پنجشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۳
۰۷:۴۰ - ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۶۷۹۳
نفت و انرژی

اولین برآورد از سال ۲۰۲۰ ارائه شد

یورش آمریکایی به بازار نفت

بازار نفت جهانی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی
آژانس بین‌المللی انرژی از رشد شدید عرضه نفت آمریکا خبر داده است.

بر اساس این گزارش، آمریکا امسال سهم ۹۰ درصدی در رشد عرضه جهانی نفت دارد. همچنین این کشور بیشترین نقش را در رشد عرضه ۳/ ۲ میلیون‌ بشکه‌ای سال ۲۰۲۰ خواهد داشت. اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز در گزارشی از ثبت دومین رکورد افزایش متوسط سالانه تولید نفت این کشور در سال جاری بعد از ثبت رکورد ۶/ ۱ میلیون بشکه‌ای سال ۲۰۱۸ خبر داده است. هجوم عرضه نفت آمریکا در کنار ضعف سمت تقاضا نشان از بازگشت مازاد عرضه به بازار نفت دارد.

«گزارش بازار نفت آژانس بین‌المللی انرژی» به‌عنوان یکی از معتبرترین گزارش‌ها که داده‌ها و پیش‌بینی‌های آن مورد توجه فعالان جهانی بازار نفت است، جمعه گذشته با تمرکز بر شرایط عرضه و تقاضای طلای سیاه در سال ۲۰۲۰ منتشر شد. این نخستین گزارش آژانس از چشم‌انداز بازار نفت در سال آینده میلادی است که از هر دو سمت عرضه و تقاضا پیام‌های نگران‌کننده‌ای به همراه دارد.  در این گزارش علاوه بر تاکید بر کند شدنرشد تقاضا در سال جاری، افزایش عرضه از سوی کشورهای غیرعضو اوپک، به ویژه آمریکا، به‌عنوان معضل دیگر بازار نفت مورد اشاره قرار گرفته است. به این ترتیب اگر کشورهای حاضر در اوپک پلاس موفق به اتخاذ یک تصمیم درست در رابطه با آینده توافق کاهش تولید نشوند، رشد تولید افسار‌گسیخته آمریکا می‌تواند بازگشت مازاد عرضه به بازار نفت را ممکن سازد. اداره اطلاعات انرژیآمریکا انتظار دارد در سال جاری متوسط سالانه تولید نفت آمریکا با رشد ۴/ ۱ میلیون بشکه‌ای در روز همراه باشد.

این دومین رکوردرشد تولید در تاریخ صنعت نفت آمریکا به شمار می‌رود. رکورد پیشین متوسط سالانه تولید آمریکا به رشد ۶/ ۱ میلیون بشکه‌ای در روز در سال ۲۰۱۸ مربوط می‌شود. انتظار می‌رود تولید روزانه نفت خام آمریکا تا پایان سال جاری به ۱۳ میلیون بشکه در روز نزدیک شود. در شرایطی که کشورهای عضو و غیرعضو اوپک طبق توافق کاهش تولید با یک سقف مشخص برای تولیدات مواجهند، تولیدکنندگان نفت خام آمریکا که تماما به بخش خصوصی تعلق دارند، هیچ الزامی برای پایبندی به طرح‌های کاهش تولید ندارند و بدون محدودیت مشغول رشد تولید هستند.

 اما گزارش آژانس با اشاره به بازگشت نوسانات قیمتی به بازار نفت از اواخر ماه مه، آغاز شده است. با شروع این نوسانات بهایشاخص نفت خام برنت از محدوده ۷۰ دلار بر بشکه به ۶۰ دلار بر بشکه سقوط کرد. اما تا همین اواخر، به علت وجود نگرانی‌هایی از سمت کاهش تولید ایران، ونزوئلا، لیبی و همچنین جریان داشتن توافق کاهش تولید، تمرکز اصلی بازار جهانی نفت بر کاهش عرضه و مشکلات پیرامون آن بود. همین تمرکز نیز باعث رشد قیمت نفت تا بیش از ۷۰ دلار بر بشکه در اواخر آوریل شد؛ روندی که تا ماه مه نیز ادامه داشت. این نگرانی‌ها اگرچه همچنان وجود دارند و حتی با مورد حمله قرار گرفتن دو نفتکش در دریای عمان که روز پنج‌شنبه اتفاق افتاد، به شکل مقطعی تشدید شد اما باعث عدم ابراز نگرانی IEA نسبت به کند شدن رشد تقاضا و همچنین افزایش بی‌سابقه تولید از سمت کشوری چون آمریکا نشده است.

 چشم‌انداز تیره تقاضا

آن‌طور که در تازه‌ترین گزارش آژانس تاکید شده، در حال حاضر و همزمان با انتظارهایی که برای ضعف اقتصاد جهانی وجود دارد، تمرکز اصلی در بازار نفت بر روند رشد تقاضای نفت خام قرار دارد. در ماه مه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه چشم‌اندازی برای رشد تولید ناخالص داخلی جهانی برای ۲۰۱۹ منتشر کردند که ۲/ ۳ درصد کمتر از پیش‌بینی قبلی آژانس بین‌المللی انرژی در این زمینه بوده است. بر این اساس سرعت رشد تجارت جهانی در حال حاضر به کندترین سطح از بحران جهانی اقتصاد که ۱۰ سال قبل از این رخ داد، رسیده است.

عواقب این شرایط برای تقاضای نفت خام به مرور در حال ظهور است و نخستین نشانه‌های آن در فصل اول سال جاری میلادی خود را نشان داد. در سه ماه نخست ۲۰۱۹، رشد تقاضای نفت خام تنها ۳۰۰ هزار بشکه در روز بوده است که نه‌تنها با تقاضای بسیار قوی در همین بازه زمانی در ۲۰۱۸ قابل مقایسه نیست بلکه کمترین رشد تقاضا در تمام فصول از سه ماه چهارم ۲۰۱۱ به این سو به شمار می‌رود. اصلی‌ترین دلیل این ضعف، به کاهش تقاضای چشمگیر از سوی کشورهای OECD بازمی‌گردد. در این بازه زمانی، در تمام مناطقی که کشورهای توسعه‌یافته را شامل می‌شود، تقاضای نفت خام ۶۰۰ هزار بشکه در روز کاهش داشته است.

 فاکتورهای مختلفی در این میزان کاهش تقاضا اثر داشته است. نخستین عامل به زمستانی نه‌چندان سرد در ژاپن بازمی‌گردد. دلیل دیگر را می‌توان در کاهش سرعت فعالیت مجتمع‌های پتروشیمی در اروپا جست‌وجو کرد. تقاضای ضعیف برای بنزین و گازوئیل در آمریکا نیز از دیگر دلایلی است که به آن اشاره شد. اما در کنار تمام این موارد، بدتر شدن چشم‌انداز تجاری در میان کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی عاملی است که اثر خود را بر کند شدن رشد تقاضای نفت خام در این منطقه گذاشته است. در مقابل، کشورهایی که عضو OECD نیستند، در بازه زمانی یاد شده رشد تقاضای ۹۰۰ هزار بشکه‌ای در روز داشته‌اند. اما نگاهی به داده‌های اخیر از واردات چین به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین‌ مصرف‌کنندگان نفت خام دنیا، نشان می‌دهد که رشد تقاضای نفت خام این کشور در ماه آوریل (چهارمین ماه میلادی) چندان چشمگیر نبوده و حول و حوش ۲۰۰ هزار بشکه‌ در روز چرخیده است.

از همین رو آژانس بین‌المللی انرژی، رشد تقاضای جهانی در سه ماه دوم ۲۰۱۹ را ۱۰۰ هزار بشکه کمتر از پیش‌بینی ماه قبل خود، برآورد کرده و به ۲/ ۱ میلیون بشکه در روز کاهش داده است. برآورد آژانس بین‌المللی انرژی برای دومین ماه متوالی است که روند کاهشی به خود می‌بیند. با این حال در گزارش آژانس تاکید شده که نسبت به آینده خوش‌بینی وجود دارد. این سازمان انتظار دارد روند رشد تقاضا در نیمه دوم ۲۰۱۹ بهبود پیدا کند و به ۶/ ۱ میلیون بشکه در روز برسد.

 در این بخش از گزارش به چشم‌انداز کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه از رشد جهانی تولید ناخالص داخلی (GDP) اشاره شده که در سال ۲۰۲۰ به ۴/ ۳ درصد افزایش پیدا کرده است. این چشم‌انداز با امید به حل و فصل اختلافات تجاری و بازگشت اعتماد بین بازی‌سازان بزرگ اقتصادی مطرح شده و انتظار دارد رشد جهانی تقاضای نفت خام از ۲/ ۱ میلیون بشکه در روز در سال جاری میلادی به ۴/ ۱ میلیون بشکه در روز در ۲۰۲۰ برسد. این پیش‌بینی با انتظار حمایت محکم کشورهای در حال توسعه از تقاضا و توسعه صنعت پتروشیمی مطرح شده است. در عین حال تغییر قوانین کشتیرانی از سوی سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO) که به تغییرات عمده‌ در نوع سوخت کشتی‌ها منجر می‌شود، در افزایش تقاضای نفت خام بسیار اثرگذار خواهد بود.

سازمان بین‌المللی دریانوردی، مجموعه‌ای جامع از دستورالعمل‌ها و راهکارها را برای حمایت از اجرای یکپارچه الزامات محدودسازی میزان گوگرد موجود در سوخت کشتی‌ها تایید و تصویب کرده است که از ابتدای ژانویه سال ۲۰۲۰ لازم‌الاجرا خواهد شد. به این ترتیب میزان گوگرد موجود در سوخت کشتی‌ها باید کمتر از نیم درصد باشد. به این ترتیب تقاضای گازوئیل به‌عنوان سوخت جایگزین در کشتی‌ها افزایش خواهد یافت که طبعا به افزایش تقاضای نفت خام منجر می‌شود.

شیر عرضه نفت خام باز است

 موضوع دیگری که در گزارش اخیر IEA مورد تاکید قرار گرفته، به رشد عرضه نفت خام مربوط می‌شود. این سازمان عقیده دارد نگرانی از کند شدن رشد تقاضا تنها مشکل پیش روی بازار نفت نیست زیرا عرضه فراوان نفت خام به خصوص از سوی کشورهای غیرعضو اوپک، بازار را تحت تاثیر قرار خواهد داد. آمریکا به‌عنوان بزرگ‌ترین‌ تولیدکننده نفت غیرعضو اوپک، ۹۰ درصد از رشد عرضه ۹/ ۱ میلیون بشکه‌ای سال جاری را پوشش می‌دهد. در ۲۰۲۰ روند رشد عرضه نفت خام از سوی کشورهای غیرعضو اوپک سرعت بیشتری گرفته به بیش از ۳/ ۲ میلیون بشکه در روز خواهد رسید که از سوی آمریکا، برزیل، کانادا و نروژ حمایت خواهد شد.

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد نشست وزرای نفت کشورهای عضو اوپک پلاس که اگر طبق برنامه برگزار شود، اواخر ماه جاری میلادی در وین رقم خواهد خورد، نشستی پر چالش خواهد بود. عدم اطمینان‌های کوتاه‌مدت فراوان از سمت تقاضای نفت خام و همچنین رشد عرضه چشمگیر از سوی رقبای کشورهای حاضر در توافق کاهش تولید، از جمله مسائلی هستند که وزرای عضو اوپک پلاس در نشست وین با آن مواجه خواهند بود. این نشست طبق برنامه باید در تاریخ‌های ۲۵ و ۲۶ ژوئن در وین برگزار شود اما وزیر نفت روسیه اصرار دارد این تاریخ به دوم تا چهارم جولای منتقل شود.

 به این ترتیب یک پیام واضح نخستین چشم‌انداز بازار نفت ۲۰۲۰ از سوی آژانس بین‌المللی انرژی این است که میزان قابل توجهی عرضه از سمت کشورهای غیر عضو اوپک در راه بازار است که می‌تواند هر سطحی از تقاضای احتمالی را پاسخ دهد. در عین حال کشورهای عضو اوپک نیز ظرفیت مازاد تولیدی برابر با ۲/ ۳ میلیون بشکه در روز دارند که می‌تواند خبر خوبی برای مصرف‌کنندگان نفت خام به شمار می‌رود، زیرا این ظرفیت اضافه می‌تواند فشار قابل توجهی روی تمایل احتمالی نفت به رشد قیمت داشته باشد. به گزارش آژانس، عرضه اوپک در ماه مه به دلیل فشار تحریم‌های آمریکا بر تولیدات ایران، به کمترین سطح از ۲۰۱۴ به این سو رسید.

کاهش تولید عربستان و نیجریه نیز در ثبت این رکورد بی‌اثر نبوده است. آژانس بین‌المللی انرژی انتظار دارد تقاضا برای نفت اوپک در سال ۲۰۲۰ حدود ۶۵۰ هزار بشکه در روز نسبت به سطح ماه مه کاهش داشته باشد. به این ترتیب اگر اوپک بخواهد در سال آینده بازار نفت را متعادل کند، مسیر دشواری پیش‌رو خواهد داشت؛ زیرا از نیمه‌دوم سال‌جاری به بعد، شاهد ورود موجی از تولیدات کشورهای غیرعضو این سازمان خواهیم بود که تولیدکنندگان شیل آمریکا پرچم‌دار آن خواهند بود.

donya-e-eqtesad.com
  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش