رشته نقشه کشی
اصولاً رشته معماری در ارتباط با مسائل هنری، تاریخی، اجتماعی، فنی ساختمان ها و طراحی ساختمان میباشد و طراحی ساختمان شامل طراحی داخلی، دکوراسیون، مبلمان، فضاها، طراحی خارجی و نمای ساختمان ها است. از وظایف یک مهندس معمار می توان به طراحی نمای خارجی سازه، طراحی فضاهای داخلی بناها و ارتباط میان آنها اشاره کرد.
هنرجویان رشته ی نقشه کشی معماری، مهارتهایی را در طول تحصیل کسب می کنند که از آن ها می توان به ترسیم انواع نقشه های معماری و ساختمانی به وسیله دست و با کامپیوتر، ساخت ماکت، شناخت اجزاء مختلف ساختمان، نقشه برداری، متر و برآورد ساختمان و .... اشاره کرد. لازمه ی ورود به رشته نقشه گشی، داشتن استعداد و علاقه به مسایل هنری، علاقه به مسائل فنی و طراحی ساختمان می باشد.
اهداف رشته معماری
رشته معماری در دروه کاردانی پیوسته با این هدف بوجود آمد که افرادی را تربیت کند تا بتواند در کارهای اجرایی، فاصله بین مهندس معمار و سطوح تخصصی را پر کند و به همکاری به عنوان دستیار مهندس معمار بپردازد.
افرادی که توانایی داشته باشند طرح های مهندسین معمار را در زمینه های ارائه و ترسیم و رساندن یک طرح اولیه مهندس طراح به فاز ۱ و ۲ یعنی ترسیم نقشه های معماری و اجرایی عملی کنند و همکاري در تمامی زمینه های کیفی و کمی مرتبط بین مهندس معمار و افراد کم تخصص و یا بی تخصص را داشته باشد، به همین منظور ضرورت و اهمیت این دوره را مشخص میکند.
شرایط ورود به رشته نقشه کشی معماری
افراد برای ورود به رشته نقشه کشی باید از شرایطی برخوردار باشند که در ادامه آورده شده است:
- معدل دانش اموزان متقاضی رشته نقشه کشی در سال اول دبیرستان باید حداقل ۱۶ باشد.
- دانش اموزانی که قصد تحصیل در رشته نقشه کشی را دارند باید در ازمون دروس هنر و حرفه وفن سه ساله راهنمایی و درس ریاضی سه سال راهنمایی در مبحث هندسه و ترسیم شرکت کرده باشند.
- شرکت در مصاحبه مشاوره ای، از دیگر شروط تحصیل در رشته نقشه کشی به شمار می رود.
توانمندی های لازم برای ورود به رشته نقشه کشی معماری
برای ورود به رشته نقشه کشی باید از توانایی های زیر برخوردار باشید:
>> توان جسمانی( نداشتن ضعف چشم بالا)
>> نداشتن معلولیت جسمی و روانی
>> داشتن انگیزه
>> علاقه مندی و قوه خلاقیت
>> شناخت رنگها و آشنایی اصول هندسه و ریاضیات
>> داشتن طراحی قوی
مهارت نقشه کشی ساختمان
آشنایی با دروس مهارتی رشته نقشه کشی ساختمان، نظیر نقشه کشی ساختمان درجه ۲، نقشه کشی سازه درجه ۱ و نقشه کشی معماری درجه ۲، همچنین آشنایی با وسایل و لوازم نقشه کشی ، انجام ترسیمات هندسی و ترسیمات ساده پلان و نما و برش و آشنایی با نرمافزار اتوکد، لازمه ی کسب مهارت در این رشته است.
شما باید در رشته نقشه کشی ، مباحثی ازجمله ترسیم پلان های ساختمانی و انواع راه پله و طراحی پلان آپارتمانی، ویلایی، اداری و تجاری را یاد بگیرید.
وسایل مورد نیاز رشته نقشه کشی معماری
- طراحان رشته نقشه کشی برای طراحی به صورت دستی به وسایلی ازجمله زاویه سنج، کاغذ طراحی، اشل، چند گونیا، مداد و قلم موردنیاز طراحی، الگو، پاک کن و … نیاز دارند.
- طراحان رشته نقشه کشی که از کامپیوتر برای طراحی استفاده می کنند، باید وسایلی نظیر یک نرم افزار مناسب طراحی مثل اتوکد و فضای خالی لازم برای ذخیره اطلاعات و … تهیه کنند.
- با توجه به محاسبه ی زیاد طراحان، آن ها همیشه به یک ماشین حساب نیاز دارند. این متخصصان باید برای انجام محاسبات پیشرفته ای مثل مثلثات از ماشین حساب های مهندسی استفاده کنند.
شرایط تحصیلی نقشه کشی معماری
هنر جویان رشته نقشه کشی ، مجوز ادامه تحصیل در دوره های کاردانی آموزشکده های فنی – کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه های داخل و خارج از کشور را دارند. طول دوره ی تحصیل در مقطع کاردانی نقشه کشی معماری، ۲ تا ۳ سال می باشد. در طول نیمسال تحصیلی، هر واحد نظری در این رشته معادل ۱۶ ساعت، آزمایشگاهی ۳۲ ساعت و کارگاهی ۴۸ ساعت و هر واحد کارآموزی معادل ۱۲۰ ساعت می باشد. در ادامه یا تعداد واحدهای درسی این دوره آشنا شوید:
* دروس عمومی:۱۱ واحد
* دروس پایه:۱۳ واحد
* دروس اصلی:۲۶ واحد
* دروس تخصصی:۲۰ واحد
* دروس اختیاری:۲ واحد
زمینه های شغلی رشته معماری
فارغ التحصیلان رشته نقشه کشی ، مجوز فعالیت به عنوان نقشه کش نقشه های اجرایی معماری، نقشه کش کامپیوتری، کمک پژوهشگر معماری، کنترل کیفیت ساختمان، نقشه کش معماری داخلی، نقشه کش نقشه های سازه ای، دفاتر مهندسین مشاور و طراح مترو، نظارت بر امور زیبایی ساختمان را دارند.
بازار کار فارغ التحصیلان رشته معماری
دانش آموز رشته ی معماری برای فعالیت در شرکت هاي ساختمانی باید مدرک دیپلم خود را بگیرد و با نرم افزارهای مربوطه آشنا شود و یا برای این که بعنوان سرپرست کارگاه، فعاایت کنند باید پس از اخذ فوق دیپلم، در این زمینه تجربه هایی به دست آورد. دانشجویانی که در این رشته، مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را میگیرند می توانند علاوه بر کار کردن در زمینه های مذکور، بعنوان ناظر ساختمانی و طراح معماری به فعالیت بپردازند و در قالب استاد یا هیئت علمی دانشگاه در مقاطع بالاتر، کارهای اموزشی و پژوهشی را انجام دهند.
آینده تحصیلی و شغلی رشته معماری
> هنر جویان رشته معماری، مجوز ادامه تحصیل در دانشــگاههای داخل و خارج از کشور در مقاطع کاردانی، آموزشکده های فنی –کارشنـــــاســی و کارشناسی ارشد و دکترا را دارند.
> فارغ التحصیلان رشته نقشه کشی می توانند در شرکتهای ساختمانی بعنوان نقشه کش، کار کنند و یا تمام نقشه های فاز یک را به کمک رایانه ترسیم کنند.
> وزارت کار و سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور، وظیفه ی صدور گواهی مهارتی هنرجویان فارغ التحصیل را برعهده دارد و هنرجویان میتوانند در تمام دفاتر فنی و مهندسی ساختمان با استفاده از این گواهی بعنوان مجوز کار به فعالیت بپردازند.
> اگر دانشجویان رشته نقشه کشی در مدارج عالی و دانشگاهی، تحصیل کنند؛ میتوانند در زمینه ی طراحی و نظارت ساختمان ها و ابنیه بعنوان مهندس عمران یا معماری و اخذ پروانه اشتغال از سازمان مهندسی ساختمان کار کنند.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 10
- 4