دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۴۰۰۳۲

همه چیز درباره ی رشته رادیولوژی و گرایشهای آن

رشته رادیولوژی,معرفی رشته رادیولوژی,بازار کار رشته رادیولوژیامکان ادامه تحصیل در رشته رادیولوژی در مقاطع بالاتر وجود دارد
یکی از پرطرفدارترین رشته های دبیرستان به نام رادیولوژی یا تکنولوژی پرتوشناسی میباشد که دانش آموزان به آن علاقه دارند و برای تحصیلات دانشگاهی خود، آنرا انتخاب می کنند. در این مطلب از سرپوش با رشته رادیولوژی بیشتر آشنا می شوید.

رشته رادیولوژی

انسان با گسترش علم رادیولوژی، توانایی راهیابی به اعماق بدن و اجزای آن را کشف کرد. با پیشرفت سریع علم رادیولوژی در سالهای گذشته، پزشکان توانستند بیماریها و اجزای درون بدن را تشخیص دهند. از این رو باید اموزش هایی به افراد متخصص در رشته تکنولوژی پرتوشناسی داده شود.

دانشجویان رشته رادیولوژی باید پس از خواندن دروس پایه ای ازجمله فیزیک آناتومی و فیزیولوژی، اقدام به یادگیری دروس تخصصی تصویربرداری پزشکی کنند. همچنین باید اشنا به دستگاههای تصویربرداری و نحوه کار با آن ها باشند و کاردانی تصویربرداری را در طول دو سال دریافت کنند. اگر فرد مسئول اموزش مناسب به مدرسه باشد؛ احتمال آسیب رساندن به بیمار در اثر پرتوگیری و عدم تهیه تصویر مناسب وجود دارد. در نتیجه دکتر رادیولوژیست، قادر به تشخیص درست بیماری فرد و یا درمان نیست. انواع گوناگونی از تصویربرداری ها وجود دارد که برخی از آن ها مانند تصویربرداری از دست و پا و انگشتان، تصویر برداری از سیستم گوارش و عروق و ادرار میباشد که نیازمند دانش ویژه ای است. همچنین این افراد یاد می گیرند که با دستگاههای M.R.I و C.P کار کنند.

هدف رشته رادیولوژی

با استفاده از اشعه ایکس و امواج پرتو های مختلف در رشته رادیولوژی به درمان و تشخیص های متنوع می پردازند. رشته رادیولوژی قصد دارد متخصصانی را تربیت کند که علاوه بر آشنایی با دستگاه های تصویر‌برداری پزشکی، قادر به فعالیت در زمینه های پزشکی باشند.

توانایی های موردنیاز برای ورود به رشته رادیولوژی

کارشناس تکنولوژی پرتوشناسی، مجوز فعالیت در اماکنی همچون مراکز پرتودرمانی، مراکز رادیولوژی و بیمارستان ها را دارد و با بیماران در ارتباط هستند که گاهی اوقات این بیماران، سالم هستند یا مبتلا به مشکل خاصی هستند؛ از این رو یک رادیولوژیست باید صبور باشد تا بیمار، احساس ناخوشایندی نداشته باشد.

دروس رشته رادیولوژی,رشته رادیولوژی,هدف رشته رادیولوژیدر رشته رادیولوژی هم با استفاده از اشعه ایکس و امواج پرتو های مختلف به درمان میپردازد

دانشجویان این رشته باید پس از یادگیری دروس تئوری در دانشگاه، آن ها را در بازار کار به صورت عملی انجام دهند. در این رشته، اهمیت دروس ریاضی و فیزیک بگونه ایست که بیشتر مسئولان بر این باورند که افراد باید از طریق رشته ریاضی فیزیک به رشته رادیولوژی وارد شوند تا خطرات جبران ناپذیری در انجام عملیات تصویر‌برداری پیش نیاید.

روش های تصویربرداری در رادیولوژی

تخصص یافتن در به کارگیری امکانات و وسایل تصویربرداری پزشکی، از رسالت های مهم رشته رادیولوژی به شمار می رود. لذا نحوه استفاده درست از این وسایل در دوران کاردانی به آنها آموزش داده می شود. تصویربرداری پزشکی در رشته تکنولوژی پرتوشناسی به سه روش، قابل انجام است که عبارتند از:

- روش تصویربرداری پزشکی یونیزان( ماموگرافی و رادیوگرافی)

- روش تصویر‌برداری پرتوی غیریونیزان( سونوگرافی و ام آر آی MRI)

- روش های تصویر‌برداری پزشکی هسته ای

وظایف تکنسین رادیولوژی

افراد در هر رشته ای تحصیل کنند باید وظایف اصلی خود را برای خدمت به جامعه انجام دهند. دانشجویان رشته رادیولوژی و تکنسین های رادیولوژی وظایف مختلفی را بر عهده دارند که در ادامه با آن ها اشنا میشوید:

> دانشجویان رشته رادیولوژی باید بتوانند دستگاه ها و وسایل تصویر‌برداری پزشکی را آماده کنند.

> دانشجویان رشته رادیولوژی موظفند که تجهیزات مربوط به دستگاه رادیوگرافی را تنظیم و نگهداری کنند.

> از دیگر وظایف دانشجویان رشته رادیولوژی می توان به مراقبت از بیماران در هنگام تصویر‌برداری دربرابر اشعه ایکس اشاره کرد.

> فارغ التحصیلان باید بتوانند براساس تشخیص پزشک معالج ، از قسمت های مختلف بدن بیمار بطور دقیق، عکس برداری کنند.

> دانشجویان این رشته باید قادر به تشخیص وضعیت بیماران و رادیوگرافی باشند.

> فارغ التحصیلان موظفند که بعد از تصویر‌برداری، گزارشی را تهیه کنند.

دروس عمومی رشته کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی

دروس عمومی رشته پرتوشناسی، شامل مبانی نظری اسلام، انقلاب اسلامی، تاریخ و تمدن اسلامی، اخلاق اسلامی، آشنایی با منابع اسلامی، ادبیات فارسی، جمعیت و تنظیم خانواده، زبان عمومی، تربیت بدنی ۱ و ۲ می باشد.

معرفی رشته رادیولوژی,خطرات رشته رادیولوژی,درآمد رشته رادیولوژیدانشجویان رشته رادیولوژی اول از همه باید دروس فیزیک آناتومی و فیزیولوژی را بخواند

دروس اختصاصی رشته کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی

دروسی ازجمله فیزیک عمومی، ریاضیات عمومی، آناتومی ۱ و ۲ و ۳، فیزیولوژی، زبان تخصصی، ثبت و نمایش تصاویر در پزشکی، مدیریت بیمارستانی و رفتار سازمانی، کاربرد رایانه در تصویر برداری پزشکی، تضمین و کنترل کیفی روش های تصویر‌برداری پزشکی، روش های پرتو نگاری ۱ و ۲ و ۳، بیماری شناسی، فیزیک پرتوشناسی تشخیصی، زیست شناسی سلولی، روش های پرتونگاری اختصاصی، آسیب شناسی عمومی، حفاظت در برابر پرتوهای یونیزان در بخش های پرتو شناسی تشخیصی، دوزیمتری پرتوهای یونیزان، اصول فیزیکی سیستم های توموگرافی کامپیوتری، اصول فیزیکی سیستم های تصویربرداری MRI، رادیوبیولوژی، سمینار ۱ و ۲، کارآموزی ۱ و ۲ و ۳ و ۴، بهداشت عمومی، آمار، زیست شناسی سلولی، آشنایی با فناوری نوین اطلاعات، اخلاق حرفه ای، اصطلاحات پزشکی در رادیولوژی، فیزیک پرتو ها، مراقبت از بیمار در بخش تصویربرداری پزشکی، آشنایی با ساختمان و ویژگی های مواد کنتراست زا در تصویربرداری پزشکی، ارزیابی تصاویر پزشکی ۱، ارزیابی تصاویر پزشکی ۲، تصویر‌برداری با امواج فراصوتی در پزشکی، آناتومی مقطعی، تکنیک ها و جنبه های بالینی توموگرافی کامپیوتری،، تعمیرات و نگهداری مقدماتی دستگاه های رادیولوژی، از دروس اختصاصی رشته کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی محسوب میشود.

معرفی گرایش های مقطع کارشناسی ارشد رشته رادیولوژی

گرایش های مقطع کارشناسی ارشد رشته رادیولوژی شامل مهندسی پزشکی ( بیوالکتریک)، مهندسی پزشکی( زیست مواد)، اپیدمیولوژی، اقتصاد بهداشت، رشته انفورماتیک پزشکی، ارزیابی فناوری سلامت، رشته آمار زیستی، رشته علوم تشریحی، رشته فناوری اطلاعات سلامت، رشته فیزیک پزشکی، رشته نانوتکنولوژی پزشکی، تکنولوژی اموزشی در علوم پزشکی، فناوری تصویربرداری پزشکی، رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، رشته زیست فناوری پزشکی، ژورنالیسم پزشکی، رشته رفاه اجتماعی، آموزش پزشکی، مدیریت برنامه ریزی الکترونیکی در علوم پزشکی، تاریخ علوم پزشکی، رشته رادیوبیولوژی و حفاظت پرتویی می باشد.

فرصت های شغلی برای رادیولوژیست ها

از رشته رادیولوژی بعنوان رشته ای یاد میشود که دارای فرصت های شغلی فراوان است. این رشته دارای فرصت های شغلی خوبی در اکثر نقاط کشور به دلیل بیمارستان های دولتی و خصوصی می باشد. فارغ التحصیلان رشته تکنولوژی پرتوشناسی، مجوز فعالیت در مراکز تصویربرداری نظیر ایزوتوپ، رادیولوژی، MRI، سی‌تی اسکن را دارند. عده ای از رادیولوژیست ها میتوانند در دانشگاه های علوم پزشکی و سازمان های انرژی اتمی بعنوان بازرسین کار با اشعه ایکس فعالیت کنند. یک رادیولوژیست، فعالیت های دیگری انجام می دهد که شامل انجام رادیوگرافی براساس تکنیک های مربوط، انجام رادیوگرافی با ماده حاجب زیر نظر متخصص رادیولوژی، رعایت کلیه استاندارد ها به منظور حفاظت بیمار و متصدی رادیوگرافی، ظهور و ثبت کلیشه های رادیوگرافی، بایگانی و حفاظت عکس های رادیولوژی بر طبق استانداردها، کنترل حسن انجام رادیوگرافی است.

ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

فارغ التحصیلان می توانند در رشته رادیولوژی در مقاطع بالاتر، ادامه تحصیل دهند. آن ها میتوانند بعد از این که دوره کارشناسی خود را تمام کردند؛ در رشته های فیزیک پزشکی، مهندسی پزشکی، رادیوبیولوژی و حفاظت پرتوی، علوم تشریحی، فناوری تصویربرداری پزشکی، نانوتکنولوژی و زیست فناوری پزشکی در مقطع ارشد، ادامه تحصیل دهند. در حال حاضر ، مقطع دکتری تخصصی رادیولوژی در ایران وجود ندارد و اگر کسی قصد دارد که در زمینه ی رادیولوژی، متخصص شود باید وارد رشته پزشکی شود و البته بهتر است بدانید که برخی از رشته های مقطع ارشد، دارای مقطع دکتری می باشند.

امکان ادامه تحصیل در خارج از کشور

محبوبیت رشته های علوم پزشکی و پیراپزشکی در ایران و خارج از کشور، بسیار زیاد است. کشورهایی مانند آمریکا و کانادا برای رشته تکنولوژی پرتوشناسی، دانشکده های عالی پزشکی و گروه‌های برتر رادیولوژی دارند که بیانگر اهمیت این رشته می باشد.

اگر میخواهید در کشورهایی نظیر امریکا در رشته رادیولوژی در مقاطع بالاتر تحصیل کنید؛ باید رزومه قوی تحصیلی و سطح علمی بالایی داشته باشید؛ چون میزان رقابت در این رشته بسیار زیاد است.

مشکلات و خطرات رشته رادیولوژی

از خطرات کار رادیولوژی می توان به مواجهه و در معرض بودن مداوم انواع اشعه اشاره کرد. بنابراین پوشیدن لباس‌های مخصوص و شیوه صحیح کار با ابزار، یکی از آموزش ها و احتیاط های مهم یک کارشناس رادیولوژی می باشد. حتی با وجود پزشک یا پرستار بودن، موظف به رعایت نکات ایمنی هستید در غیر این صورت، احتمال ابتلا به انواع بیماریها وجود دارد.

یکی دیگر از معایب رشته رادیولوژی اینست که طبق تحقیقات جهانی پرتونگاری در آقایان بیشتر دیده شده است. اما تعداد این افراد آن قدر زیاد نیست که نگران کننده باشد. بهرحال توصیه می شود که هر شش ماه یکبار برای اطمینان بیشتر این کارشناسان بمنظور چکاب و بررسی هموگلوبین، شمارش پلاکت ها و گلبول های سفید خون به پزشک مراجعه کنند.

درآمد و حقوق رشته رادیولوژی

افراد رادیولوژیست، میزان درآمد مشخصی ندارد اما با توجه به اینکه چنین افرادی، مشغول به فعالیت در محل کار بیمارستان های دولتی یا خصوصی یا مرکز تصویر‌برداری خصوصی هستند؛ میزان درآمدهای آن ها براساس مهارت و سابقه کار یا سطح تحصیلات، متفاوت است.

رشته رادیولوژی چیست,رشته رادیولوژی,وظایف تکنسین رادیولوژی,حقوق رشته رادیولوژییکی خطرات کار رادیولوژی، مواجهه و در معرض بودن مداوم انواع اشعه است

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش