چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۵۳ - ۲۶ آبان ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۸۱۸۱۵
نفت و انرژی

استاد دانشگاه صنعتی شریف: سوخت کم داریم و ممکن است به سمت خاموشی کامل برویم

قطعی برق,خاموشی کامل در ایران
استاد دانشگاه صنعتی‌شریف گفت: باید در لیست خاموشی بخش خانگی را در اولویت قرار دهیم یعنی تصمیم سیاسی نگیریم و برای بخش مولد اقتصاد محدودیت ایجاد نکنیم.

سیدهاشم اورعی در گفت‌وگو با ایلنا، در ارزیابی اینکه چرا در فصل سرد مجبور به اعمال خاموشی در بخش خانگی شده‌ایم، اظهار داشت: امسال ذخیره سوخت مایع نیروگاه‌ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۵ درصد کم شده و نصف پارسال است. از طرفی رو به زمستان هستیم و باتوجه به اینکه همواره در فصل زمستان با اعمال محدودیت تامین گاز برای بخش نیروگاهی مواجه می‌شویم وزارت نیرو از هم‌اکنون با اعمال خاموشی سعی در حفظ اندک موجودی سوخت مخازن کرده است.

وی افزود: هر یک درجه که هوا سردتر می‌شود ۱۰ میلیون متر مکعب به مصرف گاز  خانگی اضافه می‌شود و ۷۰ درصد مصرف گاز نیز به سمت بخش خانگی می‌رود در حالی که تولید در بهترین حالت ۸۵۰ میلیون متر مکعب بوده که اکنون این میزان به ۸۰۰ میلیون متر مکعب در روز رسیده است. یعنی همانگونه که پیش‌بینی می‌شد ما حتی نمی‌توانیم تولید گاز را ثابت نگه داریم و این افت رو به کاهش بوده و ادامه خواهد داشت.

استاد دانشگاه صنعتی‌شریف گفت: مجموعه نیروگاهی کشور اطلاع دارد که از یک طرف تامین گاز سخت‌تر خواهد شد زیرا اکنون ۲۵۰ میلیون متر مکعب کسری داریم و از طرف دیگر با توجه به اینکه هوا رو به سردی می‌رود؛ آینده سختی پیش رو است و از سوی دیگر ذخایر هم نسبت به پارسال نصف شده بنابراین باید با احتیاط جلو‌ برویم.

وی ادامه داد: نتیجه اینکه با وجود کسری گاز اگر اکنون‌ شروع به مصرف سوخت مایع کنیم و نتوانیم سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها را تامین کنیم چه بسا به سمت خطر خاموشی کامل رفته و شبکه از دست می‌رود، بعبارت دیگر شبکه از سنکرونیم خارج می‌شود.

اورعی بیان داشت: ریسک تامین برق در روزها و ماه‌های پیش رو بالا می‌رود ‌و از سوی دیگر ۱۸ هزار مگاوات از ظرفیت نیروگاهی برای اورهال متوقف شده زیرا عمر نیروگاه‌ها بالاست و تامین بخشی از قطعات مجبوریم از خارج از کشور وارد کنیم و مشکلات تحریم را داریم که نمی‌توانیم، از سوی دیگر اگر اکنون اورهال نکنیم در تابستان مشکلات چند برابر می‌شود.

وی افزود: ما اکنون‌ نمی‌توانیم گاز نیروگاه‌ها را تامین کنیم بنابراین اولین انتخاب گازوییل است هرچند افزایش تولید و توزیع سوخت مایع را داشته باشیم باز هم به چالش برمی‌خوریم بنابراین مجبوریم به سمت مازوت برویم که ارزش حرارتی بسیار پاییی نسبت به گاز دارد و حجم بالایی باید سوزانده شود تا تولید حرارت کند. اگر  مصرف گاز به همین ترتیب بالا برود و نتوانیم گاز نیروگاه تامین کنیم تمام جاده‌ها را هم پر از کامیون حمل مازوت کنیم بازهم به اندازه کافی سوخت به نیروگاه نمی‌رسد اینکه اکنون خاموشی اعمال شده تا در اوج گرما بتوانیم برق مورد نیاز را تامین کنیم اقدام گریزناپذیری بوده است.

این کارشناس حوزه انرژی خاطرنشان کرد: همانگونه که پیش‌بینی می‌شد ما به سمت ناترازی در تمامی حامل‌های انرژی می‌رویم و واقعیت دیگر اینکه علاوه بر مصرف بالا؛ تجهیزات نیروگاهی کهنه و‌ نیاز به اورهال دارند، مشکل مهم‌تر اینکه تولید برق بشدت به گاز وابسته است یعنی ۹۰ درصد برق به گاز وابسته است و وقتی اولویت هم تامین نیاز بخش خانگی است خاموشی داریم.

وی گفت: بنده سال‌هاست اعلام کردم ماجرای قطعی برق اگرچه از تابستان شروع شده اما به همین فصل ختم نمی‌شود به طوری که اکنون در فصل پاییز قطعی داریم و این روال ادامه پیدا خواهد کرد.

اورعی در ادامه تصریح کرد: شاید در دولت قبل به عمد تصمیم به کاهش ذخایر سوخت نیروگاهی نگرفته باشند اما قطعا در زمینه ذخیره سوخت سهل‌انگاری صورت گرفته است.

وی گفت: اکنون در زمینه همه حامل‌ها و در همه فصول دچار ناترازی هستیم، زمانی  در فصل تابستان گازوییل بیش از نیاز داشتیم و برای فصل سرد در نیروگاه ذخیره می‌کردیم، در مورد گاز هم اکنون به جایی رسیدیم که در  فصل تابستان هم  کم کم به کسری می خوریم در نتیجه‌ ناترازی‌ها سالانه و برای همه فصول شده است.

اورعی بیان داشت؛ غیر از ناترازی و کسری ها که به دلیل عدم ذخیره سازی و مشکل تولید با آن دست به گریبان هستیم موضوع دیگری که در حوزه ذخایر نیروگاهی داریم اینکه؛ گفته می‌شود تعدادی از نیروگاه‌ها بخشی از سوخت را در بازار آزاد و با نرخ آزاد قاچاق کرده و بفروش رسانده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: مهمترین موضوع اینکه ما برنامه‌ای در بخش انرژی نداریم، یک شبه نیز موضوع حل نمی‌شود و سال آینده مشکل بزرگ‌تر هم می‌شود ما باید زمان‌هایی از سال که گازوییل اضافه داشتیم در نیروگاه ذخیره می‌کردیم اما این کار را نکردیم و اکنون به این نقطه رسیدیم که به طور متوسط روزی ۵ میلیون لیتر کسری گازوییل داریم و این ناترازی همزمان در همه حامل‌های انرژی است، زمانی اگر نمی‌توانستیم گاز بخشی را تامین کنیم گازوییل را جایگزین می‌کردیم اما اکنون در این سوخت هم به چالش خورده‌ایم و این در اصل به بی‌برنامگی در بخش تولید پالایشگاهی برمی‌گردد.

استاد دانشگاه صنعتی‌شریف تاکید کرد: به نظر می‌رسد ما باید در لیست خاموشی؛ بخش خانگی را در اولویت قرار دهیم یعنی تصمیم سیاسی نگیریم و برای بخش مولد اقتصاد محدودیت ایجاد نکنیم تا اگر روزی هم بنا داریم که سرمایه‌گذاری کنیم که خاموشی و کسری گاز را جبران کنیم به دلیل اینکه بخش مولد و درآمدزا تعطیل است پولی نداشته باشیم که تولید را اضافه کنیم.

وی با اشاره به برنامه اورهال نیروگاهی گفت: ما تجهیزات نداریم و اکنون با وصله و پینه نیروگاه را سر پا نگه داشته‌ایم چون هم پول نداریم و هم اینکه تحریم هستیم بنابراین اورهال طول می‌کشد. یک‌پنجم از کل ظرفیت ۹۳ هزار مگاواتی نیروگاهی عمر بالای ۳۰ سال دارند و‌ باتوجه به اینکه در تابستان نمی‌توانند نیروگاه را از مدار خارج کنند اکنون این کار باید انجام شود و در غیر این صورت کل تابستان سال آینده را با خاموشی گسترده‌ای مواجه خواهیم بود.

  • 17
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش