رشته تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک به هر نوع خرید، فروش و تبادل کالا، خدمات و یا اطلاعات از طریق شبکه های رایانه ای یا انجام مبادلات تجاری در یک قالب الکترونیکی اطلاق می شود. تجارت الکترونیک، معاملات تجاری را با استفاده از شبکه های رایانه ای، ساده می کند و موجب تسریع در آن میشود. تجارت الکترونیک که با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات صورت می گیرد ، هرگونه تجارت و تعامل مدیریتی را شامل میشود.
درواقع یکی از شاخه های رشته فناوری اطلاعات، رشته تجارت الکترونیک میباشد که در دانشگاه ها از مقطع کارشناسی ارشد به بعد، ارائه می شود. البته این رشته در تمامی دنیا، از گرایش های مدیریت و بازاریابی محسوب میشود و رشته تجارت الکترونیک، ارتباط بیشتری با رشته های مدیریت و بازاریابی دارد و منطقی تر بنظر میرسد ولی به هر صورت، فناوری اطلاعات و ارتباطات، پیش زمینه و پایه این رشته در ایران می باشد. در این رشته، تجارت الکترونیک از مباحث مهم به شمار میرود و بسیاری از دانشجویان و علاقه مندان به این زمینه را پرورش می دهد.
هدف از گرایش تجارت الکترونیک
دوره ارشد تجارت الکترونیکی با اهدافی ازجمله مهارت در طراحی و تولید سیستم های مالتی مدیا برای توزیع در سطح شبکه، ارائه درکی مناسب از فناوری های مرتبط با شبکه های کامپیوتری و آگاهی از ابزارها و روش های موردنیاز برای تغيير وظایف تجارتی و مدیریتی از طریق انجام معاملات به صورت الکترونیکی بوجود آمد. این دوره قصد دارد که برای بهره برداری دانشجویان از پتانسیل عظیم بازاریابی در شبکه های رایانه ای، فارغ التحصیلانی با دانش فنی، مهارتهای خلاق و توانایی تجاری تربیت کند.
قابلیت های رشته تجارت الکترونیک
فارغ التحصیل رشته تجارت الکترونیک، مهارت هایی را در زمینه های مختلف و در ارتباط با این رشته کسب می نمایند. در ادامه با این مهارت ها اشنا شوید:
>> فارغ التحصیلان رشته تجارت الکترونیک در مقطع کارشناسی ارشد، در زمینه بازاریابی دیجیتال از قابلیت هایی نظیر دانش، مهارت فنی و تجاری برخوردارند و می توانند در شبکه های رایانه ای، کارهای خلاق تجاری انجام دهند.
>> همچنین آن ها قادر به راه اندازی سیستم جامعی بر اساس فناوری اطلاعات هستند.
>> فارغ التحصیل رشته تجارت الکترونیک به خوبی با بازار کار، اشنا است و قادر به پیش بینی آن در صورت لزوم میباشد و علاوهبراین آشنا به عرضه و تقاضا و زنجیره های تجاری است.
>> دانشجوی رشته تجارت الکترونیک می تواند سیستم های اطلاعات هوشمند را به خوبی راه اندازی کند.
انواع تجارت الکترونیک
انواع تجارت الکترونیک، متشکل از دسته های زیر میباشد :
>> نوع مصرف کننده به مصرف کننده:
مانند وب سایت ها و برنامه هایی که مردم در این سایت ها کالاها را با یک دیگر، خرید و فروش می کنند.
>> نوع تجارت به تجارت:
مثلا صاحبان کسب و کارهای دو شرکت مختلف در نوع تجارت به تجارت با هم به تبادل می پردازند.
>> نوع تجارت به مصرف کننده:
نوع تجارت به مصرف کننده، همان وب سایت های اینترنتی فروش محصولات و آنلاین شاپ ها هستند.
>> نوع مصرف کننده به تجارت:
برخی از افراد در نوع مصرف کننده به تجارت، یک پروژه را بر روی اینترنت می گذارند یا آن را به شرکتهای مختلف می دهند. شرکت هایی که بر این اساس، آن برنامه یا پروژه را انجام می دهند؛ پس از برقراری تماس با مصرف کننده، بر روی قیمت با یک دیگر توافق می کنند.
بازار کار تجارت الکترونیک در ایران
پس از این که در سالهای اخیر، شبکه های اجتماعی روی کار آمدند؛ فروشگاه های فیزیکی و شرکتهای زیادی، اقدام به افزایش فروش محصولات و خدمات خود از طریق کانال های ارتباطی ایجاد شده در این شبکه های آنلاین نموده اند. به بیان دیگر، بازار جدیدی از مشتریان پیشین با ترکیب تجارت سنتی و ابزارهای الکترونیک بوجود آمد و آن ها برای جذب مشتریان جدید، خدمات خود را در دنیای آنلاین عرضه کردند.
همچنین کسب و کارهای نوپا و استارت آپ های زیادی، با قرار دادن بنیان کار و فعالیتشان بر روی تجارت آنلاین، علاوه بر صرف زمان و هزینه کم تر، دستاوردها، کالا و خدمات خود را با وسعت بیشتری معرفی کرده اند و در زمینه معرفی خود به عنوان تامین کننده نیاز روز بازار، گام بلندی را برداشته اند.
مزایای استفاده از تجارت الکترونیک
مزایای استفاده از تجارت الکترونیک عبارتند از:
- در دنیای امروزی برای دسترسی به لیستی از فروشگاه های متنوع و پر طرفدار باید صرفا محصول موردنظر خود را در شبکه های اجتماعی و اینترنت جست و جو کنید.
- هر کدام از این فروشگاه ها تنوع کالایی زیادی دارند؛ به همین خاطر صرفه جویی در زمان ، راحتی و تنوع زیاد، از مهم ترین مزیت های استفاده از این نوع تجارت به شمار می رود.
- شما میتوانید نظر افرادی که این محصول را از این سایت اینترنتی یا فروشگاه آنلاین، پیش از شما خریده اند در قسمت نظرات کاربران ببینید و درصورت عدم رضایت کاربران از این محصول، دلایل مخالفت آن ها با خریدش را بدانید.
معایب استفاده از تجارت الکترونیک
* امنیت پائین تجارت الکترونیک، از مهم ترین معایب تجارت الکتر ونیکی به شمار می رود. باتوجه به معتبر بودن بسیاری از این سایت های اینترنتی یا فروشگاه های آنلاین، باز هم تعدادی از آن ها موجب به خطر انداختن حریم خصوصی و امنیت کاربران میشوند.
* شما حتما باید به نماد الکترونیکی وب سایت مربوطه پیش از این که محصولتان را بخرید و از درگاه بانکی معتبر استفاده کنید؛ توجه داشته باشید.
* دیر رسیدن محصول به دست شما از دیگر معایب استفاده از تجارت الکترونیک محسوب میشود و شما حتماً باید برای استفاده از این سبک جدید تجارتی به اینترنت دسترسی داشته باشید.
فرصت های شغلی رشته تجارت الکترونیک
فارغ التحصیلان گرایش تجارت الکترونیکی رشته مهندسی فناوری اطلاعات، مجوز فعالیت در بخشهای زیر را براساس دانش، تخصص و مهارتهایشان دارند:
- کارشناس مطالعه، بررسی و امکان سنجی طرحهای تجارت الکترونیکی و کسب و کار الکترونیکی
- طراح و کارشناس راه حلهای تجارت الکترونیکی برای بنگاهها
- طراح و تحلیلگر راهحلهای بازارهای الکترونیکی و فروشگاهای الکترونیکی
- معمار ایجاد بسترهای موردنیاز کسب و کار الکترونیکی در سازمانها
- معمار ایجاد خدمات الکترونیکی در بنگاهها و سازمان
- کارشناس جمع آوری، سازمان دهی، طبقه بندی اطلاعات تجاری
- کارشناس ایجاد و نگهداری نرم افزارهای پرداخت الکترونیکی و بانکداری الکترونیکی
- کارشناس پشتیبانی شرکتهای پرداخت اینترنتی و پایانههای فروش
- کارشناس پشتیبانی شرکتهای بیمه الکترونیکی و بانکداری الکترونیکی
- کارشناس خدمات ارزش افزوده اپراتورهای تلفن همراه
- کارشناس تحلیل و طراحی پایگاه های داده، انبارهای داده تجاری و بازاریابی الکترونیکی
- تحلیلگر منابع سازمانی جهت اجرای پروژه های تجارت در سازمانها
- مشاور فناوری اطلاعات مدیران ارشد
- مشاور فناوری اطلاعات شرکتهای بازرگانی، توزیع و فروش
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 10
- 3