تخلفات کنکور سراسری
تخلفات کنکور، از مهم ترین موارد مرتبط با کنکور سراسری به شمار میرود که تمامی داوطلبان این ازمون باید نسبت به آن مطلع باشند، به این دلیل که ممکن است فردی بطور ناخواسته و بدون آگاهی از تخلفات کنکور، مرتکب یکی از موارد تخلف شود که در این صورت، مشکلات جبران ناپذیری برای او بوجود می آید. تخلفات کنکور، دارای دامنه گسترده ای می باشند و به کارهایی گفته میشود که پیش از برگزاری کنکور و پس از آن مرتکب شوید. بنابراین باید شناخت کامل و دقیقی از آنها داشته باشید.
البته این موارد ضمن برگزاری ازمون به صورت شفاهی توسط برگزار کنندگان جلسه اعلام می گردد، اما از آن جایی که شرکت کنندگان، قبل و حین کنکور، استرس دارند بهتر است که با چنین مواردی قبل از برگزاری ازمون آشنایی پیدا کنند.
موارد تخلفات و جرایم در آزمون های سراسری
سازمان های مربوطه بر اساس قانون مصوب، موارد تخلف و جرایم ازمون های سراسری را در حوزه ها به داوطلبان اطلاع می دهند. در ادامه با موارد تخلفات و جرایم کنکور سراسری اشنا شوید:
> داوطلبان، مرتکب عملی شوند که در به هم زدن نظم در برگزاری آزمون تاثیر دارد. برخی از تخلفات و جرایم کنکور سراسری، شامل بهمراه داشتن وسایل غیر مجاز مانند وسایل الکترونیکی و دستگاه های حافظه دار می باشد.
> عملی را انجام دهند که ازمون داوطلب را از نظر علمی برخلاف مقررات، خدشه دار کند مانند:ارائه مدرک یا گواهی مجعول یا تصویر گواهی مجعول برای شرکت در ازمون و تبانی با داوطلبان خارج از جلسه آزمون و یا دست اندرکاران آزمون مانند عوامل اجرایی و طراحان سؤال برای تخلف در کنکور. ثبت نام و یا شرکت در ازمون با هویت مجعول به جای داوطلب دیگر.
> داوطلبان از وسایل غیر مجازی نظیر وسایل ارتباط الکترونیکی و دستگاه های حافظه دار استفاده کنند.
> به داوطلبان برای پاسخ به سوالات، خارج از ضوابط برگزاری ازمون کمک داده شود.
> سوالات، اوراق و پاسخ نامه های داوطلبان یا سایر مدارک و دفاتر مربوط به ازمون را بطور غیر مجاز تغییر دهند.
> سوالات آزمون را افشا کنند یا برای افشای آنها نیز تلاش کنند. همچنین یکی دیگر از تخلفات و جرائم کنکور سراسری، معاونت و همکاری برای افشای سوالات در حین برگزاری آزمون و یا قبل از برگزاری آزمون میباشد که در هر صورت، جرم است.
> اگر قبل از برگزاری آزمون یا حین برگزاری آن، سوالات ازمون را خرید و فروش کنید یا در چنین امری مشارکت داشته باشید؛ نوعی جرم تلقی می شود حتی اگر سوالات و پاسخشان واقعی یا غیر واقعی باشد.
> در جلسه ازمون نباید موبایلتان را حتی به صورت خاموش بهمراه خود ببرید وگرنه تخلف محسوب می شود و با داوطلب، برابر قانون برخورد خواهد شد.
حکم مجازات تخلفات و جرایم کنکور سراسری
حکم به مجازات تخلفات و جرائم کنکور سراسری برای متخلفان توسط هیات های رسیدگی به تخلفات، صادر و اجرا میشود. این احکام عبارتند از:
- مجازات مشمولان ارتکاب جرم( همراه داشتن وسیل غیر مجاز و بر هم زدن نظم برگزاری ازمون)، شامل محرومیت از آزمون در همان سال یا سال های بعد و اخطار کتبی با درج در پرونده داوطلب و اعلام به مراجع زیربط برای مجازات می باشد.
- از دیگر مجازات مشمولان ارتکاب تخلفات و جرائم کنکور سراسری( ارائه مدارک مجعول و…) میتوان به محرومیت از گزینش علمی در ازمون همان سال و ابطال قبولی داوطلب و محرومیت از شرکت در آزمون از یک تا ده سال بعد اشاره کرد.
- در صورتی مجازات فرد متخلف، تشدید میشود که عضو هر یک از گروه ها یا شبکه ها باشد. از این رو وی به حداکثر مجازات محکوم می شود.
- درصورت قطعی شدن محکومیت فرد در مجازات های مذکور، قبولی وی توسط هیأت رسیدگی به تخلفات در آزمون باطل می شود و مؤسسه اموزشی مربوطه نیز برای شخص متخاطی از اعطا و صدور مدرک پرهیزمیکند.
- درصورت عدم تطابق نمره به دست آمده در کنکور با نمره نهایی و معدل کتبی داوطلب، هیات رسیدگی به تخلفات و جرایم کنکور سراسری، تائید می کند از داوطلب، ازمون مجددی در بعضی از دروس عمومی و اختصاصی گرفته شود.
نحوه شکایت و رسیدگی به جرم تقلب در کنکور
برای تعيين مجازات جرم تقلب در کنکور باید مطابق مقررات مربوطه، روند رسیدگی به جرم طی شود. از این رو نحوه شکایت و رسیدگی به جرم تقلب در ازمون سراسری بر اساس قوانین مربوطه، در ادامه آورده شده است:
به طور معمول، روند رسیدگی به جرم با اطلاع مسئولین برگزار کننده ازمون و یا شکایت داوطلبین به سازمان سنجش، آغاز می شود. در صورت عدم پیش بینی مجازات برای فرد و محرومیت وی از کنکور( بند های الف، ب و ج)، دادسرا و دادگاه کیفری، وارد پرونده نمیشوند؛ به همین خاطر، هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات در آزمونها برای رسیدگی به جرم تقلب در کنکور، به تخلف رسیدگی می کند و رأی هیأت به غیر از مورد بند الف در هیأت تجدید نظر رسیدگی به تخلفات در آزمونها، قابل تجدیدنظرخواهی می باشد.
اکثر اوقات، زمانیکه به پرونده خاطی در هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات در آزمونها، رسیدگی شد؛ وی را به محاکم دادگستری برای تعيين و اعمال مجازات معرفی می کنند. در این لحظه دادسرا، پس از انجام تحقیقات مقدمات در مورد جرم و پس از صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست، پرونده را به دادگاه کیفری دو ارسال می کند تا رأی صادر شود.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 14
- 1