اگرچه کوچکسازی دولت یکی از شعارهای انتخاباتی روحانی برای ریاستجمهوری بود اما همچنان شاهد روند ناموفق خصوصیسازی در کشور هستیم. این در حالی است که دولت با وجود اینکه ادعا میکند در راستای کوچکسازی و چابکسازی بدنه خود و همچنین برچیدن فساد در اقتصاد تلاش میکند اما به گفته رییس اتاق اصناف ایران، برخی دستگاهها میخواهند اتحادیههای صنفی را از اصناف جدا کنند و به دولت بچسبانند. در این میان فعالان بخش اتاق بازرگانی نیز بارها نسبت به عملکرد دولت در حوزه تصدیگری در امور اقتصادی هشدار داده و خواهان کاهش نقش سلطهگر دولت در امور اقتصادی شدهاند اما با این حال همچنان شاهد عملکرد نامناسب دولت در این خصوص هستیم که فساد موجود در کشور را روز به روز گسترش میدهد.
بر این اساس و به مناسبت دهمین اجلاسیه ششمین دوره نمایندگان اتاق اصناف، قرار بود وزیر صنعت، معدن و تجارت در جمع فعالان اتاق اصناف حضور پیدا کند تا به این شکل بخشی از درد دلهای این تشکل بخش خصوصی به گوش دولت برسد اما زمانی که سینکی، معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت قبل از اظهارات خود، پیام محمد شریعتمداری را برای فعالان اقتصادی قرائت کرد، مشخص شد که وزیر صنعت با اینکه قول داده بود در این همایش شرکت کند اما در این جمع حضور پیدا نخواهد کرد.
از این رو فعالان اتاق اصناف با اینکه نسبت به عملکرد دولت گلایهمند بودند و تمایل داشتند تا بخشی از مطالبات خود را در حضور شریعتمداری اعلام کنند اما ناچار شدند تنها بخشی از گلایههای خود را در حضور معاون او به زبان آورند. بر همین اساس علی فاضلی در بخشی از صحبتهای خود از تصمیمات بیحساب و کتاب دولت انتقاد کرد و گفت: اصناف کشورمان به حدی مشغول تصمیمگیریهای یکشبه دولت هستند که فرصتی برای ورود به اقتصاد مقاومتی پیدا نمیکنند.
وی همچنین با بیان اینکه اصناف از کیک نفت برای توسعه خود استفادهای نکرده و بهرهای ندارند، به شدت از سرکشی سازمان مالیاتی به ۲۵۰۰ حساب اصناف انتقاد کرد و در رابطه با بیتوجهی دولت به نقش مردم و بخش خصوصی در برنامه ششم توسعه اظهار کرد: با برنامه ششم توسعه به هیچ جا نمیرسیم چراکه مردم را شریک خود ندانستیم و با نگاه دولتمحور روبهرو شدیم.
همچنین معاون وزیر صنعت نیز با گلایه از توقف کالاها در ۱۳ ایستگاه که باعث افزایش قیمت آنها میشود، از قاچاق کالا نیز انتقاد کرد و گفت: موضوع قاچاق صرفا با عملیات نظامی و امنیتی قابل رفع نیست. این در حالی است که خود اصناف میتوانند رفتارهایی کنند که کالای قاچاق قدرت نفوذ در شبکه توزیع نداشته باشد.
ایجاد شرکتهای صادراتی با سهامداری واحدهای صنفی
وزیر صنعت، معدن و تجارت با ارسال پیامی به دهمین اجلاسیه ششمین دوره نمایندگان اتاق اصناف گفت: امروز شبکه عظیم نظام صنفی کشور وظیفه خطیر حفظ ثبات و آرامش را در بازار دارد و ایجاد ثبات در فضای اقتصادی ایران را به دوش میکشد بنابراین اصناف آینه تمامنمای اقتصاد ایران هستند.
محمد شریعتمداری افزود: کنترل تکانههای ناشی از حوادث کوتاهمدت اقتصادی و پرهیز از بهرهکشی از فرصتهای سیاه اقتصادی از سوی جامعه اصناف، تقوای حرفهای این قشر خدوم را متذکر میشود.
وی تاکید کرد: اکنون اشتغال، مشکل بزرگ کشور است که با توسعه شبکه صنفی و تکیه بر گسترش شبکه صنوف کشور امکانپذیر است به نحوی که واحدهای مقیاسکوچک ولی در سطح وسیع میتواند به ایجاد ارزش افزوده بالاتر و تولید ناخالص داخلی بیشتر کمک کند.
این عضو کابینه دوازدهم خواستار صادرات صنوف تولیدی با نظارت اتاق اصناف کشور شد و گفت: صادرات صنوف تولیدی قابلیت گسترش فوقالعادهای دارد که شایسته است با برنامهریزی عملیاتی برای بازگشت صنوف تولیدی به عرصه صادرات غیرنفتی کشور و گسترش نمایشگاههای این بخش مهم اقدامات لازم به عمل آید.
شریعتمداری همچنین ایجاد شرکتهای بزرگ و متوسط صادرکننده واحدهای صنفی را از جمله انتظارات وزارت صنعت دانست و خاطرنشان کرد: نظارت دقیق در برگزاری اتحادیههای صنفی سطح کشور و زدودن هرگونه فساد در انتخابات باید پیگیری شود.
گرانی کالا بعد از گذر از ۱۳ ایستگاه
حسن یونسسینکی نیز در این همایش با اشاره به اینکه واسطههای متعددی میان تولید و مصرف کالاهای تولیدی کشورمان وجود دارد، گفت: براساس بررسیهایی که شده از زمان تولید تا مصرف کالا گاهی تا ۱۳ ایستگاه توقف میکند و در هر ایستگاه A ریال افزایش نرخ اعمال میشود.
وی افزود: طولانی بودن این مسیر آفتی برای تولیدکننده و مصرفکننده به حساب میآید که این مسیرها و ایستگاههای طولانی مصرف تا تولید کماکان نیز وجود دارد.
یونس سینکی با بیان اینکه در مواردی به نگاههای کارشناسی اصیل در اقتصاد کشور بیتوجهی میکنیم، گفت: موضوع قاچاق امروز از نقاط آسیبزننده به اقتصاد کشور است و صرفا با عملیات نظامی و امنیتی قابل رفع نیست بلکه در اتخاذ سیاستهای اقتصادی باید تغییراتی صورت گیرد. معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: خود اصناف میتوانند رفتارهایی کنند که کالای قاچاق قدرت نفوذ در شبکه توزیع نداشته باشد.
حیات فعالیت اقتصادی فعالان خرد در خطر
یونس سینکی همچنین با اشاره به گسترش فروشگاههای زنجیرهای و کاهش نرخ اجناس در شبکه توزیع گفت: روزی به دنبال توسعه فعالیت فروشگاههای زنجیرهای در کشور بودیم و اصرار داشتیم این فروشگاهها با سهامداری خودشان ایجاد شوند.
وی با بیان اینکه نگران حیات فعالیت اقتصادی فعالان خرد در آینده هستیم گفت: واحدهای صنفی امروز در معرض رفتارهای جدیدی قرار گرفتهاند و معلوم نیست تا ۱۰ سال دیگر وضعیت فعلی این واحدهای کوچک به چه شکل خواهد بود. معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت با طرح این سوال که هماینک حضور اصناف خرد در فروشگاههای زنجیرهای و بزرگ کجاست، گفت: باید اصناف از فرصتهای موجود استفاده کنند و توجه داشته باشند که برای حفظ سهم خود در اقتصاد کشور باید تغییراتی اعمال کنند.
وی تاکید کرد: ۵۰۰ هزار واحد صنفی تولیدی کشورمان نیاز به نوسازی و نوینسازی فعالیتهای خود دارند و باید توجه داشت امروز سهم این بخش تولیدی در اقتصاد کشور کاهش یافته است.
یونس سینکی با بیان اینکه بانکها نقش کمی در توسعهیافتگی واحدهای صنفی دارند، گفت: در کشورهای توسعهیافته بانکها در ایستگاه دوم کمک به واحدهای صنفی و تولیدی قرار دارند اما این رتبه در ایران در ایستگاه سی و هفتم تا چهلم است.
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت به موضوع بازرسیهای صنفی نیز اشاره کرد و گفت: در گذشته که بنده مسوولیت تنظیم بازار دو بخش مواد شوینده و بهداشتی و روغن خوراکی را به بخش خصوصی سپردم واحدهای شوینده به خوبی توانستند عمل کنند و بخش روغن نیز با وجود فراز و نشیبی که داشته توانسته این مسوولیت را نگه دارد. وی افزود: امروز باید تمام اصناف به این سمت بروند که چه مسوولیتهایی را میتوانند از دولت دریافت کنند و خود انجام دهند.
از هیچ بسته حمایتی استفاده نکردیم
رییس اتاق اصناف ایران نیز با انتقاد از تصمیمات یکشبه دولت گفت: سازمان امور مالیاتی به ۲۵۰۰ حساب اصناف به صورت نمونه سرکشی کرده است که به شدت مخالف آن هستیم. علی فاضلی اظهار کرد: اصناف از کیک نفت برای توسعه خود استفادهای نکرده و بهرهای ندارند. بنابراین به صورت خودکفا توانستهاند بدون منت و بار مالی برای کشورمان اشتغالزایی داشته باشند.
وی افزود: فعالان این بخش طی سنوات گذشته از هیچ بسته حمایتی استفاده نکرده و تنها سال گذشته بسته ۱۰ هزار میلیارد تومانی در قالب یک بسته دیده شد اما تا به حال آن نیز ابلاغ نشده است.
فاضلی یادآور شد: رییس کل بانک مرکزی در این ارتباط مساعدت برای حل مشکل کرد اما باز ابلاغ نشده و به دست ما نرسیده است.
رییس اتاق اصناف ایران ادامه داد: به اصناف کشور ایراد گرفته میشود که چرا در تصمیمگیریها مشارکت فعال ندارید در حالی که در گذشته حتی یک آییننامه هم نداشتهایم ولی این کار کمکم در حال انجام است.
وی با بیان اینکه اگر به دنبال ایجاد شغل هستیم باید به اصناف توجه کرد تصریح کرد: بسته حمایتی برای کوچ بنگاههای آلاینده از سطح شهرها اختصاص داده نشده به همین دلیل دیگر اجازه کوچ بنگاههای آلاینده را نمیدهیم. فاضلی گفت: بنگاههای تولیدی ۱۹ تا ۲۰ درصد صنوف کشور را در حالی تشکیل میدهند که پیش از این سهم تولیدی آنها حدود ۴۰ درصد بود.
رییس اتاق اصناف ایران اظهار داشت: برخی مسوولان تصمیمات یکشبه میگیرند و ما را به این تصمیمات مشغول میسازند در حالی که سازمان امور مالیاتی به ۲۵۰۰ حساب اصناف به صورت نمونه سرکشی کرده که ما به شدت با آن مخالف هستیم.
وی گفت: اصناف کشورمان به حدی مشغول تصمیمات یکشبه دولت هستند که فرصتی برای ورود به اقتصاد مقاومتی پیدا نمیکنند.
فاضلی ادامه داد: رییسجمهور در حالی وعده کوچکسازی دولت را داده که اکنون برخی دستگاهها میخواهند اتحادیههای صنفی را از اصناف جدا کنند و به دولت بچسبانند.
وی افزود: گلایههای زیادی از دولت داریم اما امروز هیچ کمیسیون دولت بدون حضور اصناف تشکیل جلسه نمیدهد. البته اصناف هم با وجود کمبودهایی که دارد، در چهار سال اخیر اجازه نداده خللی در بازار ایجاد شود که این خود افتخاری برای دولت است.
رییس اتاق اصناف اصلاح قانون نظام صنفی را یکی از مطالبات اصلی اصناف کشورمان قلمداد کرد و گفت: در برنامه ششم توسعه بخش خصوصی و اصناف کمرنگ هستند و دیده نشدهاند با این برنامهها به اهداف اقتصاد مقاومتی نخواهند رسید چراکه مردم شریک نشدهاند هر چند دولت میخواهد همه اقتصاد را دولتی کند.
با گرانی نان مخالفم
رییس اتاق اصناف ایران همچنین در حاشیه این اجلاس از موافقت ستاد تنظیم بازار برای افزایش ۱۵ درصدی قیمت نان خبر داد و گفت: پیشنهاد نانوایان ۳۰ درصد افزایش نرخ بود که با آن موافقت نشد.
فاضلی افزود: بهعنوان رییس اتاق اصناف ایران شخصا با افزایش قیمت نان به صورت صد درصدی مخالفم و معتقدم که نان باید تکنرخی باشد.
مالیات از اصناف
گفتنی است براساس آمارهای ششماهه عملکرد بودجه، در حالی که مالیات اشخاص حقوقی با کاهش ۱۲ درصدی همراه شده، دولت از کارمندان و اصناف بیش از ۷۴۰۰ میلیارد تومان مالیات وصول کرده است. بر این اساس در بخش مالیات بر درآمد رشد ۷/۸ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد بودهایم و درآمدی بالغ بر ۷۸۶۰ میلیارد تومان از کارکنان بخش عمومی، خصوصی، مشاغل و مستغلات کسب شده است. در این بین کارمندان بخش عمومی ۴۸/۲ هزار میلیارد تومان، کارمندان بخش خصوصی ۳۴/۲ هزار میلیارد تومان و اصناف حدود ۶/۲ هزار میلیارد تومان مالیات دادهاند که تنها در بخش اصناف با رشد ۸/۱۵ درصدی روبهرو بودهایم.
- 14
- 3