پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۴۷ - ۱۰ بهمن ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۱۰۶۴۸
آموزش و پرورش

تلاش برای هدف‌زدایی از «مدارس» در بحبوحه فقر علمی

مراد صحرایی، تصویر واقعی آموزش و پرورش را در مواردی چون «اعتکاف‌ها، ۱۳ آبان‌ها و ۲۲ بهمن‌ها» توصیف کرد

رضا مراد صحرایی,وزیر آموزش و پرورش
طی چند دهه اخیر، سیستم آموزشی در ایران همواره ارزش‌های دینی و ایدوئولوژی حاکم بر کشور را بازآموزی کرده است، اما در یکی دو سال اخیر با قدرت گرفتن گروه‌های تندرو به ویژه تکیه زدن رضا مرادصحرایی بر مسند وزارت آموزش‌وپرورش، بازتاب این ایدئولوژی بیشتر از همیشه در کادر مدارس، کتب درسی و برنامه‌های فوق‌برنامه محسوس بوده است.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: فرهنگستان علوم، دهم تیر ماه سال گذشته، یعنی کمی پیش از آنکه موج خالص‌سازی این مجموعه را نیز مضمحل کند، آماری از وضعیت آموزش کشور ارائه داد. این مرجع رسمی با اشاره به ترک تحصیل بیش از ۵۶درصد از جمعیت دانش‌آموزی کشور بدون اخذ تحصیلات کامل متوسطه در واقع پرده از احتضار آموزش و پرورش ایران برداشت. رقمی که به اعتقاد کارشناسان دلیل اصلی آن، افت شدید توجه به «علم»، «آموزش»، «ادبیات» و «هنر»، «ورزش» و «مهارت» در مدارس کشور است. افتی که عملا تحصیل را برای بیش از نیمی از جمعیت دانش‌آموزی کشور فاقد معنا کرده است.

 با وجود این آمار در سال‌های اخیر، وزرا و معاونان آموزش و پرورش نه تنها قدمی برای بهبود کیفیت این شاخص‌ها برنداشته‌اند که بیشتر بر تبرج جنبه‌های مذهبی و توحیدی‌سازی هر چه بیشتر مدارس متمرکز شده‌اند.

به طوری که در خبرهای اخیر منتشر شده از این وزارتخانه سخن از مدرسه بدون کفش‌ یا مفروش مطرح شده است! هفته گذشته نیز با اعلام شرایط تاسیس مدارس «مسجدمحور» از سوی رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی، این مدارس به‌صورت رسمی وارد سیستم آموزشی کشور شد. اقدامی که با قرار گرفتن در طیفی از برنامه‌های سال‌ها و مخصوصا ماه‌های اخیر وزارت آموزش و پرورش می‌توان رویکرد اصلی این مجموعه در تعامل با حدود ۱۷ میلیون دانش‌آموز آن را دریافت.

پررنگ شدن آموزه‌های دینی و مذهبی در مدارس

طی چند دهه اخیر، سیستم آموزشی در ایران همواره ارزش‌های دینی و ایدوئولوژی حاکم بر کشور را بازآموزی کرده است، اما در یکی دو سال اخیر با قدرت گرفتن گروه‌های تندرو به ویژه تکیه زدن رضا مرادصحرایی بر مسند وزارت آموزش‌وپرورش، بازتاب این ایدئولوژی بیشتر از همیشه در کادر مدارس، کتب درسی و برنامه‌های فوق‌برنامه محسوس بوده است. 

از پررنگ‌تر شدن حضور طلاب در مدارس به‌عنوان مشاور و آموزگار و مربی و ... تا توحیدی‌سازی واحدهای درسی و گزینش‌هایی که کار را برای ورود علاقه‌مندان امر آموزش سخت‌تر کرده است.

به‌رغم انتشار نگران‌کننده آمار افت تحصیلی در میان دانش‌آموزان؛ مدیران امر، به جای اینکه با تاملی بر عملکرد خود، قدمی برای اصلاح بردارند و به آموزش نیز در کنار برنامه‌های پرورشی توجه نشان دهند؛ در عوض بر مدار ایدئولوژیک کردن هر چه بیشتر مدارس اصرار ورزیده‌اند. شاهد مثال آنکه دیروز با وجود افت کیفی مدارس در امور علمی و آموزشی؛ رضامراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش، تصویر واقعی آموزش و پرورش را نه در رشد علمی، که در مواردی چون «اعتکاف‌ها، ۱۳ آبان‌ها و ۲۲ بهمن‌ها» و تربیت دانش‌آموز اذان‌گو و برپایی هزاران نماز جماعت و خرید سجاده و ... توصیف کرد.

۵۷ ساعت تعلیم دروس دینی و مذهبی در هفته برای ۱۲ مقطع تحصیلی، کارنامه نظام آموزش و پرورش در کشور است. البته باید به این ساعات، برنامه‌های جدید آموزش و پرورش در به اصطلاح توحیدی‌سازی هر چه بیشتر مدارس را هم افزود.

در هفته‌های اخیر هم حمید نیکزاد، مشاور وزیر آموزش و پرورش و دبیر ستاد همکاری‌های حوزه‌های علمیه و آموزش‌ و پرورش با اشاره به حضور ۱۷ هزار طلبه شاغل و مبلغ در آموزش و پرورش کشور گفت که «دانش‌آموز باید به مسجد وصل شود و در ساعت‌هایی که در مدرسه نیست در مسجد حضور پیدا کند».

چرا مدرسه از  کارکرد واقعی خود فاصله گرفته است

مساجد با قدمت بیش از هزار و چهارصد سال در کشور همواره در میان ایرانیان جایگاه ویژه‌ای داشته‌اند، اما اینکه مدارس و آموزش دانش‌آموزان تحت‌الشعاع مساجد قرار بگیرد؛ محل تأمل است. به عقیده کارشناسان حوزه آموزشی در حالی که مدارس در کشور دچار افت امکانات آموزشی است و افت تحصیلی وضعیت بغرنجی دارد، وظیفه مسئولان این وزارتخانه ارتقای کیفیت علمی و آموزشی و مهارتی دانش‌آموزان است نه برقراری پیوندهایی از این دست.

در هفته‌های اخیر وزیر آموزش و پرورش مسجد را یکی از بهترین موقعیت‌های تربیتی دانسته و گفته بود که «اکنون سه هزار و ۶۰۰ مسجد در کشور با مدارس رابطه تنگاتنگی دارند و امسال برای ارتباط ۹ هزار مسجد دیگر هدف‌گذاری شده است». 

اما این هدف او از منظر اغلب کارشناسان آموزشی مورد انتقاد است، چرا که آنها معتقدند این موضوع نه تنها با کارکرد مدرسه قرابتی ندارد که به ارتقای تدین در دانش‌اموزان هم نمی‌انجامد.

حمزه علی‌نصیری، کارشناس آموزشی در همین باره معتقد است: «اگر در این مقطع زمانی کیفیت کار مدارس تنزل یافته و در امر تربیت کم توفیق‌اند و خروجی رضایت بخشی ندارند، علتش تضعیف سیستماتیک و همه جانبه‌ی آموزش و پرورش با قطع بودجه مدارس و تحمیل فقر مالی به آنها و حذف مراکز تربیت معلم و تخصص زدایی از فرایند تربیت نیروی انسانی و نگه داشتن معلمان در زیر خط فقر و واداشتن آنان به شغل‌های چندگانه و تهی کردن برنامه آموزشی مدارس از رویکردهای تجربی و قبض زمین و زمان آموزش است». به اعتقاد او «تربیت، در تعبد و تقید دینی و عقیدتی خلاصه نمی‌شود که نقص و کاستی‌اش از طریق مسجد برطرف شود بلکه گستره‌ای به وسعت تمام ساحات و شئون زندگی را در برمی‌گیرد و نمی‌توان آن را به حصر مثلث روحانی مسجد و مربی پرورشی مدرسه و عضو ارشد خانواده درآورد».

به عقیده کارشناسان حوزه آموزش؛ ارتباط مدرسه با تمام ساحت‌های زندگی واقعی و اقتضائات دنیای مدرن از جمله جامعه، کتابخانه، طبیعت، مزارع، جنگل‌ها، رودها، کوه‌ها، دشت‌ها، معادن، کارخانه‌ها و کارگاه‌ها، هنر، ادبیات، موسیقی، ورزش، آزمایشگاه فیزیک، شیمی، زیست‌شناسی، محیط زیست جغرافی، پزشکی و دهها مورد دیگر قطع شده و جای تک تک آنها در آموزش و پرورش ما به شدت خالی است.

سعیده علیپور

  • 17
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش