شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴
۰۹:۴۷ - ۰۲ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۰۲۴۶
نفت و انرژی

افزایش قیمت بنزین اضافه‌بار دولت را کاهش می‌دهد

عباس کاظمی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

موافقت با افزایش ۵۰۰ تومانی بنزین در سال ۹۷، خواسته دولت از مجلس است. گرچه دور از ذهن است که در آستانه برگزاری انتخابات مجلس، نمایندگان با این درخواست موافقت کنند، اما در مجموع دولت در نظر دارد که در صورت موافقت نظر مجلس، سال آینده بنزین را به ۱۵۰۰ تومان برساند. این موضوع از ابعاد مختلف قابل بررسی است، اما مسئله قابل‌توجه این است که سود حاصل از افزایش قیمت بنزین و گازوئیل نصیب پالایشگاه‌ها (تولیدکنندگان) خواهد شد یا دولت؟ برای یافتن پاسخ این پرسش با عباس کاظمی، مشاور وزیر نفت و مدیرعامل سابق شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، به گفت‌وگو نشستیم.

 

با افزایش قیمت بنزین در سال ۹۷ سود پالایشگاه افزایش می‌یابد یا دولت بخشی از زیان خود را جبران می‌کند؟

افزایش قیمت بنزین، سودی برای بخش دولت یا پالایشگاه‌ها ندارد. دولت بنزین را با نرخ فوب خلیج‌فارس از پالایشگاه‌دار می‌خرد و توزیع می‌کند. در حال حاضر هر لیتر بنزین ۲۳۰۰تومان برای دولت هزینه خرید دارد، ۳۰۰تومان هزینه مالیات بر ارزش‌افزوده و ۱۰۰ تومان هزینه نیز توزیع آن است.

 

در حقیقت هر لیتر بنزین تولید داخلی ۲۷۰۰ تومان هزینه تمام‌شده دارد که ۱۷۰۰ تومان را دولت یارانه می‌دهد. در بخش واردات بنزین نیز قیمت‌ها با احتساب هزینه‌های گمرک، بندر و مالیات حدود بیش از سه هزار تومان است که باز دولت یارانه می‌دهد. به‌طور خلاصه می‌توان گفت افزایش نرخ بنزین، ضرر دولت را در بنزین کاهش می‌دهد و موجب می‌شود یارانه کمتری پرداخت کند.

 

نفت خام نیز ارزان‌تر از فوب خلیج‌فارس در اختیار پالایشگاه‌ها قرار می‌گیرد؛ یعنی در این مرحله نیز سود نصیب پالایشگاه‌ها می‌شود؟

بله، اگر به این موضوع استناد کنیم می‌توان گفت پالایشگاه‌های کشور سود بالایی را در بخش تولید بنزین دارند، اما بحث این است که پالایشگاه‌های کشور به دلیل قدیمی‌بودن به‌جای تولید بنزین، مازوت زیادی تولید می‌کنند؛ یعنی ۲۷ درصد تولید پالایشگاه‌ها مازوت است که ۳۰درصد زیر قیمت نفت سفید است و این تولید سود را می‌بلعد. متأسفانه پالایشگاه‌های کشور قدرت سرمایه‌گذاری ندارند و نمی‌توانند مازوت را به فرآورده‌های نفتی باارزش تبدیل کنند.

 

بنابراین حاشیه سود پالایشگاه‌ها با وجود تخفیف پنج درصد نفت خام، صرفه خوبی ندارد؛ البته این در پالایشگاه اراک استثنا بوده، بااین‌حال دولت با پرداخت یارانه سرسام‌آور، بنزین تولید کشور را باکیفیت پایین اما به قیمت فوب خریداری می‌کند.

افرایش قیمت برای پالایشگاه‌ها که براساس فوب خلیج‌فارس عمل می‌کنند، اثری ندارد در صورتی‌که مجلس با افزایش ۵۰۰تومانی موافقت کند می‌توانیم امیدوار باشیم که یارانه انرژی دولت کاهش یابد. از سال ۱۳۵۱ یارانه روی فرآورده‌های نفتی اعمال شد که اشتباه بود. مسلما موجب ضرردهی دولت شده است.

 

چرا باید دولت‌ها این میزان یارانه برای انرژی پرداخت کنند که کارایی و بهره‌وری لازم را ندارد؟ به نظر من یارانه انرژی از همان ابتدا کار درستی نبود.

 

به‌جز دو پالایشگاه اراک و آبادان، تمام پالایشگاه‌ها خصوصی‌سازی شده‌است؛ چرا باید روند فعالیت این پالایشگاه‌ها این‌گونه زیان‌ ده باشد که دولت ناچار شود برای ادامه حیات به این پالایشگاه یارانه بدهد؟

دولت ناچار است ۵درصد ارزان‌تر از فوب خلیج‌فارس به پالایشگاه‌ها نفت خام عرضه کند که از این محل سالانه دو میلیارد دلار ضرر می‌کند؛ همچنین در انتقال نفت خام از مناطق نفت‌خیز به پالایشگاه‌ها و بعد انتقال بنزین به جایگاه‌داران نیز دولت هزینه می‌کند. سالانه ۱۶ میلیارد یارانه برای سوخت پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌ها از سوی دولت پرداخت می‌شود و موارد دیگر. این میزان یارانه تنها برای مصرف انرژی در کشور است.

 

مسئله‌ای که مطرح می‌شود این است که دولت برای به حرکت درآوردن پالایشگاه‌ها هزینه بالایی را پرداخت می‌کند تا بنزین در کشور تولید شود و سپس دوباره بودجه بالایی برای خرید بنزین به پالایشگاه‌ها پرداخت می‌کند. بهتر نبود خصوصی‌سازی صورت نمی‌گرفت؟

خصوصی‌سازی چالش اصلی همه ماست. قرار بود دولت با خصوصی‌سازی، بودجه‌ای برای سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها کسب کند و پالایشگاه‌ها با این امر بهسازی شوند، اما این امر عملیاتی نشد و پالایشگاه‌ها رفع دیون شد. متأسفانه بعد از خصوصی‌سازی به شیوه اشتباه، کارمندان بازنشسته نفت، مدیر پالایشگاه‌های به‌اصطلاح خصوصی‌سازی شدند و حقوق دریافت کردند و تعهدی نسبت به تولید بهینه نداشتند. معتقدم خصوصی‌سازی

درست انجام نشد.

 

قرار بود دولت چابک‌سازی شود، اما این امر نیز محقق نشد. این نوع خصوصی‌سازی، نوع درستی نبود. برخی از پالایشگاه‌های ما مثل آبادان و کرمانشاه ضررده هستند و اگر این تخفیف ۵ درصدی به پالایشگاه‌ها از سوی دولت نباشد، سودی عاید پالایشگاه‌ها نمی‌شود.

 

از یارانه در توزیع بنزین سخن گفتید. دولت برای توزیع بنزین سالانه چه میزان یارانه می‌دهد؟

توزیع هر یک لیتر فرآورده نفتی از پالایشگاه تا جایگاه سوخت ۸۰ تومان هزینه توزیع دارد. دولت به جایگاه‌دار نیز یارانه می‌دهد. تولید برای بنزین در چند بخش یارانه می‌دهد؛ انتقال نفت خام، قیمت نفت خام، محصول تمام‌شده به جایگاه‌داران و سوخت پالایشگاه‌ها. همه این موارد برای دولت هزینه دارد. مسئله اصلی این است که دولت نباید برای انرژی یارانه پرداخت می‌کرد، به‌همین دلیل است که مصرف انرژی در کشور بالاست. در حال حاضر ‌جز قیمت انرژی همه‌چیز جهانی شده است.

 

یک لیتر بنزین برای پالایشگاه‌دار چه میزان هزینه دارد؟

مدیریت پالایشگاه‌ها هزینه‌های بالایی دارند؛ این‌که سوخت ارزانی داشته باشند، ملاکی برای بالا بردن سود آن‌ها نمی‌تواند باشد، اما هر لیتر بنزین برای پالایشگاه‌داران کمتر از دو هزار تومان نیست. مسئله اصلی پایین‌بودن بهره‌وری در پالایشگاه‌هاست.

 

با توجه به هزینه بالای تولید بنزین در کشور، بهتر نیست تمرکز برای واردات باشد؟

اگر تقاضا بالا برود، دوباره قیمت‌ها افزایش می‌یابد. باید باوجود تمامی هزینه‌های بالای تولید در داخل کشور، تولید ادامه داشته باشد.

 

 

asemandaily.ir
  • 19
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش