رشته صنایع شیمیایی
در اثر ترکیب شیمی و مهندسی شیمی، رشته ی صنایع شیمیایی بوجود آمد و دانش آموختگان این رشته با ازمایشگاه های مربوط به مهندسی شیمی، علاوه برخواندن دروس نظری آشنایی پیدا می کنند که علم شیمی به عنوان زیربنای علوم مختلفی میباشد که از آن ها می توان به بیولوژی، داروسازی، پزشکی، بیوتکنولوژی، دندانپزشکی و رشته های متعدد مهندسی اشاره کرد.
صنایع شیمیایی به صنایعی اطلاق میشود که واکنش های شیمیایی در آن ها انجام می گیرد و دربرگیرنده ی طیف گسترده ای از صنایع نظیر داروسازی، الیاف مصنوعی، صنایع غذایی، پتروشیمی، مواد بهداشتی و آرایشی و صنایع تولید لوازم خانگی می باشد. در صنایع شیمیایی، فرایندهایی قابل انجام است که این فرآیندها نظیر تغيير و تبدیل های حاصل در مواد و برهم کنش ماده و انرژی می باشد. برای موفقیت آمیز بودن فرآیند کار بر روی مواد شیمیایی باید از ساختار و کیفیت ذرات تشکیل دهنده( اتم ها و مولکول های آن ها ) آگاهی داشته باشید.
دانش آموختگان رشته صنایع شیمیایی با دروس کارگاهی وآزمایشگاهی متعددی در هر هفته در هنرستانهای شیمیایی کار می کنند و مهارت بالایی از نظر کار عملی دارند و حتی مهارت این دانش آموزان، بیشتر از دانش آموختگان رشته های نظری و کارو دانش است. انگیزه ی ایجاد شده در دانش آموزان این رشته به علت کارعملی با رشته های دیگر، قابل قیاس نیست.
توانایی های عمومی مورد نیاز و قابل توصیه
یکی از توانایی های لازم برای ورود به رشته صنایع شیمیایی، داشتن مهارت در دروس ریاضی، فیزیك و شیمی می باشد.
رشته صنایع شیمیایی برای داوطلبانی که علاقه مند به تحقیق و مطالعه مستمر نیستند؛ مناسب نیست.
در رشته صنایع شیمیایی، تسلط بر زبان انگلیسی علاوه بر ریاضی و فیزیك از اهمیت به سزایی برخوردار است. همچنین دقت نظر دانشجوی این رشته باید به خاطر انجام آزمایشها در مقیاس بزرگ و كوچك، خوب باشد.
مشاغل رشته صنایع شیمیایی
فارغ التحصیلان رشته صنایع شیمیایی، مجوز کار در اماکنی همچون صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، رنگ، دارویی، مواد شوینده و سموم دفع آفات، صنایع شیمیایی معدنی اعم از سیمان، آهک، گچ و شیشه و صنایع غذایی مانند قند و شکر، مواد تخمیری، نوشابه ها، روغن نباتی و کنسروسازی و صنایع سلولزی مانند کاغذ، مقوا و چوب و صنایع فرآوری چرم و پوست، علوم هسته ای، تصفیه آب و پساب و ... را دارند.
کاربردهای صنایع شیمیایی
با توجه بوجود منابع انرژی با ارزش در کشور ما مثل نفت، گاز و مواد معدنی، بهتر است بدانید که صرفا داشتن این منابع، کافی نیست و کشوری میتواند ثروت و قدرت بیشتری را نسبت به بقیه کشورها به دست آورد که قادر به بهره برداری از این منابع بر پایه دانش کافی باشد.
برای دستیابی به فرآورده های نفتی مختلف نظیر تولید فلزات و آلیاژهای مختلف، سنتز ترکیبات آلی مختلف، تهیه محصولات متنوع شیمی مانند اسیدها و بازها و نمکها، انواع رنگها ، تهیه کودهای شیمیایی متنوع، لعاب ها و سرامیک ها، تهیه روغن های نباتی، داروهای پزشکی و محصولات غذایی، تولید انواع پودرهای شوینده، صابون ها و شامپوها و دیگر مواد بهداشتی و آرایشی، انواع پلاستیک، لاستیک، چسب، الیاف مصنوعی، کائوچو، پلیمر، سوخت های اتومبیل و هواپیما باید فرآیند انجام کار خوبی را بر روی مواد اولیه داشته باشید؛ به اینصورت که از اطلاعات کافی درخصوص ساختار و کیفیت ذرات تشکیل دهنده یا همان اتم ها و مولکول های آنها برخوردار باشید. بنابراین برای به دست آوردن این اطلاعات باید با دانش صنایع شیمیایی اشنا باشید.
صنایع شیمیایی در تولید زمینه های لازم برای پیشرفت های بزرگ، نقش مهمی دارد و یکی از منابع مهم اشتغال در کشور ما به سبب گستردگی اش به شمار می رود. از این رو رشته صنایع شیمیایی توسط وزارت اموزش و پرورش تأسیس شده است و آينده شغلی هنرجویان این رشته براساس وجود صنایع بسیار عظیم شیمیایی در کشور، بسیار روشن است.
لیست دروس رشته صنایع شیمیایی
> پایه ۱۰:
از دروس پایه دهم رشته صنایع شیمیایی می توان به دینی۱، عربی۱، فارسی۱، زبان۱، تربیت بدنی۱، ریاضی۱، جغرافیا عمومی باستان شناسی ، عملیات آزمایشگاهی درصنایع شیمیایی، عملیات دستگاه ها در صنایع شیمیایی، نقشه کشی فنی رایانه ای، دانش فنی پایه، الزامات محیط کار و فیزیک اشاره کرد.
> پایه ۱۱:
دروس پایه یازدهم رشته صنایع شیمیایی نظیر دینی ۲، عربی ۲، فارسی ۲، زبان ۲، تربیت بدنی ۲، ریاضی ۲، انسان و محیط زیست ، سرویس نگهداری تجهیزات صنایع شیمیایی، علوم اجتماعی، هنر تفکر و سواد رسانه ای، مدیریت تولید، کاربرد فناوری های نوین، کارگاه نوآوری و کارآفرینی، تاریخ معاصر، آمادگی دفاعی، شیمی و کنترل فرآیند شیمیایی می باشد.
> پایه ۱۲:
در پایه دوازدهم رشته صنایع شیمیایی، دروسی همچون دینی۳، عربی۳، فارسی، ریاصی، عملیات کنترل کیفیت و صنایع شیمیایی، سلامت و بهداشت مدیریت خانواده و سبک زندگی، دانش فنی تخصصی، عملیات در سایت کارخانه های صنایع شیمیایی، کار اموزی و اخلاق حرفه ای تدریس میشود.
زمینه های شغلی رشته صنایع شیمیایی
برای فارغ التحصیلان رشته صنایع شیمیایی، زمینه های شغلی زیر مهیا شده است:
- کارخانجات پالایش گاز
- کارخانجات صنایع پلیمر
- کارخانجات پتروشیمی
- متصدی آزمایشگاه های شیمی
- متصدی خط تولید مواد پاک کننده
- آبکاری فلزات به روشهای مختلف
- تصفیه آب مورد نیاز صنایع شیمیایی
- کارخانجات تولید کننده مواد شوینده و پاک کننده و ......
موقعیت شغلی رشته صنایع شیمیایی
مهم ترین و بزرگترین صنعت در کشور ما، صنعت نفت و گاز و پتروشیمی می باشد؛ از این رو فارغ التحصیلان رشته صنایع شیمیایی، مجوز فعالیت در این صنعت را دارند. قابلیت های رشته صنایع شیمیایی، بسیار زیاد است و فارغ التحصیلان آن علاوه بر فعالیت در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، مجوز کار در اماکنی همچون کارخانه های ساخت لاستیک، روغن ماشین، پلاستیک، تولید مواد دارویی، غذایی، بهداشتی و همچنین شرکتهای تصفیه آب و فاضلاب و ... را دارند. البته در صنایع برتر کشور، برای کسب بهترین موقعیت های شغلی، رقابت زیاد است. بنابراین فارغ التحصیلانی میتوانند سریعتر به بازار کار، وارد شوند که دارای دانش، مهارت و تخصص خوب باشند.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 14
- 6