تاثیر سهیمه در پذیرش دانشگاه آزاد
آزمون ورودی مشترکی برای ورود به دانشگاه های سراسری و آزاد برگزار می شود که بعد از اعلام نتیجه نهایی ازمون به داوطلبان، مراحل در زمان انتخاب رشته، کاملاً مستقل از هم هستند.
شرایط انتخاب رشته دانشگاه آزاد برای داوطلبان آزمون سراسری، خاص می باشد. باتوجه به ادغام آزمون ورود به دانشگاه های سراسری و دانشگاه آزاد با یکدیگر، بر اساس همان رتبه آزمون سراسری می توان نسبت به انتخاب رشته دانشگاه ازاد اقدام کرد. به این ترتیب که داوطلبان میتوانند در انتخاب رشته دانشگاه آزاد، بعد از دریافت نتایج اولیه آزمون سراسری نیز شرکت نمایند.
دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد، هر ساله به بیان سهمیه های مؤثر در انتخاب رشته دانشگاه آزاد می پردازد و داوطلبان از شرایط، ضوابط و میزان تأثير هر یک از آنها مطلع می شوند تا در هنگام ثبت نام، نوع سهمیه خود را مشخص کرده و پس از این که نوع سهمیه توسط ارگان مربوطه تأیید شد، در گروه مربوط به سهمیه خود قرار می گیرند و به مقایسه ی آن ها با افراد گروه می پرازند. داوطلبان دانشگاه آزاد می توانند از هر چهار سهمیه عادی، سهمیه ایثارگرا، سهمیه بسیج فعال و سهمیه خانواده شهدا استفاده کنند.
تاثیر تراز و رتبه در انتخاب رشته دانشگاه آزاد
تراز یا رتبه کشوری برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد در نظر گرفته میشود و در انتخاب رشته این دانشگاه، رتبه در سهمیه داوطلبان هیچ اثری ندارد. سهمیه داوطلبان در مفهوم تراز و رتبه کشوری لحاظ نمی شود و به مقایسه ی همه داوطلبان در یک ظرف می پردازند. رتبه کل آزمون به عنوان تراز در کارنامه کنکور سراسری محسوب میشود.
انواع سهمیه ها در انتخاب رشته دانشگاه آزاد
۱. تاثیر سهمیه مناطق در انتخاب رشته دانشگاه آزاد:
> سهمیه عادی از سال ۹۸ حذف شد و سهمیه مناطق به دانشگاه آزاد اضافه گردید؛ به همین خاطر، در زمان انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد بجای این که معیار پذیرش دانشجویان، تراز باشد؛ از رتبه استفاده کردند و پذیرش داوطلبان در هر زیر گروه، براساس رتبه در سهمیه بود.
> در انتخاب رشته دانشگاه آزاد ۱۴۰۱ نحوه تقسیم بندی سهمیه مناطق به این صورت است که هر یک از شهرهای استان های مختلف کشور، متشکل از سه منطقه یک، دو یا سه براساس کیفیت و دسترسی به امکانات آموزشی میباشد و هر گروه به رقابت با هم مشغولند.
> داوطلبانی که قصد دارند از سهمیه مناطق، استفاده کنند؛ با داشتن یکی از ملاک های زیر در گروه سهمیه های منطقه یک، دو و سه قرار می گیرند.
۱. برای داوطلبان مقطع نظام جدید ترمی/ سالی واحدی، محـل دریافت مـدرک تحصیلی دو سال آخر دبیرستان و دوره پیش دانشگاهی.
۲. برای داوطلبان مقطع نظام قدیم، محـل دریافت مدرک تحصیلی سه سال آخر دبیرستان یا هنرستان.
۳. کلیه داوطلبان معلول( در صوررت تائید سازمان بهزیستی) می توانند از سهمیه منطقه سه برخوردار شوند.
داوطلبانی که تحصیلات خود را در خارج از کشـور، حداقل بمدت دو سال از سه سال آخر گذارنده باشند؛ مجوز استفاده از سهمیه منطقه سه را دارند.
۲. سهمیه ایثارگران در کنکور دانشگاه آزاد:
سهمیه ایثارگران در انتخاب رشته دانشگاه آزاد، از سهمیه های مؤثر محسوب میشود و داوطلبانی که تمایل به استفاده از این سهمیه در زمان انتخاب رشته خود دارند؛ باید دارای شرایطی باشند. در ادامه با شرایط استفاده و نحوه تأثير سهمیه ایثارگران در انتخاب رشته دانشگاه آزاد آشنا شوید:
سهمیه ایثارگران ۲۵ درصد ظرفیت:فرزند و همسر شهدا و مفقودالاثر، آزادگان و همسر و فرزندان آن ها، جانبازان ۲۵ درصد و همسر و فرزندان آن ها می توانند از ۲۵ درصد ظرفیت هر کد رشته محل استفاده کنند.
سهمیه ایثارگران ۵ درصد ظرفیت:۵ درصد از ظرفیت هر کد رشته محل، شامل حال جانبازان زیر ۲۵ درصد و همسر و فرزندانشان و همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل ۶ ماه حضور در جبهه میشود.
داوطلبانی که میخواهند در کنکور دانشگاه آزاد از سهمیه ایثارگران برخوردار شوند، باید قادر به کسب ۷۰ درصد تراز آخرین نفر قبولی در سهمیه عادی باشند.
۳. تاثیر سهمیه رزمندگان در انتخاب رشته دانشگاه آزاد:
کسانی که می توانند از سهمیه خانواده شهدا در کنکور سراسری استفاده کنند؛ نظیر پدر، مادر، خواهر و برادر شهید هستند که تابع ضوابط مربوط به سهمیه خانواده شهدا می باشند. شباهت این سهمیه با سهمیه مناطق، در ظرفیت و نحوه عملکرد آن می باشد.
رزمندگانی که در جبهه های جنگ، حداقل بمدت ۶ ماه حضور داشتند؛ قادر به استفاده از سـهمیه رزمندگان هستند. این سهمیه نیز تابع ضوابط خاصی، همانند سهمیه ایثارگران است. یکی از ضوابط تعیین شده ای که با استقاده از آن می توان از این سهمیه در گزینش رشته محل موردنظر خود استفاده کرد؛ کسب ۷۵ درصد نمره آخرین فرد قبول در سهمیه آزاد می باشد.
۴. تاثیر سهمیه بسیج فعال در انتخاب رشته دانشگاه آزاد:
از دیگر سهمیه های موثر در انتخاب رشته دانشگاه آزاد می توان به سهمیه بسیج فعال اشاره کرد. برای قبولی در رشته های پزشکی و غیر پزشکی، شرایط استفاده از سهمیه بسیج فعال عبارتست از:
>> رشته های غیر پزشکی:
چنانچه داوطلبان بعنوان بسیج فعال بمدت یک سال، فعالیت داشته باشند، در صورتی می توانند در رشته موردنظر پذیرفته شود که ۹۰ درصد تراز آخرین فرد پذیرفته شده در سهمیه عادی را کسب کنند.
>> رشته های پزشکی:
داوطلبان به منظور استفاده از سهمیه بسیج فعال برای قبولی در شاخه های پزشکی باید حداقل ۹۵ درصد تراز آخرین فرد پذیرفته شده در سهمیه عادی، را کسب کنند.
تفاوت سیستم آموزشی پاره وقت و تمام وقت در انتخاب رشته دانشگاه آزاد
دانشجویان رشته های تحصیلی در سیستم آموزشی پاره وقت در انتخاب رشته دانشگاه آزاد به دلایلی قادر به گذراندن زمان زیاد در دانشگاه نیستند. از این رو دانشجویان، براساس راهنمای انتخاب رشته دانشگاه آزاد می توانند در این رشته ها بمدت ۸ سال تحصیل کنند. رشته های غیر پزشکی به رشته های بدون ازمون و پاره وقت دانشگاه آزاد می گویند. همچنین کلاس های مربوط به رشته های پاره وقت دانشگاه آزاد باتوجه به راهنمای دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد در نوبت عصر برگزار می شود و اگر به حدنصاب اموزشی نرسید بهمراه رشته های سیستم آموزشی تمام وقت دانشگاه آزاد برگزار خواهد شد.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 19
- 4