در یک ساعت اول معاملات بازار سهام در روز شنبه شاخص کل بورس حدود ۵۰ هزار واحد کاهش و به محدوده ۲ میلیون و ٢٣٠ هزار واحد عقب نشینی کرده است.
بر این اساس شاخص کل بورس تا کنون ۵٧ هزار واحد عقبنشینی کرده است.
یم وامیدهای صعود بورس
«جهانصنعت»- بازار سرمایه این روزها تحت تاثیر چند عامل اساسی مانند کاهش قیمت دلار، چشمانداز مثبت سیاسی و البته فصل مجامع شرکتها قرار دارد. در هفته اخیر روند شاخص کل بورس تهران در مجموع صعودی بود و خروج پول حقیقی نیز کاهش یافت. با این حال به نظر میرسد سرمایهگذاران همچنان جانب احتیاط را در پیش گرفتهاند.
فرا رسیدن تابستان برای همه خبر خوبی است غیر از دولت. برای دولت، تابستان به معنای سررسید ۶۴ هزار میلیارد تومانی اوراق دولتی است. سررسید اوراق به معنی آن است که بایستی به دارندگان، به میزان اوراق آنها پول پرداخت شود.
انتشار اوراق و استقراض از بانکها دو راه دولت برای گذراندن تابستان سخت است. چراکه بهطور کلی تصور منبع درآمدی جدیدی برای دولت در مدت کوتاه باقیمانده بعید است. استقراض پول از بانکها، در نهایت با توجه به تنگنای اقتصادی کشور، منجر به رشد پول پرقدرت خواهد شد که در ادامه سطح بالاتر تورم و به دنبال آن، رشد نرخ ارز را در پی خواهد داشت و منجر به افزایش تورم انتظاری خواهد شد.
بازار سرمایه در این حین، برای سرمایهگذاران به عنوان مقصدی برای حفظ ارزش پول شناخته میشود. چراکه بهطور معمول بازار سرمایه نیز مانند سایر بازارهای دارایی همگام با تورم رشد خواهد کرد.
در رابطه با پیشبینی بورس شنبه و بهطور کلی هفته جاری باید گفت پس از گذراندن هفته گذشته که نیمهتعطیل بود انتظارها بر افزایش ارزش معاملات است. هفته گذشته، ارزش معاملات با ثبت میانگین ۶ تا ۷ هزار میلیاردی، کمترین میانگین خود در ۸ ماهه گذشته را ثبت کرد.
همچنین با آنکه در دو روز از سه روز کاری هفته شاهد ورود پول به بورس بودیم، اما در مجموع تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی بود.
روند تغییرات ارزش معاملات خرد نیز در مجموع نزولی بود. میانگین ارزش معاملات خرد بورس در هفته اخیر ۷ هزار و ۵۸۱ میلیارد تومان بود که نسبت به رقم ۱۰ هزار و ۲۶۵ میلیاردی هفته پیشین، کاهش ۲۶ درصدی داشته است.
یکی از عوامل رکود نسبی معاملات بورس تعطیلی میانهفته بود. تعطیلاتی که نه تنها در بازار سهام، بلکه در دیگر بازارها هم رکود ایجاد کرد. اما این اولین هفته رکودی بازار سهام نیست. بورس در ۵ هفته اخیر با کاهش ارزش معاملات روبهرو بوده است. بنابراین حجم پایین معاملات مساله بازار است که تبدیل به مشکلی مزمن شده است.
در عین حال ناظران معتقدند در هفته پیشرو بازار رو به بالا حرکت خواهد کرد و با مثبت شدن روند بازار حجم معاملات بهبود خواهد یافت و پول حقیقی نیز وارد خواهد شد. برخی نیز به موعد خارج شدن پولهای بلوکهشده پیشفروش خودرو اشاره میکنند و معتقدند بخشی از این پولها به بورس خواهد آمد و موتور محرک بازار میشود. از سوی دیگر انتظار میرود در نزدیکی فصل مجامع فروش در بازار روند نزولی پیدا کند و شاهد مازاد تقاضا در بازار باشیم. بنابراین در محافل بورسی، انتظارات نسبت به روند بازار در هفته پیش رو مثبت است.
همچنین نمایشگاه بورس، بیمه و بانک امسال نیز عاملی شد تا بازار قبل شروع فصل مجامع کمی برای خریدوفروش عقب بنشیند و بازار پس از تعطیلات نیمههای خردادماه همچنان بیرمق کار را دنبال کند. بهطوریکه میتوان به جرات گفت به دلیل حضور عمده نهادهای مالی در نمایشگاه امسال بازار رونق خود را در روی تابلوهای معاملاتی از دست داد.
در همین زمینه سعید جعفری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت بازار سرمایه اظهار کرد: افت قیمت ارز در بازار آزاد و رشدی که در فاصله پاییز تا اواسط اردیبهشت در بازار سرمایه رخ داد، باعث شده است بازار وارد فاز اصلاح و رکود شود که کاهش قابل توجه ارزش معاملات این موضوع را تایید میکند. با توجه به اینکه محرک اصلی بازار نرخ ارز است، اکثر فعالان منتظر هستند وضعیت نرخ ارز مشخص شود که این موضوع نیز تابعی از اخباری در مورد آزادسازی منابع ارزی کشور است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر نرخ سود بانکی در سطوح نسبتا بالایی است که این موضوع باعث میشود بازار با رکود مواجه شود. همچنین به فصل مجامع نزدیک میشویم، شرکتهایی که EPS خوب تقسیم میکنند همچنان از سمت سرمایهگذاران بلندمدتی مورد اقبال هستند.
سیگنالهای سیاسی و آینده بورس
نوید رجایی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» میگوید: برای اینکه بدانیم در بازارهای مالی چه در پیش است، باید سیاستهای کلان و وضعیت اقتصاد را مورد بررسی قرار دهیم تا چشمانداز بهتری داشته باشیم.وی میافزاید: در حال حاضر اگر تکههای پازل را کنار هم قرار دهیم از قبیل صلح با عربستان، آزاد کردن و تبادل زندانیها، تغییر دبیر شورای عالی امنیت و… متوجه خواهیم شد که تکهها ما را به سمت به نتیجه رسیدن برجام یا یک توافق مشابه سوق میدهد.
رجایی تصریح میکند: اما باید توجه داشت از حدود چند هفته دیگر رقبای ریاستجمهوری آمریکا با هم به رقابت انتخاباتی خواهند پیوست و بدون شک گروه جمهوریخواه نشان داده چالشهای جدی با سیاستهای فعلی کشور ما خواهد داشت.
این کارشناس بازار سرمایه اخبار توافق و اثر آن را زودگذر دانست و افزود: اینکه برجام به نتیجه برسد یا توافقی با آمریکا شود صرفا نگاه چندهفتهای است و در صورت رخ دادن میتواند باعث کاهش قیمت دلار، طلا، سکه و بورس شود، اما در دید بلندمدت ما دچار چالشها و ناثباتیهای انتخاباتی خواهیم بود که همین باعث به وجود آمدن انتظارات میشود. پس اگر چشمانداز برجامی باشد در نوسانات مقطعی به ضرر بورس است که میتواند باعث کاهش شاخص کل شود.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که بازار دچار رکود شده یا نه میگوید: بهطور قطع باید عوامل تقاضا را بشناسیم. در حال حاضر وضعیت به گونهای است که میتوان بیان کرد وارد یک اصلاح زمانی شده باشیم، یعنی بورس دو روز سبز و دو روز قرمز است و تا زمانی که تغییری در متغیرهای کلان رخ ندهد وضعیت به همین شکل خواهد بود.
بررسی تکنیکالی شاخص بورس تهران
شاخص بورس تهران این روزها آنقدر بیرمق عمل میکند که به گفته فعالان بازار سرمایه کسی پیشقدم خرید یا فروش نمیشود و در انتظار یک خبر یا اتفاق هستند تا بازار را به حرکت درآورند.
باتوجه به جمیع اتفاقها و حواشی بازار سرمایه که مواردی از آنها را ذکر کردیم شاخص بورس تهران از منظر تکنیکالی همچنان بر مفروضات گذشته خود پابرجاست تا اینکه بخواهد در هفته پایانی خردادماه بازار مسیر صعودی را در پیش گیرد و به این اغما خاتمه دهد.
- 16
- 2