رشته مدیریت صنعتی
مسئولیت های رشته مدیریت صنعتی، زیاد است به این دلیل که وظیفه ی اداره کلیه فرآیندهای تولیدی مختلف در یک شرکت، نظیر نظارت کارکنان برای انجام کارها تا تجهیزات یک کارخانه را بر عهده دارد. این متخصصان باید توانایی انجام مسئولیت های مختلف را داشته باشند و درواقع پتانسیل چند وظیفه ای داشته باشند. آن ها باید توانایی برخورد با افراد در سطوحی نظیر مشتری، مقامات بالاتر، اعضای تیم را داشته باشند و همراه با توانایی سازمان دهی، ایجاد استراتژی ها و برنامه هایی برای دستیابی به نتایج سودآور، مهارت های ارتباطی خوبی را ایجاب کنند.
تاریخچه مدیریت صنعتی
رشته مدیریت صنعتی و مفاهیم آن تا پیش از صنعتی شدن دنیا و انقلاب صنعتی از اهمیت به سزایی برخوردار نبود. با وقوع انقلاب صنعتی در قرن هجدهم و نوزدهم میلادی، دانش مدیریت صنعتی، نظر صنایع بزرگ و نظریه پردازان را به خود جلب کرد. نخستین کوشش ها در جهت علمی شدن مدیریت در صنایع در آمریکا صورت گرفت و در سال ۱۸۸۱ میلادی، تیلور( پدر علم مدیریت) اندیشه هایش را در زمینه مدیریت توسعه داد.
در سال ۱۳۳۴ هجری شمسی دانشکده مدیریت در ایران، تحت عنوان مؤسسه علوم اداری به موجب عقد قرارداد بین دانشگاه تهران و دانشگاه کالیفرنیای جنوبی تأسیس شد و به این منظور راه اندازی شد تا مدیرانی را در دانشکده حقوق دانشگاه تهران برای اداره سازمان های دولتی و خصوصی، تربیت کند و به این ترتیب با همکاری گروهی از اساتید آمریکایی فعالیت خود را آغاز کرد.
این دانشکده پس از گذشت چندین سال، مستقل شد و بر اساس مصوبه شورای دانشگاه تهران در تاریخ دی ماه سال ۱۳۷۸ و سپس براساس مصوبه شورای گسترش اموزش عالی در تیر ماه ۱۳۷۹، نام دانشکده علوم اداری و مدیریت بازرگانی به« دانشکده مدیریت» دانشگاه تهران تغيير کرد. از سال ۱۳۷۶ گروه رشته مدیریت صنعتی در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران راه اندازی شد و فعالیت خود را شروع کرد. این رشته با گذشت زمان در کشور، توسعه پیدا کرد و در دانشگاه های مختلف تدریس میشود.
رشته مدیریت صنعتی برای چه کسانی مناسب است؟
اولین ویژگی برای این که یک رشته را انتخاب کنید؛ علاقه داشتن به آن رشته میباشد که چنین قاعده ای برای رشته مدیریت صنعتی وجود ندارد. دانشجویان رشته مدیریت صنعتی باید علم به روزی داشته باشند و همواره در زمینه صنایع، دارای اطلاعات روزآمد و فراوانی باشند. آنها باید منابع مرتبط را علاوه بر واحدهای درسی، در نظر بگیرند و آن ها را مطالعه کنند. آنها اکثر اوقات کاری خود را برای منابع انسانی و کارگران صرف می کنند؛ از این رو آن ها باید از روابط عمومی بالا و برخورد مناسب برخوردار باشند.
در ابتدا کارشناس مدیریت صنعتی باید آشنا به اصول روانشناسی کار باشد و توانایی انگیزه دادن به کارگران را داشته باشد. کارشناسان مدیریت صنعتی برای موفق شدن در کارشان باید دانش زبان انگلیسی، مهارت های ICDL و کار با نرم افزارهای مختص شاخه های مدیریت را داشته باشند. جایگاه آمار و ریاضیات در این رشته بسیار مهم است.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
فازغ التحصیلان مقطع کارشناسی مدیریت صنعتی برای ادامه تحصیل در گرایش های رشته مدیریت صنعتی باید در آزمون کارشناسی ارشد شرکت کنند و پس از قبولی، رشته مدیریت صنعتی را انتخاب کنند. از گرایش های رشته مدیریت صنعتی می توان به مدیریت زنجیره تامین، تولید و عملیات، مدیریت عملکرد، مدیریت کیفیت و بهره وری، مدیریت پروژه و تحقیق در عملیات اشاره کرد.
همچنین دانش آموختگان کارشناسی مدیریت صنعتی برای ادامه تحصیل در یکی از گرایش های مجموعه مدیریت نظیر بازاریابی جهانگردی، برنامه ریزی توسعه جهانگردی، مدیریت بازرگانی( همه گرایش ها)، مدیریت فناوری اطلاعات( همه گرایش ها)، مدیریت دولتی( همه گرایش ها)، کارافرینی( همه گرایش ها)، مدیریت تکنولوژی( همه گرایش ها)، مالی( همه گرایش ها)، مدیریت حمل و نقل دریایی بین قاره ای، مدیریت منابع انسانی( همه گرایش ها)، مدیریت بازرگانی دریایی، مدیریت امور شهری، مدیریت اجرایی( با ۲ گرایش)، مدیریت کسب و کار ( همه گرایش ها) باید در ازمون کارشناسی ارشد شرکت کنند.
وظایف مدیران صنعتی
وظایف مدیران صنعتی، بسیار زیاد است. آن ها باید علاوه بر این که در یک کارخانه یا کارخانه پردازش بر کل تیم تولیدی نظارت می کنند، از بابت رفع تجهیزات برآورده های موردنیاز و فعالیت کارمندان بطور کارامد، اطمینان حاصل کنند.
مدیران صنعتی، نظاره گر بر تولید کارخانه یا کارخانه تولید می باشند. این نظارت شامل اطمینان از ایمنی کار کردن کارکنان و عملکرد درست همه تجهیزات می باشد. باتوجه به مسئولیت های زیاد مدیران صنعتی، بنابراین آن ها باید توانایی انجام وظایفشان را را به خوبی داشته باشند و همچنین بتوانند با دیگران به خوبی ارتباط برقرار کنند و روش برنامه ریزی و سازمان دهی استراتژیک را بدانند. مدیران صنعتی با اثبات خود در درون یک شرکت میتوانند مقام های بالاتری را در آن شرکت به دست بیاورند.
یک مدیر صنعتی باید از بابت تجهیزات و کارمندانش برای تولید بموقع محصول، اطمینان حاصل کند. وظیفه ی آن ها ارائه روش هاییست که به این فرآیند کمک می کند تا شرکت محصولات با کیفیتی را تولید کند.
فرصت های شغلی برای رشته مدیریت صنعتی
شرکت های فنی و مهندسی به عنوان بهترین جایگاه شغلی برای این مهندسین محسوب میشود. کارخانه ها به جذب مدیران صنعتی در زمینه های خودروسازی، کارخانجات دارویی، تولید مواد پلاستیکی، نساجی، چاپ و الکترونیک و ….. تمایل دارند. یک مدیر صنعتی، مجوز فعالیت در زمینه هایی همچون کارشناس بیمه، مدیر روابط عمومی، کارشناس گمرک، مدیریت واحد های صنعتی، مدیریت و برنامه ریزی و کنترل موجودی ها، مدیریت کارشناسی کنترل کیفیت، مدیریت و کنترل پروژه، کارشناس یا مدیر آموزش، کارآفرینی، تحلیل مالی و اقتصادی فرآیند پروژه ها، حسابدار، کارشناس تحقیقات بازار، کارمند بانک را دارد.
ضرورت و اهمیت رشته مدیریت صنعتی
با نکات زیر برای ضرورت و اهمیت دوره کارشناسی رشته مدیریت صنعتی آشنا شوید:
>> عدم وجود اصول مدیریت و یا عدم رعایت این اصول در بسیاری از موسسات بازرگانی و تولیدی باعث آشفتگی و نابسامانی شده است.
>> آموزش صحیح مدیریت در بهبود کلی جامعه، تأثير به سزایی دارد.
بازار کار و آینده شغلی رشته مدیریت صنعتی در ایران
با توجه به راه اندازی کسب و کارهای صنعتی و صنعتی شدن جوامع، مدیران صنعتی دارای بستر شغلی مناسبی می باشند. هدف دولت از پرورش مدیران این نیست که تعداد مدیر در کشور، افزایش یابد بلکه قصد دارد هر فرد از استقلال فکری در حوزه کاری برخوردار شود و برای رفع مشکلاتش بهترین تصمیم را بگیرد.
دانشجویان کارشناسی پس از اتمام تحصیلاتشان، در جایگاه شغلی مدیر قرار نمی گیرند بلکه مسئولیت های بیشتری با کسب تجربیات بیشتر به آن ها محول می شود. این فارغ التحصیلان، مجوز فعالیت در قسمت های گوناگونی را دارند که از آن ها می توان به قسمت های کنترل کیفیت، مرغوبیت کالا، مدیریت تولید، بخش تجزیه و تحلیل کمّی مسائل تولیدی و صنعتی اشاره کرد.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 13
- 5