵ میلیون لیتری بنزین در روز برسیم، خاطرنشان کرد: باید مصرف بنزین را در روز به میانگین ۱۱۰ میلیون لیتر کاهش دهیم تا ناترازی از بین برود. مردم باید کمی کمتر از خودروهای شخصی استفاده کنند.

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش