جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۰۳ - ۲۰ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۲۲۰۶
آموزش و پرورش

بازی اجبار در پیش‌دبستانی/ پیش‌دبستانی‌های دولتی کجا رفتند؟

پیش دبستانی,پیش دبستانی دولتی

روزنامه جام جم نوشت: «اصلا قرار نبود پیش‌دبستانی‌های دولتی، دُر نایاب شوند و خانواده‌ها از سر ناچاری رو به پیش‌دبستانی‌های غیر دولتی بیاورند. برعکس قرار بود پیش‌دبستانی‌های دولتی توسعه یابند تا هم تاکید سند تحول بنیادین آموزش و پرورش روی زمین نماند و هم خانواده‌ها مجبور نشوند هزینه‌های گزاف برای آموزش کودکان خردسال خود بپردازند. اما حالا همه این قرارها به هم خورده و پیداکردن پیش‌دبستانی‌های ضمیمه در مدارس دولتی به چالش جدی والدین تبدیل شده است؛ چالشی که دو راه پیش پای خانواده‌ها می‌گذارد: ثبت‌ نام در پیش‌دبستانی‌های غیر دولتی و تحمل هزینه‌ها یا صرف‌ نظر کردن از دوره پیش‌دبستانی.

گزینه اول به هر حال کودک و خانواده را به مقصود می‌رساند ولی گزینه دوم شروع بی‌عدالتی آموزشی است؛ به طوری که بخش قابل‌ توجهی از کودکان فقط به دلیل کمبود پیش‌دبستانی‌های دولتی و بنیه ضعیف خانواده از آموزش‌های قبل از دبستان جا می‌مانند؛ تبعیضی که مثل یک دومینو تا مراحل بعدی تحصیل نیز سایه به سایه دانش‌آموزان پیش می‌آید.

پیش‌دبستانی‌های دولتی کجا رفتند؟

اساسنامه دوره پیش‌دبستانی در سال ۱۳۸۲ به تصویب شورای‌ عالی آموزش و پرورش رسیده است و با اینکه حدود ۱۹ سال از آن می‌گذرد ولی پیش‌دبستانی هنوز بلاتکلیف‌ترین دوره آموزشی در نظام تعلیم و تربیت ماست. از یک‌ سو تاکید بر توسعه کمی و کیفی پیش‌دبستانی‌هاست و از سوی دیگر، بر گسترش دولتی‌ها و جلوگیری از تحمیل هزینه بر خانواده‌ها تاکید می‌شود اما هر چه می‌گذرد این دو تاکید، بیشتر رنگ می‌بازد؛ به طوری که این روزها پیش‌دبستانی‌های ضمیمه مدارس دولتی که شهریه‌های معقول‌تری نسبت به غیردولتی‌ها دارند، به‌سختی یافت می‌شود.

مادر یکی از کودکانی که امسال باید در دوره پیش‌دبستانی ثبت‌ نام شود در گفت‌وگو با جام‌ جم از این وضع گله می‌کند و می‌گوید در محدوده محل زندگی آنها هیچ مرکز دولتی یافت نمی‌شود و نزدیک‌ترین پیش‌دبستانی دولتی در فاصله‌ای است که حتما به سرویس ایاب و ذهاب نیاز دارد. پدر کودکی پنج ساله نیز به ما توضیح می‌دهد چون توان پرداخت شهریه غیر دولتی‌ها را ندارد، از ثبت‌ نام فرزندش در پیش‌دبستانی منصرف شده است.

برای پیگیری این موضوع که چرا بر خلاف تاکید سند تحول بر توسعه کمی پیش‌دبستانی‌های دولتی، اقدامی انجام نمی‌شود با مدیر کل دفتر پیش‌دبستانی وزارت آموزش و پرورش تماس گرفتیم که وی اعلام کرد فعلا در این باره اظهار نظر نخواهد کرد. در سازمان تعلیم و تربیت کشور نیز که از یک سال قبل رسما موجودیت یافته و تولی‌گری پیش دبستانی را به‌ عهده گرفته مسئولی حاضر به انجام مصاحبه رسمی نشد ولی یک مقام مطلع در این سازمان توضیحاتی قابل‌ تامل به جام‌ جم داد.

او در پاسخ به اینکه چرا پیش‌دبستانی‌های غیر دولتی کمیاب شده‌اند، توضیح داد: بر اساس قانون فقط در مناطق عشایری، روستایی و دوزبانه که بچه‌ها نیاز به آموزش قبل از دبستان دارند، دولت موظف به تشکیل رایگان دوره پیش‌دبستانی است؛ به طوری که در سایر مناطق اگر مدیران مدارس دولتی تمایل به راه‌اندازی پیش‌دبستانی داشته باشند این دوره برپا می‌شود و اگر مایل نباشند پیش‌دبستانی تشکیل نمی‌شود.

وی درباره اینکه چرا همه چیز منوط به خواست و اراده مدیران مدارس است نیز توضیح داد چون اداره پیش‌دبستانی یک کار مازاد بر وظیفه است، برخی مدیران تمایلی به این کار ندارند. ضمن اینکه برخی مدارس دولتی، فضای کافی برای این کار ندارند.

این شهریه‌ها کلان است

در همان حالی که یافتن پیش‌دبستانی دولتی با شهریه‌های منصفانه به‌خصوص در شهرهای بزرگ کار سختی است، یافتن پیش‌دبستانی‌های غیر دولتی بسیار آسان و ثبت‌ نام در آنها برای همه خانواده‌هایی که توان مالی دارند،‌ میسر است. پیگیری‌های جام‌ جم نشان می‌دهد برخی از این پیش‌دبستانی‌ها در مناطق متوسط‌نشین شهر تهران تا حدود هشت میلیون تومان شهریه تعیین می‌کنند و مراکزی که قیمت‌های عادلانه‌تری دارند از چهار میلیون تومان کمتر مطالبه نمی‌کنند.

درباره چرایی این وضع و اینکه چرا سدی به نام شهریه برای بخشی از مردم مانع ایجاد می‌کند، از مقام مطلع در سازمان تعلیم و تربیت سوال کردیم که پاسخ وی تامل برانگیز بود. او گفت: دولت هیچ بودجه‌ای برای دوره پیش‌دبستانی مگر در مناطق عشایری و روستایی در نظر نمی‌گیرد. بنابراین اداره اغلب پیش‌دبستانی‌ها به‌ عهده بخش خصوصی است که آن هم مستلزم دریافت شهریه است.

پس جای تعجب نیست که سال گذشته از حدود یک‌ونیم میلیون کلاس اولی حدود ۷۰درصد آنها پیش‌دبستانی را  گذرانده‌ که اکثر قریب‌به‌اتفاق‌شان مراکز غیر دولتی را انتخاب کرده بودند.

یک تناقض عجیب

طبق قانون،‌ حضور کودکان در دوره پیش‌دبستانی اجباری نیست و تحصیل در این دوره کاملا به میل خانواده‌ها بستگی دارد ولی شواهد نشان می‌دهد گر چه حرف از اختیار زده می‌شود اما در عمل چیزی به جز اجبار در کار نیست.

مدرس یکی از مراکز پیش‌دبستانی در تهران روز گذشته در گفت‌وگو با جام‌ جم توضیح داد گر چه گفته می‌شود حضور در این دوره اختیاری است ولی وقتی کودک برای ثبت‌ نام در کلاس اول ابتدایی اقدام می‌کند از خانواده وی گواهی حضور در دوره پیش‌دبستانی خواسته می‌شود و اگر این گواهی موجود نباشد، کودک مجبور به شرکت در دوره فشرده تابستانی می‌شود تا گواهی مورد نظر برایش صادر شود.

به همین علت ما از مقام مطلع در سازمان تعلیم و تربیت کشور سوال کردیم که چرا تکلیف این تناقض روشن نمی‌شود و چرا پیش‌دبستانی به دوره‌ای اجباری تبدیل نمی‌شود که وی باز هم پاسخی بحث برانگیز داد. او گفت: اگر قرار باشد پیش‌دبستانی اجباری شود باید رایگان باشد و دولت همه هزینه‌های آن را تامین کند ولی دولت از نظر مالی در شرایطی نیست که قادر به این کار باشد.»

  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش