شهرام رفیعی فرد روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا، در مورد نظام جامع سلامت اظهار کرد: بهترین سن برای یادگیری اصول مهمی چون شیوه زندگی سالم و مسئولیت پذیربودن نسبت به سلامت خود، خانواده و جامعه، سن آموزش در مدارس است، اگر این فرصت را از دست دهیم، جای دیگری به دست نمی آوریم .
وی در حاشیه پنجمین کنگره ملی و دومین جشنواره خودمراقبتی و آموزش بیمار در مورد مولفه های این نظام افزود: مؤلفه های این نظام در رابطه با تکامل فردی، خانواده سالم، فرزندآوری سالم، سلامت جنسی، سلامت روانی، تحرک فیزیکی کافی، برقراری روبط بین فردی مثبت، شادی، سلامت تغذیه، مراقبت از سلامت است و این که در صورت بروز مشکل به کجا مراجعه کند و چه حقوقی دارد.
رفیعی فرد تاکید کرد: کودکان باید به صورت تدریجی و تکاملی در مورد موارد یاد شده آموزش ببینند و برای این آموزش به کتاب، فیلم، مربی و کلاس خاص نیاز دارد.
سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت در مورد وضعیت کنونی نظام جامع سلامت از جهت اجرایی شدن گفت: دفتر ما بعد از تفاهم نامه بین وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و وزارت آموزش و پرورش با سازمان تالیف کتب درسی یک کارگروه تشکیل داد.
وی ادامه داد: در این کارگروه نیازهای خود و جامعه را به آنها اعلام کردیم و خواستیم تا جایی که می توانند در قالب سند تحول بنیادین این موضوع را در کتاب های درسی به صورت ادغام یافته در بقیه دروس و به صورت مستقل به نام درس سلامت وارد کنند.
رفیعی فرد گفت: دفتر تالیف کتب درسی نیز کارگروه هایی را تشکیل داده است که در حال فعالیت هستند، نتیجه اقدامات به آنجا رسیده که برای سال پیش دانشگاهی کتاب سلامت تدوین و تصویب شده و امسال تدریس می شود ولی خیلی دیر است، آموزش باید از پیش دبستانی شروع شده و تدریجی و تکاملی باشد.
مردم باید سلامت را به عنوان حق طلب کنند
سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت همچنین در مورد وضعیت چاقی و اضافه وزن ۷۵ درصدی در جامعه بر اساس مطالعه STEPs/ استپس گفت: وزارت بهداشت در چند سطح سلامت را توسعه می دهد، یکی این که سیاست های عامه سلامت را در دستور کار اول مجلس و دولت قرار دهد تا تصمیم گیری های کلی طوری باشد که سلامت را افزایش دهد.
وی تصریح کرد: کار دوم وزارت بهداشت فراگیر کردن استانداردهای سلامت است تا محصولاتی که در اختیار مردم قرار می گیرد از همه نظر سالم باشند و مردم با کمترین پرداخت عادلانه به این محصولات دسترسی داشته باشند.
رفیعی فرد در پاسخ به این سوال که با توجه به همه این تلاش ها چرا هنوز شاخص های اضافه وزن و چاقی بالاست، گفت: در کنار همه اینها باید مردم را توانمند کنیم تا سلامت را به عنوان یک حق طلب کنند. سلامت محصول مشترک ملت، بازار و دولت است.
نویسنده کتاب از آموزش سلامت تا سلامت ادامه داد: همه قوای حکومت باید برای فراگیری و همه جانبه شدن آن کار کنند، ضمن اینکه سلامت فقط یک سطح ملی ندارد و در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی باید برای آن به عنوان کالای مهم ائتلاف و اتحادیه تشکیل شود و این کار روزآمد باشد.
به گزارش ایرنا، پنجمین کنگره ملی و دومین جشنواره خودمراقبتی و آموزش بیمار با محورهای ترویج سبک زندگی سالم، ارتقا سطح سواد سلامت، بهبود سلامت روان، برنامه های طرح تحول نظام سلامت، سطوح مختلف پیشگیری و مدیریت بیماری ها، اخلاق حرفه ای و توانمند سازی خدمت دهندگان، نقش انجمن های علمی تخصصی، سازمان های غیردولتی و مردم نهاد، استفاده از فناوری های نوین، شبکه های اجتماعی و فضای مجازی، وضعیت موجود منابع آموزش بیمار در کشور و استانداردها و راهکارهای بهبود آن ۴ تا ۶ مرداد در مرکز همایش های مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) برپاست.
روز سوم به جشنواره خودمراقبتی و آموزش بیمار اختصاص دارد که قرار است از بهترین تلاش های دانشگاه های علوم پزشکی در زمینه خودمراقبتی تجلیل شود.
- 18
- 2