شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۵:۴۱ - ۲۷ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۳۰۸۶
اقتصاد جهانی

توافق‌های بی‌سابقه در سازمان تجارت جهانی: مالکیت معنوی واکسن کووید موقتا حذف می شود

وزرای کشورهای سازمان تجارت جهانی روز جمعه از حصول توافق‌های تاریخی و کم‌سابقه میان اعضا بر سر موضوعاتی چون ماهیگری، لغو حقوق مرتبط با مالکیت معنوی تولید واکسنِ کووید و نیز مبارزه با ناامنی غذایی خبر دادند.

به گزارش یورونیوز،  نگوزی اکنجو–ایوه‌آلا، اقتصاد‌دان نیجریه‌ای و مدیر کل سازمان تجارت جهانی در خصوص توافقنامه‌های به تصویب رسیده از سوی نمایندگان ۱۶۴ کشور عضو سازمان تجارت جهانی گفت: «نتایج به دست آمده در مجموع بی‌سابقه است. مدت‌ها بود که سازمان تجارت جهانی به این تعداد از نتایج و توافق‌های چند جانبه دست نیافته بود. خروجی این توافق‌ها نشان می‌دهند که سازمان تجارت جهانی قادر به پاسخگویی به نیازهای فوری در زمان کنونی است.»

تلاش اعضا در این نشست که در نهایت به نتیجه رسید نه تنها مصروف به مقابله با ناامنی غذاییِ حاصل از تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین و جلوگیری از گسترش بحران قحطی و گرسنگی در جهان بود بلکه وزرای کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی همچنین بر سر موضوع بحث برانگیز ماهیگیری و حقوق معنوی تولید کنندکان واکسن مبارزه با بیماری همه‌گیر کووید۱۹ به توافق‌های تاریخی دست یافتند.

توافق در خصوص حذف یارانه‌هایی که سبب تسهیل در ماهیگیری بی‌رویه و بهره‌بردای بیش از حد از ذخایر آبزیان و آسیب رساندن به منابع اقیانوس‌ها می‌شد از جمله مهم‌ترین دستاورهای این نشست محسوب می‌شود.

توافق‌های یاد شده پس از پنج روز بحث و مذاکره فشرده میان وزرای کشورهای عضو به دست آمد و در نهایت با ۳۶ ساعت تاخیر نسبت به موعد مقرر در ساعت ۳ بامداد به وقت گرینویچ رسمی و علنی شد.

حذف موقت یارانه‌های بخش ماهیگیری

مذاکرات بر سر موضوع ماهیگیری حدود بیست سال میان اعضا جریان داشت و از چالشی‌ترین بحث‌های نمایندگان عضو در این نشست پنج روزه به شمار می‌رفت.

توافق بر سر حذف یارانه‌های صنعت ماهیگیری اگر چه تا آخرین دقایق برپایی نشست قطعی به نظر نمی‌رسید اما در نهایت با حصول آن به ۲۰ سال بحث و مذاکره فشرده و چالش‌برانگیز پایان داده شد؛ بویژه آنکه در این توافق بر سر ممنوعیت اشکال خاصی از یارانه تاکید شده که می‌تواند به صورت بالقوه زمینه ساز تشویق بهره‌برداری‌های غیرقانونی از منابع دریایی شود.

دستیابی به این توافق پیش‌تر به عنوان بخشی از اهداف توسعه پایدار سازمان ملل اعلام شده بود. سازمان تجارت جهانی در این راستا بنا دارد برای کمک به کشورهای در حال توسعه صندوقی را به منظور تامین کمک‌های فنی و ایجاد ظرفیت‌های لازم جهت اجرای توافقنامه و نیز کمک به ماهیگیری پایدارتر در این کشورها تشکیل دهد.

لغو موقت مالکیت معنوی واکسنِ کووید

کشورهای عضو همچنین پس از دو سال و نیم مبارزه با همه‌گیری کووید-۱۹ روز جمعه موفق شدند بر سر تسهیل تجارت کالاهای پزشکی لازم و حیاتی برای مبارزه با همه‌گیری به توافق برسند؛ موضوع مهمی که از محدود شدن تجارت محصولات ضروری در زمانی که بیشترین نیاز به آنها وجود دارد، جلوگیری می‌کند.

لغو موقت حق ثبت مالکیت معنوی واکسن های ضد کووید در نظر گرفته شده برای کشورهای در حال توسعه نیز از جمله مصوبات تازه سازمان تجارت جهانی است. این موضوع پیش‌تر به محور اصلی جدل‌های سخت میان لابی داروسازی، کشورهای در حال توسعه و سازمان‌های متعدد غیردولتی تبدیل شده بود.

ایده اصلی این است که با برداشته شدن محدودیت‌های ناشی از ثبت حق مالکیت معنوی، تولید واکسن در جهان تسهیل شود و بیشتر در دسترس همگان قرار گیرد.

مقابله با ناامنی غذایی

متن مربوط به مبارزه با ناامنی غذایی در شرایط ناشی از جنگ اوکراین اگر چه تنها یک بیانیهِ جمعی از سوی وزرا تلقی می‌شود اما بدون چالش و بحث طولانی به تصویب رسید.

این توافق در حالی به دست آمد که تهاجم نظامی روسیه زمینه محدود شدن عرضه گندم، غلات،‌ دانه‌های روغنی و نیز کودهای گیاهی را در جهان فراهم کرده، سبب بالا رفتن قیمت‌ها شده و نیز میلیون‌ها نفر را در جهان در معرض قحطی و گرسنگی قرار داده است.

سند تصویب شده بر اهمیت «عدم اعمال ممنوعیت یا محدودیت صادرات» که مغایر با قوانین سازمان تجارت جهانی است، تاکید می کند.

سازمان تجارت جهانی خواستار هرگونه اقدام اضطراری و فوری برای پاسخگویی به نگرانی‌های موجود در زمینه امنیت غذایی، از جمله توقف صادرات، وضع محدودیت‌ها در این زمینه به صورت «موقت، هدفمند و شفاف» و در جریان قرار گرفتن این سازمان است.

این توافق‌ها در حالی به دست آمده است که موضوعاتی چون رقابت‌های تجاری چین و آمریکا، همه‌گیری ویروس کرونا و جنگ اوکراین از پیش تاکنون بر مذاکرات سایه افکنده بود.

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش