پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۱۰ - ۱۹ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۱۷۵۶
آموزش و پرورش

گزینش به نفع ایدئولوژی و سیاست باشد یا توانایی علمی و قدرت تعامل با دانش‌آموزان؟

تشکیل «گروه‌های ارزیابی» برای استخدام معلمان

تشکیل گروه‌های ارزیابی برای استخدام معلمان,شرایط استخدام معلم
برخی صاحبنظران معتقدند آموزش‌و‌پرورش با تغییر در شیوه گزینش، دیگر اجازه ورود معلمانی را نخواهد داد که ممکن است روزی به صف معترضان صنفی بپیوندند و از مدیران بالادستی و سیاست‌های جاری در آموزش‌و‌پرورش انتقاد کنند.

به گزارش توسعه ایرانی، دیروز وزیر آموزش‌و‌پرورش با اشاره به تشکیل «گروه‌های ارزیابیِ» پذیرفته‌شدگان آزمون استخدامی این وزارتخانه گفت: «معلم باید به مردم، نظام و آرمان‌های انقلاب اسلامی وفادار باشد». منظور او از «گروه‌های ارزیابی»، در واقع همان هسته گزینشی است که داوطلبان استخدام در بخش‌های دولتی به خوبی با آن آشنایند و سال‌هاست پذیرفته‌شدگان آزمون کتبی استخدامی آموزش و پرورش، باید از گیت‌های همین «گروه‌های ارزیاب» عبور کنند. ارزیابی که سوالات آن اغلب به مسائل اعتقادی و سیاسی بازمی‌گردد. 

با این حال به نظر می‌رسد رضا مراد صحرایی، وزیر جدید آموزش‌وپرورش آنچه را تا امروز در این گزینش‌ها مدنظر بوده، کافی ندانسته و از ساز‌وکار «بی‌سابقه»ای در این خصوص سخن به میان آورده است. ساز‌وکاری که هرچند در خصوص جزئیات آن چیزی بیان نشده، اما به نظر می‌رسد جدا از جریانی نباشد که این روزها گروهی در مسیر یکدست‌سازی هر چه بیشتر عقیدتی و سیاسی جامعه پیش می‌برند.

تغییر گزینش متناسب با تغییرات کتب درسی

اردیبهشت ماه امسال بود که بیش از ۲۵۰ هزار نفر در آزمون استخدامی آموزش‌وپرورش برای شغل معلمی شرکت کردند. بر اساس وعده‌های داده شده، از این تعداد؛ ۲۸ هزار نفر جذب این وزارتخانه خواهند شد. سه برابر این ظرفیت شمار پذیرفته‌شدگان اولیه این آزمون هستند که در مصاحبه و گزینش آموزش‌وپرورش شرکت خواهند کرد. به گفته وزیر آموزش‌وپرورش فرآیند ارزیابی‌ها تقریبا آغاز شده و از هفته گذشته داوطلبان پذیرفته شده مدارک مورد نیاز را تحویل داده یا بارگذاری کرده‌اند و گروه‌های ارزیابی هم کار خود را آغاز کرده‌اند.

صحرایی در گفت‌و‌گویی که دیروز با ایلنا انجام داد، ضمن تاکید بر ضرورت وفاداری معلمان به نظام و آرمان‌های انقلاب، گفت: «شیوه و کیفیت ارزیابی افرادی که قرار است به استخدام دستگاه تعلیم و تربیت کشور درآیند بی‌سابقه است. یک اقدام تحولی بی‌سابقه شکل گرفته و فردی که در مصاحبه و ارزیابی به عنوان معلم انتخاب و استخدام می‌شود، فردی خواهد بود که عشق و علاقه و خلق و خوی معلمی از ویژگی‌های اوست». هر چند او توضیح نداد که در این ارزیابی‌ها با چه سوالاتی به عشق و خلق و خوی داوطلبانِ متقاضی معلمی پی خواهند برد، اما شواهد نشان می‌دهد، تغییرات در شیوه استخدام، احتمالا برگرفته از الگوی تغییرات کتب درسی در سالیان‌ گذشته خواهد بود. 

چند سالی است که هر سال تغییرات در کتب درسی صدای بسیاری را درمی‌آورد؛ از حذف برخی اشعار و تصاویر و تغییر در روایت‌های داستانی گرفته تا حذف تصاویر دختران از روی کتاب دبستان و مقبره کوروش و نام خسرو انوشیروان و .... حتی حذف جنایات روس‌ها از کتاب درسی هم سبب شد تا بسیاری، این تغییرات را در راستای ایدولوژی و سیاست حاکم بر کشور بدانند و از قربانی‌شدن آموزش‌وپرورش در راستای چنین سیاست‌هایی انتقاد کنند.

منتقدان معتقدند این موضوع به شکلی دیگر، در خصوص شیوه استخدام معلمان هم مطرح است؛ به طوری که آموزش‌و‌پرورش با تغییر در شیوه گزینش، دیگر اجازه ورود معلمانی را نخواهد داد که ممکن است روزی به صف معترضان صنفی بپیوندند و از مدیران بالادستی و سیاست‌های جاری در آموزش‌و‌پرورش انتقاد کنند.

رد گزینش به دلیل سهل‌انگاری در نماز، لمینت  دندان و...؟

زمستان سال گذشته برخی معلمان مدعی شدند که پس از چند ماه تدریس و در شرایطی که تمام دوستان و آشنایان آن‌ها را به عنوان معلم می‌شناختند، آموزش‌وپرورش آنها را رد گزینش کرده است.

به گفته این افراد، به دلایلی مانند سهل‌انگاری در نماز، حضور کمرنگ در تجمعات، عدم حضور در نماز جمعه، نداشتن حضور قلب در نماز، لمینت دندان و... در گزینش معلمی رد شده‌اند!موضوعی که همان زمان سید امیرمحمد خرازانی، نماینده سابق وزیر در گزینش و دبیر هیأت مرکزی گزینش وزارت آموزش‌وپرورش با رد آن به خبرگزاری تسنیم گفت: «سخنان مصاحبه‌گران ممکن است شبهاتی برای افراد رد گزینش شده‌، ایجاد کند. وگرنه ما هیچگاه به دلیل مثلاً مشخص بودن ریشه مو و مسائلی از این دست، افراد را رد گزینش نمی‌کنیم».

اما نگاهی به قانون نشان می‌دهد این موارد آنچنان هم که او مدعی شده بی‌تاثیر نیست. 

هرچند اصل‌ بیست و سوم قانون اساسی می‌گوید که« تفتیش‌ عقاید ممنوع‌ است‌ و هیچکس‌ را نمی‌توان‌ به‌ صرف‌ داشتن‌ عقیده‌‌ای‌ مورد تعرض‌ و مؤاخذه‌ قرار داد» و همچنین اصل‌ بیست و هشتم قانون اساسی تصریح می‌کند که «هر کس‌ حق‌ دارد شغلی‌ را که‌ بدان‌ مایل‌ است‌ و مخالف‌ اسلام‌ و مصالح‌ عمومی‌ و حقوق‌ دیگران‌ نیست‌ برگزیند. دولت‌ موظف‌ است‌ با رعایت‌ نیاز جامعه‌ به‌ مشاغل‌ گوناگون‌، برای‌ همه‌ افراد امکان‌ اشتغال‌ به‌ کار و شرایط مساوی‌ را برای‌ احراز مشاغل‌ ایجاد نماید». اما آیین نامه اجرایی گزینش در آموزش و پروش سخت‌گیری‌هایی به مراتب از این اصول دارد.

قانون گزینش آموزش‌وپرورش سال ۱۳۷۴ در مجلس تصویب شد و سال ۷۷ آیین‌نامه اجرایی آن به تصویب رسید.

بر اساس آیین‌نامه اجرایی این قانون بر ضوابط انتخاب اصلح تاکید و همچنین مشاغل آموزشی جزو مشاغل خاص و حساس تعریف شده‌اند. بر اساس متن منتشر شده در خبرگزاری تسنیم، این موارد شامل: «موضعگیری درباره ولایت فقیه، فعالیت داوطلبانه در نهاد‌های انقلابی، فعالیت داوطلبانه در نهاد‌های مذهبی، شرکت در نماز جمعه و جماعت، شرکت در راهپیمایی، انتخاب پوشش چادر (البته این بدان معنا نیست، اگر فردی پوشش چادر نداشت رد گزینش می‌شود بلکه امتیاز او کمتر خواهد شد)، تقید به رعایت پوشش اسلامی و انتخاب دوستان مناسب و کسب رتبه‌های علمی، مذهبی و فرهنگی مناطق محروم» است.

اگر امتیاز کسب شده توسط فردی کمتر از ۵۶ باشد، او دارای شرایط انتخاب اصلح نیست همچنین تا زمانی که وضعیت استخدام معلمان رسمی قطعی نشده است، گزینش اجازه ورود به پرونده آن‌ها را دارد.

گزینش علمی لازم است نه سیاسی

در این میان با توجه به نقش معلمان در پیشرفت همه جانبه کشور، بسیاری ارزیابی معلمان برای جذب در سیستم آموزشی را موضوع مهمی می‌دانند. اما به شرط اینکه این ارزیابی بیش از آنکه به مسائل عقیدتی و سیاسی بپردازد به توانایی علمی، سطح فرهنگی، قدرت تعامل با دانش‌آموزان و علاقه‌مندی به این کار تکیه داشته باشد. 

در این باره محمدمعین شریفان، کارشناس آموزشی در خصوص نحوه جذب معلمان در نظام آموزشی می‌گوید: «افرادی که در مرحله اول جزء نفرات برتر در سهمیه خود هستند، به صورت دو یا سه برابر ظرفیت برای مصاحبه دعوت می‌شوند. در این مصاحبه بیشتر به سوالات تخصصی مربوط به رشته پرداخته می‌شود و هدف محک زدن سطح دانش مصاحبه‌شونده است».

به گفته او چند روز بعد از مصاحبه علمی، نوبت به حضور در مصاحبه عقیدتی- سیاسی می‌رسد. در این مرحله غالبا سوالاتی در حوزه احکام، مسائل سیاسی، دینی و... پرسیده می‌شود. سپس، مدیر هسته گزینش آموزش‌وپرورش استان مربوطه، پرونده‌ها را تکمیل کرده و به وزارتخانه ارجاع می‌دهد. این وزارتخانه بررسی‌های لازم را انجام داده و برای سازمان سنجش ارسال می‌کند. مرحله نهایی گزینش آموزش‌وپرورش هم به تحقیقات محلی اختصاص دارد.

این کارشناس آموزشی ادامه می‌دهد: «کسی منکر بررسی صلاحیت‌های عمومی برای گزینش در مورد اشتغال افراد در آموزش‌وپرورش نیست و حتماً باید این کار انجام گیرد. اما متاسفانه در بیشتر هسته‌ها و هیات‌های گزینش از این مسئله عبور شده و سوالاتی که مطرح می‌شود چیزی جز تفتیش عقاید، تجسس یا افراط و تفریط نیست. به همین دلیل به نظر می‌رسد که لزوم تجدید نظر جدی در این زمینه ضروری است».

در حالی بسیاری از فعالان حوزه آموزش خواهان تغییرات مثبت در جهت سیاست‌زدایی از عرصه آموزش با تغییرات مثبت در گزینش معلمان هستند که کمتر از یک ماه پیش انتشار تصویری از فرم نظرسنجی پخش شده در آزمون نهایی دانش‌آموزان پایه دوازدهم سراسر کشور، واکنش‌برانگیز شد. سوالات عقیدتی، سیاسی و قومی پرسیده شده در این نظرسنجی به نحوی بود که حتی برخی شائبه بازجویی و تفتیش عقاید و گزینش دانش‌آموزان را مطرح کردند. شائبه‌ای که البته پاسخ درخوری هم از سوی مسئولان آموزش‌وپرورش دریافت نکرد و حتی بسیاری را نگران کرد که این گزینش‌ها از معلمان به دانش‌آموزان نیز تسری پیدا کند.

  • 17
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش