پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۰۳ - ۲۸ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۹۳۰
آموزش و پرورش

شروع سال تحصیلی با کسری نیرو/ گزینش‌های عقیدتی به جای تأکید بر توانمندی علمی

شروع سال تحصیلی با کسری نیرو,فضای امنیتی در مدارس
دیروز انجمن اسلامی معلمان شهرستان‌های تهران به مناسبت آغاز سال تحصیلی در بیانیه‌ای ضمن انتقاد از سیاست خالص‌سازی در آموزش و پرورش و سخت‌تر کردن گزینش و افزایش سهم گزینش در پذیرش معلمان و با اشاره به افزایش میزان ترک تحصیل، سرنوشت تلخ رتبه‌بندی و طبقاتی شدن آموزش؛ نسبت به تغییر غیرمعمول برخی مدیران در مدارس هشدار داد.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: تنها چند روز مانده به شروع سال تحصیلی جدید؛ وزارت آموزش و پرورش از تغییر فرآیند گزینش معلمان مدارس غیردولتی خبر داد. گزینشی که به موجب آن معلمان مدارس غیردولتی هم باید از همان فیلتری عبور کنند که معلمان در استخدام وزارتخانه. این در حالی است که در ماه‌های اخیر خبرهایی در خصوص سختگیرانه‌تر شدن فرآیند گزینش در استخدام معلمان مدارس دولتی نیز مطرح شده است.

هرچند سالهاست که موضوع گزینش با تکیه بر مسائل عقیدتی و سیاسی، اصل مهمی در استخدام کارکنان بخش‌های دولتی محسوب می‌شود، اما این شیوه در بخش‌های خصوصی کمتر محلی از اعراب داشته است. در این میان گرچه مدارس غیردولتی با وجود یدک کشیدن نام خصوصی، از تیغ این گزینش‌ها در امان نبوده‌اند و معلمان شاغل در آن، برای شروع به کار باید از فیلتر گزینش‌ وزارتخانه عبور می‌کردند، اما این فرآیند به لطف نبود رابطه مالی و استخدامی با دولت و حقوق کم این معلمان؛ چندان جدی و سخت‌گیرانه نبود. موضوعی که به نظر می‌رسد در راستای سیاست‌های خالص‌سازی هر چه بیشتر فضاهای آموزشی، در مدارس غیردولتی هم جدی‌تر از گذشته دنبال خواهد شد.

دیروز رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی اعلام کرد که «از این پس معلمانی که وارد مدارس غیردولتی آموزش و پرورش می‌شوند باید حتما گزینش شده و صلاحیت عمومی آنها مورد بررسی قرار گیرد». به گفته احمد محمود‌زاده آموزش و پرورش اجازه نخواهد داد کسی که این صلاحیت را نداشته باشد، وارد مدرسه شود. 

سختگیری بیشتر در فرآیند به کارگیری معلمان در مدارس غیر‌دولتی در حالی است که همین حالا نیز محدودیت‌های زیادی در این حوزه وجود دارد؛ و مدیران اغلب مدارس غیردولتی باید تضمین‌های فراوانی برای استخدام این معلمان داده و برای تمدید مجوز مدرسه خود بر اصول ایدئولوژیک مورد نظر وزارتخانه توجه بیشتری مبذول کنند. این در حالی است که گزارش‌هایی که از وضعیت معیشتی و درآمدی معلمان مدارس غیردولتی منتشر می‌شود، خبر از سطح درآمد اندک و بسیار پایین‌تر این گروه حتی نسبت به معلمان مدارس دولتی دارد.

شروع سال تحصیلی با کسری نیرو

افزایش سخت‌گیری‌ها در حوزه به‌کارگیری نیرو در حالی است که آموزش و پرورش سال تحصیلی جدید را با کسری بیش از ۲۰۰ هزار معلم آغاز می‌کند. کسری که با وجود استخدام حدود ۷۵ هزار نیرو در سال تحصیلی جدید همچنان باقی است. گفته می‌شود حدود نیمی از این معلمان جدید در آزمون استخدامی امسال پذیرفته شده و راهی مدارس می‌شوند. 

گزینش‌های عقیدتی به جای  تأکید بر توانمندی علمی

 محمد علیزاده، کارشناس آموزشی با اشاره به اینکه تاکیدات از توانمندی علمی برداشته شده است و گزینش‌های عقیدتی برای آموزش و پرورش اولویت اصلی را پیدا کرده است، می‌گوید‌: «طبق قانون، معلمان استخدامی از آزمون بایستی یک سال دوره مهارتی ببینند. اما با وجود کمبود نیرو در بهترین حالت دوره ۱۰ روزه‌ای خواهند داشت». به گفته او وقتی، زمان طولانی برای گزینش‌های غیرعلمی صرف می‌شود، برای مهارت‌های علمی وقتی نمی‌ماند و این ظلم به کیفیت آموزشی است.

وی با اشاره به اینکه بیشتر از آنکه گزینش معلمان، براساس تخصص آن‌ها باشد، میزان اطلاعشان از امور مذهبی و ایدئولوژی ملاک است ادامه می‌دهد: «متاسفانه در این گزینش‌ها در حوزه سلامت روان و نحوه رفتار معلمان با دانش‌آموزان هیچ گزینش و فیلتری وجود ندارد». بسیاری تاکید بیشتر بر این موضوع را در راستای خالص‌سازی هر چه بیشتر محیط‌های آموزشی تفسیر می‌کنند و معتقدند، مسئولان آموزش و پرورش ارتقای این حوزه را تنها در پذیرش بیشتر مسائل اعتقادی و سیاسی می‌دانند و برای حوزه‌های دیگر اهمیتی قائل نیستند.

چندی پیش هم سیدحسین داود الموسوی، رئیس هسته گزینش وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه تمامی افراد مشغول به کار در این وزارتخانه حتی مدارس غیردولتی باید از مرحله گزینش عبور کنند، گفت: «به دلیل حساسیت بالای شغل معلمی، گزینش در محورهای اخلاقی، اعتقادی و سیاسی اعلام نظر می‌کند و گزینش علمی این افراد قبل از این مرحله اتفاق می‌افتد».

انتقاد از فرآیند خالص‌سازی در مدارس

دیروز انجمن اسلامی معلمان شهرستان‌های تهران در بیانیه‌ای به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ ضمن انتقاد از سیاست خالص‌سازی در آموزش و پرورش، سخت‌تر کردن گزینش و افزایش سهم گزینش در پذیرش معلمان؛ یادآور شد: «در حالی که وزارت آموزش و پرورش بر غلظت برنامه‌های ایدئولوژیک خود می‌افزاید، اما مدارس به راه دیگری می‌روند. فاصله بین فضای مدرسه و فضای رسمی در حال افزایش است. ادامه رویکرد موجود به امر آموزش و تلاش برای تربیت معطوف به یکسان‌سازی دانش‌آموزان شکست خورده است». این بیانیه با اشاره به افزایش میزان ترک تحصیل، سرنوشت تلخ رتبه‌بندی، طبقاتی شدن آموزش، نسبت به تغییر غیرمعمول برخی مدیران در مدارس هشدار داده است.

در این بیانیه آمده است: «در روزهای پایانی شهریور که مدارس خود را برای بازگشایی آماده می‌کنند اخباری درمورد تغییر مدیران ناهماهنگ منتشر شد. تغییر برخی از مدیران نشان‌دهنده شرایط ناخوشایند آموزش و پرورش است و بیشترین لطمه را به مدرسه وارد می‌کند». 

در این میان بسیاری بر این موضوع اشاره می‌کنند؛ در شرایطی که آموزش و پرورش با ابر بحران‌های مختلف روبه‌رو است، معلمان با مشکلات معیشتی و دانش‌آموزان با کمبود امکانات و فقر محتوا در کتب درسی مواجه‌اند، اولویت‌بخشی به حوزه‌های گزینشی در امور غیرمرتبط با امر آموزش می‌تواند، وضعیت این مجموعه را در سال تحصیلی پیش‌رو بحرانی‌تر از همیشه کند.

سعیده علیپور

  • 9
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش