رشته معماری داخلی
رشته معماری داخلی از رشته هایی است که زمینه فعالیت گسترده ای دارد. طراحی و معماری داخلی نمایشگاه های بزرگ و کوچک، صحنه آرایی فضای برگزاری سمینارها و جشنواره ها، طراحی و آرایش داخلی فروشگاه های بزرگ و کوچک، هتل ها، اداره ها و بانکها، مجتمع های تجاری، خانه های مسکونی، سالن های پایانه ها و فرودگاه ها، احیاء و باز زنده سازی بناهای تاریخی و… همگی مواردی هستند که نیازمند طراح معماری داخلی می باشند.
رشته معماری داخلی یکی از رشته های مهم دانشگاهی است که امروزه در دانشکده های فنی یا هنری دنیا تدریس می شود. این رشته دارای دو جنبه هنری و فنی است. یک معمار باید در طراحی خانه به فضای آرامش بخش همانقدر اهمیت دهد که به اصول فیزیکی مانند نور، صوت و ... توجه می کند. بدین ترتیب معماری بعنوان یک تخصص چند رشته ای به شمار می آید که هم شامل مباحث فنی و مهندسی است و هم بر خلاقیت، ذوق هنری و زیباشناسی تأکید دارد و هم باید در این راستا مباحث اجتماعی، اقتصادی و روانشناسی را مورد توجه قرار دهد. هدف از این رشته تربیت کارگر حاذق، کمک تکنسین معماری داخلی برای ورود به بازار کار است. فارغ التحصیلان این دوره قادر به ایفای نقش در زمینه های زیر خواهند بود:
- طراحی بنا، از طراحی های اولیه تا مراحل اجرایی کار و طراحی اجزا عناصر تشکیل دهنده بنا.
- رهبری و سرپرستی دفاتر مشاور معماری (مهندسی مشاور)
- نظارت عمومی و عالی بر صحت انجام کار در عملیات اجرایی ساختمانی (مهندسی ناظر)
- مدیریت و هماهنگی اجرایی پروژه های معماری (مدیریت پروژه)
- تاسیس و سرپرستی موسسات پیمانکاری و احداث ساختمان.
- طراحی پارک ها و میادین شهری و محوطه سازی.
- مشارکت در پروژه های برنامه ریزی و طراحی شهری و شهرسازی.
- طراحی تک بناها در مقیاس کوچک و انجام دکوراسیون داخلی.
- انجام کارهای پژوهشی و آموزشی در زمینه طراحی فضای زیست.
- همکاری با کلیه متخصصینی که کارشان با ساماندهی فضای زیست رابطه دارد، مثل اکولوژیست ها، جغرافی دانان، اقلیم شناسان، برنامه ریزان اقتصادی و اجتماعی و....
تاریخچه رشته معماری داخلی
تاریخچه رشته طراحی دکوراسیون داخلی، به اواخر قرن هجدهم و ابتدای قرن نوزدهم باز می گردد. جایی که قبل از آن هر چه در خصوص طراحی و اجرا وجود داشته طبق ذوق قریحه درونی و به صورت غریزی انجام می گرفته است. از آنجایی که طراحی داخلی و رشد آن موجبات توسعه جامعه و رشد معماری را در پی داشته است، اتصال این بخش با اتفاقات انقلاب صنعتی، نمود تحول عظیمی در این رشته را خبر می دهد. با توجه به اینکه در دنیا تمامی اصطلاحات، اختصاصی شده اند، طراحی داخلی با دکوراتور داخلی تعاریفی جداگانه به شمار می رود.
برای فهم بیشتر مسئله، تفاوت بین دکوراتور داخلی و طراح داخلی را برای شما بیان می کنیم. طراح داخلی کسی است که عادات و افکار مردم را شناسایی نموده و فضاهای کاربردی برای آن ها خلق می کند. یک دکوراتور داخلی از لحظه ای که شروع به گوش کردن موارد درخواستی کرده تا لحظه ی اتمام کار، پیوسته به چیزی جز پیاده کردن تمام جزییات از پیش برنامه ریزی شده و هدف گذاری شده فکر نمی کند.
واحد های درسی رشته معماری داخلی
تعداد کل واحدهای درسی رشته معماری داخلی: ۱۳۴ واحد
>> دروس عمومی رشته معماری داخلی: ۲۰ واحد
>> دروس پایه رشته معماری داخلی: ۳۴ واحد
>> دروس اصلی رشته معماری داخلی: ۲۷ واحد
>> دروس تخصصی رشته معماری داخلی: ۳۹ واحد
>> دروس اختیاری رشته معماری داخلی: ۸ واحد
>> پایان نامه رشته معماری داخلی: ۶ واحد
توانایی های لازم برای تحصیل در رشته معماری داخلی
دانشجوی رشته معماری داخلی علاوه بر توانمندی در طراحی و قدرت تجسم و ابتکار، لازم است که در درس ریاضی بالاخص در هندسه قوی باشد، زیرا برای آموزش فن و تکنیک معماری باید دروسی مثل هندسه کاربردی، هندسه مناظر و ریاضیات و آمار را مطالعه کرد. دانشجوی معماری باید اطلاعات عمومی خوبی در زمینه تاریخ به ویژه تاریخ معماری ایران و جهان، جغرافیا، اقلیم شناسی، روانشناسی، مردم شناسی و اقتصاد داشته باشد چون معماری برای رونق و شکوفایی خود از تمامی این علوم استفاده می کند، دانشجوی رشته معماری باید بتواند به زبان معماری مطلبش را روی کاغذ بیاورد یعنی از یک جهت، ذهنی قوی و خلاق داشته و از قدرت تجسم خوبی بهره مند باشد و از طرف دیگر طراحی ماهر باشد تا بتواند به زبان معماری که همان طراحی بناها و فضاهای زندگی است، سخن بگوید.
نرم افزار های مورد نیاز در رشته معماری داخلی
تسلط بر نرم افزارهایی مانند Adobe Indesign ،Photoshop ،SketchUp ،Cinema 4D ،VectorWorks و AutoCad قطعاً شما را در رشته معماری داخلی و شغل نسبت به بقیه متفاوت خواهد کرد.
آینده شغلی و بازار کار رشته معماری داخلی
با توجه به اینکه در سطح کارشناسی به جنبه های فنی معماری توجهی بیشتر می شود، فارغ التحصیل رشته معماری داخلی میتواند به ساختمان سازی (طراحی فنی ساختمان های گوناگون) بپردازد، ولی فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، چون جنبه های هنری معماری را آموزش دیده است، اغلب به هنر معماری می پردازد. در یک نمونه میتوان گفت که نوع کار لیسانس و فوق لیسانس معماری مانند نوع کار پزشک عمومی و پزشک متخصص است. به این معنی که لیسانس معماری به کلیات معماری می پردازد و فوق لیسانس معماری به صورت تخصصی در این رشته فعالیت می کند. در صورتیکه یک مهندس معماری بخواهد صرفا در تهران یا در شهر های بزرگ کار کند فرصت های شغلی فراوانی برایش وجود ندارد. در این بین کمبود مهندس معماری در شهر های کوچک بطور کامل احساس می شود تا جایی که در برخی از شهر ها کار یک مهندس معماری را تکنسین عمران انجام می دهد.
تحصیلات لازم برای رشته معماری داخلی و نحوه ورود به این شغل
رشته معماری داخلی از سویی شبیه معماری یا ساختمان است و از سویی دیگر بر طراحی فضاهای داخلی تأکید دارد. عملگرایی و کارآمد بودن در عین زیبایی مهمترین هدف معماری داخلی است. رشته معماری داخلی در مقطع کارشناسی ارشد شامل گرایش های متعددی است که دانش آموختگان مقطع کارشناسی میتوانند در کارشناسی ارشد در یکی از گرایشهای معماری اسلامی، مهندسی معماری، معماری منظر، انرژی و معماری، معماری داخلی، مطالعات معماری ایران، تکنولوژی معماری، بازسازی بعد از سانحه، مدیریت پروژه و ساخت و فناوری معماری ادامه تحصیل دهند. فارغ التحصیلان این رشته میتوانند بعنوان طراح داخلی، طراحی صنعتی، طراح صحنه و مهندس معمار مشغول بکار شوند و یا در ساختمان سازی به طراحی فنی ساختمان های گوناگون بپردازند.
درآمد رشته معماری داخلی
درآمد معماران رشته معماری داخلی در شرکتهای معماری به علت تغییر شرایط کاری در نوسان است برای معماران گاهی سختی هایی وجود دارد که نمی توانند به منابع اقتصادی می شوند؛ که بعضی از شرکت ها هستند که مخارجی را برای نیازهای کارمند نشان می دهند.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 10
- 1