به گزارش ایرنا، شاخص کل بورس تهران از ابتدای ۱۳۹۸ خورشیدی تاکنون رشد استثنایی ۷۴ درصدی را تجربه کرده است. شاخص کل بورس در آخرین روز معاملاتی سال گذشته در کانال ۱۷۸ هزار واحدی قرار داشت که در نخستین روز مهر وارد کانال ۳۱۱ هزار واحدی شده است. این نخستین بار در طول تاریخ بورس ایران محسوب می شود که رشد شاخص سهام در یک روز، چنین رکوردی میزند و عدد شاخص کل را از مرز روانی ۳۱۱ هزار عبور میدهد.
بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که این رسانه ها ضمن انعکاس گسترده از اخبار مرتبط با فتح قله تاریخی بورس، دلایل وضعیت سودآوری بازار بورس نسبت به دیگر بازارهای رقیب را پردازش کرده اند.
رسانه های داخلی در توضیح عوامل رکورد تاریخی بازار سرمایه از یک طرف خوش بینی های سیاسی ایجاد شده و احتمال پیشرفت دیپلماسی در نیویورک را موثر دانسته و از جهت دیگر رشد نقدینگی و خروج سرمایهها از بازارهای موازی مانند دلار و مسکن را عامل این رشد فزاینده عنوان کرده اند.
رسانه های اصلاح طلب
دلایل رشد شاخص بورس
پاییز سبز بورس تیتر نخست روزنامه جهان صنعت به شمار می رود که به بررسی دلایل فتح قله تاریخی بورس پرداخته است و می نویسد: افزایش ۹ هزار و ۳۶۷ واحدی شاخص کل روز گذشته، بازار سرمایه را به قله تاریخی ۳۱۱ هزار واحدی هدایت کرد؛ قلهای که نشانگرهای بازار را پس از روند کاهنده و اصلاحی اواخر هفته گذشته سبز کرده است. اطلاعات جدید روند گردش سرمایه در اقتصاد کشور نشان میدهد که بازارهایی مانند سکه، ارز، مسکن و خودرو به طور کاهنده ارزشافزوده خود را از دست میدهند و این شرایط سرمایهها را به بورس منتقل کرده است.
همچنین تشدید تحریمها آن دسته از کالاهایی را که دارای مشابه داخلی بود، کمیاب کرده و این شرایط باعث ایجاد نوعی «انحصار مصنوعی» در صنایع شده و در نتیجه ارزش سهام این قبیل صنایع را افزایش داده است. در نهایت نیز آثار روانی «دست بالای ایران» در تحولات سیاسی منطقه و سیاست خارجی کشور نیز در وضعیت امروز بورس بیتاثیر نیست.
همچنین فرهاد رمضان کارشناس اقتصادی در گفتوگو با این روزنامه میگوید: ابتدا باید بدانیم که زمانی بازارهای موازی بورس به دلیل افزایش قیمت رشد زیادی داشتند اما الان که دلار توسط بانک مرکزی مدیریت میشود و تورم بازارهای موازی مانند مسکن، خودرو و طلا کاهنده شده تمایل فعالان اقتصادی به بورس بیشتر شده است.طبیعتا کسانی که پولی برای سرمایهگذاری دارند دیگر این پول را به بازارهای با تورم کاهنده نمیبرند. در این شرایط تنها بازار سرمایه میتواند برای این قبیل افراد سودده باشد. اتفاقاتی که در زمینه سیاستهای خارجی ایران در منطقه روی داد بیانگر این است که شرایط کشور به گونهای است که معاملهگران انتظار فزایندهای نسبت به جایگاه ایران در منطقه پیدا کردهاند که این انتظار میتواند استمرار داشته باشد و حتی روی سیاست داخلی اثرگذار باشد. این وضعیت در کنار کاهندگی دلار شرایط روانی را برای رشد بورس در تحریم هموار کرده است.
روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: کاهش ریسک سیاسی به همراه رشد نقدینگی و خروج سرمایهها از بازارهای موازی مانند دلار و مسکن در هفتههای گذشته عاملی شده بود که برخی فعالان بازار نگاه مبتنی بر رشد شاخصهای بورسی برای هفته جاری و مهر ماه داشته باشند. ضمن اینکه کاسته شدن از ریسکهای غیرسیستماتیک یکی از عوامل اصلی چنین واکنشی از سوی سرمایهگذاران است. یکی از اصلیترین ریسکهای موجود در بازار سهام، ریسکهای سیاسی است. واکنش سرمایهگذاران نیز نشان از انتظار آنها برای کمرنگتر شدن این ریسک است. اخبار واصله از گوشه و کنار، احتمال مذاکره و دیدار رییسجمهور کشورمان با دونالد ترامپ را در حاشیه نشست سازمان ملل تقویت میکند که تاثیر بسزایی در آرامش خرید و هجوم خریداران دارد. هر چند اینگونه اخبار تا قبل از اجرایی شدن تاثیر خود را دارد و در عمل با دستاندازها و شرایط گوناگونی همراه است اما اگر نگاه فعالان بورسی به وقایع پیش رو تحت تاثیر رویدادهای منفی و اظهارنظرهای مخالف قرار نگیرد، انتظار میرود که حرکت پرشتاب شاخص طی روزهای آتی نیز ادامه داشته باشد.
تارنمای فرارو گزارش داد: اولین و شاید مهمترین عامل در افزایش مستمر تقاضا طی سال جاری، تعدیل سیاستهای تجاری حاکم بر فروش بنگاههای بورسی بود که نجوای بلند آن از همان ابتدای سال، سهام را در موقعیت برتری از حیث سرمایهگذاری نشاند. دریافت سیگنالهای مساعد از گفتگوهای برجامی در اوایل شهریور و تفسیرهای خوشبینانه از اخبار سیاسی در جهت کاهش تحریمهای آمریکا علیه ایران مزید بر علت شد تا تقاضا در برخی گروههای بورسی نظیر خودروییها به این موضوعات واکنش قابل ملاحظهای نشان دهد.
وضعیت سودآوری بازار بورس
به گزارش مردم سالاریآنلاین، سودآورترین بازار در شش ماه نخست سال ۹۸، با فاصله بسیار زیاد نسبت به سایر بازارهای رقیب، بازار بورس بود. شاخص کل بورس تهران از ابتدای سال ۹۸ تاکنون رشد استثنایی ۷۴ درصدی را تجربه کرده است. این رشد نشان میدهد که افرادی که در بورس سرمایهگذاری کردهاند، بهطور متوسط در شش ماه نخست سال جاری سود بالایی، نصیبشان شده است. شاخص کل بورس، در آخرین روز معاملاتی سال گذشته در کانال ۱۷۸ هزار واحدی قرار داشت و اکنون در نخستین روز مهرماه وارد کانال ۳۱۱ هزار واحدی شده است. اگر از زاویه دیگری به موضوع نگاه کنیم، رشد بورس تهران در نیمه نخست سال جاری، حتی بیش از ۷۴ درصد بوده است. در بورس، شاخص مهم دیگری به نام شاخص کل هموزن وجود دارد.
در شاخص کل هموزن، تأثیر تمام شرکتهای بورسی با هم برابر است؛ برعکس شاخص کل بورس که در آن شرکتهای بزرگ، وزن و تأثیر بیشتری نسبت به شرکتهای کوچک دارند. میزان رشد شاخص کل هموزن، از ابتدای سال ۹۸ تاکنون، ۱۷۳ درصد بوده است: این بدان معناست که کسانی که در بورس سرمایهگذاری کردهاند و عمدتاً سهام شرکتهای کوچک و متوسط را خریداری کردهاند، بازده بسیار بزرگی نصیبشان شده است. هر دو شاخص را که لحاظ کنیم، بازدهی بورس در شش ماه گذشته استثنایی بوده و هیچیک از بازارها حتی به رکورد بورس نزدیک نشدهاند.
روزنامه اعتماد نیز درباره بازدهی بازار بورس نوشت: رکوردزنی روزانه شاخص بورس در نخستین روز مهر ماه ۹۸ در حالی صورت گرفت که گزارشهای تحلیلی نشان میدهد، شاخص بورس از ابتدای امسال ۶۹ درصد رشد کرده است. بالا رفتن ارزش معاملات در روزهای ابتدایی پاییز احتمال ادامه روزهای داغ معاملات بورس را پررنگ نگه داشته است.
انتظارات بورسی از دلار
روزنامه دنیای اقتصاد گزارش داد: رشد قیمت دلار میتواند اثر دوگانهای بر بورس داشته باشد. رشد ملایم قیمت ارز میتواند توجهات را بار دیگر به سهام شرکتهای صادراتمحور بورسی جلب کند و رشد بیش از پیش شاخص کل را رقم بزند. در حالی که رشد جهشوار بازار ارز میتواند به خروج نقدینگی از بورس به مقصد بازارهای سکه و ارز منجر شود. در رویه نزولی نیز افت ملایم دلار میتواند تغییر گرایش در بازار سهام از سمت گروههای کالایی بزرگتر به گروههای کوچکتر را در پی داشته باشد و ریزش شدید آن میتواند به تشدید تقاضا در بازارهای موازی بینجامد. با این حال تشدید تقاضا در بازار ارز تنها یک سناریوست که بسته به عوامل ریزش میتواند محقق شود. آخرین انتظارات بورسی از نرخ دلار در بازار آزاد با کاهش قابلملاحظهای نسبت به اجماع پیشین همراه شده است. در حالیکه این انتظار در بازار نیمایی کمرنگتر است.
پیش بینی تحلیلگران
این روزنامه در گزارشی نظرات کارشناسی از نتایج دور جدید بورس را منعکس کرده و آورده است: تحلیلگران انتظار دارند بازار سهام در نیمه دوم سال ۹۸ نزدیک به ۱۸ درصد و برای کل سال شمسی آینده، ۲۶ درصد بازدهی داشته باشد. این انتظارات با فرض میانگین دلار نیمایی ۱۱هزار و ۵۰۰ و ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان برای سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ و دلار آزاد۱۲هزار و ۵۰۰ و ۱۴ هزار تومان برای این دو سال شکل گرفته است. با وجود افت قیمتهای جهانی در فاصله ۲۲ تیرماه (تاریخ انتشار گزارش اجماع قبلی) تا ۳۱ شهریورماه، پیشبینی سود سال مالی ۱۳۹۸ شرکتهای بازار توسط تحلیلگران با افت همراه نشد و رشد جزئی ۲.۲ درصدی را نشان میدهد. بهبود انتظارات نسبت به سودآوری گروه اوره، متانول و نمادهای پالایشگاهی اصلیترین دلیل ثبات سودآوری شرکتهای بازار بهرغم کاهش قیمتهای جهانی است. گزارشهای مناسب فصل بهار این گروهها، بهبود انتظارات را نسبت به این گروهها تا حدی توجیه میکند. تحلیلگران، هنوز افت قیمتهای جهانی را بهطور کامل در تحلیلهای خود لحاظ نکردهاند. پیشبینی تحلیلگران از قیمتهای جهانی در شهریورماه، نسبت به پیشبینی تیرماه، حدود ۵ درصد کمتر است.درحالیکه قیمتهای جهانی در این فاصله، بیش از ۱۰ درصد کاهش داشته است. در صورت تداوم وضع موجود، انتظار داریم تحلیلگران به تدریج کاهش بیشتری را در قیمتهای جهانی در مدلهای خود لحاظ کنند.
رسانه های اصولگرا
رکورد جدید در بازار بورس
به گزارش روزنامه جوان، بررسی معاملات انجام شده در شهریور ماه نیز گویای آن بود که شاخص بورس ۳۵ هزار و ۹۷۶ واحد رشد داشت، شاخص کل در پایان روز ۳۰ مرداد ماه با عدد ۲۶۶ هزار و ۱۲۷ واحد به معاملات پایان داد که این رقم در آخرین روز تابستان (۳۱ شهریور ماه) به عدد ۳۰۲ هزار و ۱۰۳ واحد رسید. شاخص آزاد شناور در آخرین روز معاملات ماه گذشته ۳۰۳ هزار و ۷۶۳ واحد بود که این عدد دیروز (۳۱ شهریور) به رقم ۳۴۸ هزار و ۶۰۰ واحد رسید و افزایش ۴۴ هزار و ۸۳۷ واحدی را رقم زد.
خبرگزاری تسنیم در مطلبی آورد: تالارهای مختلف بورس کالای ایران در شهریورماه امسال شاهد معامله ۲ میلیون و ۱۶۸ هزار تن انواع کالا به ارزش بیش از ۱۰۲ هزار میلیارد ریال بود که نسبت به ماه قبلتر به ترتیب رشد ۴۹ و ۲۲ درصدی را در حجم و ارزش معاملات تجربه کرد.
روزنامه خراسان در گزارشی نوشت: شاخص کل بورس تهران که طی دو روز انتهایی هفته قبل بیش از ۱۱ هزار واحد افت کرده و از ابتدای این هفته مجدد به مدار صعودی بازگشته بود، دیروز هم رشد کم سابقه ۹ هزار واحدی را تجربه و برای اولین بار در تاریخ خود از ۳۱۱ هزار واحد عبور کرد. گفتنی است در حالی که طی شش ماه اول امسال، شرکت های کوچک بورسی با قدرت خریداری می شدند، شرکت های بزرگ تر بازدهی بسیار کمتری داشتند. اما در معاملات دیروز شاهد چرخش نقدینگی به سمت شرکت های بزرگ پتروشیمی و فولادی بودیم. موضوعی که باعث رشد قابل توجه قیمت در اکثر نمادهای بزرگ بازار و البته رشد کم سابقه شاخص کل شد.
چرایی رشد تاریخی بورس
قدس آنلاین در مطلبی گزارش داد: از نگاه آشنایان به بازار سرمایه، صرفنظر از پرفروغ ظاهر شدن بازار در نیمه اول امسال، در دو سه روز اخیر و تحت تأثیر اظهارات صلحجویانه رئیس جمهور و سفر او به نیویورک برای اعلام برنامه صلح منطقهای و همچنین حضور عمان در کنار ایران که همواره نوعی خوشبینی را به معادلات سیاسی و اقتصادی تزریق کرده، بازار بورس رشدی رکوردشکنانه به خود دیده و جذب نقدینگی را با سرعت بیشتری در پیش گرفته است. بر همین اساس، ناظران معتقدند بورس، گزینه نخست برای توصیه به صاحبان سرمایه است و اگر بحرانهای بینالمللی و داخلی برطرف شود، این گزینه بیش از پیش خود را در اقتصاد ایران به عنوان نقطهای امن برای نقدینگی و رونق تولید تثبیت خواهد کرد.
به گفته فارس، به گفته برخی کارشناسان دلیل رکوردشکنی بورس تهران علاوه بر اینکه نقدینگی تازه از طریق تسهیلات و نظام بانکی در اختیار فعالان بازار قرار گرفته میتواند این باشد که افزایش درآمد ریالی شرکتهای صادرات محور بورسی، افزایش سرمایه شرکتهای بورسی ناشی از تجدید ارزیابی دارایی پس از جهش نرخ ارز، رکود در بازارهای موازی مانند سکه، طلا، ارز و مسکن و همچنین موفقیتهایی که در عرصههای سیاسی برای کشور به دست آمده از دلایل عمده رشد شاخص کل بورس به شمار میرود.
- 19
- 3