با گذشت بیش از یک سال از حادثه سانچی و مرگ دلخراش ٣٢ خدمه آن نفتکش عظیم، اما حاشیههای آن حادثه همچنان ادامه دارد. تماسهای مشکوک کلیدواژهای است که این روزها از زبان برخی خانوادههای حادثهدیده مطرح شده و همین موضوع به شایعات زیادی درباره آن حادثه تلخ دامن زده است. عدهای از خانوادهها به دنبال برقراری این تماسها مدعی زندهبودن سرنشینان سانچی هستند؛ اما اینکه دقیقا چه کسانی زنده هستند و این تماسها از کجا برقرار شده، را هیچ کس، حتی خانوادههای مدعی این موضوع هم به درستی نمیدانند. «تماسهایی با پیششمارههایی از شرق آسیا، حتی ایالات متحده، اروپای شرقی و آفریقا همراه با جملات کوتاهی به زبان انگلیسی و عربی» تنها چیزی است که باعث شده تا تعدادی از خانوادههایی که عزیزانشان در کشتی سانچی حضور داشتند را به زندهماندن آنها امیدوار کند. در مقابل اما عدهای دیگر از خانوادههای دغدار آن حادثه با استناد بر نظرات کارشناسی و توضیحات افراد مطلع و مسئولان در جلساتی که به همین منظور در شرکت ملی نفتکش برگزار شده است، پذیرفتهاند که عزیزانشان در این حادثه جان باختهاند و پیکرشان جایی در اعماق اقیانوس همراه با سانچی آرام گرفته است. در این میان هم شرکت ملی نفتکش در تازهترین واکنش به شایعات مطرحشده در این خصوص اعلام کرده که هیچ ردونشانی از زندهبودن حتی یک نفر از سرنشینان سانچی به دست نیامده است.
اما به ادعای خانوادههای معترض، ماجرای تماسهای مشکوک تقریبا از خردادماه امسال شروع شد. چند تماس با پیششمارههایی از آسیای جنوب شرقی، تماسهایی که به گفته خواهر یکی از قربانیان آن حادثه با تلفن کارتی بوده است: «خرداد ماه بود که چندبار این تماس برقرار شد. هر بار هم یک مرد به زبان انگلیسی صحبتهایی را مطرح میکرد؛ تماسها خیلی زود قطع میشد. وقتی هم شماره را میگرفتیم، بوق اشغال میزد. بعد از مدتی متوجه شدیم که این تماسها با تلفن کارتی است و به همین دلیل هم نمیتوانیم با آنها تماس بگیریم.»
این زن در ادامه صحبتهایش به «شهروند» میگوید: «همین چند روز پیش هم یک تماس دیگر داشتیم. من و چند خانواده دیگر در این مدت به این نتیجه رسیدیم که آنها زنده هستند، برادر من زنده است؛ جایی در این کره خاکی ولی هیچکس به حرف ما توجه نمیکند.» این خانم در پاسخ به این پرسش که برای اثبات این ادعایش چه مدرکی دارد، گفت: «یکبار طی همین تماسهای مشکوک یک خانم با لهجه غلیظ عربی به فارسی به من گفت «زندان»؛ مشابه این تماسها با چند نفر دیگر هم برقرار شده است. ما مطمئن هستیم که آنها زنده هستند. ما حتی صدای ضبطشده واقعی آخرین مکالمات کاپیتان کشتی که دستور خروج پرسنل را اعلام میکند را هم شنیدیم؛ در حالی که در صدایی که برای خانوادهها در شرکت ملی نفتکش پخش شد، چیز دیگری بود.»
با وجود این، این خانم در قبال درخواست خبرنگار «شهروند» مبنی بر ارسال لیست شماره تلفنها و ارسال فایل صوتی ادعایی گفت: «من نمیتوانم شمارهای در اختیار کسی قرار دهم، فایل صدا هم همینطور، ما همه این اسناد را به دفتر ریاستجمهوری ارسال کردهایم!.»
پدر یکی دیگر از قربانیان این حادثه هم مدعی است که پسرش مفقود شده و هنوز زنده است. او درباره چرایی این ادعا هم به «شهروند» گفت: «چند ماه پیش تماسهایی از نقاط مختلف با دامادم گرفته شد. پسرم یک ماه قبل از اعزام به کره، خانه آنها بود و به همین دلیل با شماره او تماس گرفتند. ما ١٢ خانواده هستیم که هنوز هیچ چیز را قبول نکردیم. ما معتقدیم که آنها زنده هستند و به همین دلیل نه دیه گرفتیم و نه خسارتی. بیشتر این تماسها هم با ٦ خانواده انجام شده است؛ البته پدر یکی از سرنشینان سانچی که ساکن انزلی است هم ابتدا با ما بود و چند تماس مشکوک هم با او برقرار شده بود. حتی صحبتهای او مبنی بر زندهبودن فرزندش در رسانههای محلی انزلی منعکس شد اما الان منکر شده است؛ ولی من همراه با ١١ خانواده دیگر همچنان سرحرفمان هستیم و مرگ آنها را قبول نداریم.»
پدر یکی دیگر از حادثهدیدگان سانچی صحبتهای مشابهی مطرح میکند و در اینباره به «شهروند» میگوید: «پسر من دانشجو بود و داشت دوره میدید، او زنده است، تاکنون بالغ بر ٣٠ تماس مشکوک با خانوادهها برقرار شده، ما خانوادههای معترض از حال هم خبر داریم. این تماسها وجود دارد و کسی هم نمیتواند منکر آن شود.»
در مقابل اما برخی دیگر با اصل ماجرای تلخ سانچی کنار آمدهاند. آنها مرگ غمانگیز عزیزانشان در اعماق دریای چین را پذیرفتهاند، هرچند بیشترشان حتی پیکر عزیزانشان را هم ندیدند اما باور کردند که این تقدیر تلخ برای آنها رقم خورده است. درست مثل پدر حسین جهانی. پدری که هرچند داغ سنگین فرزند را به دوش میکشد اما با صلابت و واقعبینی به «شهروند» میگوید: «اینها فقط صحبتهایی است که باعث اذیت و آزار بیشتر همه ما میشود. من شخصا مرگ حسین که در نظر من کمتر از شهادت نیست را باور کردم. واقعیت هم همین است. آتش به آن عظمت، حرارت بالای ٩٠٠ درجه، گازهای سمی همه اینها نشاندهنده واقعیت است. هرچند تلخ و غمانگیز اما باید پذیرفت.»
پدر ساقی فعال تنها زن حاضر در سانچی هم مرگ عزیزش را باور دارد و میخواهد که هرچه زودتر این شایعات تمام شود؛ چراکه به گفته او، این حرفها و شایعات فقط باعث پریشانی بیشتر خانوادهها میشود. او به «شهروند» میگوید: «چطور چنین چیزی ممکن است. اینها کجا هستند، چرا هیچکس پاسخ روشنی برای آن ندارد. همه اینها شایعه است، سانچی هم دختر من را برد و هم دامادم را. ما دوبرابر دیگران غم دیدیم ولی باید با آن کنار آمد.»
هیچ امکانی برای زندهماندن سرنشینان سانچی وجود ندارد
اما واکنش شرکت ملی نفتکش هم به این موضوع جالب توجه است. کاپیتان علیرضا نوذری امینی، رئیس امور بیمه و دعاوی شرکت ملی نفتکش در گفتوگو با «شهروند» ضمن رد شایعات مطرحشده درخصوص زندهبودن سرنشینان سانچی و به گروگان گرفتهشدن آنها از سوی گروهی ناشناس گفت: «هدف گروگانگیری چه چیزی میتواند باشد؟ چرا بعد از گذشت یکسال از سانحه هیچ خبر و نشانه و علایمی از گروگانگیران وجود ندارد و هیچ درخواستی عنوان نشده است؟ مطابق بررسیهای دقیق اطلاعات جعبه سیاه سانچی، جعبه سیاه کشتی کریستال و حتی جعبههای سیاه کشتیهای اطراف سانحه و جستوجوی وسیع محل سانحه تا ابعاد وسیع هیچ نشانهای از خروج خدمه کشتی وجود ندارد، پس چگونه ممکن است این خدمه به گروگان گرفته شده باشند؟ نکته چهارم این است که چرا اکثر خانوادههای که با موضوع شهادت عزیزانشان کنار آمدهاند، این ادعاها را مطرح نمیکنند و هیچ تماسی با آنها گرفته نمیشود و این موضوع فقط از سوی چند خانواده مطرح میشود؟»
به گفته او، چندوقت پیش طی یک جلسه ١٠ساعته به همه سوالات و ابهامات خانوادههای محترم پاسخ گفته شد. در این جلسه صوت جعبه سیاه سانچی نیز به درخواست خود خانوادهها پخش شد، اما با وجود دعوت گسترده و برگزاری این جلسه کارشناسی این چند خانواده که ادعای گروگان گرفتهشدن خدمه سانچی را دارند، حاضر به حضور در این نشست و دریافت پاسخ سوالات و ابهامات خود نشدند.
کاپیتان نوروزی همچنین درباره تفحص پیکر سرنشینان سانچی و خارجکردن اجساد آن هم توضیح داد: «از همان ساعات اولیه وقوع این سانحه، به تمام شرکتهای معتبر دنیا اعلام کردیم هرشرکتی که میتواند بحث غواصی و تفحص را انجام دهد، ما بدون هیچ محدودیتی در هزینه با آنها قرارداد خواهیم بست. با مجربترین تیمهای داخلی و بینالمللی قرارداد بستیم و کارشناسان سابق شرکت اسمیت بهعنوان بهترین شرکت امدادونجات دریایی دنیا را به استخدام درآوردیم. تیمهای غواصی و عملیات زیرآبی بیش از ٥٠روز در محل سانحه به انجام عملیات غواصی و ارسال ربات زیرآبی به منظور تصویربرداری از لاشه کشتی و بررسی ابعاد مختلف مربوط به انجام عملیات تفحص شهدا، برشزدن کشتی، ورود به کشتی و... پرداختند، اما درنهایت در نامه مکتوبی که از سوی «هانس وان رویج» و «جیکوب هاگن دراپ» اعضای سابق تیم عملیات شرکت اسمیت به شرکت ملی نفتکش ارسال شده است، پس از بررسی همهجانبه و انجام مطالعات تخصصی اعلام شده است که امکان انجام عملیات تفحص و بالاکشیدن لاشه کشتی سانچی وجود ندارد و این یعنی به عبارت دیگر در شرایط فعلی این کشتی، احتمال موفقیت در یافتن نشانهای از پیکر شهدای سانچی غیرممکن است.
- 12
- 8