مهـــمترین هــدف هـــدایت تحصیلی- شغلی کمک به طراحی مسیر زندگی دانشآموزان با توجه به کسب شایستگیهای فردی و اجتماعی از دوره پیش دبستانی تا دوره متوسطه دوم است. هدف این است که فرد به یک هویت تمامعیار در تمامی حوزههای بهداشت روان، تحصیل و طرحریزی شغلی دست یابد و بتواند انتخاب آگاهانه و آزادانه در تمامی مراحل زندگی داشته باشد.
در سند تحول بنیادین آموزشوپرورش راهکارهای ٣-٢١ و ٤-٢١ دقیقا به موضوع طراحی نظام جامع هدایت تحصیلی و مشاوره پرداخته شده است و تأکید این دو راهکار نیز به استعداد، رغبت، توانایی دانشآموزان از یکسو و بهرهگیری از توان مربی و معلم تأکید شده است. ما یک پروسه ١١ساله برای اجرائیکردن نظام جامع هدایت تحصیلی – شغلی پیشبینی کردهایم که الان دو سال از آن گذشته است و مهمترین اقدامات ما در این دو سال تهیه الگوی جامع هدایت تحصیلی-شغلی و زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری بود.
در ٩ سال باقیمانده بهدنبال آموزش مدیران، معلمان و اولیا به صورت مستمر برای دستیابی همهجانبه دانشآموزان به شناخت از خود و محیط تحصیلی – شغلی هستیم که الان هم کار شروع شده است. مراحل اجرائی هدایت تحصیلی – شغلی در دو بعد فرایندی و عملیاتی انجام میشود که در بعد فرایندی آموزش دستاندرکاران حوزه هدایت تحصیلی- شغلی (اعم از اعضای کمیته، مشاوران، مدیران و دانشآموزان) در دستور کار قرار گرفته است. در درس تفکر و سبک زندگی و فصل نهم کتاب کار و فناوری این امر در قالب فعالیتهای مستمر آموزشی انجام میشود. در بعد عملیاتی نیز هماکنون سامانه همگام فعال شده و دانشآموزان، معلمان، اولیا و مشاوران نسبت به تکمیل فرمهای مربوطه اقدام میکنند.
سامانه هدایت تحصیلی – شغلی در پورتال «همگام» فعال است که دارای دو بخش: آزمونهای مشاورهای و بخش دیگر مربوط به هدایت تحصیلی است که شامل نمونه برگهای هدایت تحصیلی است و همه دانشآموزان و اولیا و مشاوران و معلمان با دریافت کد کاربری و رمز عبور امکان تکمیل فرمهای مربوطه را دارند. درنهایت فرم شماره ٦ که بهعنوان فرم توصیهنامه و فرم شماره ٧ بهعنوان فرم انتخاب رشته نهایی صادر و در اختیار دانشآموزان و اولیا قرار میگیرد. کمیتهای هدایت تحصیلی-شغلی در سطح ستاد تا مدرسه با هدف تصمیمسازی و تصمیمگیری برای کمک به انتخاب مناسبترین رشته تحصیلی دانشآموزان متناسب با بازار کار، توان و رغبت فعال شده است. از جمله اهداف دیگر این کمیته ایجاد تدابیر لازم برای تهیه محتوای آموزشی، سازماندهی نیروی انسانی موردنیاز و توجه دانشآموزان و اولیا است.
هدایت شغلی–تحصیلی رابطه تنگاتنگی با توسعه متوازن شاخهها و رشتههای تحصیلی دارد که همان درواقع توجه به نیاز شغلی کشور و درنظرگرفتن محدودیتهای رشتهای در سطح منطقه است که ما هم بهعنوان یک اصل بر آن توجه داریم. تدوین آمایش شغلی کشور و تأمین استانداردهای لازم برای رشته فنی و مهارتی جزء اهداف ما برای جلب رضایت دانشآموزان و رغبت آنان برای ورود به این رشتهها و زمینههاست.
- 11
- 4