جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۲۱ - ۰۱ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۰۱۰۵
بورس و سهام

معاملات ماهانه فرابورس از دریچه آمار

معاملات فرابورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

دنیای اقتصاد : پرونده فرابورس ایران در دومین ماه سال‌جاری در شرایطی بسته شد که نماگر این بازار در آخرین روز کاری اردیبهشت‌ماه در سطح یک هزار و ۱۰۷ واحدی قرار گرفت که هر چند نسبت به روز ۳۰ اردیبهشت کاهش داشت اما در کل،این ماه را با ثبت رشد بیش از ۴ درصدی (معادل ۲/ ۴۳ واحد) به پایان رساند. حجم و ارزش معاملات نیز در این ماه روند صعودی در پیش گرفت. به این ترتیب میانگین ارزش معاملات، افزایش ۶ درصدی و میانگین حجم مبادلات نیز رشد ۵۵ درصدی را در مقایسه با عملکرد فروردین‌ماه تجربه کردند. بر این اساس بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به حدود یک درصد رسید. در عین حال طی معاملات اردیبهشت، صنایع کوچک فرابورسی بیشترین بازدهی در میان دیگر صنایع را نصیب سهامداران خود کردند.

 

جهش ۴ درصدی آیفکس

از مهم‌ترین‌ تحولات اثرگذار اردیبهشت ماه بر روند سهام فرابورسی می‌توان به رشد قابل‌توجه بهای نفت در بازارهای جهانی اشاره کرد. نفت برنت در روزهای پایانی این ماه برای اولین‌بار از سال ۲۰۱۴ برای ساعاتی قیمت‌های بیش از ۸۰ دلار را لمس کرد. قیمت نفت‌خام آمریکا نیز در کانال ۷۱ دلاری قیمت خورد. در این‌خصوص به اعتقاد کارشناسان نفتی، احتمال کاهش عرضه ایران به دنبال خروج ترامپ از برجام و تداوم افت تولید ونزوئلا، در کنار گزارش آژانس بین‌المللی انرژی که خبر از افت ذخایر انبارهای نفتی به کمتر از متوسط ۵ساله می‌داد، نگرانی از آینده بازار را افزایش داده است و همین امر سبب شدت‌گرفتن روند صعودی قیمت نفت خام شده است. روند صعودی قیمت طلای سیاه با در نظر گرفتن دلار ۴۲۰۰ تومانی، انتظار رشد کرک اسپرد ریالی برای شرکت‌های پالایشی را افزایش داد.

 

افزایش قیمت نفت طبیعتا رشد قیمتی متانول را نیز در پی خواهد داشت. این موضوع برای برخی شرکت‌های فرابورسی همانند «زاگرس» پراهمیت است. همین موضوع نیز سبب اقبال قابل توجه معامله‌گران به این نماد فرابورسی شد. حال نگاهی به عملکرد صنایع فرابورسی طی معاملات این ماه نیز نشان می‌دهد بیشترین ارزش معاملات اردیبهشت فرابورس ایران به ‌گروه محصولات شیمیایی اختصاص دارد که در این میان پتروشیمی زاگرس بیش از ۸۹ درصد این معاملات را در اختیار گرفته است.  در عین حال روند مناسب قیمت‌ها در بازارهای جهانی در کنار مولفه‌های بنیادی قوی سبب شد تا بار دیگر فعالان این بازار اقبال مناسبی به گروه فلزات اساسی نشان دهند. به این ترتیب فلزی‌های فرابورس ایران در رده دوم بیشترین ارزش معاملات در اردیبهشت قرار گرفتند. در عین حال دو گروه محصولات شیمیایی و فلزات اساسی هر کدام بیش از ۲۰ درصد ارزش کل معاملات این ماه را به خود اختصاص دادند.  طی معاملات اردیبهشت ماه، گروه‌های کوچک فرابورسی اما بیشترین بازدهی را نصیب سهامداران خود کردند. خرده‌فروشی‌ها، قندی‌ها و محصولات غذایی به ترتیب با رشد ۱۷، ۱۵ و ۱۱ درصدی در صدر پربازده‌ترین صنایع اردیبهشت فرابورس قرار گرفتند. در مجموع از ۲۴ ‌صنعت مورد بررسی در اردیبهشت ماه، شاخص ۱۲ صنعت با رشد همراه شد و ۱۲ صنعت نیز معاملات ماهانه خود را با افت پشت‌سر گذاشتند.

 

دو گروه پیمانکاری و سیمان نیز در ماه مذکور بیشترین زیان را به سهامداران خود تحمیل کردند.  در عین حال از هفته گذشته، سامانه کدال شاهد انتشار عملکرد سال مالی گذشته شرکت‌های فرابورسی است. این روند طی روزهای اخیر شدت بیشتری گرفته است. همچنین انتظار می‌رود در روزهای آتی گزارش‌ عملکرد اردیبهشت‌ماه این شرکت‌ها نیز روانه سامانه کدال شود. این موضوع طبیعتا می‌تواند در روند آینده قیمت سهام اثرگذار باشد. این گزارش‌ها از آنجا برای سرمایه‌گذاران و فعالان بازار از اهمیت برخوردار است که حاوی نکات مهمی از عملکرد شرکت‌ها است.

 

معاملات ماهانه فرابورس از دریچه آمار

در ۲۲ روز معاملاتی اردیبهشت‌ماه به‌طور میانگین روزانه تعداد ۲۶۹ میلیون ورقه به ارزش ۱۹۵ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. بررسی نوسان‌های شاخص فرابورس در این ماه حکایت از رشد بیش از ۴۳ واحدی (معادل ۴ درصد) این نماگر دارد. آیفکس در این ماه چندان پر افت و خیز ظاهر نشد. بیشترین میزان رشد شاخص فرابورس در این ماه صعود ۲۳ واحدی شاخص در هفدهم اردیبهشت بود. ۱۹ اردیبهشت اما این بازار شاهد افتی به میزان ۹ واحد بود. نماگر فرابورس ایران در پانزدهمین روز این ماه در کف ماهانه خود یعنی ۸/ ۱۰۴۱ واحد قرار گرفت. ۳۰ اردیبهشت اما تا سطح ۷/ ۱۱۰۹ واحدی پیشروی کرد تا بیشترین مقدار شاخص در این ماه ثبت شود. در کنار رشد شاخص فرابورس در اردیبهشت ماه، ارزش بازار نیز با رشد ۱۲/ ۰ درصدی (معادل ۷۵ میلیارد و ۳۶۸ میلیون تومان) همراه شد و به حدود ۶۲ هزار و ۹۴۳ میلیارد و ۲۹۸ میلیون تومان (بازار اول و دوم) رسید.در مجموع ماه گذشته تعداد ۵ میلیارد و ۹۲۷ میلیون ورقه بهادار در ۶۹۴ هزار نوبت معاملاتی در تمامی بازارهای فرابورس مورد معامله قرار گرفت که ارزش این حجم از دادوستدها به ۴ هزار و ۲۹۹ میلیارد تومان رسید.

 

طی این ماه بازارهای اول، دوم و پایه (بازارهای خرد) به‌ترتیب معامله ۳۵۸، ۲۱۵۲ و ۲۹۰۴ میلیون سهم به ارزش ۵۷، ۴۷۸ و ۳۱۳۲ میلیارد تومان را تجربه کردند. همچنین ماه گذشته در بازار ابزارهای نوین مالی افزون بر ۱۴۸ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۳ هزار و ۲۳۰ میلیارد تومان دادوستد شد که مرتبط با معاملات اوراق بدهی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله و اوراق تسهیلات مسکن بود. جزئیات این معاملات بیانگر دادوستد حدود ۳۳ میلیون ورقه اوراق بدهی به ارزش ۳ هزار میلیارد تومان، ۱۱۳ میلیون ورقه در ETFها (صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل‌معامله) به ارزش ۱۶۲ میلیارد تومان و یک میلیون و ۸۰۰ هزار ورقه تسهیلات مسکن به ارزش ۱۱۶ میلیارد تومان نتیجه معاملات انجام شده در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس در دوره یک ماهه منتهی به ۳۱ اردیبهشت ۹۷ بود.

 

همچنین بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس در این ماه، در مجموع میزبان بیش از ۱۳ میلیون و ۶۰۰ هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی به ارزش یک هزار و ۱۲۲ میلیارد تومان در ۱۳ هزار و ۱۵۲ نوبت معاملاتی بود تا در نهایت این اوراق در محدوده قیمتی ۷۰ تا ۹۶ هزار تومان مورد دادوستد قرار گیرند. در عین حال بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان از افزایش هر‌چند ناچیز متوسط نرخ سود موثر اوراق اسناد خزانه اسلامی در اردیبهشت ماه دارد. بر این اساس میانگین نرخ سود موثر «اخزا»ها در این ماه با افزایش ۵/ ۰ واحد درصدی نسبت به مهرماه به حدود ۷/ ۲۰ درصد رسید.اوراق تسهیلات مسکن اسفند ۹۵ (تسه۹۵۱۲) نیز در این ماه با رشد ماهانه ۰۳/ ۳ درصدی همراه شد. این در حالی است که این اوراق از ابتدای سال تاکنون افتی معادل ۲۱/ ۳ درصد را تجربه کرده‌اند. به این ترتیب پس از ۶ ماه نزولی، اوراق تسهیلات مسکن روند صعودی در پیش گرفت (از ابتدای آبان ۹۶ تا پایان فروردین ماه سال جاری شاهد افت ۲۰ درصدی تسه‌ها بودیم). تقویت عرضه اوراق تسهیلات مسکن در کنار تشدید شتاب رشد قیمت‌ها (افزایش ۵/ ۲۹ درصدی میانگین قیمت مسکن در پایان فروردین ماه نسبت به سال گذشته) روند نزولی تسه‌ها تا کف ۶۰ هزار تومانی را تشدید کرد. با وجود این شناسایی این کف قیمتی و همچنین افزایش تدریجی تقاضا با نزدیک شدن به فضل اوج تقاضای مسکن یعنی تابستان میانگین قیمت این اوراق را به ۶۴ هزار و ۲۳۳ تومان رساند. به این ترتیب ترکیب نرخ سود واقعی این اوراق در سطح ۲/ ۲۱ درصد قرار گرفت.

 

فاطمه اسماعیلی

 

  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش