شاخص کل در بازار بورس امروز (چهارشنبه) ۱۲ هزار و ۴۲۴ واحد رشد داشت که در نهایت این شاخص به رقم ۹۳۸ هزار و ۵۵۷ واحد رسید.
براساس معاملات امروز بیش از ۱۳ میلیارد و ۱۸۹میلیون سهم، حق تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۸۸ هزار و ۴۱۸میلیارد ریال داد و ستد شد.
شاخص کل (هم وزن) با ۴۲۶ واحد کاهش به ۳۱۲هزار و ۳۹واحد رسید و شاخص قیمت (هموزن) با ٢٨٢ واحد افت در عدد ٢٠٦ هزار و ٥١٨ واحد رسیدند.
شاخص بازار اول ۹هزار و ۶۴۳ واحد و شاخص بازار دوم ۲۲ هزار و ۸۲۲ واحد افزایش داشتند.
علاوه بر این در بین تمامی نمادها، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ۱۵۰۱ واحد، سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) با ۱۴۵۷ واحد، سرمایه گذاری امید (وامید) با ۱۱۸۳ واحد، صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) با ۱۰۸۸ واحد، پتروشیمی پارس(پارس) با ۹۳۹ واحد، ملی صنایع مس ایران (فملی) با ۹۳۸واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس داشتند.
در مقابل نماد مخابرات (اخابر) با یک هزار و ۱۸۹ واحد تاثیر منفی بر شاخص، مانع رشد بیشتر این متغیر شد.
برپایه این گزارش، امروز نماد بانک ملت، فولاد مبارکه اصفهان، بانک تجارت، مخابارت ایران، ملی صنایع مس ایران، پالایش نفت اصفهان و گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو در گروه نمادهای پربیننده قرار داشتند.
گروه خودرو هم در معاملات امروز صدرنشین برترین گروههای صنعت شد و در این گروه چهار میلیارد و ۳۵۹ میلیون برگه سهم به ارزش ۱۱هزار و ۶۳۷ میلیارد ریال داد و ستد شد.
آخرین وضعیت شاخص فرابورس
شاخص فرابورس نیز امروز مثبت شد و بیش از ۳۷ واحد بالا رفت تا در کانال ۱۰ هزار و ۸۶۴ واحد به کار خود پایان دهد.
همچنین در این بازار دو میلیارد و ۶۳۸ میلیون برگه سهم به ارزش بیش از ۴۳ هزار و ۴۷۵ میلیارد ریال داد و ستد شد.
امروز سنگ آهن گهر زمین (کگهر)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، فولاد هرمزگان جنوب (هرمز) و هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص این بازار را داشتند.
در مقابل نمادهای فرابورس ایران (فرابورس)، سهامی ذوب آهن اصفهان (ذوب) و مادیران(مادیرا) تاثیر منفی بر شاخص برجا گذاشتند.
اجرای طرح پیشفروش متری مسکن در بورس کالا
معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران از اجرایی شدن طرح پیشفروش متری مسکن از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد با همکاری وزارت راه و شهرسازی خبر داد.
به گزارش روز چهارشنبه بورس کالای ایران، «علیرضا ناصرپور»، گفت: طرح پیش فروش مسکن متری پیرو جلسهای که به تازگی در محل سازمان بورس و با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی، رئیس سازمان بورس اوراق بهادار و معاونان وی برگزار شد، مورد طرح و بررسی قرار گرفت و اعلام شد این مکانیزم میتواند در چارچوب ساختارهای بازار سرمایه و از طریق قراردادهای سلف موازی استاندارد راه اندازی شود.
وی با بیان اینکه علاوه بر این، طرحهایی همچون فروش املاک و مستغلات در بازار فرعی بورس کالا، بازار تهاتری مصالح و املاک و نیز راه اندازی صندوقهای املاک و مستغلات نیز در حال پیگیری است، توضیح داد: در خصوص پیشفروش متری مسکن چارچوبی که در بازار سرمایه میتوانیم برای آن پیاده سازی کنیم، اوراق سلف موازی استاندارد است زیرا تجربه خوبی در این حوزه وجود دارد و طرح پیش فروش متری مسکن میتواند بر مبنای این ابزار مالی اجرایی شود.
معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران در خصوص نحوه اجرایی شدن پیش فروش مسکن متری گفت: در این طرح شرکت سازنده و انبوه ساز و یا هر مجموعهای که در حال ساخت مسکن است میتواند با هدف تأمین مالی و حتی فروش ملک اقدام به انتشار اوراق سلف موازی استاندارد کند که این اوراق قابل تحویل در سررسید است یعنی فرد میتواند در سررسید به ازای متراژهای معینی که تعیین شده، اوراق را تأمین کرده و اقدام به تحویل گرفتن واحد مسکونی کند؛ مثلاً اگر قرار است ۸۵ متر تحویل بگیرد باید بتواند به آن تعداد اوراق تأمین کند و یا اینکه اوراق را در سررسید با سود مشخصی که در نظر گرفته شده است تسویه نقدی کند.
ناصرپور اضافه کرد: علاوه بر این میتوان با قرار دادن اوراق اختیار خرید و فروش تبعی روی اوراق، ریسک ناشر و همچنین ریسک خریدار را مدیریت کرد لذا تمامی اقداماتی که روی اوراق سلف موازی استاندارد قابل پیاده سازی است، روی این اوراق هم قابلیت اجرایی دارد.
معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا به مزایای اجرایی شدن این طرح در قالب اوراق سلف موازی استاندارد اشاره کرد و گفت: اگر برای این طرح، اوراق سلف موازی بدون اختیار خرید تبعی تعریف شود، پوشش ریسک را در اختیار خریدار اوراق قرار میدهد به طوری که اگر خریدار نمیتواند کل واحد را یکجا خریداری کند، میتواند متراژ مورد نظر خود را بخرد و مابقی را به مرور خریداری کند و اگر هم نتوانست به آن تعداد تأمین کند میتواند در سررسید اوراق را در بازار به قیمت روز به فروش برساند و پولش را تحویل بگیرد که اگر در این مدت افزایش قیمتی در ملک صورت گرفته باشد، روی این اوراق خودش را منعکس خواهد کرد.
وی همچنین در خصوص استانداردسازی متراژها توضیح داد و گفت: این طرح در پروژههای انبوه سازی اجرایی شده و استاندارد سازی آن به این صورت است که معمولاً یک متراژ پایه، داخل یک ساختمان در نظر گرفته شده و قیمت اوراق سلفی که منتشر میشود بر مبنای واحد پایه خواهد بود و در سررسید اگر کسی بخواهد واحد دیگری را تعیین کند، صرف و کسر متراژ واحدهای دیگر بر مبنای واحد پایه تعیین میشود که این موضوع قبل از انتشار نیز در امیدنامه ذکر میشود.
به گفته ناصرپور یکی از اهداف اجرایی شدن این طرح این است که در شرایط تورمی بتواند به خانه دار شدن مردم و خریداران مسکن کمک کند، ضمن اینکه برای سازندگان انبوه مسکن نیز روش مناسب تأمین مالی به شمار میرود.
وی با بیان اینکه زیرساختهای اجرایی شدن فروش متری مسکن در بورس کالای ایران فراهم است، عنوان کرد: این طرح نیازی به تصویب در شورای عالی بورس ندارد زیرا اوراق سلف موازی استاندارد در گذشته در شورای عالی بورس به تصویب رسیده و میتوان بر مبنای آن طرح پیش فروش متری مسکن را راه اندازی کرد.
- 17
- 6