یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳
۰۷:۵۰ - ۰۳ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۰۵۷۲
بورس و سهام

سفته بازی با افت شاخص سهام فعال می شود؟

مثلث موج شکن در بورس تهران

بورس تهران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

به گزارش دنیای اقتصاد، نماگر بورس تهران دومین روز معاملاتی هفته جاری را نیز با افت پشت سرگذاشت. بر این اساس دیروز شاخص کل بازار سهام با کاهش ۲۱۰ واحدی در سطح ۸۵ هزار و ۵۸۸ واحد قرار گرفت. در این شرایط اما بازار رفتارهای سفته‌بازانه تا حدودی گرم شده است. با این وجود به نظر می‌رسد عرضه اولیه ۴۰ شرکت تا پایان سال، کمرنگی رفتارهای توده‌وار و همچنین رفتار متناسب حقوقی‌ها و بازارگردانی مانع از موفقیت این جبهه موج‌سوار شده است.

 

سرکوب سفته‌بازی با رفتار متناسب حقوقی‌ها

در شرایطی که به نظر می‌رسد خبری از ورود پول‌های جدید به بورس سهام نیست، نقدینگی فعلی غالبا طی جریان‌های موج‌سوارانه جذب معاملات بازار شده است. این جبهه موج‌سوار به دنبال فعالیت‌های زودبازده بوده و سعی دارد تا با حرکت از گروه‌های مختلف موج مثبتی را ایجاد کند. در این میان اما فعالیت کم بازیگران حقیقی بورس مانعی در موفقیت این رفتار موج‌سوارانه شده است و شاهد رفتاری منطقی از بازار هستیم.

 

به عبارتی هر از گاهی شاهد افزایش فعالیت این جبهه موج‌سوار در گروه‌های کوچک بازار همچون قندی‌ها، غذایی‌ها و ساختمانی‌ها هستیم؛ تحرکاتی که تاکنون ناکام مانده است. به این ترتیب در صورت افزایش تحرک سهامداران حقیقی، بازار موج‌سواری می‌تواند داغ‌تر شود. در آن سو اما ورود معامله‌گران حقیقی در کنار تداوم مشارکت حقوقی‌ها می‌تواند سدی در برابر افزایش رفتارهای هیجانی در بازار باشد تا به موجب آن بورس سهام رونق پایدارتری را تجربه کند.

 

در عین حال عرضه ۴۰ شرکت‌ جدید تا پایان سال که روز گذشته مدیر پذیرش شرکت بورس تهران از آن خبر داد، می‌تواند مانعی دیگر در برابر افزایش رفتارهای سفته‌بازانه در بورس تهران باشد. مشروح این خبر را می‌توانید امروز در صفحه ۱۰ روزنامه «دنیای اقتصاد» مطالعه کنید.

 

حضور کمرنگ حقیقی‌ها در معاملات

همواره یکی از پیش‌فرض‌های بازار سهام این است که با فعال شدن حقیقی‌ها، می‌توان در انتظار چشم‌انداز مثبتی برای بازار سهام در کوتاه‌مدت بود. به عبارتی دیگر در زمان مثبت شدن خالص خرید بازیگران حقیقی می‌توان انتظار داشت روندها حداقل در کوتاه‌مدت صعودی باشد.

 

در مقابل نیز به دنبال کاهش تحرک این معامله‌گران در سمت خرید، بازار از رشد قیمت‌ها ناامید شده و در بهترین حالت ثبات بر روند قیمت‌ها حاکم می‌شود. روند معاملات بازار طی روز گذشته نیز نشان می‌دهد که بازیگران حقیقی بازار بیش از آنکه در مقام خریدار حاضر شده باشند، فروشنده سهام بودند. به‌طوری که دیروز خالص تغییر مالکیت به میزان ۵/ ۸ میلیارد تومان به نفع حقوقی‌ها رقم خورد.

 

بزرگان بازار در انتظار گزارش‌های ۶ماهه

نگاهی به روند معاملات صنایع بورسی از ابتدای تیرماه تاکنون نشان می‌دهد که در این بازه زمانی به واسطه رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی، فلزی‌ها و معدنی‌ها بیشترین بازدهی را در کارنامه فصلی خود ثبت کرده‌اند. به‌طوری که دو گروه فلزات اساسی و کانه‌های فلزی از ابتدای تیر تا تابستان سال جاری به ترتیب با رشد ۵/ ۳۹ و ۳۷ درصدی همراه شده‌اند.

 

همان‌طور که اشاره شد رشد قیمت‌های جهانی مهم‌ترین‌ علت توجه بازارها به نمادهای کامودیتی‌محور (کالایی‌ها) بود. موضوعی که زمینه افزایش قیمت این نمادها را که به‌عنوان نمادهای با ارزش بالای بورس تهران شناخته می‌شود فراهم آورد. این در حالی است که در حال حاضر به نظر می‌رسد توجه معامله‌گران به ریسک‌های پیرامون این نمادها افزایش یافته است. شرایطی که شاید بیش‌واکنشی بازار را نیز در پی داشته باشد.

 

در شرایط کنونی مهم‌ترین ریسک مورد توجه فعالان این گروه‌ها، وضعیت قیمت‌ها در بازارهای جهانی است. رفتار سنتی بورس تهران نشان می‌دهد که این روزها به دلیل تعطیلی بازارهای جهانی، معامله‌گران در لاک انتظاری فرو رفته و چشم به بازگشایی بازارهای جهانی دوخته‌اند.

 

این مهم در روند معاملات دیروز فلزی‌ها و معدنی‌ها بی‌تاثیر نبود اما به نظر می‌رسد علاوه بر پایداری قیمت‌ها در بازارهای جهانی، این گزارش‌های ۶ ماهه هستند که می‌توانند به‌عنوان محرک جدی گروه‌های بزرگ بازار سهام ظاهر شده و سوخت جدید رشد بورس را فراهم آورد.

 

طی هفته‌های آتی به مرور شاهد انتشار گزارش‌های دوره‌ای شرکت های سهامی روی سامانه کدال خواهیم بود.این گزارش‌ها از آنجا برای سرمایه‌گذاران و فعالان بازار از اهمیت برخوردار است که حاوی نکات مهمی از عملکرد شرکت‌ها است.

 

به عبارتی دیگر، در گزارش‌های ۶ ماهه شرکت‌های بورسی، درآمد عملیاتی ۶ ماه نخست سال مشاهده می‌شود که می‌تواند مبنای تحلیل پیش‌بینی درآمد هر سهم این شرکت‌ها که در روزهای پایانی مهرماه منتشر می‌شود، قرار گیرد.

 

بر این اساس در بازه یک ماهه باقیمانده تا انتشار پیش‌بینی شرکت‌ها بر اساس عملکرد ۶ ماهه، می‌توانیم شاهد رفتاری بر مبنای تحلیل از سوی معامله‌گران به واسطه انتشار گزارش‌ عملکرد ۶ ماهه باشیم.

 

از روند معاملات این روزهای بورس تهران نیز می‌توان چنین استنباط کرد که فعالان بازار در انتظار انتشار گزارش‌های ۶ ماهه بوده و تا حدودی دست از خرید و فروش سهام کشیده‌اند. در این میان با توجه به شرایط حاکم بر بازارهای جهانی طی ماه‌های گذشته، احتمالا شاهد گزارش‌های مناسبی از شرکت‌های کالایی خواهیم بود.

 

با این وجود باید دید این شرکت‌ها تا چه میزان در استفاده از فضای پررونق بازارهای جهانی موفق عمل کرده‌اند.انتشار گزارش‌های محتاطانه از این شرکت‌ها اما می‌تواند در کوتاه‌مدت افت تقاضا را به همراه داشته باشد.

 

سیگنال ضعیف پول‌های جدید

با وجود اینکه انتظار می‌رفت با ورود به نیمه دوم سال شاهد رونق نسبی معاملات بازار سهام باشیم اما روز گذشته نه‌تنها ارزش معاملات افزایش پیدا نکرد، بلکه نسبت به روز شنبه افت حدود ۴ درصدی را تجربه کرد. در گزارش‌های پیشین «دنیای اقتصاد» نیز به دفعات این موضوع مورد واکاوی قرار گرفت که در حال حاضر مهم‌ترین چالش پیش‌روی بازار سهام، کند شدن جریان ورود نقدینگی است.

 

به عبارتی دیگر در صورت ورود نقدینگی جدید می‌توان امیدوار بود تا بازار سهام در مسیر رونق وضعیت پایدار را تجربه کند. با این وجود شرایط کنونی بازار نشان‌ می‌دهد که خلاف تصورات شاهد ورود نقدینگی جدید از دیگر بازارهای پولی و مالی به بازار سهام نبودیم. این ادعا با نگاهی به ارزش معاملات روز گذشته بورس تهران قابل اثبات است.

 

روز گذشته ارزش معاملات خرد سهام و حق تقدم به حدود ۱۱۸ میلیارد تومان رسید. این در حالی است که طی روزهای پایانی شهریورماه، ارزش معاملات به حدود ۱۴۰ میلیارد تومان نیز رسیده بود.

 

در بازار چه گذشت؟

همان‌طور که اشاره شد، در داد و ستدهای روز گذشته شاخص کل بورس تهران ۲۱۰ واحد (معادل ۲۴/ ۰ درصد) افت کرد و به رقم ۸۵ هزار و ۵۸۸ واحد رسید. همچنین دیروز سهامداران بورس تهران (با کسر معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) حدود ۵۴۵ میلیون برگه سهم دست‌به‌دست کردند که ارزش این مبادلات ۱۱۸ میلیارد تومان برآورد شد. در عین حال روز گذشته ۳۹ درصد از ارزش معاملات در اختیار ۱۰ نماد قرار گرفت.

 

در این میان نماد معاملاتی شرکت‌های تولیدی چدن‌سازان، آسان پرداخت پرشین، سایپا، ایران‌خودرو و آلومینیوم ایران بیشترین ارزش معاملات این روز بورس تهران را تجربه کردند.

 

بررسی روند صنایع بورسی در روز گذشته نشان از افزایش تقاضا در گروه‌های کوچکتر سهامی دارد به‌طوری که از ۳۸ ‌صنعت مورد بررسی، شاخص ۱۹ صنعت با رشد و تنها شاخص ۱۶ صنعت با افت همراه بوده است (شاخص ۳ صنعت بدون تغییر ماند). در این میان گروه محصولات چوبی با تک نماد «چفیبر» رشد ۲/ ۲ درصدی را تجربه کرد و عنوان پربازده‌ترین صنعت روز گذشته بورس تهران را در اختیار گرفت.

 

گروه محصولات چرمی نیز با تک نماد «وملی» در رده دوم بیشترین رشد شاخص ایستاد. پس از آن خودرویی‌ها که طی روزهای اخیر در کانون توجه معامله‌گران قرار گرفته‌اند، علاوه بر رشد ۴/ ۱ درصدی با بیشترین حجم و ارزش معاملات در میان صنایع ۳۸‌گانه بورسی واقع شدند.

 

در آن‌سوی بازار اما صنایع بزرگ بورسی عمدتا بازدهی منفی را تجربه کردند. به این ترتیب پس از استخراج نفت و گاز، گروه‌های کانه‌های فلزی و فلزات اساسی با تحمیل زیان ۸/ ۱ و ۷/ ۱ درصدی به سهامداران خود در قعر جدول بازدهی روز گذشته صنایع بورسی قرار گرفتند.

 

قندی‌ها که چند روزی ا‌ست با تفکر سنتی بتای منفی (رابطه معکوس با شاخص کل) مورد توجه معامله‌گران قرار گرفته‌اند، روز گذشته نیز روند مثبتی را تجربه کردند به‌طوری که از ۱۲ نماد فعال در این گروه تنها ۴ نماد معاملات خود را در بازه منفی به پایان رساندند. پالایشی‌ها اما روز گذشته به دنبال مصوبه جدید وزارت نفت روندی نزولی را تجربه کردند.

 

براساس اعلام شركت ملي پخش فرآورده‌هاي نفتي از چهارم آبان ماه، نرخ خوراك مايع و نفتاي پتروشيمي‌ها براساس نرخ ارز آزاد محاسبه مي‌شود. در حالی غلبه وضعیتی هیجانی بر معاملات دیروز پالایشی‌ها، افت قیمت را در اغلب نمادهای این گروه رقم زد که به نظر می‌رسد مصوبه مذکور نمی‌تواند کاهش سود نگران‌کننده‌ای در این شرکت‌ها ایجاد کند. به عبارت دیگر رشد پرشتاب قیمت‌های جهانی طی هفته‌های اخیر از اثرات منفی این امر کاسته است.

 

بورس تهران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

 

فاطمه اسماعیلی

 

 

  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش