در جوابیه وزارت نفت به سایت انتخاب آمده است:
بسمه تعالی
جناب آقای فقیهی
مدیر مسئول محترم پایگاه خبری انتخاب
با سلام
نظر به انتشار گزارشی با عنوان «افزایش صادرات ایران ناشی از جلوگیری کسری نفت جهان بود» مورخ ۰۶/۰۴/۱۴۰۳ در آن پایگاه خبری و طرح برخی مطالب خلاف واقع، ترتیبی اتخاذ فرمایید تا توضیحات پیوست به منظور تنویر افکار عمومی، وفق ماده ۲۳ قانون مطبوعات در اولین فرصت، در همان جایگاه و با همان فونت و تیتر منتشر گردد.
علی فروزنده
مدیرکل
رونوشت: جناب آقای صالحی، دبیر محترم شورای اطلاعرسانی دولت
توضیحات وزارت نفت به ادعاهای مطرح شده در سایت انتخاب درخصوص رشد صادرات نفت ایران
نظر به انتشار گزارشی با عنوان «افزایش صادرات ایران ناشی از جلوگیری کسری نفت جهان بود» مورخ ۶/۴/۱۴۰۳ در پایگاه خبری انتخاب و طرح برخی مطالب خلاف واقع، توضیحات ذیل جهت تنویر افکار مخاطبان آن رسانه به شرح زیر ارائه میشود:
برخلاف نظر آقای سیدحمید حسینی، کارشناس مورد مصاحبه سایت انتخاب، کاهش صادرات نفت ایران به دلیل وقوع پاندمی کرونا نبود و در مارس ۲۰۱۹ یعنی قبل از همه گیری کرونا مطابق آمار موجود، صادرات نفت ایران به پایینترین سطح خود رسیده بود و اتفاقا بعد از شروع همه گیری کرونا، صادرات نفت ایران کمی رشد پیدا کرد، بنابراین تحلیل ایشان مبنی بر کاهش صادرات نفت به دلیل کرونا درست نیست و قبل از آن صادرات نفت ایران کم شده بود.
اگر وقوع پاندمی کرونا به زعم کارشناس مورد مصاحبه دلیل کاهش صادرات نفت ایران در دولت دوازدهم بوده باید با فکتها و آمارهای مستند بشود آن را نشان داد در حالی که بررسی آماری و مقایسهای وضعیت نفت ایران نشان میدهد وقوع پاندمی کرونا در عربستان باعث کاهش ۶ درصدی صادرات آن شده است در حالیکه این میزان کاهش در مورد نفت ایران تا ۹۰ درصد ثبت شده است، بنابراین علت کاهش صادرات ایران نمیتواند صرفا وقوع کرونا بوده باشد.
برخی تحلیلهای رسانههایی مانند سایت انتخاب، دلیل کاهش صادرات نفت ایران را وقوع جنگ در اوکراین نیز میدانستند و بارها اعلام کرده بودند به دلیل ورود نفت روسیه به بازارهای ایران با قیمتهای بسیار پایین، ایران بازار خود را به نفت روسی واگذار کرده و صادرات نفت ایران به دلیل کاهش یافته است، اما اکنون کاملا برعکس آن را میگویند و اعلام میکنند دلیل افزایش صادرات نفت ایران وقوع جنگ در اوکراین و افزایش تقاضا برای نفت ایران بوده است حالا خوب است تکلیف خود را با تحلیل شان روشن کنند که بالاخره جنگ اوکراین سبب از دست رفتن بازار نفت ایران شده یا سبب افزایش تقاضا برای نفت ایران است. البته باید گفت روند افزایش صادرات نفت ایران در اوایل استقرار دولت شهید رئیسی و قبل از وقوع جنگ اوکراین شروع شده بود و نمیتوان جنگ اوکراین را سبب رشد صادرات نفت ایران دانست.
از جمله دلایل رشد صادرات نفت ایران در دولت سیزدهم، تغییر راهبردهای دیپلماسی انرژی و تغییر نگاه در نوع ارتباطات ایران با شرکای اقتصادی خود بود. با استقرار دولت شهید رئیسی، روابط اقتصادی ایران و چین بهبود یافت و چین حاضر شد بر خلاف رویه خود در تعیین سهم برای تامین کنندگان نفت، سهم ایران را در تامین نفت مورد نیاز خود افزایش دهد و همین موضوع سبب شد تا صادرات نفت ایران در ۳ سال اخیر رشد چشمگیری پیدا کند. همچنین بازارسازی جدید برای نفت و میعانات گازی ایران، پذیرش ریسک صادرات در شرایط تحریم که با از خودگذشتگی و تلاش جهادگونه کارکنان و مدیران دلسوز صنعت نفت رقم خورد و تغییر نوع قراردادها و انعطاف پذیری لازم برای حفظ بازار با ارائه تخفیفهایی به مراتب بسیار کمتر از دولت دوازدهم سبب شد تا تولید نفت ایران از ۲.۲ میلیون بشکه در ابتدای دولت سیزدهم به ۳.۶ میلیون بشکه افزایش یافته و به تبع آن حجم صادرات نفت و میعانات گازی ایران در همین مدت حدود ۳ برابر بیشتر شود.
برخی آقایان معتقدند افزایش صادرات نفت ایران در دولت شهید رئیسی ناشی از لطف آمریکا و به اصطلاح «شل گرفتن» این کشور در تحریمهای نفتی ایران بوده است در حالیکه به استناد آمار و گزارشهای رسمی، دولت بایدن در ۳ سال اخیر بیش از ۶۰۰ مورد تحریم جدید علاوه بر تحریمهای قبلی وضع کرد و طبق گزارش رسمی وزارت امور خارجه آمریکا در جلسه سوال از آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه در کنگره این کشور، آمریکا ظرف ۳ سال اخیر دست کم ۵۰ فروند از کشتیهای نفتکش حامل نفت ایران را با هدف ضربه اقتصادی به ایران توقیف کرده است بنابراین این ادعا که آمریکاییها در دوره بایدن با عدم اجرای تحریمها سبب افزایش صادرات نفت ایران بودند عاری از واقعیت است، زیرا نه با مستندات آماری همخوانی دارد و نه با واقعیات میدانی.
کارشناس مورد مصاحبه سایت انتخاب عنوان کرده که چرا در دولت شهید رئیسی، تولید نفت به سطح قبل از تحریمها نرسیده است، در این خصوص باید گفت که کشور همچنان در شرایط تحریمی بسر میبرد و صادرات نفت با دشواری زیاد انجام میشود بنابراین شرایط عادی نشده است که بتوان به راحتی به شرایط قبل از تحریمهای سال ۹۷ برگردیم. اما مزید اطلاع ایشان میگوییم که با وجود استمرار و تشدی تحریمها، در دولت سیزدهم رقم تولید نفت از ۲.۲ به ۳.۶ میلیون بشکه افزایش یافت که ۱.۴ میلیون بشکه افزایش را نشان میدهد نه ۶۰۰ هزار بشکه که ادعای کارشناس مورد مصاحبه سایت انتخاب است.
مسئولیت بازاریابی، قیمت گذاری و فروش نفت ایران همواره در اختیار وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران قرار داشته و دارد و واگذاری این مسئولیتها به نهادهای دیگر از جمله شورای عالی امنیت ملی که مورد ادعای آقای سیدحمید حسینی است، ادعای درستی نیست. این شورا و سایر نهادهای نظارتی ذیصلاح، مطابق روندهای تعریف شده، بر عملیات فروش نفت و اجرای مسئولیت وزارت نفت در بازاریابی، قیمت گذاری و فروش نظارت دارند و کما فی السابق، وظیفه بازاریابی، قیمت گذاری و اجرای عملیات فروش، توسط مدیران، کارشناسان و پرسنل خدوم وزارت نفت انجام میشود.
- 17
- 4