به گزارش تجارتنیوز، کامیونداران طی هفتههای گذشته در استانهای فارس، تهران، اصفهان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، ایلام و خراسان رضوی دست به اعتصاب زدهاند. گفته شده در صورت ادامه اعتصاب کامیون داران، فرآیند بارگیری برخی صنایع و ساخت و سازها ممکن است با مشکل مواجه شود.
طی سالهای گذشته نیز گزارش شده بود که با اعتصاب کامیونداران، قیمت برخی اقلام بالا رفته و بارگیری صنایع با مشکل مواجه شده بود. طبق بررسیهای انجام شده، بیشتر اعتصابها از سوی رانندگان کامیون کمپرسی انجام شده است.
گفته میشود سه مشکل اصلی و اساسی رانندگان که درخواست رسیدگی به آن از طریق مدیران و مسئولان مربوطه دارند را به شرح زیر است:
میزان سوخت ناوگان کامیونداران، مصرف سوخت ماهانه آنها را تامین نمیکند. در برخی موارد گفته شده که برخی از کامیونها، همین سهمیه اندک سوخت را هم به درستی دریافت نمیکنند.
بعضی از رانندگان به دلیل به حد نصاب نرسیدن بارنامه، برای تمدید بیمه و کارت هوشمند با مشکل مواجه شدهاند.
افزایش هزینه قطعات و لوازم یدکی مصرفی از قبیل لاستیک تناسبی با نرخ کرایهها نداشته و تامین هزینهها را با مشکل مواجه کرده است.
بر اساس گزارشات منتشر شده، سهمیه سوخت خودروهای سنگین در سیستان و بلوچستان کاهش چشمگیری داشته است و سهمیه کامیونداران کفاف یک هفته را هم نمیدهد. به گفته کامیونداران حمل گندم ایرانشهر، سه ماه است که فقط مقدار محدودی از سوخت کامیونها شارژ شده است و این افزایش سوخت کفاف نیاز مصرفی آنها را نمیدهد. آنها در اعتراض به کاهش سهمیه سوخت، بار گندم را تخلیه نکرده و دست به اعتصاب زدهاند.
گفته میشود اعتصاب کامیونداران منطقهای بوده و سراسری نشده است. اکثر اعتراضات به دلیل هزینههای سنگین و از طرف دیگر درآمد پایین انجام شده و کامیونداران به اختلاف هزینه و درآمدشان اعتراض دارند.
لازم به ذکر است طبق پیگیریهای تجارتنیوز، بسیاری از شرکتهای حمل و نقل شیراز موضوع اعتصاب را انکار کردهاند. اما طبق پیگیریهای صورت گرفته موضوع اعتصاب کامیونداران در سیستان و بلوچستان تایید شده است.
به گفته منابع آگاه، علت اصلی اعتصاب، مشکل کمبود سوخت است. سهمیه سوخت فقط مصرف ۲۰ روز کامیونداران را پوشش داده و آنها مجبورند ۱۰ روز باقیمانده ماه را در خانه بمانند تا سهمیه گازوئیل آنها شارژ شود.
همچنین کرایههای کامیونداران نسبت به هزینههای استهلاک بسیار پایین عنوان شده است. گفته شده بیشتر مبلغ کرایه حمل بار ماشینهای سنگین به هزینههای سوخت و استهلاک این ماشینهای سنگین اختصاص پیدا کرده است. تاکنون نیز هیچ بهبودی نسبت به وضعیت سوخت کامیونداران گزارش نشده است.
سهمیه سوخت؛ علت اعتصاب کامیون داران
سید جلال موسوی، نایب رییس کانون انجمنهای صنفی کامیونداران کشور، در گفتوگو با ایلنا درباره اعتراض برخی از کامیونداران اظهار داشت: «اعتراض اخیر کامیونداران محدود و خودجوش بوده و اطلاعی از جزئیات آن ندارم. اقدام هماهنگ با صنف و تشکیلات نبوده است اما آنچه که مشخص بوده، این است که منشأ اصلی این اعتراضات و نارضایتیها موضوع سوخت است.»
او در رابطه با تورمزا بودن افزایش دستمزدها و افزایش کرایه حمل اذعان کرد: «مگر افزایش جزیی کرایه حمل بار و دستمزد راننده چقدر بر روی تورم تاثیر میگذارد؟ آن عامل مهم و موثر در افزایش نرخ تورم، نرخ دلار است که همواره در حال افزایش بوده نه افزایش جزیی دستمزد راننده کامیون.»
موسوی با اشاره به افزایش هزینههای رانندگان ادامه داد: «اردیبهشت ماه سال گذشته یک جفت لاستیک را ۲۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میخریدیم اما در همان سال گذشته در اسفند ماه قیمت همین لاستیک به ۳۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید این در حالی است که نرخ کرایه نه تنها افزایش پیدا نکرد بلکه با کاهش بار کمتر هم شد. وی با بیان اینکه از همان دو سال گذشته که پایه سوخت ۲۰۰۰ لیتر را قطع کردند، اعتراض و گلایههای رانندگان شروع شد، اظهار داشت: با قطع پایه سوخت، میزان ارایه سوخت را پیمایش اعلام کردند اما تردد پرت رانندگان را محاسبه نکردند. برای مثال در مسیر حمل بار اراک- تهران در سمنان بارگیری میشود اما سمنان در بارنامه ثبت نمیشود و آن مسیر برای راننده محاسبه نمیشود و این میزان سوخت در پیمایش نمیآید.»
- 15
- 2