جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۰۴ - ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۱۱۲۱
بورس و سهام

وعده‌های بورسی به واقعیت تبدیل شد؛ البته به کمک دلار ۵۲ هزار تومانی

علت رشد بازار سرمایه,وضعیت بورس چگونه خواهد بود
آن‌چه دولت نتوانست در یک سال و اندی اجرایی کند، دلار ۵۲ هزار تومانی اجرایی می‌کند. بازار سرمایه با افزایش روزافزون قیمت دلار در سال جاری رشد خواهد کرد؛ رشدی که وامدار تورم و ریزش ارزش پول ملی است

به گزارش توسعه ایرانی، بورس تهران حالا برای چندمین روز متوالی سبزپوشی را تجربه کرده است تا روشن شود این بازار یکی از پررشدترین بازارهای ایران در سال جاری است.

 پیش از این نیز کارشناسان بازار سرمایه را مستعد رشد قابل توجه دانسته و معتقد بودند عقب‌ماندگی بورس تهران نسبت به سایر بازارها به زودی جبران خواهد شد. فاصله اندک بورس تهران با سقف تاریخی‌اش در نیمه مرداد ماه سال ۱۳۹۹ نیز موید این نکته است که دلار موتور رشد بورس را روشن کرده است.

 رئیس دولت سیزدهم در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری وعده حل بحران بورس را به سهامداران داد. وی تاکید کرد که دولت برنامه دقیقی در این حوزه دارد.

برنامه‌های متعددی در این راستا اجرایی شد تا بورس از این حالت خارج شود. از ۱۰ فرمان و پنج فرمان تا تک فرمان‌هایی که از سوی معاون اول رئیس‌جمهوری و دیگر مقامات اجرایی شد با این حال کاری که دولت سیزدهم نتوانست اجرایی کند، دلار ۵۲ هزار تومانی اجرایی کرد.

قیمت دلار در اولین روز معاملات در سال جاری، پس از پایان تعطیلات نوروزی، ۵۲ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شد .نرخ دلار در میانه‌ی دهه‌ی اول فروردین‌ماه با رقمی بیش از این میزان نیز مواجه شد.

 به این ترتیب به نظر می‌رسد قیمت دلار مهمترین محرک بورس برای رشد در سال جاری است.  

بورس عقب ماند

 بورس ایران از نیمه اول سال ۱۳۹۹ تا پایان اسفندماه سال ۱۴۰۱ درگیر بحرانی جدی بود. مشکلات متعدد اقتصادی، نبود چشم‌انداز رشد در اقتصاد و قیمت‌گذاری دستوری با افزایش نقش دولت در عرصه اقتصاد همگی سبب شد بورس روزهای تلخی را پشت سر بگذارد و بزرگترین ریزش تاریخی بازار سرمایه رقم بخورد.

 کارشناسان متعددی درباره راه نجات بورس سخن گفتند اما درنهایت عدم تغییر سیاست‌های اقتصادی و تبعات منفی تصمیمات سیاسی بر اقتصاد سبب شد طولانی‌ترین دوره بحرانی در بورس رقم بخورد.

این چنین شد که در تورمی‌ترین سال یعنی سال گذشته نیز بازدهی بازار سرمایه از تمامی بازارها کمتر بود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که بورسی‌ها در حالی سال ۱۴۰۱ را با ثبت بازده حدود ۳۰ درصدی (براساس تغییرات شاخص کل بورس) به پایان برده‌اند که عملکرد نماگر هموزن نیز در همین مدت چندان نسبت به بازارهای رقیب بهتر نبود. شاخص مذکور در سال یاد شده تنها ۵۱ درصد رشد داشته است. ثبت چنین عملکرد ضعیفی ناشی از این واقعیت است که علی‌رغم تمامی شفافیتی که در بازار سهام وجود دارد، این بازار چون آینه تمام نمای اقتصاد و به نوعی دماسنج آن است و بیشتر از مداخلات دولتی اثر پذیرفته است. همین مسئله باعث شده تا وضعیتی که قیمت در سایر بازارها را افزایش می‌دهد در این بازار به عنوان ترمزی قوی در مسیر افزایش قیمتها عمل کند. این عامل هم چیزی نیست جز نگاه دستوری به قیمتگذاری که در سال یاد شده نفس بسیاری از شرکت‌ها را گرفت و با اینکه ارقام ریالی در صورت‌های مالی رشد می‌کرد؛ مانع از گسیل مداوم نقدینگی حقیقی به سمت بازار سهام شد.

در عین حال دو عامل کسری بودجه و نبود ثبات رویه در اعمال سیاستهای اقتصادی نیز بازار را تحت‌تاثیر قرار داد و اتفاقا همین دو عامل می‌تواند در سال پیش رو نیز به بازار سهام فشار وارد کند. این در حالی است که عامل سیاسی برجام اگر چه در آغاز سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل کم رنگ شده، اما همچنان پا برجاست.

 هر چند در سال ۱۴۰۰ ابراهیم رئیسی، کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری راه‌های متعددی را برای نجات بورس مطرح کرد، اما در نهایت دامنه بحران تاکنون تداوم یافته است. بورس تهران در حالی با عقب‌ماندگی تاریخی نسبت به سایر بازارها مواجه شد که نرخ تورم در ایران رشد دسته‌جمعی بازارها را رقم زد. بازارهای مسکن و خودرو و طلا و سکه، همگی تحت‌تاثیر افزایش نرخ ارز با رشدقابل‌توجهی همراه شدند اما بورس رشدی اندک و البته نوسانی را تجربه کرد.

برخی معتقدند بازار سرمایه قابلیت رشد بیشتر و رسیدن به محدوده دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را در سال جاری داراست.

کارشناسان چه می‌گویند؟

مرتضی ایمانی‌راد، اقتصاددان، معتقد است: «بازار سهام از افزایش قیمت دلار عقب مانده است، بنابراین بازار بورس و سهام ایران نتوانست خود را با افزایش قیمت دلار تعدیل کند.» وی البته معتقد است بورس با دو تهدید مهم نیز روبروست: «در این میان، دو تهدید بازار بورس را در سال ۱۴۰۲ به شدت تحت‌تاثیر قرار می‌دهد که نباید آن‌ها را دست‌کم گرفت. یکی از این تهدیدها، تولید ضعیف در داخل کشور است. مساله، مشکل واردات و سرمایه‌گذاری است. تولید حتما باید نرخ رشد بالای ۵ درصد داشته باشد تا بتواند تاثیر مثبتی روی بازار سهام بگذارد که یک چنین پیش‌بینی‌ای را برای سال ۱۴۰۲ نداریم.»

وی تصریح می‌کند: «از سوی دیگر، آنچه که جدی است، ریسک‌های بالا در داخل کشور و ریسک‌های بالا در سطح بین‌المللی و ریسک در اقتصاد جهانی است.»

در عین حال سعید جعفری، کارشناس بازار سرمایه نیز با تاکید بر اینکه بازار سرمایه در سال جاری رونق بیشتری نسبت به سال گذشته خواهد داشت، اظهار کرد: عوامل رشد قیمت‌ها در فضای کلان اقتصاد کشور همچنان فعال هستند، به همین دلیل در بازار سرمایه نیز قیمت اسمی سهام شرکت‌ها رشد خواهد کرد. از طرف دیگر شاهد ثبات یا افزایش قیمت جهانی کالاها خواهیم بود و از آنجا که سودآوری بسیاری از شرکت‌های داخلی به قیمت‌های جهانی و نرخ ارز وابسته است، بورس ایران نیز شاهد رشد خواهد بود.

صادقی، کارشناس بازار سرمایه نیز معتقد است گذشته از هر نوع ریسک، بازار سرمایه به دلیل افزایش نرخ ارز مستعد رشد است و این فاصله کمتر خواهد شد.

 به این ترتیب کلید رشد بورس نه در دستان دولت، بلکه در دستان دلاری است که افزایش قیمت آن حالا به وحشتی بزرگ برای اقتصاد ایران تبدیل شده است و آن‌چه دولت نتوانست در یک سال و اندی اجرایی کند، دلار ۵۲ هزار تومانی اجرایی می‌کند. بازار سرمایه با این فرمان در سال جاری رشد خواهد کرد. رشدی که وامدار تورم و ریزش ارزش پول ملی است.

باران زرین قلم

  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش