دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۲۰ - ۰۷ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۰۶۰۳
آموزش و پرورش

زوایای پنهان یک پرونده سمی

مسمومیت دانش آموزان,عاملان مسمومیت دانش آموزان در کشور
با اظهارات محمودوند، بار دیگر این سوال مطرح می‌شود که آیا عاملان مسمومیت سریالی مدارس از نوع همان عاملان اسیدپاشی اصفهان و قتل‌های محفلی کرمان و پرونده‌هایی از این دست هستند که همواره در پناه یک چتر حمایتی نامعلوم قرار می‌گیرند؟

به گزارش توسعه ایرانی، زمستانی که گذشت، برای تمام آنهایی که فرزند دانش‌آموز داشتند، فصلی سخت و دلهره‌آور بود؛ فصلی از بدحالی‌های مشکوک دختران در مدارس و مسمومیت‌هایی که یک روز کار منافق‌ها و دشمن خوانده می‌شد، یک روز فرقه‌های دینی مرتجع؛ یک روز حرف از مسمومیت با گازهایی خطرناکی بود که دسترسی به آن برای افراد عادی ممکن نیست و روز دیگر وزیر آموزش و پرورش آن را منتسب به وجود گاز دی‌اکسید کربن در سیستم گرمایشی مدارس می‌کرد!

دقیقا یک ماه پیش، هشتم اردیبهشت، وزارت اطلاعات بیانیه‌ای صادر کرد تا تکلیف تمام حدس و گمانه‌ها درباره این چند ماه پرتشویش و اضطراب را روشن کند. در گزارش نهاد اطلاعاتی اما تمام آنچه در مدارس کشور رخ داده بود، بیش از هر چیز ناشی از شیطنت برای آزار دیگران، بازیگوشی برای تعطیلی کلاس‌ها، استفاده از اسپری حشره‌کش، قطع و وصل گاز شهری و نشتی آن در محیط، پارک بودن تانکر حمل ته‌مانده نفت در کنار دبیرستان و هیستری جمعی اعلام شد.

دو نکته مهم این بود که وزارت اطلاعات در گزارش خود تصریح کرد در هیچ یک از یافته‌های صحنه‌ای و بررسی‌های آزمایشگاهی اثر و خبری از ماده سمی نبوده و شبکه‌ سازمان‌یافته‌ای هم پشت سر این وقایع نیست. پس از این بیانیه روند گزارش‌ها از مسمومیت در مدارس رو به کاهش گذاشت اما تاکنون مشخص نشده چه شد که آن حجم از پراکندگی و گستردگیِ آن اتفاق تمام شد.

جنایت «جریان کثیف انحرافی»

یک ماه پس از آن بیانیه اما مرتضی محمودوند، نماینده خرم‌آباد اظهاراتی مطرح کرده که در تناقض با گزارش وزارت اطلاعات است. او از یک «جریان کثیف انحرافی» یاد کرده و به ایلنا گفته است: «صدها نفر از جنایتکارانی که به مدارس دختران مظلوم، معصوم، عفیف و نجیب این سرزمین حمله کردند، به لطف خدا با دستور مستقیم رهبری بازداشت شدند، خیلی‌هایشان تحت نظر و بازجویی هستند و مشاهده کردیم بعد از این فرمان و پیگیری مجلس آب‌ها از آسیاب افتاد.»

این نماینده مجلس اضافه کرده: «این را هم بگویم ما تعارف نداریم و باز هم اگر این‌طور غلطی کنند با این جنایتکاران، دروغگویان و فرصت‌طلبان مخصوصا جریان کثیف انحرافی برخورد می‌کنیم.» محمودوند درباره اینکه پیشتر آن اتفاقات را نتیجه شیطنت دانش‌آموزان یا دست داشتن والدین می‌خواندند نیز اظهار کرده که «هرکس انداخت گردن دانش‌آموزان و به یک صورتی این مسئله را لوث کرد، مثال می‌زنم مثلاً آمدند یک واژه بمبک به کار بردند، من تذکر دادم این موضوعات واقعا امنیت پایدار کشور ما را هدف قرار داده بود و هر کسی هم در برخورد با اینها کوتاهی کرد، قطعاً هم این دنیا و آن دنیا گرفتار می‌شود.»

از قضا «بمبک»، عنوانی است که در گزارش وزارت اطلاعات آمده است. در بخشی از گزارش ماه گذشته این نهاد نوشته شده: «بخشی از موارد گزارش شده مربوط به استفاده از عاملی است که به «بمبک بدبو» معروف شده است. این عامل که در بازار و به‌ویژه در سکوهای خرید و فروش اینترنتی به فراوانی وجود داشت، پس از استعمال در محیط‌ها موجب پراکندن بوی نامطبوعی می‌شود و معمولاً برای شوخی و تفریح‌های ناسالم و نامتعارف مورد بهره‌برداری قرار می‌گرفت.»

آنهایی که هیچ وقت پایشان به اعتراف تلویزیونی نمی‌رسد

آنچه وزارت اطلاعات آن را نتیجه شوخی و شیطنت خواند و نماینده مجلس آن را دستپخت «جریان انحرافی» عنوان کرده است، نهم آذر پارسال برای اولین بار از هنرستان دخترانه نور در قم گزارش شد. به فاصله کمی چهار دبیرستان دخترانه دیگر در قم نیز درگیر این مسمومیت‌ها شدند و واقعه به سرعت به مدارس سایر استان‌ها و شهرستان‌های کشور تسری یافت.

محمودوند درباره اینکه چرا این وقایع ابتدا از قم شروع شد، توضیح داده که «تنها قم نبود؛ تا جایی که من می‌دانم از تهران شروع شد، بعد به قم کشیده شد و آنجا شدت پیدا کرد.» او با طرح این سوال که جریان نفوذ و انحراف برای این جریانات کجا را هدف قرار می‌دهند، پاسخ داده «آنها می‌روند جایی که خط مقدم قدرت است؛ می‌روند آنجا را تخریب می‌کنند.»

نکته اصلی در اظهارات این نماینده مجلس، فارغ از تناقضش با گزارش وزارت اطلاعات اما اینجاست که او توضیح روشنی درباره جریانی که آن را «انحرافی کثیف» می‌خواند و پشت پرده مسمومیت‌های سریالی در مدارس معرفی می‌کند، نمی‌دهد. اینکه این جریان دقیقا چیست؟ از کدام آبشخور سیاسی و اعتقادی تغذیه می‌شوند؟ لیدرهای فکری و عملیاتی آنها چه کسانی هستند؟ از کجا حمایت و پشتیبانی می‌شوند که به‌رغم اینکه به گفته این نماینده مجلس بازداشت و بازجویی شده‌اند؛ پایشان به جلوی دوربین‌های اعترافات تلویزیونی باز نمی‌شود؟

تا اینجای کار تمام آنچه از عاملان مسمومیت‌های سریالی مدارس منتشر شده اعتراف یک پدر و دختر است که اسفند گذشته از تلویزیون پخش شد. در آن گزارش گفته شد مرد متهم که از کارکنان بیمارستان لار بوده به همراه همدستانش اسپری فلیله‌دار گاز تهیه و در داخل حیاط هفت مدرسه لار پرتاب کرده است؛ همدستانش نیز دخترش و دو همکلاسی دخترش بودند! انگیزه‌شان هم بدبین کردن مردم به نظام بوده است.

بر فرض صحت آن ادعا و اعتراف، آن حجم از گستردگی و پراکندگی در مسمومیت دانش‌آموزان در مدارس خارج از توان آن مرد لاری و دخترش به نظر می‌‌آید. دسترسی به آن همه مدرسه از جنوب تا شمال کشور و اجرای یک اقدام هماهنگ در تمام آنها، پیچیده‌تر از آن می‌نمود که بتوان به این سادگی از آن گذشت.

در گزارش وزارت اطلاعات اما ماجرا به همین سادگی بود. اکنون ولی با اظهارات نماینده مجلس بار دیگر این سوال مطرح می‌شود که آیا عاملان مسمومیت سریالی مدارس از نوع همان عاملان اسیدپاشی اصفهان و قتل‌های محفلی کرمان و پرونده‌هایی از این دست هستند که همواره در پناه یک چتر حمایتی نامعلوم قرار می‌گیرند؟

آیا توضیح شفاف درباره این پرونده هم از جنس همان رازهای مگویی است که همیشه مکتوم می‌مانند؟ از جنس همان مقولاتی که ویس کرمی، نماینده دیگر خرم‌آباد اخیرا در حمایت از پنهان‌کاری درباره آنها گفت که حتی خدا و ائمه و قرآن هم با مردم شفاف نیستند!

افکار عمومی شاید بپذیرد که مسائلی چون جزئیات مذاکرات هسته‌ای یا زد و بندهای پشت پرده سیاسی برای دستیابی به قدرت، محرمانه بماند اما درباره آنچه تهدید مستقیم و علنی علیه امنیت جانی و روانی جامعه است، زیر بار پنهان‌کاری نمی‌رود.

مرگ و میرهای الکلی و پازل‌سازی افکار عمومی

از منظر دیگر، عدم شفافیت در این خصوص به شائبه‌ها و شایعه‌ها دامن می‌زند. در سایه تناقض‌گویی‌ها و عدم اعتماد مردم به گزارش‌های رسمی، افکار عمومی می‌کوشد خود قطعات پازل را کنار هم چیده و از معماهای اینچنینی رمزگشایی کند؛ نمونه‌اش برقراری ارتباط میان مرگ و میرهای اخیر ناشی از مشروبات الکلی مسموم با مسمومیت‌های سریالی دانش‌آموزان است.

طی هفته‌های اخیر مسمومیت‌ها بر اثر مصرف مشروبات الکلی در نقاط مختلف کشور به طور غافلگیرکننده‌ای افزایش یافته است. روز گذشته رئیس اورژانس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت که شمار مسمومان با الکل متانول در شهرستان‌های حاجی‌آباد و بندرعباس هرمزگان به ۳۴ نفر افزایش یافت.

یک روز قبل‌تر دو جوان در رامسر بر اثر مصرف مشروبات الکلی جان خود را از دست دادند. در رباط کریم، فرماندار این شهرستان روز یکشنبه اعلام کرد که طی چهار روز شش نفر بر اثر مصرف مشروبات الکلی فوت کرده و ۲۲ نفر راهی بیمارستان شده‌اند. در البرز طی تنها چند روز، ۱۷ نفر فوت کرده‌اند. خرید و فروش مشروبات الکلی، هرچند که در ایران ممنوع است اما همواره وجود داشته است. اینکه چرا اکنون به یکباره این بازار در حال گرفتن قربانی است، به یک معما تبدیل شده است.

محمد مصدق، معاون اول قوه قضائیه روز یکشنبه گفت که ۹ نفر در ارتباط با پرونده مشروبات الکلی در البرز دستگیر شده‌اند. وی اضافه کرد که ممکن است «این افراد مشمول فساد گسترده باشند که مجازات سنگینی دارد.»

در عین حال که دستگاه قضا از پیگیری و دستگیری‌ها در این خصوص و مجازات‌های سنگین به اتهام فساد گسترده خبر می‌دهد، برخی دیگر این مسمومیت و مرگ و میرها را در امتداد مسمومیت دانش‌‌آموزان می‌بینند.

این ادعایی است که نمی‌توان آن را مستند دانست؛ اما آنچه واضح است این است که عملکرد حاکمیت و نهادهای ذیربط در پرونده‌هایی چون مسمومیت‌های پارسال در مدارس و محرمانگی در پرونده‌هایی که رد پای جریان‌های خاص در آنها پیداست، مرجعیت روایتگری را از نهادهای رسمی سلب کرده، پرونده‌ها را برای همیشه باز نگه می‌دارد و فضا را برای ظن و بدگمانی به حاکمیت در هر رویداد و واقعه‌ای فراهم می‌کند.

محبوبه ولی

  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش